Aslinda Türkiyede ciddi anlamda kamis, özellikle de spin kamisi eksikligi var. Mesela illex, sakura, major craft, zenaq gibi birçok üst düzey marka ithal edilmiyor. Ha gerçi kullanici da talep etmiyor. Bugün iyi bir sakura ultra light kamis 300-400euro. Hearty Rize, lucky craft ha keza öyle. Sonra da levrek yok diyoruz. Eh seker kamisi ile basladik normaldir.
Olacak tabi. 10 misli verip alması gerekiyor da ondan zira. En başta söylediğim yere dönüyoruz. Önce kalite, para neyse ne diyorsanız, Stella, Saltiga vs. orada bekliyor. Ama ihtiyacım yok diyorsanız, shimanonun yarı, daiwa'nın üçte bir parasına hariak bir sürü makine bulursunuz piyasada. Ama buradaki sorun bundan ziyade, bunun gösterilmeyip, bazı arkadaşların varsa yoksa shimano kavgası ediyor olması.
ürün daiwa nın hasbe has ürünü,,üstündeki özelliği daiwaya has bir özellik.başka makinalarda göremedim.230tl lik bir makina bu
Alıp Daiwa'nın adamının kafasına indirmek lazım işte onu. Velakin, neymiş, nasıl bozulmuş, buna bir bakmak lazım tabi öncelikle. Şöyle bir durum var. Mesela, o kadar para verdik diyerek, yağlayıp çıktıysa makineyi, işi bitmiş olabilir. Benim eski emblem'n (tren kapıp gitmişti), aldığımın bir kaç günü sonrası, malzemeci arkadaş, çok güzel, harika, kıymetini bil demiş, kendince iyilik olsun diyerek, sarma telindeki bilyaya WD40 sıkmıştı, kaşla göz arası, dur filan diyene kalmadan. İflah olmadı o bilya bir daha. Ama yenisi, geldiğinden beri, şıkır şıkır kullanılıyor mesela. Ha, o bilyanın akıbeti ne derseniz, çıkardım, orjinalini getirtip taktım, oldu bitti.
Selim bey; maalesef Boğaz'daki avlanma şeklinde makinaya yük bindirmek ve günde defalarca atış yapıp çekmek zorundasınız konu at-çek olunca; bu durumda özellikle surf tipli makinalarda mil eğilmesi olasılığı oldukça yüksek; bunun 20 kg.lık sazanı çekmek ile ilgisi yok; sazanı günde kaç tane çekersiniz bununla ilgili bir durum... Sonuçta sazan avında günde 1-2; hadi abartalım 3-5 sazan çekerken; at-çek için en az günde 50 kere bu devinimi yapmak zorunda kalıyorsunuz; tabii 50 çok mütevazi bir rakkam; bu rakkam bazen 100-200'leri bulabilir duruma göre; sorun ağır bir işte çok yoğun kullanımdan kaynaklanıyor...
Telef olan 1-2 Ultegra 4500-5500; onlarda da kullanıcı hatası var zaten; kullanıcı hatası olmasa idi yine de çok fazla dayanacak makine değiller; bu sadece Şemsipaşa ve 1-2 spesifik bölge için geçerli... Surf makina kullanan mevcut; ben tercih etmiyorum; pratik olmuyor ve genelde ağır oluyorlar; o koca kütle ve koca kuturlu kol rahatsız ediyor beni; jig makinaları çok daha pratik ve esnek kullanımlı bu durumda... Kamış; kurşun meselesi için pek anlayamadım ne demek istediğinizi; zaten 3-5 adet iyi denebilecek surf kamış mevcut elimde ve surf makina hiç de olmaz ise olmaz değil...
Bak ne güzel yazmışsın; yağlayıp çıktıysa makineyi, işi bitmiş diye; evet o gümleyen Ultegra'lar esas bu sebepten gitti; biz söyledik ama inanan pek olmadı; nedenini de açıklayıver bir zahmet; ondan sonra Shimano'ların hepsi gümledi falan deme olayın içyüzünü bilmeden...
