Nasıl bir olta almalıyım ? Aradığım özellikler...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Nefer26 tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    En azından şöyle düşün, öyle bir takımla çekebilme ihtimali daha büyük. Ama diğeri ile aynı şeyi söylemek biraz güç.

Tavsiye edilen makineler, kamışlar, büyük balık için olanlardan değil. Misina kapasitesi az. Bakım ihtiyaçları yüksek. 150 TL'ye makine alan arkadaşın sanmam ki o makineye 100 TL verip ip misina filan sarma imkanı olsun. Mono misina alacak, gam yaptıracak misina, ucuz kamışın adi porselenleri misinayı zedeleyecek vs. vs. sonuçta, büyük denecek bir balık gelirse, arkadaşın işi zor olacak.

Çok doğru bir laf vardır. Kaçan balık büyük olur. Büyük bir balık geldi de, kaçırdı mı arkadaş, o zaman anlar pahalı sanılan malzemenin kıymetini.

Çok görmüşümdür. Yanımdakiler "yahu o kadar para verilir misina alınır mı?" yok "O kadar para verip makine alınır mı? araba mı alıyoruz yaa..." demişlerdir. Gelgelelim bir şekilde cidden büyük bir şeyler denk gelip arkasından bakarlarken kaçarken, jeton düşmüştür arkadaşlarda. Haftasına bakarım, kamış yenilenir, makine yenilenir, misina kralından alınır filan....

Olay o kadar basit olmaz. Ucuz, fiber kamış alacaksınız. Hay hay. Büyük bir şey gelir, kamışın ağırlığı zaten yorar sizi, balık yerine siz yorulursunuz. Makine dersiniz, kalama dersiniz, balık gelir, kalama kilitlenir kalır, şişer, ki bu shimano biomaster ile bile yaşanmış bir şeydir, balığın gidişini izlersiniz.

İşte o an, elinizdeki bilmem kaç liralık makineyi denize atarsınız sinirden ki, tecrübeyle sabittir. Bunları hesaba katmak gerekir. Zira denen "büyük balık". Gidip balık tutacağım, severim istavriti, zevklidir izmarit, yeter bana kefal denmiyor görüleceği üzere.

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bak ne diyorum: Eğer tavsiye ettiğin şeye güveniyorsan, bu garantiyi de verirsin. Zira çıkıp anırmayacağından eminsindir. Doğru mu?

Bunu yapamıyorsan, demek ki tavsiye ettiğin şeye önce kendin inanmıyorsun, bu da doğru değil mi?

3. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek
    Dediklerin doğrudur abi.
    Belki bir yerlerde sen de bahsetmişsindir. Al bir misina ucuna iğneyi tak bir de yem ekledinmi sal suya ( Bildik şeytan oltası ) sonra bekle dur. kocaman bir balık gelir ve elle yorarak balığı yakalarsın bu bir ihtimaldir ve karşılaşılır da. ( Bu zamanda zor tabi :laughing: )
    Misinanın ucuna tak ağır bir jıg çevir çevir fırlat ( belki 70 metreleride bulur ) sonra topla al sana spin ile av balıkta yakalayabilirsin hani.

Makine ve kamışa neden ihtiyacımız var bu ava hem görsellik hemde konfor katar konforun bolluğu da cebindeki para ile orantılıdır ( gerçek böyle idk )
    Ya sıfır konfor yada ne kadar ekmek o kadar köftedir.

Biriside çıkıp ben biraz konfor ve görsellik istiyorum verebileceğim budur deyince yardım etmek istiyor insan ama Tofaş ile BMW arasındaki farkı O da biliyordur ona öneride bulanan ben de .

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Önemli olan bunu belirtebilmek. Yani, o paraya alınabilecek şu şu makine, bu bu kamış iyidir, parasına göre hoştur ammmaaa, bunlara büyük balık tutacaksan, işin şöyle zor, böyle sıkıntılı demek hoş olur.

Şöyle düşün, diyorum ki, "Ağalar ben her gün ankara'dan istanbul'a gidip geliyorum. Bana bu yolu 3 saatte aşıracak bir araba tavsiye edin, acemiyim şoförlükte, ama 20 bin tl param var."

Ne derdiniz? 20 bin TL'ye ikinci bir toyota alınır belki. Ama ne denir, bu ferrari, bmw filan değil. Virajlara sert girme, dilovasını çıkarakne temkinli ol, 150'yi aşmamaya gayret et, 160 ile fren yapacak olursan kendini karşı şeritte bulursun filan falan...

