Daha öne balıkçı dostlardan Karadenizde bulundugunu duymustum. Kuzey ülkelerinde balıkçılıgı çok yaygın.Bizde ticari avcılığının yapıldıgını hiç duymadım. Peki amatör balıkçı olarak morina avlamya çıkabilirmiyiz. Var mıdır? Çok mudur ? Nasıl tutulur? Yoksa büyük abilerimiz bu hevesimize bıyık altından güler geçerlermi? Deneyimi olan arkadaşlar vardır umarım.
Cengiz kardeşim, Morina Gadidae familyasından bir balık. Kısaca mezgit, bakalyaro, berlam ve gelincikle akraba. Karadenizde ise morina diye tabir edilen balık artık çok az miktarda rastlanabilen mersin balığı. Bizim buralarda balıkçılar mersin balığını morina diye satardı. Bu yanlışlık nerden geliyor bilemiyorum. Saygılar.
dogrudur. bende morina olayını karadenizli bir dalgıctan dinlemiştim. deniz kulagı toplarken falan karsılasırlarmış en sık. ancak ne kadar mersin ne kadar cidden morina bilemiyorum. benim merakım bu mezgit irilerinden bizde de bulunup bulunmadıgını ögrenmek ti.
Mersin Baliklarinin en buyugunun bilimsel adi huso huso olaninin Karadenizdeki adi Mersin Morinasidir.Morinayla alakasi yoktur.
tamam anladım bizim hüso yani. saolun dostlar aydınlattıgınız için. mezgit olayı kesmez beni bir de bogazda istavritten çok çıkan o mezgitler nereye gitti . kaç senedir galatada vs de mezgit gelmiyo oltaya. evvelden kuyrugundan kulagından takılırlardı soyu tukenmeye yüz tutan ırklarımızdanbirid eo mu acaba. en az 10 kez sahit olmusumdur havyarlı mezgitlerin halden kasa kasa satıldıgını. artık gördukce bayram ediyoruz. konuyu dagıtmak istemem ama aklıma geldi
Hüseyin kardeşim vallaha sana hayran olmamak elde değil. Sitede en bilimsel açıklamalar neredeyse hep senden geliyor. Çok iyi bir araştırmacısın doğrusu Tebrikler... Evet seninde dediğin gibi Morina ile Mersini karıştırmayalım Aslında çok tanıdık bildiğiniz Mezgit irisi diyelim (Gemlikte Mecit'te derler)...
Değerli arkadaşlar, galiba ya anlatmak istediğim anlaşılmadı, ya da ben anlatmak istediğimi anlatamadım. Benim mersin balığı ve morinayı karıştırdığım yok. Tam tersine böyle bir karıştırma hissettiğim için açıklama yazdım. Arkadaşımız Karadenizde morina balığı olup olmadığını sordu. Ben Karadeniz kıyılarımızda morina yok biliyorum. Ama morina diye mersin balığına dendiğini de biliyorum. morina resmi Bu da karadenizde morina diye tutulan balığa örnek. Karadenizde dev morina tutuldu diye haber. http://www.arhavim.net/arhavim/index2.php?option=com_content&task=view&id=297&pop=1&page=0 Söylemek istediğimi haber anlatıyor sanırım. Saygılar.
Gadus morhua, İngilizce cod, Türkçede morina, Ülkemiz sularında yaşamıyor. Tabi ki Karadenizde yok, mersin morinası konusu zaten açıklanmış. Morina yok ama bakalyaro ve mırlan var, ille de iri bir gadoit (mezgit ailesi üyesi) yakalayacağım derseniz bunlar var. Karadenizde mi? Hayır, Güney Marmara, Çanakkale Boğazı, tüm Ege ve Akdenizde var. Peşine düşmeye değer mi? Değer, eğer bir derinsu avcısıysanız, 10 kg luk bakalyaro ve mırlan hedef avların başında gelir. Peki derinsu avcılığı nedir? 500 metreden daha derin sularda uygun ekipmanla (downrigger yada derinsu çıkrıkları) iri kanca ve kalın takımlarla avlanmaktır. Merluccius merluccius
Kerim paylaşım için teşekkürler fakat haber tam bir gülmece. Mersin balıklarının avı 20 yıldır yasak, avlanması, satılması vs. her şey yasak. Koruma altında bir tür, ama tezgahta bir İran mersini (Acipencer percicus) lokantaya kaça satıldığı anlatılmış. İnsanın "canım Türkiyem" diyesi geliyor.
Estağfurullah hocam. Bizim ki karınca kararınca katkı yapmaya çalışmak. Sizlerin verdiği bilgiler bizim için çok değerli. Fakat mersin avı 20 yıldır sadece yasak galiba. Avlanıyordu da, satılıyordu da. Yavru denilebilecek boyda, mersinleri Samsun'da tezgahlarda çokça gördüm. Ama artık kökünü kazımayı başardılar sanırım ki, son yıllarda yok.
morina avciligi arkadasim morina balik avciligini merak ettigin icin yaziyorum Morina baligini Karadenizde bulman mümkun degildir ve mersin baligi ile de hic alakasi yoktur. morina baligi kiyidan ve tekne ile acilarak da tutulabilir ve bu balik kuzey denizinde ve dogu denizi dedikleri ostsee de cikar yani almanya nin kuzeyinde ve danimarka norvec gibi ülkelerde kiyidan tutulmasi halinde havanin ruzgarli denizin de dalgali olmasi lazimdir. ve ruzgarin da denize baktiginizda yüzünüze vurmasi lazimdir.bütün bunlarin olmasi halinde dalga kumdaki serce parmaginiz kalinligindaki ve 10 cm boyundaki kurtlari (watwürme türkcesini bilmiyorum cünkü Türkiye de hic rastlamadim ) kaldirir ve morina baliginin kiyiya yaklasip yemlenmesini saglar siz de bu arada satin aldiginiz kurtlari ignenize takar ve 100 metre gibi oltanizi kiyidan uzaga atmaniz halinde bu baligi yakalayabilirsiniz.kiyidan cikacaginiz zaman en uygun zaman aksam uzeri saat 3 ve 4 arasi oltanizi atmis olmaniz lazimdir ve gece baligin durumuna göre 2 ye kadar sürer Gelelim kiyidan kullanacaginiz takima oltanizin boyu 4 metre veya 4.25 uzunlugunda 100 200 gr atarli olmasi lazimdir.ve 40 misina yeterlidir.oltayi elde tutulmaz kumsala gomeceginiz 1 metre boyunda olta yuvasina yerlestirisiniz.ve bu sekilde oltanizin ucu 5 metre yukari cikmis olur kullanacaginiz kursun ise 150 175 gr civarinda ve telli olanlari vardir.bu kursun bildiginiz capa gibi kuma telleri takilir ve 5 metre yukari olan oltanizla kursun gerilir ve dalgalarin kursunu kiyiya getirmesi mumkun degildir. bol sanslar dilerim tekne ile olani bir dahaki sefere anlatayim cunku uzun surecek yanliz sunuda belirteyim bir cok arkadasimiz yanlis takim kullaniyor en basta kendi kardesim 4.20lik olta istiyor istanbul bogazinda istavrit yakalayacak anlamiyorum herhalde olta ne kadar uzun makina ne kadar büyük o kadar iyi zannediyoryar cokm yanlis elinizde devamli tutacaginiz oltanin birkere cok hafif olmasi ve baligin buyuklugune gore de makina degisir.bunuda bir not olarak vereyim herkese iyi günler dilerim yeni üye oldum hayirlisi olsun