Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

1. yalcinicli

yalcinicli

Serdar, sozunu ettigin florokarbon misinalara piyasada en cok hangi marka altinda rastlayabiliyoruz?

Diger fikrini almak istedgim konu ise, yukarida sonuzu ettigim flouresan fistiki yesil orgu ip misinalar?

2. hobbytime

hobbytime

Son düzenleme: 9 Kasım 2006
  3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    5m derinlik şartı değil, 5m mesafe şartı. Kırmızı renk, denizdeki mavi ışığı emer ve fondan ayırtetmesi güçleşir. Yani misina yüzeyden bir karış altta da olsa, 5m ötedeki balık için farkedilmesi güç olur. Ama yarım metre mesafedeki balık için, bariz bir "acayip" şey olacaktır. Balık misinayı bariz farkettiği noktada, yemi çoktan farketmiş, görmüşi yemeyi kafaya koymuş olmalıdır.

Piyasada en yaygın denecek kadar çok fazla florokarbon yok. Zaten hammadesi 2 japon 1 alman üreticinin fabrikasından geliyor. Bu üretcilerde misina değil, genel polimer üreticisi.. Piyasada bulunabilen markalar, Yozuri (DUEL markası da var), Berkley (VANISH, az ama bulmak mümkün) Suffix ve SAMM... Yozuri'ler sağlamlık olarak gayet iyi. Ama en sağlamı, sıradan monofilament kadar olur ancak bunların.. Berkley, yumuşak, diğerleri gibi sert değil. Ötekiler ise, uygun fiyatlı.. Ben, şu sıra SAMM DICLE kullanıyorum ziyadesiyle. Memnunum genel olarak. Ama elimde YOZURI Mirage ve DUEL HD' serisi de var. Onlar da iyi ama pahalı. 0.30/6 kg/150m Mirage 24 YTL.. 0.146/2.5kg/50m 13 YTL..

Elbette, florokarbon olunca %100 görünmez değil. Bunlar su ile aynı kırma indisine sahip olunca farkedilmesi güç, hafif bir bulanıklık şeklinde oluyor. Bu nedenle alayım 0.50, her şeye kullanayım demeyin. Gene mümkün olan en incesine bakın. Fakat, benim tecrübelerim, 0.20 FC SAMM'in 0.12 Samurai'den misli ile etkili olduğu.. Kefal, izmarit, zargana vs. için bilhassa... Bunlar, misinadan çok ürken balıklar zaten..

İp misina, dyneema yani.. Foruma biraz göz gezdirin, tonla şey yazıldı, çizildi onlar hakkında..

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Whiplash iyidir, harbiden iyidir, ama çoook pahalı. Zaten bir yere takılmayınca, bunları koparmak filan mümkün olmuyor. Bu nedenle ben size, bulabilirseniz SAMM Dyneema veya Sufix herculine tavsiye ederim. Bunlar çook iyi değil, ama yeterince iyi. Fiyatları ise çok daha uygun..

Şöyle bir bakın. Benim makinada, 270m Whiplash sarılı. Bir defasında tuttuğum kefale yunus atladı, koparamadı, kopsa bir sürü eziyetten kurtaracaktı beni (ve galata köprüsündeki diğerlerini, hepimiz dolaştık birbirimize). Bende gittim, üzerine 0.14 Sufix Herculine sardım, 200m. Onu bolca taktık, kavga döğüş kopardık, iyice kısaldı, bu defa bir sokak arkaya gitmeye üşenip, aynı paraya 100m SAMM dyneema 0.12 sardım, whiplash'ın üzerine. Hala kopmadı, gayet memnunum. Keyfime keder veriyor olsa, tek yapmam gereken o 100m'yi sökmek makaradan, ama yapmıyorum, ihtiyaç duymuyorum, gayet memnunum.

5. arda

arda

Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Bende çipura avında denemek için 0,24 mm Asso magic red almıştım ama anlattığınıza göre dipte çok verimli iş yapmıyormuş. şu konu keşke 1 ay önce açılsaydı:)

6. serkanp

serkanp

Favori Kamış:
    OLTA
    bende asso magic red aldım 2 makara demek dip için uygun değil avmarketi sitesinde de ballandıra ballandıra anlatıyorlar, neyse artık hanıma çamaşır ipi yaparım :)

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Elinizde iki misina var. Saydam nylon ve kırmızı nylon. Bunların biri sıyırtma yaparken, bilhassa kayıkta iyidir, diğeri ise hep aynıdır, temelde.

Kısaca, dipte saydam misina ne kadar görünüyorsa, kırmızı da o kadar görünür. Ama derin su balıklarının avları da kırmızıdır. Teoriye göre bu onlara görünmeme avantajı sağlar. Fakat, pek çok balık kırmızıya daha hassastır daha iyi görür. Peki balık "misian kırmızı, ne bu yaaa, dalga mı geçiyorlar" mı diyecek? Hayır.. Sadece şu önemli. Bazı türler, özellikle dip balıkları bu misinaları beyazdan daha iyi görebilir, nerden, yakından..

