Ne almalıyım ?

Konu, 'Kamışlar' kısmında Faroz.limani tarafından paylaşıldı.

1. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    Shimano Titanos Power Aero GT 6000 + Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    Lepistes

Öncelikle surf makina almalıyım diye olaya bakarsan işin içinden çıkamaz ve olayı ekonomik çözemezsin. Şöyleki piyasada adı surf makina olmayan fakat surf makinaya en çok yaklaşık makinalar mevcut buna örnek olarak Okuma Travertine ve Okuma Avengeri verebilirim. Bazı ustalar bu konuda bilya, bazısı markası ve bazısıda büyüklük der. Ben ise iki varyantosyonun birbiri ile uyum sağlaması ve senin kullanma kabiliyetin diyerek özetlerim.

Şimdi elinde milyarlık bir surf makina olduğunu varsayalım şayet sen doğru etış tekniği ile kullanamıyorsan o surf makina hiç bir işe yaramayacaktır ki ben bunu yakınen avlandığım kişilerden gözlemledim.

İsmi lazım değil adam 400 TL para vermiş bir Shimano Surf makina ve az önce verdiğim 15 Kilos kamışı almış fakat doğru atış tekniği uygulayamaması sebebi ile ancak atabildiği mesafe 80 m.

Anlayacağın olay sadece makina ve kamışta bitmiyor. Bu noktada üç nokta önem kazanıyor bunlar; kamışın atış kabiliyeti, makinanın boşaltım kabiliyeti, atış tekniği ve elemanlar arasındaki uyum. Hal böyle olunca elinde bahsettiğimiz Sprit Kamış ve Okuma Travertine-Avenger var ise ikisini arasındaki yani elemanlara arasındaki uyum sağlanacaktır ki bundan sonrası sadece ama sadece sana kalıyor. Yani herşey ne bilya, ne büyüklük nede marka sadece ama sadece üç eleman arasındaki uyumdur ve bahsettiğim Okuma makinalar bu uyuma en çok uyum sağlayan makinalardır. Bana soracak olursan ben ihtiyacını yeterince göreceğinden dolayı Okuma Travertine derim. Umarım bu konuyuda layıki ile anlatabilmişimdir...;) ;)

Son düzenleme: 26 Ağustos 2010
  2. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Lineaeffe sprit surf 3.90
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    Hmmm. Anlıyorum. Doğru diyorsun usta. İş herzaman sende bitiyor yani. En adi mal bile kullansan gene kullananda iş varsa balıkta vardır =) Kabiliyet yoksa dünya senin olsa gene işe yaramaz ;)

3. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes

Bir bakıma öyle ancak takım taklavat ve eldeki malzemeninde teknik yeterliliği önemli bunuda arka plana atamamak lazım geliyor. Yani okadarda değil...:D:D Bir önceki mesajıma sonradan eklediğim için belki okuyamamış olabilirsin burada da ekleyeyim de gözünden kaçmasın. "Bana soracak olursan ben ihtiyacını yeterince göreceğinden dolayı okuma Travertine derim.Umarım bu konuyuda layıki ile anlatabilmişimdir...;) ;)" Bundan sonrası senin tercihine kalıyor hadi kolay gelsin kardeş...:)

4. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    saol abi iyi geceler =)

5. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes

Estağfirullah umarım layıki ile yardımcı olabilmiş ve kafanda bazı sorulara cevap verebilmişimdir. Sanada iyi geceler...:)

6. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Erkan kardeşim yazdıklarında yanlış yok.Fakat 3 mt lik kamış tavsiyesinde bulunma amacım şuydu.

120-140 mt açığa 3m yi bırak 3,60 kamışlarla ulaşmak bile zordur.Zaten genç arkadaşın almayı düşündüğü 45 liralık kamışlarla bu mesafeye ulaşmak zor.140 mt lere acemi olduğunu düşündüğümüz arkadaşlarımızın surf olarak adlandırılan 4,20 den de kısa olmayan kamışlarla ulaşabilineceğini düşünmüyorum.

Bu nedenle 3 mt lik bir kamışın kıyıdan 70 mt civarı atışlarla mırmır,mezgit,izmarit,levrek,kırlangıç vs.avlarını .. at çek avları için çok uzun olmadığı için yormayacağından, tekneden de azami 3 mt lik kamışın kullanılabilineceğinden kombine bir kamış olduğunu düşünüyorum.Tatlı suda tecrübeli değilim fakat bu sularda da orta yollu bir kamış olduğunu düşünmekteyim.

