Motor satışı , acil bilgi !.

Konu, 'Motorlar' kısmında alpargun35 tarafından paylaşıldı.

  1. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Arkadaşlar ,, kayığıma ikinci el bir dıştan takma motor alacağım , bu motoru bana satacak olan kişi , liman kaydı olan bu motoru , liman başkanlığından alınan "motor satma belgesi" ile noter satışı yaparak almış ve bu şekilde bana noterden satış yapmak istiyor , motor başka bir kayık üzerinde kayıtlı değil yani boşta .
    Noter bu şekilde satışı yaparmı ? ve ben bu motoru (4 zamanlı) kendi kayığıma kayıt ettirebilirmiyim (başka bir belge gereklimi ?)
    Cevaplama yapan tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim..
     
  2. fleto

    fleto baran kilitci

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    istanbul
    Favori Makine:
    daiwags9
    fatura ve ce belgesi olması gerekir.
     
  3. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Benim adıma kayıt yapılırken mi ? fatura ve CE isteniyor , noter satışı olduğunda da yanında ayrıyeten faturada mı isteniyor yani ?
     
  4. fleto

    fleto baran kilitci

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    istanbul
    Favori Makine:
    daiwags9
    ikinci el motor kayıt yapılmıyor biliyorum.noter satışlarını kimi liman başkanlığı kabul etmiyor.izmirde böyle bir sorun yaşanmış gibi okumuştum forumlarda.6 metre ahşap kamaralı tekne yaptırıyorum.ce belgeli faturalı zorunluluğu nedeniyle katana motor aldım.solax moorlarda emisyon değerinden kaynaklanan eksikliği gerekçe götererek liman başkalığı kabul etmemişti izmirde.katananın ce belgesini kabul ediyorlar.
     
  5. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Konuya açıklayıcı ve tam bir cevap vermek isterim.

    Benim kendi adıma kayıtlı bir 5 HP Parsun motorum var. Motorumun faturası da Benim adıma kesilmiş durumda. Motorun liman kaydı yok.

    Motoru alacak kişinin motoru limana kaydettirebilmesi için motorun faturasının satın alan kişi adına mı olması gerekiyor yani Noterden satın alan kişi üstüne motoru devir etmem gerekiyor mu?

    Liman başkanlığının yukarıdaki durumumu anlattığım soruma cevabı.

    Sayın DENİZ ALKIM İlgi: 08/12/2013 tarih ve 97825 sayılı, başvurunuz. Bir motorun ve teknenin bağlama kütüğüne kaydı için sahibinin adına düzenlenmiş, fatura, noter satış senedi, tonilato belgesi veya özel tekne belgesi nin liman başkanlığına sunulması gerekir. Tekne ve motorunuzu başka bir kişiye satmanız halinde, noterde alıcı adına satış yapmanız gerekir. Bundan sonra satın alan kişi motor ve tekne noter satış belgesi ile liman başkanlığına giderek kendi adına kayıt yaptırabilir. Bilgilerinize rica ederim.

    ==================================================================================-

    Buradan da liman başkanlığının bana verdiği cevaptan da yola çıkarsak senin motoru alıp bağlama kütüğüne kaydettirebilmen için motor sahibinin elindeki kendi adına düzenlenmiş noter satış belgesi ile notere gidip motoru senin adına satış yapacak. Aynen 2. el araç satışında olduğu gibi. Daha sonra sende senin adına noter satış belgesi ile gidip liman başkanlığına teknenle birlikte motoru gerekli belgeler ve gerekli ücretleri ödedikten sonra motor ve tekneni kayıt ettireceksin. Ufak bir hatırlatma tekne olmadan sadece motoru liman bağlama kütüğüne kayıt ettiremezsin.

    Birde forumda benim açtığım konumu da okuyabilirsin: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=57332
     
  6. onat

    onat turhan onat

    Mesajlar:
    142
    Şehir:
    izmir
    Motor limana kayıtlı ise faturası ve ce belgesi vs ilk kayıtta liman başkanlığı tarafından zaten sisteme işlemiştir. Bu motor el değiştirecekse noter üzerinden satış alın sonra liman baş gidip kendi teknenizin üzerine işletin. Bu arada tekne 5 m ve üzeri ise vergi vereceksiniz.
     