Temel olarak balık misinayı görünce yeme ilişmez diye bir şey yok. Dipte kırmızı misina, bilhassa kıyıda, nispeten sığ, 5-10 kulaç yerde, pek bir fark yaratmaz. Ama sıyırtma filan yapıyorsanız, o zaman farkı iyiye doğru olur. Açığa gidip, çook derinlere atıyorsanız, su temiz ve hava aydınlık ise, kırmızı biraz dezavantajlı olur, o kadar..

Siz alın bu misinaları gene kullanın. Aralarında çok bir fark olmaz, pek çok avda. Fakat, naylon yerine florokarbon alıyorsanız, o zaman arada bir fark ortaya çıkar..

Asıl önemlisi, kullandığınız malzemeye güvenmektir. Bilhassa kullandığınız yeme. Eğer, yem sizde güven uyandırıyorsa, iş yapacaktır, inanın...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 21 Haziran 2007
  8. arda

arda

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Serdar abi bu kadar yorumdan sonra nasıl güveneceğiz bu misinaya :):) Deneyip görelim bi bakalım olmazsa çamaşır ipi yaparız:)

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ankara'da ne avlayacaksın? Turna veya sazan.. Sen kullan, bak gör pek bir fark olmayacak..

Bir fark olursa, inan ki, bu misinadan değil, yemden, iğneden, parfümünü değiştirmiş olmandan filan olacak..

Şunu yanlış anlattım herhalde. Kırmızı misina "amaaaan, ne yaptın" dediğimiz bir şey değildir. Misinayı balık zaten görür. Bu konuda farkı, sadece florokarbon misinalar yaratır. Misinadan tırstığını bildiğimiz bazı türlerde bazı hava/su koşullarında ters tepki yaratır. Ama bazı türler için, tersine pozitif etki sağlar..

Önce al, bir dene. Ben kırmızı misina ile çok levrek çektim göllerden.. Sazan biraz naz edebilir, ama merak etme, yemin iştah açıcı ise, o da dayanamaz..

10. arda

arda

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Ankarada avlanmıyorum ben. Misinayı çipurada denemek için almıştım.
    5 metreden sonra görünmüyor tarzındaki tanıtım yazısını okuduktan sonra heveslenip aldım. Deneriz görürüz. Olmazsa orta suda kefal avlarken kullanırım. Bilgiler+deneyimler için herkese teşekkürler

11. serkanp

serkanp

Favori Kamış:
    OLTA
    aslına bakarsanız arkadaşlar ben magic red ile geçen cumartesi tekneden eski foçadan avlandım asso nun ultra serisine beyaz "0.20" beden yapıp magic red "0.35" takım yaptım ucuna bağladım aldığım balıklar aşağıda

zargana hariç

tabi çok profesyonel değilim belkide daha büyük balıklar vardı dipte magic red olayından dolayı oltama gelmediler.

internette gezerken bir site buldum onuda yazayım faydalı bir link olabilir takımlar ile basit bilgi veriyor
    http://www.geocities.com/ftutumlu2003/

12. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    fluoro carbon misinalar ile ilgili sorular

arkadaşlar bir sorum olacak floracorbon misinadan çinekop veya istavrit için çapari bağlarken kösteklerin uzun bırakılması mı daha iyi olur yoksa normal mi bırakılmalıdır.. çünkü serdar abinin önceki açıklamalarında bu misinaların yoğunluklarının ağır olduğunu ve batığını okumuştum. bir diğer konuda misinaların gerilme kuvvetine karşı olan direçleri nasıldır acaba yani beden olarak kullandığımızda 125 gr atarken sorun yaşarmıyız.(0,30 için)

saygılarımla

13. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    floracorbon mu yoksa yüksek çekerli mi

Bu konuda zaman zaman ikilem yaşandığı görülüyor.floracorbon misinaların çekerlik açısından ucuz nylon misinalardan hiçbir farkı yoktur. Ama görünmez oluşu da büyük avantaj sağlar. Pahalı ve sağlam misinalarla aynı çekeri elde etmek için flourocarbon misinanın kalınlığını artırmanız gerekir. Bu durumda şöyle bir ikilem ortaya çıkıyor.

0,40mm flourocarbon çekeri (atıyorum) 13 kg
    0,20mm yüksek çekerli misina 13 kg

Çekerleri aynı olmasına rağmen 0,20 lik misinanın uzak atış avantajı ve inceliği sayesinde az görünürlüğü de dikkate alındığında yüksek çekerli misina daha iyi bir seçim olacaktır.

