olta makinesi ve kamış tamir-bakım

Konu, 'Makineler' kısmında dgorkem1 tarafından paylaşıldı.

  1. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Balık malzemesi satan yerlerde bu uçların her aşamasının ve boyunun yedeği olur genelde.

    1- Senin uca eşdeğer yedeklerden birini al. (1Ytl)

    2- Daha sonra kırılmış olan kamışın halka kısmını oradan çıkarmak için halkayı bir miktar ısıtmamı gerekiyor bu işi çakmakla halkayı yakarak yapacaksın belli bir süre sonra (8-10 saniye) halka yumuşayacak ve çubuktan sıyrılıverecektir, birazda çekersen olur.

    3- Daha sonra kamışın altındaki tıpa kısmını çıkarıp halkası boşta olan bu kırık uç parçayı kamışın altından çıkaracaksın.

    4- Bundan sonra yeni aldığımız ucu demin kırık parçayı çıkardığımız yerden dikkatlice kamışın içine geçir uçtan bir çıkar bakalım uzunluğu nasıl oldu. Birde alt kısmından biraz kesmen gerekebilir, çünkü alt tarafı çok kalın olduğu zaman kamışlın ucunu açarken alt taraflarda kilitlenme yapar bu seferde tam açtığın zaman alt taraf kilitlendiği için normalde tem yerleşmesi yerek uç tarafta bolluk yapar.

    5- Bu boyu tam olaradıktan sonra sıra geldi halkayı takmaya. Bu aşamada yeni aldığın uçtanda biraz kesmen gerekebilir. Tam halkaya oturacak yada çok az bolluk kalacak şekilde ucu ayarla daha sonra uca uygunca bir miktar japon yapıştırıcısı dök ve halkayı uca geçir. ( Bu aşamadan biraz seri olman gerekebilir, bazen halkayı tam oturtmadan japon kuruyor ve yarıda kalıyor sonra tekrar ısıtıp söküp takmak gerekiyor buda malzemeleri yapıratıyor.

    6- Gerekirse ve hala bolluğu tam alamadıysan, (ki böyle yapıştırmak balıkta halkanın çıkmasına neden olabilir) kalınlaştırmak için arada bir kaç parça ip vs. gibi bir şey kullanabilirsir.

    7- En son olarakta kamışın altındaki çıkarmış olduğumu tıpayı tak. Eğer bir sorun çıkmadıysa işlem tamamdır.


    İyi avlar.

    1Ytl lik bu işlem için genelde 5 Ytl alıyor tamirciler.
     
  2. kennyg

    kennyg

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    karşıyaka
    Favori Kamış:
    el oltası,kamış,sahte balık
    En İyi Avı:
    50 kg,benim hanım,balık burcundandır da kendisi
    Japonun üzerine sofra tuzu dökersen boşluğu aldırabilirsin.;)
     
  3. KRAL_BALIKÇI

    KRAL_BALIKÇI

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    3.893
    Yapıştırma olayında önerim. Her türlü materyale japon sürüldükten sonra sigara dumanını tutun veya üfleyin,dolgu nasıl oluyor görün.hele kamış koprülerinde süper sonuç.
     
  4. Tuz,karbonat yada sigara külü japon ile yapıştırılan yerlerde kullanılabilir.Ancak kullanılan yerlerin sabit ve esneme olmayan yerler ılması gerekir.Bu malzemeler kuruduktan sonra sertlesip esnemeye karşı (çok çok az bile olsa)dayanıksız kalıp kırılabilirler.Benim Tavsiyem kamış ucuna sarılacak uygun çaptaki ip olacaktır.İpi düzgün şekilde daolayın az mıktar japon ile yeni ucunuzu yapıştırın.
    Eskisinden daha iyi olacaktır.
     