  7. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    İkinci el motorun işlenmemesi diye bir şey olmaması gerek , neticede herkes acenta alamaz , ben onu 2 zamanlı dıştan takmalar için duydum (emisyon ) olayı için .
    Liman başkanlığı noter satışını nasıl kabul etmez ki , iyi peki , bir motoru nasıl satış alacağız ?, bana satan , liman başkanlığının satış belgesi ile noterden nasıl almış , o zaman , değil mi ?
     
  8. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Alp bey,

    İkinci el de olsa yukarıda yazdığım gibi motor kayıt ettiriliyor. Liman başkanlığının da bana verdiği cevaptan da anlaya bilirisiniz.

    Size kolay gelsin
     
  9. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Tamam şimdi oldu , yani sadece bana yapılan noter satışı yeterli olacak anladığım kadarı ile kayığım zaten kayıtlı (motorsuz) yazıyor belgede , bir de şunu sorayım size bu kayığı 5 yıl önce limana ( bağlama Kütüğüne ) kaydettirdim sonra motorunu sattım ve 5 yıl hiç vize yapmadım , (5m den küçük) bağlama kütüğüm iptal olmuş olabilir mi ?

    Çok akılcı cevaplamışsınız , Faturası CE si falan orada kayıtlıdır umarım , zaten aynı limanda oda , pekala sizede sorayım vize yaptırmadığım için (1 yıl geçmiş ) Bağlama kütüğü iptal edilirmi ?
     
  10. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    5 yıl boyunca vize yaptırmamışsın. Resmi Gazetede yayınlanmış Bağlama Kütüğü uygulama yönetmeliğine göre aşağıdaki maddelerinden sorunun cevabını anlayabilirsin.

    Ruhsatname vizesi (Yani liman bağlama kütüğü)

    MADDE 19 – (1) Ruhsatnameler harca tabi olup olmadığına bakılmaksızın, düzenleme veya vize geçerlilik tarihinden itibaren beş yıla kadar vize edilebilir. Ruhsatname vize harcı, cari yıl harç miktarı ile vize edilen yıl sayısının çarpılması suretiyle hesaplanır.

    (2) Vize geçerlilik tarihinin hesaplanmasında ruhsatname düzenlenme tarihi esas alınır.

    (3) Süresinde vize edilmeyen ruhsatnameler vize edildiği tarihe kadar geçersizdir. Zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve içsu aracı sefere çıkamaz. Çıkanlar, seferden men edilerek en yakın limanda bağlanır.
     
  11. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    yani tekrar vize edilebilir değil mi ? 5m den ve 100 kg dan aşağı harçta alınmaz anladığım kadarı ile.
     
  12. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Evet vize edilebilir ama vize etmeden yakalanırsan tekneni sahil güvenlik seyirden meneder.
     
  13. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Pekiyi Deniz , benim kayık harçtan muaf yazıyor kağıdında , vizesi geçti diye sence ceza ödermiyim ?
     
  14. onat

    onat turhan onat

    Mesajlar:
    142
    Şehir:
    izmir
    Gecikme için vergiyi cezalı olarak ödersiniz. İlaveten liman bşk. vergi alındısını görmeden hiçbir işlem yapmaz. İsterseniz önden ödeme yapıp öyle gidin ,isterseniz önce lim.bşk. dan bilgi alıp ona göre yolunuzu çizin. İşlemleri gözünüzde çok büyütmeyin İnşallah vergi dairesi ile liman. bşk yakındır.
     
  15. onat

    onat turhan onat

    Mesajlar:
    142
    Şehir:
    izmir
    Teknenin boyu 4,99 ise vergi yok. 5,00 ise 350 tl gibi vergiye hazırlanın. ( rakamı tam bilmiyorum geçen sene 320 tl idi hatırladığım ) Vergi sadece tekne içindir. Motorun hangi güçte olursa olsun vergisi yoktur.Tabii 9,9 hp motor üzerinde ADB( amatöe denizci belgesi ) almanız gereğini biliyorsunuzdur.

    Saygılar,
     
  16. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Eskiden vizeyi geçirince ceza ödeniyordu. eylül 2014te değişen bağlama kütüğü yönetmeliğine göre vize edilmeyen tekneye yada geç vize yapıaln tekneye vizeyi zamanında yaptırmadığıdnan dolayı ceza verilmiyor. Sadece yakalanam durumunda en yakın limana çekilip seferden men ediliyor.
     
  17. onat

    onat turhan onat

    Mesajlar:
    142
    Şehir:
    izmir
    İyide. Önceki vizeyi kaçırdık ama sonrakini ödemeye gittik. N'olacak sonrakinin vergisini alıp önceki için limana mı çekileceğiz.Son vergiyi almıyormu yoksa ?Zaten vergiyi ödedinmi belge değişiyor. Nasıl bir işlem olacak kafam karıştı şimdi.
     
