yemleme yap, at oltanı. bir başka yöntemde yemleri küçük bi kadın çorabı parçasının arasına koy, oltanın kurşununa bağla. ama iyi bağlaki düşük çevre kirliliğine neden olmasın. oltayla birlikte yemleme de yapmış olursun. artık ne kadar zamanda balık gelir onu allah bilir. hazır hamurlar da iş yapar. ben onları kullanırken kuzu yemini dövüyorum, o hamura karıştırarak iyice yoğuruyorum. civciv yemide olur. o hamuru sazan yayına sıkarsın. küçük bi kurşun eklersin. resimdeki kurşun yerine onu bağlarsın. işte yemlemeli olta olur. ayrıca yemleme yapmana gerek bile kalmaz. bitti gitti..
abicim aşağıdaki sorular için affola acemilik abicim şamandıra sabitmi olacak şamandıra ile fırdöndü arasındaki fark kaç santim olmalı bu sistemde kurşun yokmu fırdöndüden sonra 22lik misinayı 25 lik yapsam bi sakıncası olurmu
çok haklısın abim o takıma kurşun yerine yaya sıkıştır at tamamdır çok sğaol abim ya pazar günü kısmet olursa deneyeceğim
abicim son olarak şimdi bu sistemi yapınca misinayı tahmini kaç kalınlığında yapmalıyım ve kancanın numarası kaç no olsun
2-3 numara iğne olabilir. delikli iğne kullanma. misina eğer elle atacaksan 0,50 gibi, ama makineli olta ile atacaksan 0,35 falan iş görür. eğer iğnelerin kücükse aynı yere iki iğneyi birlikte bağla ve birini yeme tak. birini de hemen yanında hafifçe tuttur. öylede işini görür.
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=27232 linkte en uçta iğne varya, oraya peş peşe (mesela yarım cm ara ile) iki iğne bağlayacaksın. İğneler birbirine çok yakın olmalı. ama ikisinide aynı misinanın ucuna bağlamalısın. farklı misinalara değil. altta kalan iğneye yemi takacaksın. üstte kalan iğneyi de aynı yeme ucu açıkta kalacak şekilde hafifçe tutturacaksın. balık yemi aldığında iki iğnede ağzına gidecek. sazan bir kaç kez yalamadan yemi yutmaz pek. o alıp çıkarırken boştaki iğne ağzına geçecek. olay bu.
ßuğracım arkadaşlar sana daha çok sazan düzeneklerinden bahsetmiş.. Alabalık sanıldığı kadar karmaşık bi balık değil.. Eğer barajda avlandığın yerde su durgunsa 2 gramlık şamandıradan al. altına hırsızlı düzenek yap. Yani oltanın ucu çatallanıp 2 ye ayrılsın. Şamandıra 2 gramlık iğne orta boy misina 15-18 arası kaliteli yem olarak iki iğneden birine (fazla hamur yapmadan) ekmek içi tak, diğerine solucan. arada solucan yerine başka şeler de denersin ama 2 iğneden birinde mutlaka ekmek içi olsun. ağırlık olarak serçe parmak tırnağının yarısı kadar yaprak kurşun tak. akıntı yoksa ve hemen dibe batıyosa ona bile gerek. yemlerin ağırlığıyla batar zaten. ßöle bi dene eğer tutamazsan tekrar konuşuruz kardeş
abim eğer yanlış anlamadıysam şöyle anlatayım şimdi şamandırayı misinaya takrım altına klipsli fırdöndü takıp iki misina balğlıyacağım 15-18 arası daha sonra bu misinaların iki ucana kanca bağlayıp birine ekmek birine solucan takıp kancanın birinin olduğu misinaya ise küçük bi kurşun bağlayacağım doğrumu anlamışım abim
Alabalik sadece akarsularda olmaz,göl alasi vardir mesela,yada göle bagli giris ve cikisi olan kücük dereler,bu derelerden alabalik göle iner veya cikar,ayrica alabaligin barajda oldugu söyleniyor,baraj göl üstünemi kurulur,demekki gene bir akarsu var burada...
kardeş senin için resmini yaptım basit ve verimli bi düzenektir.. şamandıra ile uç arasına 1 m. yazdım ama su sığsa veya çok derinse o mesafeyi değiştirebilirsin.. zaten HAREKETLİ ŞAMANDIRA olduğu için araziye anında uyum sağlarsın.. tekrar belirteyim 15 lik sağlam bi misina ile 1 kg.luk alabalığı zorlanmadan alırsın.. o yüzden çok kalın misina kullanma, alabalık için 18'liği geçmesin.. .
