İsrail sazanı olmasına imkan yok ufuk abi Bıyıkları olan bir sazan balığı nasıl oluyoda israil sazanı oluyor israil sazanının sırtı biraz kambur gibi oluyor ayrıca bunda bir kamburluk has sazan işte bu bizim kütahyada göremeyeceğimiz bir tür
Herkes bol keseden sallıyor da fotoların üzerine tıklayıp büyüttükten sonra baktınız mı ? Balıkların hiçbiri de hapsedilmedi.Direkt kovaya konuldu.Eğer büyüttükten sonra bile aralarındaki farkı göremiyorsanız bişey diyemem.Sizin dediğiniz olsun...
Burada hepimiz abiyiz ,kardeşiz birbirimizi kırmayalım öncelikle.Ben şuna inanıyorumki.Bölgesel olarak değişiklik gösterebilir .Yani sen israil dersin ben ot sazanı derim başkası pullu der. Bahsi geçen balığın bazı kişiler tarafından bilinen israil diye tabir edilen balık bu. Ben bu yukardaki balığı henüz tutmadım .tutsamda kambur sazan diye bırakırım mesela bu benim araştırdığım israil sazanına hiç benzemiyor. Ben şuna karşıyım aslında sazan balığı yemenin manası yok.Gittiğim avlarda belki 1 2 kere yedim oda tavuklar koktu meze bitti derdi ile. Ben salıyorum toplamıyorum diyen çok kişi o balıkları bir şekilde eve götürüyor.El kadarlarıda hapise atıyor.Devamlı olarak av yaptığım kişilerede diyorum .Sal gitsin lan olm salınırmı sal abi yesen ne olur yemesen ne olur git hamsi al 5 tl. Fransada nehirlerde göllerde bulunan sazan balıkları(çapak derler) sadece sportif amaçlı avlanıyor.Kaldıki ağlarına takılan büyük sazan balıklarını bile kayıkçılar kesinlikle alıkoymazlar. Avrupada trofe avlayan sizinde bildiğiniz bir kaç ünlü isim var.Profesyonel oldukları konusunda hem fikirim ,kullandıkları malzemelerde kaliteli ama avlakda trofe ve balık coklugundan aldıkları balıkları görünce sanki bu adamlar uzaylı bunlar tutuyor biz tutamıyoruz zannediyoruz. Aslında olay o değil ,artık bizim yurdumuzda cidden balık türlerinde azalma var .Bir sezonda küçük bir sulama göletine bile yerine göre 10000 kişi geliyor bu kadar kişinin 2 3 balık tutuğunu farzetsek zaten balık trofe düzeyine ulaşılamadan yok oluyor. Eskiden ben çocukken porsuk nehrinde karagöz,kadife,aynalı,pullu,sarı balık, türleri gezerdi hatta benim babamın tarlası suyun dibindeydi.dizime kadar olan dusa sürüler halince sazanların 30 40 cm sıcakda yattıgını görürdüm hep. Şimdi porsuğun kenarına gidin heryer beton balık yok türler tükenmiş.Olta atıyorsunuz bir gün boyunca tek vuruş yok.Bence elimizdekilerin kıymetini bilelim hepimiz bilinçlenelim.Şu balığı yiyeceğimize leblebi yesek bu durum ortadan kalkar.Üzülerek söylüyorum benim çocugumun bu kadar şanslı oalcağını düşünmüyorum .En azondan biz birşeyler tutabiliyoruz. Biraz can sıkıntısı yazdım okuduysanız ne mutlu saygılar.
