olta makinaları makine aksamı ve işlevleri, yorumlar/sorular

Konu, 'Makineler' kısmında sentha tarafından paylaşıldı.

  1. Arda Tekin

    Arda Tekin

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    İstanbul
    Selam Ersan,

    Senin bilye sayısı ile ilgili düşünceni de göz önüne alarak 8 rulman QUICK ATP 850 FD sipariş ettim. Bugün yarın gelir. Orta seviyede ihtiyacımı karşılar umarım. Makine elime ulaşınca detayları bu konu altında sizlerle paylaşacağım...
     
  2. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Arda bey makinada isterse 15 bilye olsun gerekli yerlerinde bilye olmadımı o zaman bilye sayısının fazla bir önemi olmaz,bilye makinanın aks kısmında olması önemli ,yoksa kolda bilye telinde bilye olupta aksta bilye olmazsa o makinada her hangi bir makinadan farkı olmaz,ha makinanın önemli yerlerinde bilye olupta tel kısmında veya çevirme kolunda da ekstradan bilye olursa o zaman başka bendeki shimano 3+1 bilyeli makina yağ gibi markası belli olmayan ve 7-8 bilyeli makinalardan kat kat daha iyi işliyor nedenimi çünki bu makinanın aksında bilye var,sevgiler.
     
  3. Arda Tekin

    Arda Tekin

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    İstanbul
    Selim Bey

    Makinenin aks kısmı tam olarak nereye denk geliyor?
    Bir de bu tip aletleri bozmadan içini görebiliyor muyuz? :) Herşeyi görmesek bile en azından yağlama gibi bakım ihtiyaçlarını kendimiz yapabilir miyiz?
     
  4. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Makinanın aks kısmı,makarayı tutan ve makinanın içinden dişlilere kadar uzanan demire biz aks diyoruz,yağlamaya gelince makinanın içini açmadan belirli yerleri yağlayabiliriz tabiki ama makinanın içini açıp temizleyip yağlamak kolay değil en azından teçrübesis balıkcı arkadaşlar için kolay değil,ben şunu öneririm eğer elinizde hurda bir makina varsa onunla bir tecrübe edinmek ve daha kalite makinalar için hiç olmazsa biraz deney kazanmak,şayet bu olanak yoksa malzemeciler veya bu işten anlayan arkadaşlarla beraber yağlayıp bu şekilde tecrübe kazanmak,sevgiler.
     
  5. cakometti

    cakometti ersan

    Yaş:
    61
    Mesajlar:
    290
    Şehir:
    ist-bahçelievler
    Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    Makinen hayırlı olsun:) , umarım uzun süreli bir dostluk yaşarsınız.
    Bence kafa karıştırmaya gerek yok:confused: , 6+1 bilya alba makine için verilmiş bir örnek değildir, kaldı ki aks bilyası olarak bahsi geçen bilyayı, dam firması kendine özel üretir, tamamen spesifik bir bilyadır ve patenti de kendilerine aittir. Başka hiçbir firmada bu bilya ile üretilmiş bir makine bulamazsınız, merak edenler D.A.M sitesini ziyaret edebilirler.
    Ve yine bu sebepten, üst seviye dam makinalarda ( 7-8-9-10 bilya), oltanın ucundaki ağırlık ne olursa olsun çevirme kolu kesinlikle ağırlaşmaz, bu makineler aynı kalibredeki diğer benzerlerinden ağırlık olarak daha hafif ve daha zariftirler, vs,vs...
    İsimsiz makineler yorumuna da pek katılamayacağım, zira; geçenlerde karaköyde ve istoç ta kumyang markalı acaip kırmızı bir makine gördüm, sanırım 6 bilyalı 50-55 ytl civarı. Bu makineyi aldım eve gelir gelmez de komple söktüm. Bu makineyi bozmak için ilk önce kendinizi bozmanız lazım, oldukça kaliteli ve oldukça sağlam.
     
    Son düzenleme: 13 Ocak 2007
  6. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ersan bey ben D.A.M malzemelerine iyi yada kötü her hangi bir şey yazdığımı hatırlamıyorum,kaldıki bende 20 ye yakın D.A.M in makinası 7-8 tanede kamışı bulunmakta,ben bir makinada fazla bilyanın kulanıldıkları yerlerin öneminden bahsettim siz belkide başka bir şey çıkarmış olabilirsiniz benim yazımdan bu sizi bağlar beni değil,bir makina aldığınızı ve bu makinanın hemen içini açıp baktığınızı söylüyorsunuz demeki makina açıp tekrar monte etmesini biliyorsunuz benim sorum size şu acaba kaç tane makina içini açıp baktınızda aks kısmında olan bilyalar sadece D.A.M markalarında var diyorsunuz,birde isimsiz markalardan bahsetmek isterim sizinde örneğini vermiş olduğunuz D.A.M marka makina kaç bilyeli ve kaç para benim tahminim 100 euro civarı ama 30 euroya 9-10 bilyalı isimsiz makinada var peki sizce malzemeler ve kalite aynı ise niye bir insan 100 euro verip makina alsın 30 euroluk dururken.sevgiler.
     
