Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

1. özkan

özkan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kırlangıç 1,5 kg
    kumpasla ince detaylı ölçüm yapılması biraz zor, mikrometre bu iş için kullanılabilir. ama üzerine bi şekilde not etmek en sağlıklısı olacaktır.

2. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    özkan kumpas kaba kalabilir ama micrometre çok ince ölçer haklısın. Ama yinede 0.10 dan sonrakiler için sanırım kumpas yeterli olabilir.
    Esasında demirden bir aparat olsa üzerindede çeşitli ebatlarda kanallar. Hangi kanala misina girerse o ebattır denmeli.
    Biraz fantazi oldu ama olamaz olmaz dememek lazım:)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 21 Haziran 2007
  3. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Kumpasları iyi tanırım, torna tesviye mezunuyum.

Bakalım denicem akşama kumpasla nekadar doğru ölçülüyor.

4. özkan

özkan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kırlangıç 1,5 kg
    abi çoğu misina değeri üzerinde yazandan farklı oluyor, hatta forumda böyle bir konu açılmıştı yanılmıyorsam. bide net değerin alınması için kumpasla ölçülmesi yine tahminden öteye gitmez diye düşünüyorum. onun dışında zaten misinalar çok yakın olanların dışında değerleri aşağı yukarı anlaşılır. tabi kalınlık dışında sertlik yumuşaklık konuları yanıltıcı olabilir. genede ara değerler hariç anlamak çok zor değil, en azından takımdaki misinayı elinizdeki ona benzer misina ile değerini aşağı yukarı anlayabilirsiniz.:)

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Misina kalınlığı kumpasla, mikrometre ile ölçülmez. Ölçülemez değil, ölçülmez.. Daha doğrusu, doğrudan onlarla ölçülmez. Bir makaranın derinliği ölçülür. Sonra makara duvarana yaslanacak şekilde, tek kat misina, gerdirmeden sarılır. Sonra kaç kat oldu bakılır. Diyelim makara derinliği 1 cm = (10 mm) ise, toplam 100 sarım varsa, misina (10/100=) 0.10'mm olur..

Kumpası dayasak ne olur? Misinaların her yeri aynı kalınlıkta değildir. Kesit her zaman daire olmak durumunda değildir. Yazan kalınlık ortalama kalınlıktır. Mesela, dyneema misinayı hiç böyle ölçemezsin.. Ama normal misinada da, biraz kalın, biraz ince yerler mevcuttur..

Eh, pek bir zor iş, otur, 20 sarım sar, kalınlığı hesapla, çarp böl.. Delikanlıyı bozar tabi.. Ne yapmak lazım.. Eline al şöyle bir bak, sağlamlığını bir yokla.. Kafana yatarsa kullan.. Balıklar elinde kumpasla gezmiyor suyun içinde...

6. Matchbox

Matchbox

Misina kalınlıkları her yerde aynı değilse bu yöntemde tam sonuç vermeyecektir herhalde Serdar Bey...

7. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Doğru valla,incemisina kullanmak istiyorsan al eline incelerden birini,aklına yatarsa yeterli incelikte olduğu,kullan gitsin.
    Önemli olan inceliği değildir tek başına.Aslolan kalitesi (çekeri) ve
    malzeme özelliği.0,16 ile 0,18 arasında çokta fark yok kullanımda.
    tabii aynı marka/modelse.
    Yaptığın takımların üzerine misina kalınlığı yazmak bir çözüm ama
    el yordamıyla aklına yatacak olması yeterlidir kullanım için......
    Balıklar zaten aradaki farkı bilecek olsa hiçbir takıma yakalanmazlar :D

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Konu, "misinanın kalınlığının ölçülmesi".. Ve misina kalınlığı (temelde) bu şekilde ölçülüyor. Belli bir alanı dolduracak kadar demet alınıp, bu demetten hesapla bulunuyor. Ve üzerinde yazan bu değer oluyor işte.. Bu ISO bilmem kaç standardında böyle bahsediliyor. Oynamanın ne kadar olacağı da gene bu standartta yazılı. Aynı şekilde, düğümlü ve düğümsüz misina çekerinin nasıl ölçüleceği de yazılı..

Ama ben "I-Ih.. Ben bunu yemem abi, 0.16 değil, 0.18 misina olacaktı... Geeeeç" demediklerini sanıyorum. Takımlar içinde, en makbul olanı, kalınlığına şöyle bir bakmak. Bu konuda tecrübe sahibi olmaya çalışmak...