GAFLET = NE YAPTIĞINI BİLMEMEK Eğer ki şu an, özellikle sahil boylarında ve iç kesim bölgelerde en çok talep gören bir model için bunu söyleyebiliyorsanız, binlerce kişi ne yaptığını bilmiyor demek oluyor. [ Ha 400 TL yoksa cebinde, Daiwa filanda bakma zaten. ] __________________ Serdar KÖYLÜ, 27.05.1969.. Diyorsun, ama bunu öneriyorsun. [ Peki, o fiyata yakın rakama bir Daiwa regal veya 50TL'ye en fazla sweepfire almanızı engelleyen nedir? ] __________________ Serdar KÖYLÜ, 27.05.1969.. Gaflet, kendini bilmez, ne yaptığını bilmez dediniz ya, sırf bunun için, konuya tekrar müdahil olma gereği hissettim kendimde. Lütfen kusuruma bakma. Ama, şunu da bilmenizde yarar var ki, hiç bir zaman GAFLET içerisinde olmadım. Olmam da mümkün değil. Şunu da unutmamanızda yarar var ki '' Güneş Balçıkla Sıvanmaz.''
Bu ne demek şimdi,makinayı hiç yağlamadanmı kulanacaklardı yani,zaten bakımı zor olan hiç bir makinayı tutmam,almamda zaten...
Bazi solvent katkili ürünler mekanik aksamdan ziyade kauçuk, plastik ve lastik aksama zarar veriyor. Içindeki yagi hele bir temizliyelim diye solventti, tinerdi vs.. kullaniliyor. Çok kisa zamanda sertlesmeye sebep oluyor. Sonrasinda dogal olarak bosluklar meydana gelip makinenin ömrünü yiyor.
Selim bey; bu şu demek... Şimdi makina zaten yağı ile geliyor; ayrıca Daiwa; Shimano gibi markalar spesifik birtakım yağlar kullanıyorlar makinalar için; özellikle az pahalı sayacağımız ürünlerde; hatta Daiwa sanıyorum yeni Saltiga makinalarda manyetik bir yağ kullanmış (kesin bilemiyorum)... Şimdi bu makinaların içeriği bildiğimiz eski tip makinalar gibi sarı-çelik dişli değil; uçaklarda kullanılan alüminyum v.s.den malzeme dövme dişliler ve bu dişlileri korumak için kaplanmış ekstra malzemeler mevcut; haliyle yağlar da yağlama özelliği daha iyi ve bir parça farklı... Eğer siz zaten içinde yağı ile gelen makinayı kullanmadan önce veya daha ilk kullanımda; veya birkaçgün sonra içerisindeki yağdan farklı özellikte bir yağ ile yağladığınızda bu farklı yağ diğer yağ ile birlikte kendi için de çözücü olabiliyor ve hepsi birlikte dişlilerden, rulmanlardan bulunması gereken her yerden aşağıya akıp makinanın alakasız bir yerinde toplanıyor... Bu durumda haliyle yağsız ve kuru kalan makinanın dişli sıyırması kaçınılmaz oluyor... Arayan her iki markanın tavsiye ettiği yağlara ulaşabiliyor; ya bu yağları alıp ilave yapacaksınız ki zaten makinada kullandığı ve tavsiye ettiği yağlar; yahut ben bu parayı bu kadarcık yağa vermem diyor ve makinanızı yağlamak istiyorsanız zırt-pırt değil en fazla senede bir kere (misina sarım klavuzu bunun dışında) makinayı komple söküp; içerisindeki yağdan arındırıp, yine bu tip makinalarda kullanılabilecek uygun evsaflı herhangibir yağ ile yağlıyacaksınız...l Durum bundan ibaret... Tabii Roy'da yapılan bazı yanlışları yazmış; bunları atlamışım... Ben eski GS-9'u o zamanlar ince ve silikonsuz gres bulamadığım için vazelin ile yağlardım; klavuzuna da herhangibir yağ mesela buralarda bakkalda dahi bulunan Singer'in 1 liraya satılan dikiş makinası yağı ile yağlardım; ancak yeni teknoloji ürünü makinalarda haliyle spesifik malzemeler kullanılıyor ve yağı da ona uygun olmalı; silikonsuz, sürüldüğü yerde tutunabilen, ince, tuzlusuya ve dişlilere uygun...