Doğru demişsiniz.. Aydınlattığınız için teşekkürler.. Ama bana hiç denk gelmedi işte.. Atatürk barajında cok avlanırım ama öyle büyük bi barajdan alabalık almak için dediğiniz gibi anca barajı besleyen derelerin ağzında avlanmak gerek galiba..
konuyu başından itibaren okudum. Bende Bafra'da yaşıyorum arkadaşımızın bahsettiği bölge burada derbent barajı mevkii diye bilinir. ( önceki dönemlerde avlak bölgeleri ve barajlar tanıtımında detaylı bilgi ve resimler paylaşılmıştı.) Bu barajımızda mevcut olan balık üretim çiftliklerinden bir şekilde serbest kalan yavru veya yetişkin alabalık türleri daha sonra göl havzasında çoğalarak sayıları artmaktadır. Son dönemlerde yapılmasa bile önceden DSİ kurumu tarafından da baraj gölü havzasına yavru balık ( alabalık ve levrek ) salınmıştır. Burada alabalık olarak söz edilen tür kültür balığıdır diğer bir deyişle gökkuşağı cinsi alabalıktır. Arkadaşımıza da tavsiyem ince misina - mümkün olduğunca küçük mantar - yine ince ( sinek kancası tabir edilen ) iğne ve geçerli yem'dir. geçerli yem derken alabalık hamuru olabilir,solucan olabilir. At - çek yapacaksa uygun sahteler olabilir ama son yıllarda bu yöntem pek sonuç vermez oldu. Şamandıralı sistemde mutlaka mantar seyyar olsun sabit olmasın derim. Eğer arkadaşımızın kafası karıştıysa Bafra cumhuriyet ilköğretim okulu karşısında Bafra amatör olta balıkçıları derneği başkanlığını da yapan balıkçılık malzemesi işiyle meşgul arkadaş " Fikri NEİŞ " in yanına giderek sistemi görüp öğrenebilir. Hatta malzemesi elinde hazırsa takım hazırlama konusunda da yardımcı olur. Görerek öğrenilirse ileride kimseye ihtiyaca kalmadan kendisi de takım hazırlar arkadaşımız.
yazın yaklaşık 1 ay vezirköprü civarındayım ve ve günlerim altınkayada sazan avlamakla geçiyor. acaba temmuz veya ağustosta derbentte sadece yapay yemlerle avlansak balık yakalayabilirmiyiz.sabit olta doğal yem kullanmak istemiyorum.
yapay yemlerle ( Kaşık - silikon vs.) yapılan denemeler her zaman iyi sonuç vermiyor. Biz sahte diyoruz kısaca. sahtelerle yapılan uğraşlar bir süredir insanların boşa vaktini alır oldu. Bu tür avlanma da sık sık yer değiştirmek gerekiyor. Tabiiki öncelik akıntılı yani suyun hareketli olduğu bölümlerdedir. Bu yüzden bizde asar köyü mevkii diye bilinen bölge bu tip uğraş için elverişlidir.Bu mevkii, daha büyük olan altınkaya baraj gölünden gelen suların göllenmeye başladığı yerdir ve doğal olarak akıntılıdır.Balıklar bu bölgeye türbünlerden gelen sersemlemiş yavru balıkları ve türbinden geçerken parçalanan balıklardan kalanları yemek için toplanıyorlar.özellikle türbinler çalışıp su yatağa bırakılmaya başlandığında geçerli yöntem olabiliyor.Fakat son yıllarda sahtelerle yapılan uğraşlar pek sonuç vermiyor.Ben şahsen son birkaç yıldır at - çek yapan yani sahtelerle avlanmaya çalışan görmedim desem yanlış olmaz. eskisi gibi değil artık, baraj göllerimizde özellikle üreme dönemlerinde koruyucu durumda olan kuruluşların yeterince ilgilenmemesi hatta çoğu zaman göz yumması sonucu dişli balık tabir ettiğimiz alabalık - levrek popülasyonunda oldukça fazla düşüş var.Bizim at çek dediğimiz yöntemlerde genellikle zaten bu tip saldırgan türler için geçerlidir.