Yaş mevzusuna takılmam ben.Saygılı olduktan sonra büyük küçük farketmez,cevap gereği bile duymadım o yüzden yazmadım.Abi desen de olur demesende olur.Farketmez yani.Senin 2 katın diyebilirim yaklaşık.Benim şahsi görüşüm şu yönde.Bir insan sevdiği,tutkulu olduğu şeyi savunurken onun eksi yönlerini görmeyebilir.İnsan ilişkilerindeki gibi düşün.Bir kızın erkek arkadaşını severken herşeyi toz pembe görmesi gibi birşey bu.Onun hep artı yönlerini görür.Eksilerini görmez.Görsede görmek istemez.Sever,tapar çünkü.Taa ki bu geçici durum geçene kadar.O zaman herşey daha mantığa oturur.Ben aslında oltayla balık avınıda bazı yönlerini tasvip etmiyorum.Ama bundan kibarıda yok Farkettinmi bilmiyorum ama senin dışında bunu savunan yok.Ben yine bi abin olarak düşün derim sana..Sen şu an doğru olduğunu düşündüğün için ben sana sabaha kadarda açıklasam senin cevap verceğine eminim.Polemik olur boşuna.Ama doğru kararı verceğine eminim.Belki bugün belki yarın.
Bizede işte zıpkın tuhaf geliyor.Zıpkını değilde, kamışla avlanmayı seçmemiz bu yüzden Biz savunmasız bir hayvanı avlamayı seçmediğimiz için, denize daldığımızda o doğal güzelliği izlemekten yanayız.Sizde belki zıpkını seçtiğiniz için biz size tuhaf gelebiliriz.Olay bundan ibaret Kamışla tutulan balığın yaralıda olsa iyileşme ihtimali yüksek.Ama zıpkında yaralananın o kadar değildir.Zıpkın lafı açılınca genelde tartışmalar hep bu artı eksi yönlere kayar.Burdada oldu.Neyse
Koray agabey oncelikle yorumlarin icin tekrar tesekkur ederim Mesajlarimi yeniden okudum sanirim fazla bowfishing mukemmel harika gibi tanitmisim elbet boyle degil ve bowfishing I savunma degil tanitma amacliydi yazim uslubumdan dolayi ozur dilerim Ama madem arti eksi konusuna girdik yazayim teker teker karsilastirmasini yapalim munazara gibi Artilari -Baliga acisiz olum -Vuracagin hayvani gorup secici avcilik Eksileri -Hayvana olta balikciligina gore daha az kacis sansi -Eger yaralama gibi bir durum olursa zor iyilesme sureci Tekrardan yazayim gorusum kesinlikla bowfishing I korumak savunmak degil koray agabey sanirim sen kendi gorusune karsicikildigini sandin uslubumdan dolayi Amacim sadece bu av cesidini insanlara gostermek ve bowfisher lar varsa onlari elimden geldigince bilinclendirmekti bu arada bana gore zipkin cok ayri bowfishing cok ayri zipkin bildigimiz tufek gibi hic kullanmadim ama bowfishingin zevkinin yanindan bile gecemez ben olta balikciliginida cok severim sanirim her ikisinide benimsemis durumdayim Saygilar Koray agabey
niye paylasmiyormussun Berkan abi forumda zipkinla avcilik bölümü mevcut. legal bir avcilik yöntemi sonuçta. hani benim tasvip etmiyor veya sekilde avlanmiyor olmam tü-kaka diyecegim anlamina gelmez. geçen yaz marmara adasinda vurdugun g3 piyade tüfegi gibi kefal da güzel bir balikti. ha tabi büyük tebrigi limite uygun boyda bir hamsiyi zipkinla vurdugunda ederim iyi sniper'im diyorsan onu görelim :laughing: :laughing: :laughing: felsefeye girmeyelim kannimca da... isin aslina bakarsan mesele avcilik ise olmasi veya yapilmasi gereken bu benim tavip etmedigim yöntemlerdir (zipkin-ok-mizrak-tüfek-sapan) bizim olta avciligimiz bir nevi tuzaktir, kandirmaktir, cezbetmektir, hayvanin zaafindan faydalanmaktir. avcilikta tuzak kurmak etik degildir ama vardir ( av mevsimi filminden alinti bir cümle ) herkez yasal oldugu sürece istedigi sekilde avlanmakta hür
