Merak ettimde bu şeffaf şamandıralar benim kullandığım sistemle kullanılırken bullraglar neden kullanılmasın? Ayrıca şeffaf şamandıralarda normalde fırdöndü yok diye biliyorum. O şekildeki fırdöndüyüde takmanız imkansız. Takabilirseniz klipsli fırdöndü takarsınız sanırım. Av sahasında bazı şeyleri deneyip görmek daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum
Split rig kullanılarak şeffaflara fırdöndü eklenebilir... Klipsli fırdöndüden farkıda, misina yönünde sahtenin sağa veya sola doğru olarak, onun yönünü izleyeceğinden aksiyon daha stressiz gerçekleşir... bilhassa kalın misinada bunun farkı bariz anlaşılır.. Gerçi bu rapala bağı ile aynı işi görür ama fırdöndünün olması her halükarda avantajdır..
Bullrag kullanlımaz diye bir şey yok elbette. Ama Bullrag'ın dizayn ve varlık sebebi farklı. Bullrag, temel olarak yemin suyun azıcık altından gelmesine hizmet eder. Diğeri yemin su üstüne çıkabilmesini sağlar. Alakasız gibi bir şey olan zargana topunuda böyle bir amaçla da kullanabilirsiniz örneğin. Normalde, silikonlar sert sahteden çok daha iyi iş yapar. Ama kullanımı biraz böyle farklı suya farklı derinlik ve aksiyon şeklindedir. İşte bullragta bu aksiyonlardan birini sağlar. Sizin resmini eklediğiniz takımlar, levrek avında pek başarılı olmaz. Ama şunu unutmayın derim, 1 - 1.5 kg'dan küçük olana levrek değil, ispendek denir. İspendeklerin sürü gibi grup halinde gezdiği ve hatta çapariyle (bilhassa levrek çaparisi denen bir çapari vardır literatürde) dahi kolayca avlanabildiğini biliriz. Ama levrek denecek ciddi boydaki levrekler için, bu gibi takımlar çok efektif değildir.
Benimde mesajlarımda eğer farkındaysanız sığ meralar için özellikle şamadıralı slikon takım öneririm. Zargana topu kullanımı derken ben bunu spin takımda kullanıyorum. Resimden farkedemiyebilirsiniz ama o bullrag küçük boy ve 20 gr dır. Açıkçası yeri ve zamanında kullanıldığında rapala türü maket yemlere göre daha etkili olabileceğini bilirim ve bunuda tartışmam Eklediğiniz takımlar levrek avında başarılı olmaz demişsiniz. Tekrardan soruyorum bu takımı ne kadar tecrübe ettiniz? Şamandıralı raglou takımla ne kadar avlandınız? Ayrıca sizin veya çevrenizdekilerin bu takımla balık alamamış olmasının başka sebepleri olabilir. Alamamış diyorum çünkü etkili olmaz diyorsunuz. Belkide sizin söylediğiniz takımlarda sorun vardır? Belkide yanlış zamanda, yanlış merada kullandınız. Siz sanırım benim ufak balık peşinde olduğumu slikon kullandığım için düşündünüz? Eğer böyle birşey varsa açıkça yazmanızı tercih ederim. Mesajınızın son bölümünden bunu çıkardım. Sadece ve sadece raglou ile avlanan ustam diyebileceğim bir kişi 6,5 cm ve 8,5 cm raglou ile 7-8kg lara kadar levrek almıştır (0,40 asso ile). Gerektiği takdirde bende olan 1 adet resminide eklerim.
Hep aynı yerde ve şekilde takılıyorsunuz. Benim yanımda (tamam, bende dahil) allahın uyuz 3 cm'lik silikon kurduyla 7-8 kg'luk levrek almışlardır, hemde bir iki defa değil. Bu o kurdun etkili olduğunu göstermez. Tekniğin etkili olduğunu da göstermez. Ve bende, o levrek alanlarda, büyük levrek tutmak için mesela raglou sallarız hep. Ve zargana topuyla silikon çekip levrek tutulmaz diye de pek bir şey yok. Sorun, büyük levreklerin o tür takımlara daha az yüz vereceğidir. Bullrag'ın efektif kullanımı başka bir şeydir, bullragı zargana topu gibi kullanıp bir şeyler tutabiliyor olmak daha başka bir şey.