İmzanıza Mevlana Hazretlerinin sözünü yazmışsınız bununla beraber, hiç tanımadığınız, size ve görüşlerinize yönelik en küçük bir iması dahi olmamış bir kişiye "bol keseden sallama" tabirini rahatça kullanmanızdan Hz. Mevlana'dan ne kadar nasip aldığınızı göstermiş oldunuz... 38 yaşımdayım, 5 yaşından beri sürekli ve düzenli bir biçimde balığa giderim, İsrail sazanı denen balıkla da en az 10 - 15 senedir tanışıklığımız var, dolayısı ile kendimizce tecrübe sahibi olduğumuz bu alanda bol keseden sallamayı gerektirecek bir durum olmadığı gibi sözü edilen balıktanda fikir - tecrübe sahibi olacak kadar yakalamışlığımız var.. Konuya dönecek olursak önceki mesajlarımdan da görülebileceği üzere; Balığın kesin olarak düz sazan olduğunu iddia etmediğim gibi melez bir tür olabileceğini de ayrıca belirttim, resimdeki balığın dudak kısmının ve sırt yüzgecinin sazana benzediğini (İsrail sazanı denen tür ile farklı göründüğünü), İsrail sazanı olduğu izleniminin kuyruğunun şekli sebebi ile oluştuğunu belirterek Eskişehirli hemşerim Ufuk Bey' in bu balığı İsrail olarak nitelemesinin normal olduğunu, bununla beraber kişisel görüşümün bu balığın kuyruğunda hapis iplerine takılma veya yengeç tırtıklaması vb. bir durum nedeni ile meydana gelmiş olabilecek bir şekil bozukluğu olduğunu düşündüğümü belirttim, bu ifademde de muhatabım Ufuk Beydi..Kaldı ki bu balığın kuyruğunda bu tarz bir anomali olması için illa dış etken olmasına da gerek yoktur. Çift başlı yılan, Altışar parmakları olan insanlar gibi örneklerde raslanabileceği gibi olağan dışı görünümler doğumdan da olabilmektedir. Kendimce değerlendirmem balığın kuyruğundaki farklılğa bir gerekçe bulabime arzusu ile ileri sürdüğüm bir teoriydi..Neticede Ufuk Beyin yazdığı gibi konunun uzmanı bir bilim insanı, balığın türünü gerekçeleri ile belirtmediği her durumda ortaya atılan görüşler kişisel görüş ve bir varsayım olarak değerlendirilmelidir. Hattızatında yukarıda özetlediğim mesajlarımı dikkatle okumuş olsaydınız sizin ilk mesajınızda belirtiğiniz "Bu da benim trofem olan israil sazanı" ifadenize benzer bir varsayımda bulunduğumu anlardınız. Bir varsayım üzerinde inatçılık yapmanın da bir anlamı olmadığı aşikardır.
Değerli Hemşerim Ufuk bey, benim israil sazanı olarak tabir ettiğim balık senin eklediğin resimdeki balıktır. İyi gününe denk geldiğinde Eskişehir Kent Park girişindeki köprünün dibinde şamandıralı oltaya ekmek - hamur kullanarak resimdeki balıktan çokça yakalamak mümkündür ayrıca Seydi suyu hamidiye - doğançayır arasında ince solucan ile olabildiği kadar (Ben bir kilonun üzerindekilerine henüz raslamadım) irileri yakalanıyor. Gözlemlerime göre; resimdeki balık türü ile sazan arasında iki önemli fark var. Bu türün ağzı bir biri ile simetri olan gaga şeklinde oluyor, sazanın ise dipte yemlenebilmesi amacı ile vantuz şeklinde oynar ve kalın dudaklı bir ağız yapısı var senin eklediğin resimdeki balık ile aşağıdaki resimdeki sazanın ağız yapısındaki fark net bir biçimde görülüyor. İkinci önemli fark ise sırt yüzgecinin duruş ve görünüm farklılığı.. Sazanda sırt yüzgeci kemikli bir kılçıkla başlıyor kuyruğa yakın ende incelme oluncaya kadar yavaşca kısalarak devam ediyor, diğerinde ise daha az açılı bir biçimde kısalan küt bir sırt yüzgeci var. Bunların dışında özellikle küçüklerinde Sazanın kafasının vücüduna göre daha büyük olması, Sazanda bıyık benzeri bir duyarga bulunması, sazanın alt kısmının beyaz - alt yüzgeçlerin sarı renk olması gibi bazı farkları da var. İsrail Sazanı denilen ve balıkçıların baş belası olan türün latice ismi Carassius Gibelio , sazanın latince ismi ise Cyprinus carpio. Latince isimleri ile googlede aratıldığında resimleri arasındaki farklar daha net görülebilir. Bir de bu videodaki gibi bir balığa israil diyende var. Bence bu balık Cyprinus carpio Yani sazan.. http://www.izlesene.com/video/3-kiloluk-israil-sazani/1901603 En önemlisi mesajının aşağıdaki kısmına tamamen katılıyorum.
Abiciğim haklısın.Özür dilerim.Sizler bizlerden daha tecrübelisiniz bu tabi ki tartışılmaz.Yaptığım terbiyesizlik içime oturdu.Özür dilemeden içim rahat etmedi.Tekrar özür dilerim cyrr
Estağfurullah, birbirimizi yanlış anlamışız. Önceki ifadenizi kasıtlı olarak kullanmadığınızı anlamış oldum, yanlış anlamaya sebeb olmuş isem asıl ben özür dilerim.