Kumpasla takımı ölçmek? Dilerseniz, misinayı daha iyi görmek için çakmak alevine de tutun bari! Kumpasın kenarları serttir, misinayı hiç olmayacak şekilde darbelemesi mümkündür. Kumpas, makas, bıçak vs. misinadan uzak tutulmalıdır. Her şey doğru giderse sorun olmaz ama, insan elinin toleransı bayaa bir yüksektir...

9. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Serdar son sözü söyledi bence.
    Göz ve el yordamı yeterlidir takım seçmeye.Zaten 0,16 ile 0,18 mm yi siz ayırdedemezseniz balık hiç edemez.İnsanoğlu kadar aklıllı değil ya bu meret :D
    Off ki off olsada 150 YTL alsak sağlam bir misina ve makinaya sardırsak...İşte asıl dert etmemiz gereken konu bu ;)

10. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Arkadaşlar ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Konunun büyük bir bölümü aydınlatılmış oldu.

Bu arada serdarcım geçenlerde malzemeciden SAM marka 0.14 dyneema aldım. Makinaya sardım. Oda ne birden bitti 100 m. Şaşırdım tabii. Ölçecem dedim bu nasıl iş diye. Bir ölçtümki 32 m anca çıktı. Aldım götürdüm iade ettim. Adam yüzkere özür diledi. Demek istediğim aldığımız malzemelere nekadar güvenebiliriz? Her aldığımızıda ölçemeyizki. Heralde önemli olan aynı malzemeciden alışveriş yapmak.

Saygılarımla.

11. deep ocean

deep ocean

Favori Kamış:
    SURF Kamış
    En İyi Avı:
    kefal : 1,100 gr. Eşkine: 1 kg.
    selçuk abi bende digital kumpas var bununla ölçüm yapıyordum. doğru sonucu veriyor.
    0.32 ise etiket aynen çıkıyor.

Karaköy tarafında bir bak bakalım. 30-40 ytl arası..

Model hobi ile uğraştığım zaman almıştım oldukça kullanışlı. her ölçüde kumpas ayaklarını kapatıp. sıfırlama yaparsan hatasız çıkar sonuç

12. fsekerci

fsekerci

Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    el ve göz alışkanlığı....
    ayrıca hiç ölçme ihtiyacı duymadım...bence 0.25-0.30 olmasının önemi yok.
    bütün makinalarımda 0.25- 0.30 kullanırım zaten.

13. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    sağol murat bende digital değilde manuel kumpas var. Dün akşam onunla denedim. Oldukça iyi sonuç verdi. 0.15 misinayı bile ölçebildim.
    Çok hassas ve net olmasada bir bilgi edinebiliriz.

El yordamı tabiki doğrudur. Ama acemiler el yordamına alışana kadar zorlandıkları anda bu yöntemi uygulayabilir kanaatindeyim.
    Bir araba tamircisindeki anahtar takımı gibi. "oğlum şurdan 17-18 anahtarı getir bakiim" der usta çırak eline alıp üzerini okumaz, okumaması lazım. Ama ilk günlerde ki acemiliğinde mutlaka okuyordur veya üzerindeki numaraları silinen anahtarları pratikten ölçüyordur.(ustaya mahçup olamamk için):)

Saygılarımla.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Selçuk biraderim, evet, en doğrusu işte o mesele.. Sen elinden kumpas geçmiş adamsın. Ama aynı zamanda teknik adamsın. Öyle ahada budur denmeyeceğini biliyorsun. Ama aynı şekilde, misinayı eline alınca, bu 0.15 de diyebiliyorsundur, mesele, teknisyen damarının kabarıp illa ki tam ölçüyü bilmek istemesinde..

Şimdi sana gelsem, usta evde raf yapacam, bana bir demir ayarla desem. Eline kumpas filan almaz, "Rafa ne koyacan; kitap.. Al işte" der, oradan bir boruyu, demiri filan alır verirsin.

İşte mesele bu. Sanmıyorum ki oradan 60 mm boru yada 4 mm tel çıkarmazsın. Elindekinini en uygununu şık bulur verirsin..