Son düzenleme: 10 Kasım 2006
  14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ben 0.31 YOZURI MIRAGE ile (6kg test), 125 gram kurşun ile sorun yaşamadım. Beden düğümlü olmasına rağmen. Ama düğümleri, söylediğim gibi ıslatırım vs. vs. itina ederim. Daha önemlisi, fiuuuuvvvv diyecek, dürbünle göreceğim düştüğü yeri gibi bir kasıntım yoktur.. Genelde, sakin, teknik, kuvvet vs. olarak ortalama bir atış yapar geçerim.. Kamış filan ortalama olmasına rağmen, bilhassa 0.20'den ince dyneema kullandığımdan sanırım, herkesin "kanımın son damlası" diye kasıp atarak düşürdüğü mesafeye düşer genellikle..

Ben tembel adamım, ne öyle atacağım diye kasarım, ne de öyle takımı taklavatı performans sınırına zorlarım. Düşünün, izmarit tutacaz, 0.10 misina, göz görmez, parmak tutmaz. Kim uğraşır, al FC misina, 0.20 ile yap, daha iyi olsun.. Öyle hassas hassas vuruyormu, rüzgar mı sallıyor yoksa, iyice dikkat kesil, tuttu herhal, acele tasmala şöyle sağlam... Gelemem hiç, sararım dyneema, 10 cm kıraça, kamışın ucuna 20 cm hoplatır, bakarım hala hoplatıyorsa sararım, tasmaymış filan, pek işim olmaz. Hadi levrek vs. tutacak oluruz, o ayrı...

Umarım, tembelliğimizi atmamızı sağlayacak balıklar, levrekler, multi kiloluk kofanalar, kalkanlar filan bolarır da, bizde eski "helecanları" canlandırırız. Doğrusu, artık balık eskisi gibi zevk vermiyor, kurudu kaldı ortalık.. Öyle heyecan yapacak, tembelliği attığımıza değecek pek bir şey olmuyor..

15. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
  16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Burada bir arkadaş 90 kusur kilo orkinos tutmuş. Biz orkinos'u genellikle, 60 kilo (#120) ve/veya 100 kilo çekerli (#200) misina ile tutardık, orkinos ise, 350 kilo olurdu. Azor'larda kılıç avı yapılır. Burada bir plaket hatırlarım. Bir kadın, elinde 80 libre misina (<40 kg) ile 500 kilo gibi bir tane orkinosun gözüne vurmuş, vuruş dünya rekoru olarak tescil edilmiş..

Durun bir arayım, google'a sorayım.... Ahada buldum:

Jeannine Francois imiş adı.

Eee, bu halde, misina zayıf olunca, neyi değiştirir?

Bence, sağlam misina aramaya gitmektense, bir şekilde onu koparmamayı öğrenmek lazım.. Ninem 40 kiloluk misina ile ton balığının önünde poz verirken, biz üç beş izmarit hevesiyle 6 kiloluk misinaya elveda diyorsak, bir yerlerde bir yanlış olmalı..

Son düzenleme: 10 Kasım 2006
  17. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Serdar hocam dediklerine katılmamak imkansız. Palomar ve Trilene düğümle fluora carbon misinayı düğümledim çekerini test ettim. birde normal düğümle düğümleyip test ettim. Sonuç 13 kg da en az 5 kg farklı çıktı.
    Yani düğüm tekniği çekeri çok değiştiriyor.
    Dediklerini aynen uyguluyorum, herzaman iyi sonuç aldım.

Minnettarım.

Saygılarımla.

18. furunotr

furunotr Haluk

Tamam güzel teyzem tutmuş 500 kiloluk balığı 40 kiloluk misina ile ama benim problemim bu değil bir kere parmaklarım fazla narin galiba makinada 0.35 misina sarılı iken bile birkaç atıştan sonra atış esnasında misinayı tuttuğum parmağım zedelenmeye başlıyor bu sefer atış yapmakta zorlanır hale geliyorum bunun bir çözümü var mıdır acaba? Eğer varsa 0.25 veya 0,30 kullanacağım daha incesi balığı açıkta aradığımızdan ve bulunduğumuz mevkide ağır kurşun kullanma zorunluluğunudan dolayı gerilime dayanmayacaktır, örmeleri kullanmayı ben beceremem zaten.

19. ahmetozdemir16

ahmetozdemir16

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Lüfer (Bana göre 1kg, arkadaşıma göre 400gr) :-))
    problem

hocam muhtemelen problem atış tekniğindedir.:confused:

20. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Haftasonu Galata Spot balıkçılığa uğradım.Flourocarbon misina dedim ,o ne dediler....
    Arkadaşlar bu Flourocarbon misinaların marka model isimlerini bilen biri yazsada bizde İnternetten felan sipariş versek ...... Adam super karbon var ama Flourocarbon nedir dedi,tereddüte düştüm aynı şeylermi diye....