Ben spor'dan bahsetmiyorum, av'dan bahsediyorum.. ben bir balığı "yemek" için avlıyorsam eğer olta veya zıpkın farketmez, her iki türlü de balık ölüyor, hatta zıpkın ile daha hızlı ve acısız ölüyor.. olta ile yakaladığın balığı eğer suya salmayıp alıkoyacaksan onun boğularak acı içinde ölmesine göz yumuyorsun demektir.. bir de bu açıdan düşünelim.. "Sen denizde olsan bir kılıçbalığı sana kılıcını soksa hoşuna gidermiydi" diyorsun.. elbette gitmezdi ancak, birinin beni ağzımdan bir kancayla dakikalar hatta saatler süren bir işkence ile çekiştirip yakalaması ve sonunda da daracık bir kovaya sokuşturup orada ölmemi beklemesi de hoşuma gitmezdi.. zıpkının balığın ağzından girip kuyruğundan çıkması ile balık anında ölür, peki bir de olta iğnesinin balığın gözünden girdiğini düşünelim..?? Olayı çok fazla dramatize etmeye ve fazla duygusallığa gerek yok bence.. söz konusu "AV" ise kurallara uyulduğu ve zevk ya da spor amaçlı can alınmadığı sürece olta ya da zıpkın arasında fark yok bence.. bu benim düşüncem, kimseye düşüncemi kabul ettirmeye çalışmıyorum, kimsenin de düşüncesini kabul etmek zorunda değilim..
yok yahu o balığı tek iğneli bir el oltası ile yakalamıştım zıpkınla değil iki dk sonra ondan biraz daha küçük bi tane daha yakalamıştım.. yem olarak da beklemiş istavrit kullanmıştım, kefal kokulu yemlere dayanamaz ya Hamsiyi zıpkınla vurursam hamsi moleküllerine ayrılır, mundar olur, gerek yok
Bu arada yanlış anlaşılma olmasını istemem. Ben ne olta avcısı ne zıpkın avcısı diye bir kategoriye ayırmıyorum deniz avını Kaldı ki ağırlıklı olarak olta avı yapan birisiyim. Yılda 3-5 sefer dalar genellikle doğayla iç içe olmayı sevdiğimden balık vurmadan çıkar lakin değer gördüğüm boyuttaki balığa zıpkın sıkarım. Daha seçici olabilirim. Ayrım yapmam derken çok ciddiyim avcılık konusunda. Elimle dahi balık yakaladığım olmuştur ( denizde ). En ilkel şekilde. Hiçkimse bana sen zıpkıncısın yada oltacısın ayrımı da yapamaz o yüzden. Beni tanıyor ise Bkz. raporladığım avlar Amatör balıkçılar olarak aslında biz spor için avlanırız diye düşünmeden edemiyorum bu arada. Niyetim çatmak değil kimseye. Amacımız doğayla olmak, ondan keyif almayı bilmek, spor yapmak ve en önemlisi duyarlı ve korumacı olmak. Tabi güzel hikayeler ve birazda abartıp sallamakta gizli özne olabilir
ok ile su üstünde yapılan bir spor avcılığı degil katliamdır bence kolaysa o okla suya girip suda avlasınlar o balıkları o zaman sportif avcılık diyebilirim. Düzeltmedir .............. Yukarıdaki videoya sadece yorum yazdım bilginiz olsun arkadaşlar kişiye özel bir durum söz konusu degildir saygılar sunarım
Mobilden girdigim icin isminizin tamamini goremedigimden isminizi kullanamiyorum kusura bakmayin Su altinda bowfishing neredeyse imkansiz zaten suyun disinda bile zor olan bu av turu su altinda yapilsa coktan yaparlardi
Abicim anlatmak istediğim şu aynı şekilde zıpkın gibi bakamayız eğer konu arbalet olsaydı zıpkın olurdu fakat yayı gerdiğinizde onu gergin halde uzun süre tutamassınız birde nişan alırkenki konsantreniz olaya girdiğinde 3 saniye gibi bir sürede kollarınız zangır zangır titrer zıpkında ise boyle bir olay yoktur Saygılar
Arbaletle zıpkın aynı mantıkla çalışır, ikisinde de yayı (ya da lastiği) 1 kez gerdirirsin ve tetiği çekene kadar gergin kalır.. yay farklı tabi, onda tetik yok, çekersin ve tutarsın, bırakana kadar tutmak zorundasın..