  18. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Evet arkadaşlar bu gün itibariyle , motorunu bana satan arkadaşla notere gittik ,, elindeki , bu motoru ona satan arkadaşın , liman B dan aldığı , motorun kayıttan çıkarıldığını ve satışında mani olmadığını gösteren belge ve ona sattığına dair "noter satışını ibraz etti ve boşta gözüken bu motoru bana satmak istediğini söyledi .
    Noterler Özellikle denizi görmeyen kırsal yerlerdeki noterler bu konuda gerçekten bilgisiz , yani deniz motorunun nasıl satışının yapılacağını bilmiyorlar , Allahtan noter hanım akılcı hareket etti ve Marmaris te noter olan bir arkadaşını aradı ve bu satışın nasıl olacağını sordu , Kaygısız nikli Deniz kardeşimizin dedikleri aynen doğrudur , satış şu şekilde yazıldı !!

    ""Urla limanında şu no ile kayıtlı ,şu isimdeki tekneden , şuşu evrak nosu ile çıkarılıp satışında bir mani bulunmayan , şu "özelliklerdeki motoru filanca kişiden , filanca noterde şu yeğmiye nosu ile satın aldım ve satışında bir mani bulunmayan , boşta bulunan (şuşu özellikteki ,şu nolu ) bu motoru CAA ya şu bedelle sattım"".
    Satış 300 tl gösterildi ve noter 207 tl gider aldı .
    Yalnız şu dikkatimi çekti motorun 4 zamanlı olduğu önceki satışta ve liman düşürme belgesinde geçmiyordu , ben ikaz ettim ve 4 zamanlı diye belirtildi ,
    kafama takılan ben ikaz etmesem ve öylece limana başvursam liman bunun 4 zamanlı olduğunu nerden bilecek (2 zamanlıların kayıt edilmediğini söylüyorlar) belkide "onatın dediği gibi "elektronik ortamdaki önceki kayıtlarından görülebilir , siz ne dersiniz !?
     
  19. alpargun35

    alpargun35 c.alp argun

    Mesajlar:
    388
    Şehir:
    İZMİR
    Denizin , ikazıyla 2014 eylülünde değişen "bağlama kütüğü yönetmeliğini inceledim bakın ne buldum !.

    İdari para cezası ve uygulanacak diğer hükümler

    ""MADDE 28 – (1) Ruhsatnamesi olmayan veya zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve içsu aracının mâliki ve işletenine, tescil edilmemesi veya vize yaptırılmaması nedeniyle idari para cezası uygulanır. Bu ceza, tahsil edilemeyen ruhsat ve vize harç tutarının beşte birine ilave olarak ruhsatnamenin düzenlenmesi veya vizenin yapılması gereken tarihten itibaren geç kalınan her ay için %5 eklenerek hesaplanır. Harca tabi olmayan gemi, deniz ve içsu aracına ise 25 inci maddenin altıncı fıkrasında belirlenen miktar üzerinden hesaplama yapılır. Geçirilen süre bir aydan az olması halinde aya tamamlanır.""

    MADDE 25

    (6) Harca tabi olmayan gemi, deniz ve içsu araçlarına, düzenlenen ruhsatnameler için en düşük harç oranının ¼’ü oranında ücret alınır. Bu ücret, Liman Başkanlıkları tarafından tahsil edilmesi halinde Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine, Belediye Başkanlıkları tarafından tahsil edilmesi halinde kendi bütçelerine gelir kaydedilir.

    Yani bize cezanın yolu gözüktü !!. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/09/20140925-4.htm
     
  20. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Bilgi için sağ olasın Alper abi bir kısım yerler aklımda eksik kalmış. Tam bağlama kütüğündeki maddelerden sonra sonuç netleşti.

    Aman dikkat et kanundaki başka bir madde bak ne diyor. 5 sene vize yapılmayan Bağlama kütüğü resen silinir diyor buda kanunda yazan şekli.

    Bağlama kütüğü kaydının re’sen silinmesi

    MADDE 22 –

    (3) Ruhsatnamesinin vize süresinin dolmasından itibaren beş yıl boyunca vize yapılmayan ve harcı ödenmeyen gemi, deniz ve içsu araçları, ilgili vergi dairesine bildirim yapılmak suretiyle silinir.