Nesli tehlikede olan hayvanlar

Konu, 'Genel Konular' kısmında deePblue tarafından paylaşıldı.

  1. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    Dünya Koruma Örgütü IUCN’in "Kırmızı Liste" olarak yayınladığı en az örneği kalan 10 türü biraz tanıtmak istedim.Kararlı bir projenin başlatıldığı görülüyor.bu kapsamda çevreye duyarlı kişiler projeye bağışta bulunabilecek.ayrıca internet üzerinden de son bilgilere anında ulaşılabilecek.
    ilk sırada memeli bir su canlısı var.

    Yangtze(Çin) nehir yunusu
    Aslında bu yunusu soyu kısmen tükenmiş hayvanlar arasında göstermek daha uygun olurdu.çünkü 2006 ylında Yangtze nehrinde yapılan yunus araştırması sonucunda bir tane yunusla bile karşılaşılamamıştır.Erişkin Çin nehir yunuslarının boyu erkeklerde yaklaşık 2,3 metre, dişilerde yaklaşık 2,5 metre civarındadır.ortalama yaşam süreleri 24 yıl civarı idi;ancak son 50 yılda bu rakam azalmaya bağlı olarak epey düştü.Çin'de kullanılan elektrik ile balık avlama tekniği bu balığı doğrudan etkileyerek neslinin tükenmesindeki en büyük rolü oynamıştır.
    [​IMG]
    [​IMG]


    Solenodon cubanus(böcek yiyen)
    bu sevimli böcek yiyenin de aslında cok ilginç bir hikayesi var.soyu tükenmiş hayvanlar arasında gösterilen "böcek yiyen" 2003 yılında Küba nın doğusunda bir çiftçi tarlasında bulunmuştur.20 yıldır ortalıkta görünmeyen bu hayvanın tekrar görünmesi sevindirici olarak düşünülebilir;ancak şimdilerde yaşam alanının sadece Küba adası ile kısıtlı olması düşündürücüdür.Karayip adalarında yaşayan Solenodon cubanus ,şeker kamışı ekimi için ormanların YOK edilmesi ve adaya getirilen köpekler nedeni ile sayısı hızla azaldı ve sonunda yok oldu(ispanyol sömürgesi sağolsun)
    [​IMG]
    [​IMG]


    Slender Loris
    Görenleri şirinliğiyle mest eden bu dünya tatlısıda ne yazık ki nesli tehlikeli hayvanlar arasında başı çekiyor.Yetişkin bir insan elinin baş parmağı büyüklüğünde ki bu şirin canlı vücuduna göre kocaman yuvarlak gözleri sayesinde karanlıkta çok iyi görüyor.Ama ne yazıkki tıpkı "böcek yiyen" gibi YOK edilen ormanlarla birlikte kaybolma sürecine girmiş.Yaşam alanı sadece Sri Lanka adası olan bu hayvanın boyu ortalama 15 cm. ağırlığı ise 140-150 gr.
    [​IMG]
    [​IMG]


    Pigme SUAYGIRI
    1,5 ila 1,75 metre boyundaki ve 160 ila 270 kilo ağırlığındaki pigme su aygırı bugün sadece Batı Afrika’daki birkaç ülkede yaşıyor.Birbirinden ayrı alanlarda yaşayan 2 ila 3 bin örneği hala hayatta.Pigme su aygırının bazı kaynaklarda yüzmediği yazsada,ben yüzen resimlerini gördüm bi karışıklık var..ama bende mi kaynaklarda mı çözemedim.
    tam 200 günlük bir hamilelik döneminden sonra ancak 1 yavru dünyaya getirebilmesi belki de soylarının tehlike altında olmasının sebeplerinden biri.Fakat insanoğlunun müdahelesi çok daha büyük bi etken tabiki.
    [​IMG]
    [​IMG]