  5. srcn.41

    srcn.41

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    İsZMiT-Kocaeli-KöRFeZ
    Favori Kamış:
    Milennıum 60 ve Beta 60 Albastar makina,dragon ve discovery kamiş,el oltası,hassas kamiş
    En İyi Avı:
    Resimdeki eşkina,İstavrit,lüfer,zargana,meszgit
    Makinanam Suya Düştü?

    Bir şey sormak istiyorum yeni aldıgım makinayi 4-5 gün oluyor tuzlu suya düşürdüm(makina yüzmeyi ögrendi o denli:) ) kimileri diyor makinanın ömrü kısaldı 2-3 hafta sonra başlar gırgır ötmeye makınam sımdı arasıra sesler cıkarıyor sizce makinam oksitlenmeye mi başladıı ne gibi bakım yapmam gerekir sökeyimmi yaglayımmı ? yardımlarını düşüncelerinizi bekliyorum
    Makine:Albastar milennuım 60 modeli
     
  6. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Aslında makinenin yaklaşık 1 saatlik işi var.
    Ben ilk ucuz makinemi açtığımda saatlerce toplayamıştım ve moralim çok bozulmuştu sonra bir baktım bir şeyi sürekli yanlış yapıyıormuşum ve hemencecik toparlayıverdim. Yani aslında açıp kapamadan bu işler öğrenilmiyor. Ama çok dikkatli olmak lazım. Tamamen tuzlu giren bir makine için yapılması gereken şey, makinenin tamamen açılıp, ayrılabilen tüm parçaların tek tek tatlı sıcak suyla iyice yıkanıp tuzdan arındırılıp daha sonra iyi bir yağla yağlanıp kapatılıması gerektiğidir.

    Yani ben bu işin uzmanı değilim ama şu an başıma aynı şey gelse, açar tertemiz yapıp sonra yağlayıp kapatır eskisi gibi kullanırdım.
    Ancak hangi marka numara yada model yağ kullanılır onu bilemiyorum. Sanırım kalın değilde çok ince makine yağları işe yarayabilir. Ben vazelin sürmüştüm bir keresinde makine normalden bayağı ağırlaşmıştı ilk zamanlar, sonra vazelin iyice incelmiş olsaki şimdilerde gayet iyi oldu makine.
     
  7. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    Keşke hemen makinenin ana parçalarını ve yan kapaklarını söküp tatlı sıcak su ile yıkasaydınız.(kaynar su değil) Şu durumda ilk önce rulmanları problem çıkarmaya başlayacaktır.

    Yapabileceğiniz, yeni rulmanlar alıp eskileri ile değiştirebilirsiniz geri kalan parçalar aleminyum alaşım esaslı olduğundan oksidasyona dayanıklıdır. makineyi sökünce önce benzin içerisinde tüm parçalarını fırça kullanarak arındırın bekleyin kurusunlar sonra tatlı sıcak su ile yıkayın ve tekrar kurutun daha sonra dişlilerde silikon esaslı bir gres kullanarak, diğer nazik parçalarda ise ince makine yağı yada silah yağı kullanarak gerekli yağlamayı yapın. Rulmanlarıda değiştirdikten sonra bir sorun kalacağını zannetmiyorum. Bahse konu rulmanlar hemen her boyutta piyasadan temin edilebilir.

    Ancak makinenin sökülüp takılması konusunda deneyim sahibi değilseniz bu işi bilen birisiyle beraber yapınız. Asıl tercih servise yollamaktır ancak, malumunuz üzere makineyi servise verseniz dahi sizin kadar özenle ilgilenmezler.

    Kolay gelsin.
     