  7. cakometti

    cakometti ersan

    Yaş:
    61
    Mesajlar:
    290
    Şehir:
    ist-bahçelievler
    Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    Net Olmak...

    Selam :)
    Sorun şu, shimanonun 7 bilyalı bir modelini kullanırsanız sizin kullandığınız 3 bilyalı shimano ile arasında fark olduğunu göreceksiniz, benim örneklemelerim buna istinaden di, dikkat ederseniz başka markalarla kıyaslama yapmadım, dam ın 4-5 bilyalılarının yerine alternatif düşünebileceğini zaten arkadaşa yazmıştım, fakat şu var ki iyilik görece bir kavramdır. Örnek olarak kulandığım dam quickspace evo 600 surf makinamdan hiç memnun değilim az bir yüke geldimi kasılıyor ama 900 öyle değil.
    Birşeye dikkat çekmek isterim, bu önerileri isteyen arkadaşlar zaten bu konuda yeterince bilgi ve tecrübeye sahip değiller, hoş olsalarda hepimizde olduğu gibi daha iyinin arayışı içindeler, burada bizim gösterdiğimiz yaklaşım, net ve bilgilendirici olmalı. aksi taktirde bu ucuzdur, bu pahalıdır, bu üç bilyalıdır ama 10 bilyalıdan iyidir gibisinden yaklaşımlar, çok tartışmaya açık ve net olmaktan uzak oluyor, yine bu doğrultuda kafalarda hep bir soru işareti yaratmaktan öteye gitmiyor. Kaldı ki arkadaşın konu başlığını hatırlarsanız '' DAM MAKİNALAR HAKKINDA'' idi.
    benim yaklaşımım şöyle olsa idi sizin örneklemeniz gerekli olurdu'' 4 bilyalı bir dam 10 bilyalı bir shimano dan daha iyidir niye kazıklanasın ki'' gibi.
    AYRICA bırakın olta makinasını, bu zamana kadar sahibi olduğum birçok teknede yeni aldığım her marin motoru yatağına oturtmadan evvel komple söküp takmışımdır, hem meraklı, hem de iyi bir mekanikçi sayılırım,bu da benim hastalığım... Şimdilk hoşçakalın:)
    Not: Aks bilyası sadece dam da var demedim, kendi aks bilyasını kendi üretir, ve bu bilyanın patenti kendine aittir dedim, bu dam ın en iddialı olduğu konulardan birisidir. . Yoksa tabiiki birçok makinede aks bilyası var
     
    Son düzenleme: 14 Ocak 2007
  8. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ersan bey benim söylemek istediğim başka bir şeydi neyse konuyu dağıtıp başka yerlere götürmeyelim ve arkadaşların boşu boşuna kafalarını dağıtmayalım belkide siz haklısınız,yanlız şunu öğrenmek istiyorum belkide bende bir tercüme hatası oldu,ben bir saat evvel dam ın sitesine girip sizin demiş olduğunuz aks bilyası hakkında hiç bir konu göremedim bunun damın sitesindeki tam yerini öğrenmek isterdim şayet sakıncası yoksa sizin için.
     
  9. cakometti

    cakometti ersan

    Yaş:
    61
    Mesajlar:
    290
    Şehir:
    ist-bahçelievler
    Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    Selim bey,:)
    Bu bilyanın direkt olarak anlatımını veya reklamını göremezsiniz, çünki bu bilya sistemin bir parçasıdır ve bu sistem patentlidir, sadece sistemin dam a ait olduğuna dair reklam ve övgü görürsünüz.Eyer yüksek model dam makinanız var ise söküp bakın, bunu anlamak için başka bir veya birkaç makineyi aynı anda açarsanız bilyanın diğerlerinden hem form olarak hemde malzeme olarak acaip olduğunu göreceksiniz, o zaman daha sağlıklı anlaşabiliriz, birazda mekanik bilginiz var ise işin sırrının tamamen burası olduğunu anlarsınız...Umarım yine yazışırız, zira ben bu fikir jimnastiğinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla, hoşça kalın:)
     
