Okyanustaki Antifrizli Balıklar

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında SüperAcemi tarafından paylaşıldı.

1. SüperAcemi

SüperAcemi

Favori Kamış:
    Valla olta ile bir kaç kere avlandım.
    En İyi Avı:
    Bir keresinde 4-5 tane istavrit yakalamıştım..Haa birde yengeç...:)
    Soğuk denizlerde yaşayan balıkların derileri ya da solungaçları buzla temas ederse vücut sıvıları hemen donmaya başlar ve sonunda balıklar ölürler. Bunun nedeni vücut sıvılarında oluşan buz kristallerinin süratle artmasıdır. Bütün olumsuz koşullarına rağmen soğuk bölgelerde yaşayan pek çok balık türü vardır. Bu bölgelerdeki bazı türler deniz suyu sıcaklığının -1.80C olduğu derin sulara çekilerek donmaktan kurtulurlar. Ancak Antartika'da bu sıcaklık derecesinin çok altında sıcaklıklarda bile yaşayabilen balıklar da bulunmaktadır. Bunu Allah'ın kendileri için yaratmış olduğu özel vücut sistemleri sayesinde başarmaktadırlar. Bu balıkların kanlarının içinde bir araba radyatöründeki antifriz (donmayı engelleyen) maddesi gibi işleyen kimyasal maddeler vardır. Bu kimyasallar Antartika Okyanusu'nun en düşük sıcaklıklarında bile balıkların vücutlarını donmaktan kurtarmaktadır.

Michael Scott, The Young Oxford Book of Ecology, s. 47

2. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    bilgilerin için teşekkürler

3. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    düzeltiyorum; sözünü ettiğin balıkların normal sıcaklıklarda kanı da normal, ancak hava sıcaklığı öldürücü seviyeye düşünce kanında hiç hemoglobin kalmıyor, hemoglobinin yerini vücudunda ürettiği başka bir madde alıyor.Bu yüzden de balık nerdeyse şeffaf hale geliyor

4. SüperAcemi

SüperAcemi

Favori Kamış:
    Valla olta ile bir kaç kere avlandım.
    En İyi Avı:
    Bir keresinde 4-5 tane istavrit yakalamıştım..Haa birde yengeç...:)
    Michael Scott, The Young Oxford Book of Ecology, bu kaynağı düzeltmesek;)

5. kovboy

kovboy MESUT

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    89cm turna 4,350kg
    bilgiler için teşekkürler

6. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Custeau belgeselinden alıntı yapmıştım bilemiycem, orada böyle anlatılıyo.Hatta balıkları da göstermişti ısı nispeten donma seviyesinin üstündeyken renkli olan balıklar ısı düşünce kanlarındaki hemoglobin yokoluyo ve şeffaf hale geliyodu, programdaki balıklar o kadar şeffaflaşıyolardı ki iç organları gözüküyodu

7. Rastafarian

Rastafarian

Favori Kamış:
    Zıpkın,RoketAtar:)
    En İyi Avı:
    Akya - 9,5
    örn:
    Morina balığı

8. maxu

maxu

Bahsedilen özellik buzul bölgelerinde yaşayan balıklarda bulunan "Antifiriz Proteini" sayesinde gerçekleşmektedir. Bunla ilgili bir kaç teori olsa da sonuçta balıkların donmasını öneleyen madde bu proteindir.

1. Sentez edilen proteinler buz kristallerine bağlanır ve kendilerine verilmiş özellikleri gereği balığın vücudunda buz kristallerinin çoğalarak bir araya gelip büyümesine engel olurlar.

2. Kışa girerken soğuğun etkisiyle canlı hücrelerinde suda çözünebilen küçük moleküllerin miktarı artar. Bunların başında sakkaroz, gliserol ve prolin gibi organik maddeler ile çeşitli tuz ve iyonlar gelir. Bu maddeler, hücrelerde bir çeşit antifiriz vazifesi yaparlar. Bu konuda yapılan araştırmalarda, soğukta yaşayan canlı türlerinde ise bu maddelerden ayrı olarak çok özel ve küçük proteinlerin sentezlendiği görülmüştür. Bu proteinler, soğuğa dayanıklılığı artırdıkları için “antifiriz proteinleri” adını almaktadır.