  8. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267

    Sevgili emre vazelin sorun çıkartır. İnceldiğini zannediyorsunuz ancak vazelin metal parçalara yapışmadığından boşluklara doğru sıyrılmış ve koruyucu olmayan incecik bir tabaka halinde parçalar arasında kalmıştır. Dişliler aşınmaya devam etmektedir. Vazelin soğuk havalarda dahada serleşeceğinden ayrı bir sorun olarak karşınıza çıkacar. Makinenizi biran önce benzin ile temzileyip vazelinden arındırdıktran sonra silikon esaslı (kırmızı renktedir) gress ile hafifçe yağlayınız tüm makine için kullanılacak miktar aşşağı yukarı yarım çay kaşığı kadardır. geri kalan yerlerinde sprey silah yağı (koruyucu cinste olmalıdır, birde temizleyiciler vardır işinize yaramaz) kullanmanızı öneririm. Vazelini yağışlı havalarda makinenin dışarıdan su girmesine muhtemel yerlerini tıkamak için kullanınız. örneğin çevirme kolu birleşimi yeri, kavale boşluğu çizgisi yada stoper mandalı bağlantısında.
     
  9. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya

    makinayı güzelce sök her parçasını ayır wd40 ya da başka pas sökücü yağlayıcılarla yada benzinle güzelce sil. gresle yağla ve topla
    böylece hem makinayı tanımış olursun hemde bakımını kendin yapabilir duruma gelirsin. ben yıllardır böyle yapıyorum hatta gecenlerde makinanın birinin bilyalarını bile dağıttım saat gibi oldu her yeri pastı.
     
  10. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ben olsam benzin yerine gazyağını kulanırım makinayı temizlemek için,benzin agresif olduğu için makinanın metal olmayan parçalarına zarar verebilir,gazyağının benzine göre agresifliği yok denecek kadar azdır.
     
  11. macir_ertan

    macir_ertan Ertan Çetin

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    1.550
    Şehir:
    Haskovo-Bulgaristan
    Favori Kamış:
    Trabucco
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem-Z
    En İyi Avı:
    Yayın,Sazan,Turna
    Sercan çivi çiviyi söker.tatlı suda da bi yüzdür makineyi de,tamire gidene kadar dahada problem çıkarmasın.zaten arkadaşlar gereken bilgileri vermişler ne yapman konusunda,ama sakın tatlı suda iyi bir yıka daha fazla kabarmasın sağı solu.
     
  12. sumo14

    sumo14

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    bolu
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    64 cm abant alası (4,250 kg)
    abı bende bır bılgı vereyım tuz yerıne karbonat kullanıyorum boşlugu almak için yada slıkon bır boru bulup onu bıraz erıtıyorum uc kısmında daha sonra uzerıne japon surup uç kısmını ole takıyorum ve boşluk namına bır sey kalmıyor :D ;)
     
  13. redpapillon

    redpapillon

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    uzun yıllar gemilerde çalıştığım için çok fazla
    Halkaların bollugunu almak için ip saglıklı olmuyor japon yapıştırıcısının üzerine az bir şey karbonat dökerek çok daha saglıklı bir sonuç elde edilir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 21 Haziran 2007
  14. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Evde kalınca ,bakım zamanı

    Selamlar arkadaşlar hafta sonunu evde geçirmem gerekince bende işe yarar birşeyler yapayım dedim.;)
    Önce hanım kızmasın diye küçük odanın köşesine güzelcene gazeteleri serdikten sonra, başladım takım çantasını boşaltmaya.
    Ne var ne yok çıkarttım içinde sadece işe yaramayan paslanmış iğneler, çer çöp ve yaklaşık bir avuç dolusu kum kaldı:D (sahildeki kumu toplamışım eve).Pislikleri güzelcene torbaya koydum, takım çantasını çifle tertemiz yaptım ve balkona kuruması için bıraktım.
    İğneleri tek tek göz kararı büyüklüklerine göre küçük torbalara koydum.Aynı işlemi kurşunlar içinde yaptım.Sahte slikon yemleri renklerine göre , kaşıkları büyüklüklerine göre sıraladım.Bu arada sahte slikon yemleri ve şamandraları suyla güzelcene yıkadım ve duruladım.yedek misinaları temizledim ve bunları yaparken nazik , hiç bir şeyi yarım bırakmadan ,atlamadan ve sıkılmadan yapabildim.Sonra hayret ettim kendi kendime insan sevdiği işle uğraşırken hiç bir şey zor gelmiyormuş:) .