Olay bunun gibi. ama bu söylenmiyor, "Git bir tane yeni kasa doğan al, harika alettir" deniyor. Evet, 1988 model doğanla 180 bastığımı çok bilirim şahsen. Ama bu o arabayı öyle bir sürat arabası yapar mı?

5. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    can alıcı noktayı anladım. haklısın aslında belirmekte fayda var ve gerekli de katılıyorum. Başka bir durumda karşılaşırsam ben belirtirim artık.
    ben böyle varsayıyorum ya değilse

6. baraküda007

baraküda007 fatih

biraz adam ol adam özür dileyeceğin yerde halan daha aynı dediğini tekrarlıyorsun ne biçim bir insansın anlamadım hiç bir zaman hatanı kabul etmiyorsun kendi bildiğinden şaşmıyorsun düzgün konuş anırmak falan deme çok meraklıysan git kendin anır bir yerlerde. adamın bütçesine göre ben öylesine tavsiye ettim benim kendi kullandıklarımı tavsiye etsem onun bütçesini aşıyordu o yüzden kendi kullandıklarımı tavsiye etmedim

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Haklısın, ama arkadaş aradaki farkı bilse, zaten gelip bize sormazdı sanıyorum.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Soru şu kadar basit:

Ben burda bir makine tavsiye ederim, ha parası yeter yada yetmez, o başka mesele.

Ve bu makine o işi görmezse de, Taksim meydanına çıkar anırırım.

Peki sen bu garantiyi verebiliyor musun?

Veremiyorsan, arkadaşın parasını, umudunu rezil etmeye neden çıkıyorsun mesela?

9. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    O kadar mı? :eek:
    600 liralık ..... bir makine göstersem birde 70 liralık arada fark olduğunu anlar. Ama ben 70 liralığı öneriyorsam da 600 müş gibi beklentiye girme diye de uyarmam lazım.
    Konu aynı yerde dolanıyor. Abi arkadaşa 150 liraya verdiği para kadar beklenti duyacağı bir kamış makine önerin var mı? Sonuçta konu arkadaşın ve bir beklentisi var konu dağıldı arkadaş balığa başlayacak mı yoksa kaçıp gittimi bilmiyorum idk artık.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük balık tutmak istiyorsan, orta - ağır aksiyonlu bir kamış lazım. Mesela Lineaeffe IM-Casting veya Turnafresh filan gibi. Benzeri DAM vs. bir sürü markada var, ama fiyatları en az bir 100 TL.

Elde kaldı 50 TL. Şimdi 50 TL ile hangi makina alınır? Ki birde büyük balık çekecek mil, ezilip gitmeyecek bilya, kilitlemeyecek kalama filan olacak. Kendi adıma ben öyle bir makina bilmiyorum. Belki atıyorum daiwa sweepfire filan olabilir, minicik bir şey ki hiç olmaz o kamışa. Hadi küçük aldık kamışı diyelim, ki spin kamış, düşük atarlı kamışla zor iş ama hadi olsun. O ufacık makineyle, bir turda kamış kaldırdığın boyu toplaman pek olası değil. Nedir büyük balık, levrek mi, boşluğu bulduğu gibi atar misinayı galsamasına, keser geçer. Büyük balık tutmanın püf noktası, misinayı gergin tutmaktır her daim ki, ufacık makinenin işi değil pek.

Hadi gittik bir makina bulduk, remixon olur, alba olur, başka bir şey olur. Eh, görüyoruz, millet istavrit tutarken dağılıyor onlarda, tek gereken bir müddet kullanmak, tavsiye etmek büyük cesaret istiyor.

Kısaca, boşa koysak dolmuyor, doluya koysak boşalmıyor idk

Ha, olmuyor mu, oluyor, 30 luk kafa, 1.5 kg (6 lb) kamışla kocaman şey denk geliyor, çekiyoruz bir şekilde. Ama o zaman genelde şanslıydık diyoruz, ustayız demek yerine. Ve böyle bir durumda, ben başkasının şansına güvenip tavsiye yapmakta tereddüt ediyorum şahsen.

11. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    Murat bey Serdar abinin de dediği gibi senin isteğin yönde ve fiyatta set çok zor. Kimse sana büyük balık için yeterli olur garantisi veremeyecek.