Eğer bu şekilde, misinayı eline alır almaz türünü, esnekliğini, kalınlığını vs. tartamıyor, bu izmarite olmaz ama, mezgite iyi gider vs. diyemiyorsan, iyi halde değilsin. Kendini böyle davranabilecek şekilde güdülemeye çalış. Elinde kumpas oldukça misina kalınlığı vs. seni hep yanıltır.. Elinde, kumpastan ziyade, refraksiyon metre, spektrometre, dinanometre kombinasyonu lazım. Bu misina şu kadar görürünürlükte, bu kadar çeker demen lazım..

Yani, misinanın kalınlığı, hiç önemli değil. Önemli olan misinanın görünürlüğü, yemi göstermesi ve sağlamlığı. Tamam bunlar kalınlığa doğrudan bağlı parametreler. Bu aletler tonla para ve çantada taşınmaz. Ama kafanda misina kalınlığı ile misina tespiti varsa, diğer meseleye tecrübe kazanamazsın.

Yani, boş ver kalınlığını. Sağlamlığını, görünürlüğünü vs. çakacağın şekilde düşün. Eskiden kolaydı, tek tip misina vardı. Ama şimdi sürüsüne bereket. Florokarbon'u, silikonlusu, renklisi vs. vs. Bunları tanımaya bak. Sağlamlıklarını şöyle bir anlayabiliyor ol. En az görünecek olan ve olası tutacağın balığı taşıyacak kadar sağlam olanı çıkar kullan... Kalınlığı kaçmış.. Boş ver, kaçsa kaç.. Balık elinde kumpasla yüzmüyor..

Haa, teknik adam damarınla, evde aylak kalınca, dur şu misinaları/takımları ölçeyim, üzerine yazayım diyorsan.. Tamam, yap. Ama kumpas filan değmesin takıma.. Misina zarar görebilir.. Dahası, üzeirne 0.25 yazıyor diye, seni çook aldatabilir, kalınlığı değil, sağlamlığı..

Unutma. Dyneema kullandıkça, monoflamet birde durdukça eskir. Yani, bir kez kullandığın 0.25, ikinci kullanımında bir öncek 0.25'in görünürlük ve sağlamlığını taşımaz..

15. Iskarmoz

Iskarmoz

Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Kırmızı Renkli Misinalar...

Forumumuzda misinalar ile ilgili okadar çok ve faydalı yazılar yazılmış, tartışmalar yapılmış, bilgiler paylaşılmış ki bu konuyu açıp açmamakta epeyce tereddüt ettim. Hepsini tek tek okudum. Özellikle derin bilgisi ve kıymetli paylaşımları için Serdar Köylü arkadaşıma sonsuz teşekkürler ederim.

Ancak tüm bu yazılanlar içinde kırmızı ( veya pembe) renk taşıyan ve tarifnamesinde 5 m derinlikten sonra kırmızı rengin ışığı kırma farkından dolayı görünmez olduğu, dolayısı ile yemi ön plana çıkardığı söylenen misina hakkında fazla açıklama bulamadım. Sadece Serdar arkadaşımın yazdığı kısa bir satır var.

Bu misinanın görünmezlik özelliğinin gerçekliğini merak ettim. Bizim gözümüze göre görünmez olan acaba balıkların gözü ile de görünmez mi? Bir flourocarbon misinanın saydamlığı ile az görünür oluşu denenmiş ve pek çok yorum yazılmış. Alaca renkli misinalar için de öyle. Ama kırmızı için yok.

Kırmızı yada pembe renkli misinaları kullanan arkadaşlardan ricam deneyim ve önerilerini burada paylaşmaları. Zira bu görünmezlik konusu bayağı ilginç geldi bana..
    Şimdiden teşekkürler..

16. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Tamamen yazdıklarına katılıyorum serdar hocam. Zaten senin sayende dyneema ve floracarbon kullanmaya başladım. Çok güzel misinalar. Bundan sonrada başka takım kullanmak istemiyorum.

Önerilerine herzaman ihtiyacımız var. Bizleri bundan sakın mahrum etme.

Saygılarımla.

