Boğaz'da avlanacaksan, cebinde makinaya verecek üç-dört bin doların yoksa o zaman surf makinaladan uzak dur derim. Tecrübeyle sabit. Surf makinaların mil boyu, surf olmayan makinalara göre daha uzun. Sarma işlemi yaparken kafanın en üst noktaya geldiği an, bu milin merkezden en uzak ve haliyle en zayıf olduğu an. 200 gr kurşun, boğaz akıntısı ve üstüne bir de balık binerse makinaya binen kuvvet bu milin yamulmasına sebep olabiliyor. Geçen sene aldığım surf kafa makina bu nedenle bozuldu. Boğaz'da ağır kurşunla, saatlerce at-çek yapmak için en ideal makinalar, bana soracak olursan yarı jig ve jig makinalarıdır. Uzağa atmak için illa surf kafa şart değil. Şahsen geçen sene surf makinamla eriştiğimden daha uzak mesafelere Rav II 65 ile ulaştırıyorum takımı. Rav II 65, şu anda fiyat-performans açısından alınabilecek en iyi makina. Aldım, kullanıyorum ve çok memnunum. Yalnız alır almaz, misina klavuzu altında bulunan bilyayı bir güzel gresle ve bu işlemi mümkünse her av sonrası veya 2-3 avda bir tekrarla. Bunu yaptığın takdirde, koca koca Palamutları bile zorlanmadan alırsın.
Cenani, sende bir Daiwa al da, başın rahata ersin. Jig makinesiyle boğazda at, çek olmaz. bu işin olacağı apaçık şekilde surf makinedir. Ha, adam gibi bir makine değilse, mili de yamulur, belini zorlatıp seni de yamultur o çok doğru elbette. Çözüm iyisinden bir surf makina almaktır, hepsi bu.
Yani çocukken beş yaşında filandın dimi,buda seksenli yıllara geliyor demektir,bir araştır bakalım seksenli yıllarda shimanonun makinası varmıymış yokmuymuş,eskilere dayanırsak daiwayada nal toplatacak makinalar vardı o zamanlar..Şu altta verdiğim linke bir bak istersen... http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27565
Bundan kırk sene sonra daiwa makina bulamayacağın anlamına geliyor bu senin yazdıkların,çünkü shimano bir hayli fazla makina sattı son 15/20yılda...
Buradayım Aliço kardeş,ben hep burdayım Serdarı dinliyoruz,İyi söylüyor selamlar Aliço kardeşim bazen defansa çekilip olan biteni izlemekte iyi oluyor...
Burdayız,Ne vardı kardeş..Adam elinde çok shimano varken niye makina arıyormu soru,bende elli tane shimano var,800e yakın makina ama halende makina almaktaysam o arkadaşta makina alamazmı,olmazmı yani sence...
Pek anlamamışsın abi. 40 sene sonra, bundan kırk sene evvel yapılmış (80 senelik) Daiwa'larla balık tutanlar olacak diyorum, olay bu. Ama shimano kalır mı, eminim kalırda, o zamanlar ancak 2050 model shimano kullananlar olacaktır, hepsi bu.
Aman ağabey dikkat et bu adam insana bildiğinide unutturur. aklımdan geçmiyorda değil Serdarın Daiwa ile nasıl bir ilişkisi var diye bazen. Alo Türkiye mümessilimisin yoksa Serdar....(Latife)
Olmaz abi. Demek sende memnun değilsin işte apaçık, arıyorsun. Ben aramıyorum mesela. Sorun ortada, tarifi belli: bir boğazda balık tutacağız, makine iflahımızı kesiyor diyor adam. Demekki elindeki makine işini göremiyor, açık ve net değil mi? bizde boğazda balık tutuyoruz, bizim elimizdeki makineyi, tek parmağınla tespih çevirir gibi çevirirsin, hiç zorlamak filan bilmez, sence neden ola ki acaba?
Ya serdar bende 1950 senesine ait makina var,alıp balığa götürsem genede balık tutar,ama gel görki bu makinayı o zamanlar üreten firma yok ortada...
Vallahi bilemiyorum Aliço üstadım.. Bakıyorum, favori makinası yazan yer boş benim. Ama bazılarının görüyorum, sanki Shimano reklam broşürü. burada da aynı şey, aynı olay ortada. Adam çok iyi, çok güzel diye bir avuç para vermiş, memnun değil, çekemiyorum diyor. Hal böyleyken hala yok, yok Shimano iyidir. İyinin tarifi mi değişti biz görmeyeli nedir, ne bileyim? Adam işte memnun değil, apaçık kötü olduğunu söylüyor, daha ne olacaktı ki?
Net hala olaya somut bir çözüm üremedi galiba Neden bu kadar ısrarcı daiwada, haklımı? boş yere anlatmaz ve savunmaz aslında konuyu ama bildiğim bir konu değil keşke olsaydıda kafasını gözünü yarsaydım ama bilemiyoruz işte maalesef. Sizlere havale ettim ben onu......
Avrupa ve Amerika'da okyanus, açık deniz ve spin avlarda Shimano Stella yerine Daiwa Saltiga kullanılmaya başlanmasıyla bütün bu soruların cevabı verilmiş oldu bence. Araştırın biraz internette göreceksiniz. Noyan seçtiğin iki makina arasında kaldıysan kesinlikle RAW2 seçilmeli. 400gr kurşun 50li palamut çaparisi bağlıyoruz bu makinaya. Üsküdar ve çevresinde eskiden Shimano kullanan büyük çoğunluk şu an Shimanoları vitrine kaldırıp RAW2 kullanıyorlar. Gezip görebilirsiniz.
Hah tartışılacak konu bu aslında,neden niçin..Ama biz firmaları tartışıyoruz..Peki neden böyledir onuda ekleseydin buraya.İnternetten araştırdığına göre bir sebebi olduğunuda yazmışlardır elbette...
Stella ağır yükte mili yamuluyor yada arkadaki metal koruma çatlıyor. Burada da mili tutan parça kırılmış Çok sayıda ikinci el Stella ilanı var, sizce neden satıyorlar? Üsküdar'da raw2 ye geçiş nedeni ise tamamen metal olması ve 25kg drag gücü. İstanbul'da avlanan herkes kendi gezip görebilir, Üsküdar ve çevresinde akıntı malum ancak jig makinası iş görür.
Bütce meselesi. Iyi bir daiwa alamiyor veya ona verecegin paraya aciyorsan teknik servisi de kendi de digerlerine göre 'nispeten' kuvvetli olan raw2 tabiki fiyatina göre dogru seçim olur. Lakin 300-400-500lirasina kiyip penndir shimanodur okumadir mitcheldir tamam budur diye makina alip da vay yoruyor bu, çekemiyorum, kol zorlaniyor diyen abi ve kardeslerimiz emblem ve üzeri daiwalara bir miktar fazlasini verip denediklerinde farki defalarca kez ortaya koymuslardir.
Serdar, başkalarını bilemem ama benim senin bahsettiğin klasmanlarda bir surf makinaya verecek o kadar bütçem yok. Ayrıca, boğazda at-çek yapan 100 amatörün 90'ı surf olmayan makinalar kullanıyor. Daha önce belirttiğim gibi bin dolarlar harcanacak bütçe yoksa, bütçe 300-500 TL civarındaysa, çözüm surf değil jig ve benzeri güçlü makinalarda.