Tabiki işin eğlenceside burada berkan ağabey balık önünde ama profosyonelleşmeden o kısacık nişan suresinde 2 metre onundeki balıgı vuramıyorsun artık profosyonel olunca ise zaten buyuk balıkların peşindesin ama profosyonel olmamıza daha çok var berkan ağabey
sanırım bizler balık avcılığını bir terapi gibi yaptığımızdan bize ters gelen bir durumdur biz balığa çıkarız kamp yapmak için temiz hava almak için kafa dinlemek yada arkadaşlarla birlikte olmak için. daha ayrıntılı işler yaparız iğne numarasından hangi yem kullanılacak . sahteye verilen aksiyondan rengine kadar. sonra çökeriz bi yere bekleriz. yemimi aldı balıkmı yok . hemen taktik değişir sahteler değişir yemler değişir takım değişir . oltaya gelir çekersin 100 metre ilerden ne geliyor acaba . oltaya ve sna yaşattığı zorluk . 1 mi 2 tanemi büyükmü küçükmü o gelene kadar geçen süredir bizim zevkimiz. geldikten sonra duruma göre salınır yada alı koyulur. şimdi bu yayla balık avında bilindik amerikan egosu bişiyi ille vurarak tatmin olma.ateş etme nişan alma vs..vs. kaldki atış için 2-3 saniyede nişan alıp atıyosunuz herkes yamapamıyor denmiş.balık havyarlıysa küçükse vurmuyoruz denmiş. balığın boyunu anlarsınızda havyar kısmını öyle tekne üstüdnen 2-3 saniyede hem nişan alıp hem yay gerip hem o suyun altında nasıl görüpte aha bu havyarlıymış diyosunuz o kısıma pek aklım yatmadı . o nedenle biraz seninle aynı fikir değiliz küçük dostum. 10 kilo balığı çekersin vurrusuun . bitti . birde 10 kilo balıkla boğuşmak var. pes ettirmek var. tekneye çekmesi var . hatta bunlardan sonra ölmek zorundada değil dilersen geri bırakıyosun . bunun amatör balık avcılığı ile bir bağı olduğunu düşünmüyorum.farklı aletler kullanmaya hevesli insanların oyuncağı. burda amaç balık avlama zevki yaşamak değil yayla atış yapma zevki yaşamak .
Engin ağabeyim haklısın herkez aynı fikirde olmak zorunda değil balığın boyunu anlarsınızda havyar kısmını öyle tekne üstüdnen 2-3 saniyede hem nişan alıp hem yay gerip hem o suyun altında nasıl görüpte aha bu havyarlıymış diyosunuz o kısıma pek aklım yatmadı . Balık vurulmadan önce eğer önünüze gelen balığı vurmuyorsanız ki ben vurmam balığı zamanım olduğu kadar incelerim zaten av meramda balık öğlen saatlerinde suyun yüzeyinde uzun süre kalır bu inceleme süresinde balığın karnı şişikse diyorum ben o şişkinlik balığın yüzüşüne etki ediyorsa havyarlıdır diye balığa atış yapmam zaten yüzeyde balık bol oluyor en uygunu hangisi ise ona atışımı gerçekleştiririm tabikii istisnalar olur fakat olta balıkcılığında bu hiçmi olmuyor Saygılar engin ağabey
benim demek istediğimi son cümleyle özetlemişsiniz atış tahtasına atış yapmasını tavsiye etmemin nedeni buydu.burda hedef değişik tahta değil canlı,ama zevk veren kısmı atış yapmak.dostum bu kadar bu işe merak saldıysan bence milli yarışmalarda bizi temsil et.gurur duyarız.
Berk yeğenim, olta avcılığına amatör olarak başladım ve geçen 30 yılı aşkın süre zarfında da, amatörlükten kurtulmadım. Dileğim odur ki, sizde kurtulmayın ve işinin ehli olarak, bilinçle ve doğaya saygıyla yola devam edin.
Hobilerde bazı konular vardır ki tartışılması imkansızdır. Ne haklı vardır, ne de haksız. Örneğin bazı akvaryum hobicileri, avcı akvaryum balıklarını, japon balığı gibi bazı türlerle beslemeye, bu şekilde balıklarına doğal bir beslenme sunmak isterler. Onlar da haklılardır kendilerince ancak japon balığı besleyenlerin anlayış göstermesini de bekleyemezsiniz . Japon balığı besleyenler de düşünmezler ki balıklarına verdikleri artemia denen canlıları, "deniz maymunu" adı altında besleyen pek çok insan vardır. Çıkmaz sokaklardır bu konular.
Av kanallarındaki yayınları gördükten sonra bu tarz avlanmaya gösterdiğimiz tepkinin haklılığı gayet normal, ve hiç bir açıklaması yoktur, katilam günlüklerinde bowfishing yüzünden ölen ve suya geri atılan, doğaya hiç bir saygısı olmayan bu (güya) avlanma türünü kesinlikle hoşgörü ile karşılamıyorum karşılayamıyorum. Dün Turnaya sahte attım fakat karnında yüzlerce gram yumurta bulunan 1.6 kiloluk kasnaya geldi, ve sahteyi çıkartırken hayvan malesef elimden düştü ve taşa kafasını çarptı,ben geri salmak istedim fakat avlandığım arkadaşlar artık yaşamaz dediler alıkoymak zorunda kaldım ki zaten olan olmuştu çoktan.Malesef bu durum beni ziyadesiyle üzdü, bir an kendimden utandım, buraya rapor bile yazmaya elim varmadı. Av yasağı olmasa dahi, karnında yumurta olmasa dahi ben zaten o hayvanların hepsini geri salıp onlara şanstanda fazlasını veriyorum (verdiğim şey nekadar benim olmasada buna hakkım olmasada). Peki bu avlanma türünde balığı yakaladıktan sonra herhangi bir şans verebiliyormusunuz? Lütfen bana "ama ıskalama durumuda var" demeyin, sorduğum soru "yakaladıktan sonra"dır ! ayrıca "OLTA İLE AVLANAN insanların, öldürdüğü hayvan sayısı daha fazla" da demeyin, ben ve benim gibi binlerce kişi tuttuğu balığı geri bırakıyor, olumsuz şeyleri örnek almayı bırakalım artık lütfen. Ben, kendimi ve çevremdeki üstadları, doğa severleri örnek gösteriyorum. Ayrıca dünyada gereğinden fazla profesyönel balıkçı var, bunlar yetmediği gibi bu tarz canice avlanma türüne profesyönel diyenede üzülürüm kırılırım. Yazımda kimseyi incitmek istemedim, incittiysemde affola. Saygılar ve Sevgiler.