  10. Arda Tekin

    Arda Tekin

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    İstanbul
    Ersan Bey, Selim Bey çok teşekkür ederim. Evet bu konuyu açarken amacım sadece DAM makineler hakkında tecrübeleri olan arkadaşlardan bilgi almak. Hatta diğer arkadaşlara tavsiyem diğer ünlü markaları kullananlar, herbiri için bir konu açsınlar, ayrıntıları konu altında toplu halde gözlemlemek daha net bilgi verici olacaktır. Böylece birbirlerine göre +- yönleri hakkında fikrimiz olur.
    Geçen gün makineyi deneme fırsatım oldu. Ersan Bey'in dediği gibi makine özellikle sararken boşta veya ağırlık örn:100gr iken hızın sabitliğinin değişmediğini gördüm. Oysa eski makinemde bariz hız düşüyordu. Bunu tabi 500gr üstü bir balık vurunca da gözlemledikten sonra daha sağlıklı yorum yapabilirim. Özellikle çevirme konulunu çok beğendim. Dizaynı nedeniyle çevirirken dengesi çok iyi (Kol yarıçapın bittiği yerde başlamıyor). Böylece çevirme gücünü makineye iyi yansıttığını düşünüyorum.

    Makineyi dam.de sitesindeki fiyatla aynı olduğu için direk avmarketi.com'dan aldım. Ancak ürün şöyle geldi. Kutusu içinde makine(üstünde metal kafa) ve ek 1 adet grafit kafa. Bu kadar. Bence mutlaka içinde 1 garanti belgesi+küçük de olsa bir kullanma klavuzu/kitapçık(ingilizce veya almanca farketmez) olması gerekirdi. Aldığım yere sordum, distribütör firmadan aynen aldığımız şekliyle size veriyoruz dediler.

    Birkaç ayrıntı: cormoran kamış aldım beraberinde 1yıllık garanti belgesi koymuşlardır. Bir de arkadaşım geçen hafta Almanya'dan Balzer marka bir makinde getirtti. O da aynen kutu içinden makine ve yedek kafa. ne garanti belgesi ne kitapçık...

    Selim Bey, siz Almanya'da olduğunuz için sormak istiyorum, orda da bu şekilde mi satılıyor? Yoksa malesef yine bizim firmaların müşteriye karşı sorumsuz yaklaşımlarından biriyle mi karşı karşıyayız?

    saygılar
     
  11. REALGS

    REALGS

    Mesajlar:
    859
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    ben cevaplayayım.Bayramda Almanyadan Balzer getirttim ,kullanma kılavuzu ,garanti belgesi yoktu.....
     
  12. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Benim aldığım her yeni makinanın kartonunun içinde yada kartonun üstünde kılavuz vardı,garanti kağıdı bizde parayı ödedikten sonra aldığımız fiş garanti belgesi olarak geçer fişin üzerinde parayı ne zaman ödediğimiz ve hangi mala ödeme yaptığımız belirlidir,garanti süreside kartonun içinde yada başka türlü belirtilir,sevgiler.
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Olay iki boyutlu..

    Entry level, yani giriş seviyesi, yani ucuz makine sınıfında, DAM, Shimano vs. çok çok büyük oranda üstündür. Yani, 1 bilyalı DAM makine, iki bilyalı Alba Lyra gibi bir makineden kıyas kabul etmez şekilde daha üstündür. Fakat, Bu 1 bilyalı DAM makine, gene ALBA'nın 10 Bilyalı bir diğerine göre hiç iyi halde değildir, üstelik ondan da pahalı olur.. İşte mesele budur..

    Eğer, kısıtlı bütçe ile sizi yormayacak bir şey arıyorsanız, ucuz markaların, (ALBA, Virax, Penguen vs.) üst modellerine bakın. Bunlar uygun fiyata makul aletlerdir. Ne olur? Biraz daha sık yağına suyuna bakmanız gerekir. Bende BETA60 var, kolundan zorlayıp, 0.17 Dyneema misinayı takıldığı yerden kopardığım oldu. En az 10 kilo zorlamıştır, alet banamısın demedi ki, 10 kg balık bu kadar zorlamaz..

    Ama harbiden iyi bir şey arıyorsanız, o zaman kaliteli markaların üst uç modellere bakın ve parasına da itiraz etmeden hazırlıklı olun..

    Aslında makineyi ne zorlayacak buna bakmak lazım.. Temelde makinaların en kritik kısmı kalamadır. Mesela kalama için 50 dolar veriyorsanız, o kalamayı hakedecek bir ava denk gelmeyecekseniz, pek bir boşa harcanmış para olacaktır..
     