balık tutarken neden böyle olması gerektiğini anladım, açıklamalarınız için teşekkür ediyorum. fakat şu hususta anlaşalım, şişkin tarafı havaya, suya daha az direnç gösterir, cisimler önden aldığı kuvvetten daha çok, o kuvveti eşit miktarda dağıttıktan sonra ortaya çıkan etkiler yüzünden sürtünür(yüzeyde oluşan negatif basınç, akışkanın yarattığı dağınık anaforlar, çeşitli etkilerden dolayı cismin osilasyona girmesi(takla atma örneği) vs.). http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_coefficient streamlined body formunu incelerseniz en efektif sürtünme değerini elde etmek için akışkan kuvveti nereden uyguladıklarını görebilirsiniz. http://en.wikipedia.org/wiki/Drag_(physics) http://www.aerospaceweb.org/question/aerodynamics/q0215.shtml verdiğim linkleri incelerseniz, durumu daha iyi ifade etmiş olacağım.
Demek o anda canı onu çekmiş Neyin etkili olduğunu gösterir? Sebep nedirki o balık tutulmuştur? Sonuçta o balık o kurtla tutulmuştur. Bana göre o anda ona verilen aksiyon balığı cezbetmiştir. Ben tutulmaz demedimki zaten Aynen söylediğiniz gibi eğer bende 240-270 spin kmaış yerine 360 kamışla atsaydım zargana topu kullanırdım. Keza ilk levreğe başladığım zaman 360 kamışla zargana topu kullandım. Yaratıcı oldum bullragı o şekilde kullanıp balık tuttum Şimdi size bir örnek vereceğim. Gece saat 02:00 her türlü ispatlanmış sahteyle at-çek yapıyoruz. Derken arkadaşımın max-rap kırmızı kafa sahtesine bir vuruş alıyor. Bende o sıra o beğenmediğiniz beyaz slikon takımla o tarafa doğru atıyorum. Kuyruğa dalıyor bırakıyor. Yavaşlatıyorum ve sahteye biniyor alıyorum balığı. Bu benim kullandığım slikon rapala dan daha iyidir, etkilidir anlamında anlatmadım. Ama bazı durumlara göre kıyaslama yapılacaksa bende burda 2 tl lik slikon 30 tl lik sahteden daha etkilidir derim...
Sebep her hangi bir şey olabilir. Sorun o sebebin çok daha az tekrar edecek olmasıdır. Bu da öyle yaparsan, 5 tutacaksan, bir tutarsın veya balık yok der dönersin, 5kg'luk yerien 600gr'lık ile gelirsin demek olur. Zarganaya attığımız midye kurtlarına da levrek geldiği oluyor. Sence levrek tutmak isteyen, kurt takıp zargana topu mu atmalı, yoksa, adam gibi silikon filan mı? Ha, 2 TL'lik silikon kesinlikle 30TL'lik sahteden etkilidir zaten. Hatta bedava denebilecek lolilop çubuğu bile 30 TL'lik sahteden etkili olur çoğu zaman. Ama her zaman değil.
Eeee. O kadar yazdınız. Bizde o kadar takip ettik ama. Hep yazdıklarınız muallakta kaldı. Ser verip sır vermediniz. Deneyimlerinizi hiç paylaşmadınız hocalar. Genel olarak silikon ile balık yakalama ihtimalimiz sahte ile yakalama ihtimalimizden daha fazlaymış ama, ne zaman,hangi suda, hangi havada, hangi silikonu kullanırsak; rapala ile balık yakalama ihtimalinden daha fazla şansımız olur. Birazda bu konudaki tecrübelerinizden yararlanmak isteriz. Saygılar...
Mesajlarımın içerisinde sorularınızın cevapları vardı ama göremediniz sanırım. Mera:Sığ sularda, dere ağızlarında Deniz: Az dalgalı veya durgun Yem: Ragot raglou. Tercihen 8,5 cm beyaz veya mavi beyaz . Karanlıkta beyaz daha verimli oluyor. Bunlar benim kendi tecrübelerim.
Küre kesit ve su damlası formu en erodinamik şekil değildir ki. Öyle olsa, mesele uçakların burnu küre gibi yapılmaz mıydı? Olay şu ki, bullrag dizayn edilirken uzak atılsın, suda kolay çekilsin gibi bir amaç güdülmüş değil. Onun formu malum aksiyonunu yerine getirmek için yapılma. Eğer aerodinamik/hidrodinamik bir şey görmek istiyorsak, sbirolinoya bakmak daha iyi olacaktır.