17. yalcinicli

yalcinicli

Cihangir agabey, kirmizi ya da pembe kullanmadim ama uzunca bir suredir kullandigim fosforik fistiki yesil (0.30mm.) misinadan kabaca soz etmek isterim.
    Kabaca diyorum cunku tamami deniyim olup detayli teknik bilgiye sahip degilim.
    Markasi Balzer siglotex royal. Orme ip misina olup 0.30 mm. nin cekeri 23 kg. civari. Uzunca bir sure hic dikkat etmemisim. Gecenlerde ayni misinadan yine aldim. Uzerindeki 23 kg. cekeri gorunce gozlerimin boyoz gibi oldugunu soyleyebilirim.
    Su icinde izledigim kadariyla bu da guclukle farkediliyor. Elbette 5 mt. ve daha derinlerde aldigi hali bilmiyorum.
    Bazi arkadaslar rengine kil oluyormus. :)

Evet burda var.
    http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=18-BZN-12654-030

Tam 5 yildir ayni misinayi hem tuzlu suda hem de tatli suda kullaniyorum. 5 yildan sonra, gecen haftalarda curuduyse degistireyim diye dusundum. Teste tabi tuttum. Sonuc, rengi bir miktar soluk olsa da cekme dayanimindan hic bir sey yitirmemis.
    Şok emis orani oldukca yuksek bir orgu ip misina.
    Dibe takilan oltami koparmak icin, 250 gr. atari olan kamisa var gucumle asildim ama misina kopacak yere kamis kirilmisti.
    Bakim olarak, tuzlu sudan donunce kirec orani cok dusuk su ile yikar, hafifce sprey silah yagi puskurturum. Ise yarayip yaramadigini bilmiyorum ama makinenin makara kisminin tuzlu sudan okside olmasini onledigi kesin.

Kullanmamis olan arkadaslara oneririm.
    Fiyat yuksek olmasina karsin, bence ovguyu hak eden ve guvenle kullanilabilecek bir materyal.

Saygilar, sevgiler.

Son düzenleme: 9 Kasım 2006
  18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Pembe misina... Tekniğini yazacaktım, vazgeçtim..

Eğer, yemli takım yapıyor, kardiesi (midyeyi vs.) kesip takarak dibe atıp balığın gelip bulmasını bekliyorsanız, pembe misina sizi hüsrana uğratır. Çünkü, bu tür yemler koku ile kendine çeker ve balık yemi bulduğunda dikkatli olur, sağına soluna çok bakar. Mercan, kalkan vs. tutmaya gitmişseniz eliniz boş dönersiniz..

Buna mukabil, sürütme vs. yapıyorsanız, bilhassa hedefiniz akya, orkino, kılıç vs. gibi hızlı balıklarsa o başka. Bu misinalar uzaktan denizin koyusuna karışır ve görünmez.. Yani, 5 m ötedeki balık kaçan yeminizi görür ama misinayı göremez. Bu durumda yeme konsantre olur, daha yakına yaklaşınca misinayı farketmez.. Hoop, yakalanıverir. Sıradan misina olursa, bu mesafe en az 10 m olur..

Kısaca, pembe misina (tatlı suda, yosunlu yerlerde yeşil) uzaktan daha zor görülür, ama dibine yaklaşınca ben burdayım diye bağırır. Eğer balık yemi yemeye karar verdiği anda yeme çok yakın ise, pembe misina keyfe keder verir. Fakat balık uzaktan yemi takip edecek, uzaktan üzerine gelecekse, o zaman pembe misina daha etkilidir..

Ama her zaman en etkilisi, florokarbondur...

19. hobbytime

hobbytime

kırmızı renk

merhabalar.

bahse konu misinaları ben kullanıyorum.

kullandığım ve sonuca aldıgım metodlar

sinarit lahoz orfoz gibi dip balıklarının sırtı ile avı.

rapala ile son fırdöndü arasında 050 lik 5 metre uzunluğunda kırmızı renk misina kullanıyorum

malumlarınız bu tür balıklar için derinden çekilen bir sırtı yöntemi kullanmak icab ediyor.akdenizde 18 metre derinliğe kadar diving sinker vb. ile yemi daldırıyoruz.
    şeffaf klasik misina ile karşılaştırmalı denendiğinde
    kırmızı renk 3/1 üstün

tecrübe ettiğimiz bu

öte yandan iki köstekli dip oltalarında tatlı suda da kullanmaya başladım
    çok bariz bir üstünlük göremedim.MUHTEMEL? su derinliği nin 5 m den az olması nedeniyle sağlıklı bir deneme de olmadı.

20. Matchbox

Matchbox

Aynen benim başıma geldi, babam yanımda florokarbonla mercanları çekerken ben bu süre zarfında kırmızı beden ve köstekli dip takımımla resmen sinek avladım...Bir daha mercan avında asla kullanmam....