  14. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Serdar bey bu bilyadan bilyaya değişir,bir makinada 10 bilya var plastik kaplamalı diğerinde sağlam yapılmış çelik paslanmaz bilya,bende dam sel 130-1 bilyalı küçük bir makina var bu makina 10 kilo balığı çekti banamısın demedi,7 bilyalı ismi meçhul bir makina almıştım yeni ikinci atışta kolu koptu,sizinde dediğiniz gibi makinanın kalamasına verilir para ama makinanın belirli yerlerindeki kaliteli bilyalarda çekerken kolaylık sağlar insana,benim şahsi fikrim tanınmış markaların malzemeleri tabiki tanınmamış malzeme üreticilerininde iyi malzemeleri vardır onlarıda kulanan balıkcı dostlardan tavsiye yönü ile öğreniyoruz zaten,sevgiler.
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Selim abi, evet, doğru.. Ama şudur söylediğim.. 30 YTL verip alacağın DAM 30 YTL verip alacağın model ATP 140 RD mesela.. 40'lık kafa, ufak bir şey..

    http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=1-91225141

    Ama ALBA BETA60 alırsan:

    http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=MK BETA 60

    Bu alet o küçük DAM'dan çok daha iyi..

    Eğer, kısıtlı bütçe ile uygun bir şey arıyorsanız bu husus önemli. ALBA'nın en babasını getirseniz, DISTANCE 460 (DAM'ın orta karar bir makinası) etmez..

    Burada iyi makine hangisidir tartışmak başka:

    http://www.daiwa.com/Reel/detail.aspx?ID=44

    Ama elbette "700 dolar para mı canım?" diyenlerle aynı masada oturmak lazım bunu tartışmak için..

    Genelde, aranan 40-50 YTL civarı, hatta Kamış + makine 100 YTL civarı oluyor.. Eee, bakıyoruz ne yakalıyor bu arkadaşlar? İstavrit.. Hadi olsun çinekop.. Daha bi kassınlar palamut.. Arada izmarit filan.. Şanslı olanlar, levrek; o da 4-5 kg civarı ortalama.. Kefalciler derseniz, belki onlara 5-6 kg bir şey vurabilir..

    Eh, bu av için gidip Saltiga al dersek, haksızlık olur.. Kötü makine kötüdür, keyfe keder verir. Ama ucuz olup performans sınırı bizim doğal av sınırımız içinde kalan makineler var bol bol..

    Kısaca, cepte para olmayınca daha farklı düşünmek gerekiyor, işte mesele bu..
     
  16. cakometti

    cakometti ersan

    Yaş:
    61
    Mesajlar:
    290
    Şehir:
    ist-bahçelievler
    Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    Selam:)
    Serdar bey in söyledikleri ve kıyaslama kriterlerine katılıyorum. En azından çoğumuzun karar verme aşamasında yaşadığı ikilemler. Bütçe kısıtlı ise, kimi zaman kısıtlı olmasa bile, sıra tercih etmeye geldiğinde karar değişebiliyor, şunu alacağım diye başlayıp almaya gittiğinizde bambaşka bir şey alabiliyorsunuz. Emin olmak kolay değil. Ne kadar para veriyorsunuz, ne alıyorsunuz, makineden ne bekliyorsunuz, bütün bunlar bir araya geliyor ve bu durumda alba nın beta sı en iyi çözüm olabiliyor. Sonuçta benimde en çok eziyet ettiğim ve hala direnen bir delta 60 ım var, yağına ve suyuna iyi bakmak kaydı ile hala emre amade.

    Aks konusunda ise selim beyin tedirginliği ve tesbiti benim içinde geçerli. Teknik bir konu fakat bilya sayısına gelindiğinde alıcının aldatıldığı bir konu, şöyle . Makinede iki aks var, birisi kolun çevrilme merkezindeki makineye dik eksende duran ve çarkı çeviren aks, diğeri de bu çarktan aldığı hareketi diğer elemanlara ileten vorm shaft. Bu ikisinin uyumu ve stabilitesi makinenin kalitesini belirleyen en baba faktör, isterseniz bütün dişlileri çelik yapın bu stabiliteyi sağlayamazsanız yine elinizde kalır, sonrasında diğer malzemelerdeki kalite ve hassasiyet.