Yani bahsettiğiniz gibi 120-140 mt mesafelere istavrit için varsın atamasın bu 3 mt lik kamış.Çok da sıkıntı sağlamaz.Benşm verdiğim örnekteki hedef balık çeşitliliği daha çok olduğundan 3 mt lik kamışın kombine kullanım için daha uygun olacağını düşünmekteyim.Selametle

7. karakalp

karakalp

bence sen maksimum atari 150 gr'i gecmeyen 3,60 - 4.20 bir surf kamış ile, buna uygun genel kullanim icin hafif bir makine al. rastgele.

8. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    Son düzenleme: 26 Ağustos 2010
  9. karakalp

karakalp

10. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    hocam bütceyi verdim :D sen 2katına çıktın. 100liram olsa en kral makineyi bulurum. 45i geçmesin mümknse.

11. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes

Sevgili Halil abi yorum ve fikirlerime başlamadan öncede belirttiğim üzere "Öncelikle burada yazdıklarımı farklı algılamasın ve kişiselleştirmesin diyerek konuya açıklık getirmek isterim." olaya kimsenin bakış açısını yermek için değildi yazdıklarım. Bilakis bir acemi dostumun az veya çok bir msraf yaptıktan sonraki bir kaç hafta sonra kendini rahatsız edecek hususları en başta bertaraf ederek bu nadide güzel meşakkatten zevk almasına vesile olmak için tabiri caizse bu denli ince eleyip sık dokuma gereği histtim. Kaldı ki olaya şöyle bir açıklama ve örnekleme getirerek derinlik katmak isterim. Diyelim ki dediğiniz özelliklerde bir düzenek oluşturdu. Ve kendiside gerekli ehemmiyetide vererek kısa süre sonra kendini oldukça geliştirdi hasbelkader bu oluşturduğu takım kendisini kesmemeye veya 3 - 5 ay sonra yapmak istediği avlara yetmedi diyelim. benim önerdiğim takımda illaki bir fiyat farkı sözkonusu ama bu takımın kendisini 2-3 sene götüreceğini göz önüne aldığımız zaman bir kaybı yok ve bilakis karda. Birde tam tersi düşünelim kendisi gerekli ehemmiyeti vererek kısa süre sonra kendini oldukça geliştirdi hasbelkader bu oluşturduğu takım kendisini kesmemeye veya 3 - 5 ay sonra yapmak istediği avlara yetmedi ve 3-5 ay sonra tekrar bir arayışa girdi masraf en az 1,5 kat daha artı bir bedel olarak karşısına çıkacak zira herşeye silbaştan başlamış olacak. Sizce 15-20 Tl fazla vererek ilk andan itibaren bu nadide güzel meşakkatten zevk almakmı daha karlı ve yoksa 3-5 ay sonra tekrardan en az 180-200 Tl daha vermek mi karlı. Bu sorunun cevabı tabiki açık ama bence şayet tavsiyede bulunduğum kardeşim öğrenci ise ve imkanlarıda bu denli zorlu ise bence doğruyu en başta önermek en doğru yöntemdir.

Şimdi ise buna örnek olacak geçmiş hatıralarımdan bir örnek vermek isterim Belki böylesi daha iyi anlaşılır ve hak verirsiniz.

Sanırım bundan 3-4 sene önce idi ve şu meşhur S-Cruve yeni çıkmıştı. İlk edinenlerden biri idim ozaman. Yine sevdiğim ve beraber ava gittiğim bir abim benden tavsiye istemişti hal aynı vaziyette idi aşağı yukarı sadece değişik olan telaffuz edilen ve olanaklardaki rakamlardıki rakamlar biraz daha yüksekti. Ben inat ile S-Cruve al dedim. Ama malesef eskiden kamış vardı düşüncesi ile aldıramadım ve ozman ki 20 Tl bir eder ile başka kamış tecihinde bulundu. Aynı abim, ben ve benim bir diğer arkadaşım ava gittik. Bende S-Cruve, diğer arkadaışmda benim diğer setim yine S-Cruve ve Okuma Blue Hawk, abimizde ise tercih ettiği düzenek var. Mevsim lüfer mevsimi attık oltaları suya arkadaşım mevcut düzenek ile hatrı sayılır güzellikte bir kofanayı hani derler ya kepçe falan ona hiç ihtiyaç duymadan oldukça rahat ve güvanli şekilde aldı. Şans bana gülmedi o akşam ama diğer malum abimede bir göz kırptı şöyleki;