12. dusty

dusty Tuncer Yılmaz

Favori Kamış:
    Standard (Germina)
    Favori Makine:
    Rilex Rex 64
    Konu epeyce dallanmış ve ilginç bir hal almış :)
    Olay yardım ve tavsiyeden çıkıp iddialaşma haline bürünmüş :)

Anlayabildiğim kadarıyla bir anlam kargaşası var :

"150 TL'lik bir takımla büyük kilolu balıklar tutulabilir mi yoksa tutulamaz mı ?"
    sorusu ile

"150 TL'lik bir takımla büyük kilolu balıklar emniyetli bir şekilde tutulabilir mi ?"
    sorusu bir birine girmiş.

Konu sahibi arkadaşım zaten acemi olduğunu yazmış. Konu hakkında az biraz da olsa araştırmıştır :) Muhtemelen a101'den konusu açılan 25 TL'lik takımlar hakkındaki olumsuz görüşleri görünce;

"Bu 25 TL'lik takımları kimse önermiyor. Ben iyisi mi bütçeyi 150 TL yapayım da , olur ya büyük kilolu balık denk gelir , onu da çekebilirim. E sonuçta 25 TL değil 6 katı fazla para veriyorum , çeker her halde."
    şeklinde kendi kafasında bir yorum yaptığını düşünüyorum.

Eğer yanlış tahmin ediyorsam konu sahibi beni uyarsın lütfen :)

Ve buradan kaynaklı olarak da başta ifade ettiğim anlam kargaşası ortaya çıkmış.
    150 TL ye kurulacak takım mesela 2,5kg -3kg levreği çekebilir dersek yanlış olmaz.
    150 TL ye kurulacak takım mesela 2,5kg-3kg levreği çekemeyebilir dersek gene hatalı olmaz.
    Burada çekebilir ile çekemeyebilir arasındaki ihtimalleri değerlendirmek gerekir.
    Acemilik sabit olduğuna göre ve şans faktörünü de bertaraf edersek mesele takımın kabiliyetine kalır.

35 % çeker 65 % çekemez ?! ya da 40 % çeker 60 % çekemez ?!
    Bilemiyorum !
    Aynı faktörler 500 TL'lik ya da 750TL'lik takım için de geçerli.
    Benim görüşüme göre daha kaliteli takımda çekebilme oranı kesinlikle çok daha yüksek olacaktır.

Serdar Bey de bunu çok açık bir şekilde beyan etmiş. Kendisini eleştirenleri anlayamıyorum.
    Benim bütçem bu kadar bana buna göre büyük balık takımı kur diye bir şey olmaz :)

7-8 saat boyunca at çek yapılabildiğini biliyorum. Bazan ya bir vuruş alırsınız bazan o da olmaz.
    Bir sürü zahmetten sonra alacağım bir vuruşu da takımın niteliksizliği yüzünden kaçırmak şahsen beni çileden çıkartır. Bu maddi güçle alakalı değil, borç harç da olsa iyi bir takım kurar ve "intikama" gelirim. Belki konu sahibi arkadaşım böyle yapmaz ama benim bildiğim bir çok balıkçı benim yaptığımı yapar :)

Arkadaşıma 150 TL'lik takımı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Üzerine en az bunun kadar daha koyup bir makine ve bir kamış almasını öneririm. Misine ve sahte parası ayrı.
    Sağlıkla kal ,

13. Nefer26

Nefer26 murat

Arkadaşlar biraz sakin olmakta yarar var. İnsanların düşünceleri farklı farklıdır. Birisi oltaya 500 liraya verip balığın iyi malzeme ile tutulacağını düşünür, kimide benim gibi bir oltaya 500 lira vermektense o para ile gider müthiş bir balık satın alıp onu yerim diye düşünür. Her iki fikrede sayı duymak lazım. Ben kendi adıma konuşacak olursam, maddi durumum 500 değil, 1000 liralık olta almaya bile müsait fakat boşa israf etmektense hem eğlence amaçlı hemde düşük bütçe ile balık tutmanın marifet olacağını düşünüyorum KENDİMCE... Burada herkesin bütçesi farklıdır herkes birbirine saygılı olup fikir verirse eyvallah. Ama tutupta o kadarlık fiyata balıkmı tutulur denilirse orada bir yanlış vardır.