    Normalde kolun her iki yanında birer bilya, vorm shaft ın iki ucunda birer bilya, çarkta bir bilya, misinanın sarıldığı telde bir bilya artı extradan birde anında duruş bilyası ( bunlar standart). Bunlarla beraber güç kaybı ve direnç katsayısı minimuma indimi, indi. Fakat makine yüke bindiğinde akslar arasındaki direnç artmaya başladığında iki sistem kendi merkezlerini değiştirmeye zorluyorlar, bunun sonucu bu iki mekanizma esnemeye, güç kaybına, ve dönmekte zorlanmaya başlıyor ( bütün kırılma ve kopmaların sebebi bu ). Buralara bildiğimiz bilya standardı çözüm olmuyor ve ciddi firmalar bu esnemeyi minumuma indirmek için farklı bilya modelleri geliştiriyorlar, bazıları ise ( işte aldatılma burada başlıyor ) aynı yere iki veya bildik üç bilyayı üst üste koyarak zorlanmadaki esnemeyi yok etmeye ve bunu çözmeye uğraşıyorlar. Makinenin üzerinde 10-11-12 bilya sayısı gibi rakamlar yazıyorlar,doğru ama aslında makine 4 bilya. o da olması gereken bilyalar değil sıradan bilyalar.

    Bir bilene ihtiyaç var bu durumda,tecrübeli birine soralım, :rolleyes: tamam da o tecrübeyi biz kullanınca tepmesin, ki çok olur. Tecrübe kendimize ait ise işe yarıyor ( bu da benim tecrübem:D ), sadece kullandığınız şeylerin ne olduğunu iyi bilelim, sonrasında seçim sizin. Benim match+spincast kombinasyonum gibi....:D

    Haydi bakalım hangisini alalım, tercihimiz ne olacak... Kendi makinenizi kendiniz yapın diyeceğim ama rapala değil ki bu:D Bırakın dişliydi bilyaydı bunların hiçbirine gerek yok, medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar....
    http://www.youtube.com/watch?v=QDDrz7E8-AA&mode=related&search=

    Bilmek ve merak ne kadar gerekli? takıntı işte, eyvah kol koptu.........:) Hoşçakalın...
     
    Son düzenleme: 16 Ocak 2007
  17. Arda Tekin

    Arda Tekin

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    İstanbul
    Ersan Bey çok güzel yazmışsınız eline sağlık. Benim de tamamen katıldığım konu her ne bileşenlerle oluyorsa toplam stabilitenin yüksek olması şeklinde.
    Bu arada videoyu izledik.. oltayı makineyi bırakıp böyle bir düzenek mi kursak acaba :D Çok stabil görünüyor :D
     
  18. Brekre

    Brekre

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    1,2 ve 1,4 kglık göl alası
    makina konusunda yardım-acil

    öncelikle herkese selamlar.ben foruma yeni katıldım,kişisel bilgilerimi tanışma bölmünde bulabilirsiniz.benim size bir sorum olacak.daha önceden 2 kamış ve makinam var.fakat yeni bir makina almayı düşünüyordum zaten D.A.M QUICK 665 FD ile D.A.M QUICK 265 FD arasında kaldım.ustalardan bu konuda bana yardımcı olabilecek olan varsa çok sevinirim.şimdiden teşekkürler
     
  19. ahmetozdemir16

    ahmetozdemir16

    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Lüfer (Bana göre 1kg, arkadaşıma göre 400gr) :-))
    slm

    hocam bu makinanın ağırlığı ne kadar?
     
  20. yilmaztaha

    yilmaztaha

    Mesajlar:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Makinaların Güçleri

    Üç ayrı marka (daiwa,shekspir,banax) 70 lik makina kullandım.Banaxı halen kullanmaktayım.Bazen akıntılı sularda 100 gr lik kurşunu bile çekerken zorlanıyorum.Birkaç tane istarvit veya çinekop geldiğinde bile makina inanılmaz ağırlaşıyor. Öyleki bazen makinanın elimde parçalanacağı hissediyorum.Malzeme satıcılarına sorduğumda bana daha küçük makineleri öneriyorlar.Belgesellerde de 30 luk, 40 lık küçük boy makinalarla büyük sayılabilecek balıkları biraz yorduktan sonra kolaylıkla çekebildiklerini seyrediyorum.Benim makinala karşılaştırınca herhalde o balıkların ölülerini bile çekemiyeceklerini düşünüyorum. Bazı satıcılar kaloma ayarı yaparak çekiş gücünü artırabileceğimizi söylüyorlar.Bildiğim kadarıyla kaloma ayarları balığı yormak içindir. Çekiş gücüyle bir alakası yok sanırım. Kamış esnekliğininde makina çekişine etkisi olabilirmi? Makina kullanması hakkında tavsiyelerinizi bekliyorum.:confused: :(