Balık vuruşu yaptı abi tasmayı yerinde va zamanında gerektiğince yaptı başladı balığı çekmeye, balık kofana olunca siz düşünün mücadelenin zevkini. Biz hadi abi hadi abi derken balık su üstü yaptı ve 1,5 - 2.0 m ye kadar sorunsuz geldi. Ondan sonra nemi oldu balık bir hamle ve kamış bizim abinin elinde iki parça benden ancak bukadar dedi. O karışıklık ve oanki şaşkınlık ile balık bir şekilde kendini vurdu açık denizlere. Buraya kadar bir terslik yok. Önemli olan bundan sonrası. Noldu diye merak edecek olursanız. Daha önce verdiği paranın 1,5 katını daha verdi ve benim ısrarla al dediğim takımı aldı ve hersene bu hikayeyi aynı noktada aynı balığı bu sefer tutacağım rüyası ile anlatar oldu. Şimdi sana soruyorum sence haksızmıyım. Sevgili kardeşimizde olduya böyle güzel bir ana denk gelipte gerek boydan gerek ederinde dolayı mahrummu olsun. Yine belirtmek isterim burada yazdıklarımı farklı algılamasın ve kişiselleştirmesin ve bunlar sadece bazı ustalarımızın tecrübelerine oranla benim kısa süreli avcılık tecrübelerimdendir diyerek konunun ehemmiyetine dikkat çekmek isterim. Saygı ve sevgi ile görüşmek üzere...:)

12. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    güzel paylaşım için saol =)

13. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
  14. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Erkancım kişiselleştirdiğim falan yok.:) Burada herkez düşüncelerini açıkça söyler.Kendini üzme sen.Zaten haksız olmadığını belirterek bende kendi tecrübeme göre bir yorum yaptım.Ama öğrenciliği unuttuğumuz için işin maddi yönüne çok dikkat etmedim açıkçası.Selametle.

15. LapinCash

LapinCash

Makineyi sazan için banada tavsiye ettiler ama vazgeçmiştim..Bunlardan 4 çift mi aldınız ?
    Evet o ayağın demir olanını 3 lira dediler plastiğine 1.5 dediler ama bana plastik daha güzel geldi plastiğin içi demir etrafı toprağa çok ama çok oğgun demiri ben bek benenmedim desen olarak ağırluk olarak , toprağa girmesi olarak çevresi bakımından plastiği tavsiye ederim..

16. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    bak netten ne buldum ya :D tam siparişlere para ödüyecektimki bakın ne buldum. Alacaklarım 1kargo falan 120 tl yi buluyor. Şimdi bu linke bakın herkesin tavsiye ettiği OKUMA TR 65 makine + lineaffe sprit surf 4.20 kamış ve 600mt 0.35mm pelican misina = 122 tl. bunları tek tek alsam 156 falan tutuyor. Ama bu 3 lü takım yoldaymış daha rafa girmedi. Sizce bu 3 lüyümü bekliyim yoksa yukardaki linktekilerimi aliyim ?
    http://www.avmarketi.com/asp/product/11120/LINEAEFFE-SPRIT-SURF-KAMIS-OKUMA-TRAVERTINE-65-MAKINE-SET

17. LapinCash

LapinCash

Makineleri kıyaslamanız lazım.
    Kamışlar aynı ek olarak misinada havadan geliyo makineyi hangisi iyiyse tartın kafanızda burda kamış ayapıda var 2 lira bişey kamış aparatlarında bulabilirsiniz hepsi aynı paraya geliyor üstüne msinada geliyor fakat makineyi sizin değerlendirmeniz lazım..

18. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    Bak şimdi benim alacağım takım şöyle ..

Kamış : lineaffe sprit surf 3.90mt 57tl== kargo 5tl
    makine : Okuma compressa cp65 45tl== kargo 6tl ( 3 bilyeli)
    = 113 tl ye geliyor.

Av marketimdeki set ise
    Kamış : lineaffe sprit surf 4.20mt
    Makine : okuma travertine 65 (5 bilye)
    Misina : pelican 600mt 0.35mm
    = 129tl
    Arada tek fark makineler. Travertine 65 de kaliteli makineymiş. Vallah böyle bi durum işte

19. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes

______:D :D :D

20. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış: