merhaba arkadaşlar foruma yeni üye oldum. daha doğrusu av merakına yenik düşerek ilk defa bir olta aldım ve aranıza katıldım. sınırlı internet bilgilerini kullanarak hafif olmasını istediğim okuma avenger 45 (380gr) ve lineaeffe spirit surf 3.90m (356g) kamış aldım. kamışın esnek olması nedeniyle de sağlam ve esnekliği en aza indirilmiş 0.28 BERKLEY TRILENE MAXX MİSİNA 300M alarak oltama sardım. büyük ihtimalle boğazda at çek yaparım ve galata köprüsünde kullanırım bu seti belki arada sırada gölde tatlısuya atarım zevkine. sizden ricam soracağım soru veya sorulara yanıt verip önerilerde bulunmanız, şöyle ki; sette bir kusur, fazlalık veya ilave edilecek bir şey var mı? tercihlerim doğru mu? yanlışsa nasıl düzeltebilirim? misine tercihim nasıl? kamış 50-150g atarlı. 100g kamışa zarar verir mi? saygılar...
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Bende çok profesyonel olmamakla birlikte takımınız için ufak bir görüş belirtmek istiyorum. Aldığınız makina takip ettiğim kadarıyla tutulan ve fiyatına göre kullanışlı ve güçlü bir makina. Ancak boğazda avlanmak için 120-150 gr kurşun kullanmanız gerekecek ki kamışınızın atarı biraz düşük kalabilir diye düşünüyorum. Boğaz için genelde 100-250 gr atarı olan kamışlar tercih ediliyor. Rastgele..
50-150 gr atarlı kamışlar daha çok durgun suların olduğu bölgelerde kullanılır. boğaz malum akıntılı bir yapıya sahip. genellikle minimum 100 gr kurşun atılsa da bir çok yerde de (mesela sarayburnu) 150-170 gr. a kadar atılabilmekte. 2. bir kamış 100-250 gr. atarlı olsa daha iyi olur. makina fena değil. ama mesela büyük balık avlarında (tatlısuda sazan, turna vs.) belki zayıf kalabilir. bunula beraber boğazda istavrit avı için yeterli.
Takımınız Boğaz'da nisbeten durgun yerlerde iş yapacak olsa da, akıntılı yerlerde zayıf kalacaktır; kamış atarı 100-200 gibi olsa daha iyi olurdu; makinayı'da keşke 65'lik alsa idiniz...
öncelikle ilginize teşekkür ederim. at çek için hafif olsun yormasın diye bu takımı seçmiştim. ( daha önce 3.50m kamışı olan 50 lik bir makine ile at çek yapmış baya bi yorulmuştum. ) kamışın hassasiyetinin akıntı karşısında dezavantaj olabileceğini düşünemedim tabi. bu nedenle de sizlere katıldığımı belirtmek isterim. ancak malum almış bulunduk, bu setle devam edeceğiz. düşüncem artık durgun sular arayıp 100gr üzerine çıkmamak. 100gr atara dayanır mı bu kamış yoksa 75gr felan mı atmalıyım ? kırılıp dökülmesini hiç istemem doğrusu. saygılar...
O kamış ile 200 grama kadar çıktım; ancak usulünce ve yüklenmeden; uzağa erişim için yüklenirim diyor iseniz bir miktar riski olmakla birlikte 125 gramı geçmeyin; 100-115 gram ağırlıklar için enfes bir kamış korkmadan atış yapabilirsiniz; ancak atış esnasında makina kapanır veya misina bir yere dolanır ise yapacak bir şey yok zaten her kamışın kırılma riski vardır...
cevaplar için teşekkür ederim. peki misina için ne dersiniz. 0.28 esnekliği az misina tercih ettim. berkleyden.
Misinanın sert veya yumuşak olması tamamen sizin tercihiniz; ben tercihen yumuşak ve hafızasız monoflament kullanıyorum; 0,28 yeterli bir kalınlık; ancak 125 gram kurşunu ileriye atmaya kalkarsanız kopabilir; bunun için şok yöntemi uygulanmakta....
bu şok dediğiniz yöntem için özel kaından inceye misinalar varmış. ben bulamadım. normal o,40 lık bir misina kamış uzunluğu kadar kesilip iğneden önce takılıyormuş. denemek lazım. peki çapari için de bu şok misina kullanmamız gerekir mi?
Dediğiniz inceden-kalına veya kalından-inceye (aynı kapıya çıkıyor) misinalar varmış, ben de duydum ancak bunlar benim kullandığım tarza uygun değil; sürekli belli metrelerde kalınlaşma olduğu için tam olarak istediğim neticeyi vermeyecek; onun yerine komple daha kalın bir monoflament sarmak daha iyi gibi görünüyor (tabii testini yapmak gerek). Şok olarak 0,40 biraz fazla göründü bana 0,33 veya 0,35 yeterli olur kanaatindeyim; çapari için ise pek gerekli görmüyorum, kullanıcı tercihine göre değişir...
arkadaşlar tüm seçimlerimde ekipman yani tamamiyle doğru tercihlerde bulunmuşum. formu daha sonra okuyacak arkadaşlar için ekipmanımı şiddetle tavsiye ederim. çok iyi atarı var ve de çok hafif bir set olmuş, hiç yormuyor. akıntıya gitmez şeklinde kamış için yorum almıştım. hiç bir problem yaşamadım. 100gr attım ama fazlasını da doğru attıktan sonra rahat kaldırır gibime geldi. 45lik makineme gelince çekimi emsallerine göre çok ama çok iyi olmakla birlikte 65liklerle de kıyaslanamıyor tabi. keşke ülkemizde 55 liği satılsaydı da ondan alsaydım. 65 lik de ağır oluyor tabi.
Aslında aldığınız cevaplar "akıntıya gitmez" şeklinde değil de 125 gram üstü ağırlıkta özellikle 150 ve fazlası kurşunlarda atım esnasında kamışın zayıf kalabileceği yönünde gördüğüm kadarıyla... Kamışın hafifliği ise oldukça cazip; aynı takım olmasa bile aynı kamıştan bende de var ve severek kullandığım bir üründür; takımınızdan memnun kaldığınıza sevindirn; hayırlı günler ve bol balıklı avlarda kullanmanız dileğiyle...