Bizim millet yagi bol buldumu nereye ne kadar sürecegini sapitir Selim abi Atiyorum, banax bir makinada yataklarda, desteklerde kauçuk, lastik conta vs yoktur, benzinle yikayip mazotla yaglasaniz birsey olmaz. Aha 10yildir kullaniyorum, das gibi dasss deriz. Bir mitchel kapak altina lastik conta koymustur, belli yerlerde zorlanmayi önleyici kauçuk takoz koymustur, wd40i basariz 2ayda elimizde laçkalasir kalir.
Anladım,roy kardeşimizede yazdım demin,yanlış tedavi,aslında yeni makinalara çok az derecede gres sürüyorlar,sanki makina çabuk bozulmasını istiyorlar gibi,benden size tafsiye yeni almış olduğunuz her makinayı uygun gres yağı yada uygun yağ ile yağlamanız lazımdır,bir kaç sene evvel yazmıştım,iç aksamda asitsiz ve silikonsuz yağ,dış aksamlarda ise silikonlu yağ kulanılmalıdır...
Demin çayımı yudumlarken aklıma geldi; bu iki makina yani ENTOH ile BIOMASTER'ı kıyaslarken atlamış olduğum önemli bir nokta var; Biomaster'da 0,16 Savagear ip; Entoh ise monoflament ile test edildi ki en azından 0,26 veya 0,28 çapında olmalı; bu durumda Entoh'un; Biomaster'dan nisbeten daha zayıf olduğu savımı geri almak durumundayım; çünki doğal olarak 0,16 ip; 0,26 veya 0,28 monodan daha az su tutacak ve çekişi daha rahat olacaktır... Her iki makinanın küçük yanılma payları ile eşit bir çekme gücüne sahip olduğu söylenebilir bu durumda... Ancak ben yine de kompakt bir yapıya sahip olan Biomaster'ı dayanaklılık ve kullanım kolaylığı açısından tercih ederim...
Şu benim meşhur Biomaster'ımda hissettim o olayı; birkaç kullanım sonra sanki dişlilerden bir hırıltı geldi; hemen kullanımı bırakıp evde makinanın kolay bakım portundan kendi orjinal gresinden biraz fısfısladım içeri; arkadaki koruyucu kapağı söküp gövdedeki delikten de biraz fısfıslayınca hırıltı kesiliverdi... Az yağ koyacaklarını sanmıyorum ancak makinalar yolda iken veya depolamada gereğinden fazla sıcak bir yerde tutulup ta yağlar aşağıya doğru süzülüyor mu??? Sebebini tabii kesin olarak bilemiyorum; benim gibi tezler üretilebilir... Şurda yağ konusu tartışılmış ve tavsiye edilen yağların fotoğrafları mevcut (Shimano için)... http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=26212
entoh kullanma sansım oldu kendımde bıomaster 8000pg var guc acısından bıomaster bır adım onde yanlıs hatırlamıyorsam ebtoh 81-82 cıvarında sarıyor tek turda 89 cm de bıomaster jıg makıneler bence bıraz daha bogazla bogusucak kıvamda surf lara gore entoh ta guzel makıne
İnanın çok az derecede yağ sürülüyor,bir daiwa exeller aldım sizinde dediğiniz gibi hırıltı yani dişlilerin birbirine sürtünmesi vardı,makinayı açıp baktım sanki hiç gres yokmuş gibi duruyordu,yağın olduğunu dişliye elinizi sürünce anlıyorsunuz o derece az yani,yağladım o ses hırıltı kesildi,shimanoda aynı şekilde az gres sürüyor dişlilere,üstünde olan vidadan yağlamada sadece worm shaftı yağlamak içiç zaten,benden tavsiye yeni makinaları ilk avdan önce gözden geçirin...