    Çift hörgüçlü deve(Asya Devesi)
    Sıfırın altında -30 –40 derece gibi sert soğuklara dayanabilen bu hayvanlar Doğu ve Orta Anadolu’nun bazı yerlerinde de yetiştirilir.Bilinen çöl develerin aksine daha sert iklim olan kuzey bölgelerinde yaşarlar.hörgüç yüksekliği yerden 2 metreyi bulabilmektedir.Yük taşımada kullanılan bu hayvanlar yaklaşık 200 kilo yük taşıyabilirler.Tüylerine bakarmsınız.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    Uzun Gagalı Ekidna
    Ekidna, “dikenli karınca yiyen” olarak da bilinir çünkü bu hayvanın ana besinini karıncalar oluşturur.Memeli bir hayvandır. Ekidnalar kışın sonlarında çiftleşirler. Dişiler yaklaşık 14 gün içinde bir yumurta bırakırlar.evet yanlış oklumadınız ekidnalar dünya üzerinde yumurtlayarak üreyen 2 memeli hayvandan biridir.İlginç olan diğer nokta memeli hayvanlar arasında rüya görmediği tahmin edilen tek hayvan olması.Sanırım memeli olduğundan şüphe etmeye başladınız bile :) bu resimdeki hayvanında neslinin son örneklerinden biri olması insanı gerçekten çok üzüyor.
    [​IMG]

    Uzun Kulaklı JERBOA
    Fare benzeri bu kemirgen Moğolistan ve Çin’in belli bölgelerinde yaşıyor. Hakkında çok az bilimsel veri var. En önemli özelliği kulaklarının kafasından üçte bir oranında daha büyük olması. Bu özelliğiyle, dünyanın vücuduna göre en büyük kulaklara sahip hayvanı.
    [​IMG]

    Bumblebee Yarasası
    Dünyanın en küçük yarasası olan bu memeli 3 cm. gelen boyu ve yaklaşık 2 gram olan ağırlığı ile adeta minyatür bir canlıdır.en küçük memeli olma özelliğinide taşır.ne yazıkki resmine ulaşamadım.

    diğer 2 hayvandan ise "altın sokumlu hortumlu fare" ve "hirola" olarak bahsedilmiş.Fakat bunlara ait bilgilere ulaşamadım.tercümedeki yanlışlıktan dolayı bilimsel isimlerine de bir türlü ulaşılamıyor..
    Sonuçta bu dünya üzerinde her canlının en az bizim kadar yaşamaya hakkı olduğunu bilerek hareket edersek bu isimlerinde pek önemi kalmayacaktır zaten.kendi besin piramitleri Yaradan tarafından initizamla kurulmuş olup doğadaki dengeyi sağlıyacak güçtedir.Bundan şüphe yok;ancak insanoğlu bu piramidi çoktan yıktı.Umarım bizde en başta sirkülerimize uyarak bu piramidin ayakta kalmasına bir nebze katkıda bulunuruz.
     
  3. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
  4. hüseyin abim eline emegine saglik paylasimlar icin tesekkürler
     
  5. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ibrahimcigim bir yanlislik oldu sanirim.Bu degerli paylasim Ahmet Kardesimin.
    Saglicakla kal.
     
  6. genelde böyle arastirmalari sen yapiyorsun da senin avatari görün ce sen zannetim :p :eek: :D

    o zaman yanlisimizi düzeltelim uyarin icin tesekkürler

    ahmet kardes eline emegine saglik paylasim icin tesekkürler. rast gele
     
  7. deePblue

    deePblue na

    Mesajlar:
    1.573
    Şehir:
    aa
    haklısın sevgili hüseyin abi..Bu haberi bende hatırlıyorum :) ama seninde dediğin gibi sanırım sadece bir türü bu tehdit altında..özellikle isimleri türkçeye tercüme ettikten sonra neden bilimsel adlarınıda belirtmezler şaşıyorum :eek:
    teşekkürleriniz için sağolun :)
    NOT : konumuz herhangi bir yanlışlık ve ya eksikliğe karşı düzeltilmeye açıktır :D
     
  8. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Paylaşım için teşekkürler