14. Nefer26

Nefer26 murat

Bu arada yanlış anlaşılmasın, 150 liralık fiyat verdim ama ben o fiyatı kamış ile makine için ayırdığım bütçedir. Onun yemi, kancası, ağırlı vs. onları sonradan temin edeceğim. Bence 150 liralık oltaya 3 değil 5 kiloluk balık bile tutulur oltan sağlam olduktan sonra :D

15. dusty

dusty Tuncer Yılmaz

Favori Kamış:
    Standard (Germina)
    Favori Makine:
    Rilex Rex 64
    Takdir sizin :)

16. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Arkadaşım sen bence alabildiğin ve hacamat ettiğinde canının yanmayacağı bir takım kur. O takımla oltanın nasıl savrulacağını, kalomanın ne olduğunu, makinenin nereye takılacağını :D falan öğrenirsin. Acemiliğin geçtiğinde de eğer yine avlanmakta ısrar edersen ve paraya kıyabilirsen daha kaliteli bir takım oluşturursun. Moralini bozma, bir yerden başla... Olup olmayacağını zamanla kendin öğrenirsin.
    NOT: Bence zayıf takımla da büyük balık çekilebilir, ama bunu ancak iyi ustalar başarabilir.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bir zamanlar, Mercedes alırdın, mersedes gibi olurdu. Şimdi alıyorsun, konsol plastik, motor renault motoru filan bir şey çıkıyor.

Makinede vs. de olay bu aslında. Eskiden kelepir fiyata alınabilecek cidden güzel aletler oluyordu, bulunuyordu. Tek bilya filan, takır tukur olsa da yolda bırakmıyordu. Ama artık böyle makine vs. bulmak pek kolay değil. Hatta o eski markaların, modellerin yeni üretimleri bile o eski kalitede olmuyor.

Ustalık, evet, çok çok önemli ve etkili. Ama o da bir yere kadar oluyor. Buradaki asıl husus şu. Orta karar bir malzeme ile, orta karar, sıradan, harcıalem balık tutmaya gidersin. Kalamaya vs. iş düşürmeden, kamışı eğmeden avlanır gelirsin, geleceksindir. Kırk yılda bir gider kocaman bir şey yapışır, ustalık filan derken bir şeyler yaparsın. Ama sen bilhassa büyük balık tutmayı planlayıp gidiyorsan, elindeki takımda bilhassa bu işi görecek nitelikte olmalı. Buradaki esas mesele bu.

18. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Serdar Bey, siz söylediklerinizde elbetteki haklısınız. Ama gözden kaçırdığınız nokta şu: Arkadaş daha makinenin oltaya nasıl takılacağını, makineyle kamışın ayrı ayrı satıldığını bile bilmiyor. Büyük balığı kim kaybetmiş ki bu arkadaş bulacak. Ben tatlısuda 12 yaşımdan beri avlanırım, denizde de birkaç denemem oldu. Ama şimdiye kadar denizde tuttuğum en büyük balık 100 gramı geçmemiştir. Bu arkadaş da alsın eline gönlüne göre ucuz bir olta, uğraşsın, o arada olup olmayacağını kendi de öğrenir. Daha başta gözünü korkutup bu işten vazgeçirmek (zira başlarda kimse o kadar parayı oltaya vermek istemez) doğru değil.
    Hani sizin hep verdiğiniz otomobil örneği üzerinden gidersek, arkadaş daha gazla debriyajı ayıramıyor ama otomobille 200 km. hız yapmayı düşünüyor. Bu hâliyle Mersedes'e, BMV'ye binip arabaları da ziyan edeceğine 5-10 bin liralık bir araba alıp acemiliğini atması daha doğru değil mi?
    Ustalıkla büyük balık çekmeye gelince tabii ustalık da bir yere kadar. Usta adam 5 kg. çekeri olan bir misina ile kalomayı falan kullanıp balığı kıyılatma süresini uzatarak 10 kg. bir balık alabilir, ama daha fazlası olmaz.

19. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    3.5kg cekerli 0.22 monoflament, 30luk mucadele frenli shimano exage ve 3.90cm balzer feeder kamis ile 14kg sazan desem Muharrem hocam ? :)

Feeder grubumuzdaki abilerimden biri pekcok kez sudan cikartti bu takim ile. Ustalik seviyesi baabinda yazdim :)

20. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Olur. İşte burada ustalık+makine+kamış konuşmuş. Yoksa o büyüklükte bir balığın 0.60'lık misinaları kopardığını bilirim, sevgili Roy. Ama tabii öyle bir düzenekle bir köpek balığı çekemezsin:D