    Hazır elimi bulaştırmışken oltaları temizlemeden olmaz tabii ,hemen forumları açıp neler yapılabilir okuduktan sonra:D ,(Siteden yardım almadan olmaz) Alkol ve vazelini aldım.Önce makinaları çıkarttım ve kamışları nemli bezle silip kuruladım. Göbekleri çıkarttım misinaları yıkadım ve gene usanmadan iyice kuruladım.Sıra geldi makinalara biraz gözüm korktu ama hadi hayırlısı dedim ve sökmeye başladım bu arada iyice dikkat ediyorum neyi nerden çıkardığıma gerekirse not alırım diye kağıt kalemde yanımda hazır bekliyor:eek: .Orta boy bir boya fırçası ki çok büyük değil tam işime yarayacak büyüklükte aldım, gerçekten çok işe yarıyor alkolun içinde parçaları fırçayla temizledim ve bezle kuruladım.Güzelce vazelinledikten sonra makinaları topladım ve inanın hiç bir parça artmadı yada eksik kalmadı:D
    Sonra oltaları hazırlayıp balkonda deneme yaptım sonuç mükemmel ve işte bunları ben başardım edasıyla gururlu bir mutluluk.Tabii bu kadar işte saat 15 te başladım ve 19:30 civarları bitirdim.Dört buçuk saat; ama inanın hiç sıkılmadan ve kızmadan geçirilmiş, sanki balık avlamaya gitmiş gibi güzel duygularla bitirilmiş bir dört buçuk saat oldu benim için.Ve ben çok becerikli değilimdir ama yapabiliyorsanız sizde kendi bakımınızı kendiniz yapabilirsiniz.
    İşte bu da çalışma ortamım:D

    [​IMG]
    Bütün bakımın sonunda; elbetteki çalışma ortamımı güzelcene temizleyip birde süpürge makinasıyla üstünden geçip işlemi bitirdim.(E pis bırakmak olmaz:D yoksa:eek: )
     
  15. sumo14

    sumo14

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    bolu
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    64 cm abant alası (4,250 kg)
    kamış ıkı parcası bırıbırıne sıkıştı ???

    göl kamışımın 3 ve 4 . parcaları bırıbırıne sıkıştı ve neyaptıysam içine girmıyor yardımcı olursanız sevınırım:confused: :confused: :confused: :confused:

    kamış karbon kamıstır ;) ;) ;)
     
  16. sumo14

    sumo14

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    bolu
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    64 cm abant alası (4,250 kg)
    kum olabılır fakat hıc kımıldamıyor yerınden genelde karbon kamılsr ıslandıktan sonra şişme yapıyor ve hacımlerı genişlıyor o yuzden oldugunu dusunuyorum ve son yazdıgınız nedır acaba ?
     
  17. Aralarına biraz ince makina yağı damlatın ve mengeye bağlayıp sağ sol yapararak alıştıra alıştıra gevşetin.
     
  18. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    porselen yüksüklerin kamışa yapışık olan metal çemberinin etrafını çakmakla ısıt
    metal genleşeceği için belki yüksük çıkabilir ama kamışın eski halini alacaktır ondan sonra yüksüğü tekrar japonla yapıştırırsın yanlız karbon kamışı ısıtmaya kalkma ısıyı görünce dağılır
     
  19. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    O kismin uzerine kaynar su dokup birdaha icine girmesi icin deneyin. Bir kez kurtarirsaniz , bir cay kasiginin dibini erittiginiz muma batirarak icine giren ucun ic ceperini mumlayin. Arada bir kamisiniza bakim yaparken bu olayi butun ceperler icin yeniletin.Bu ilerde bu cesit sorunlarla ugrasmamaniza yardimci olacaktir.
     
  20. sumo14

    sumo14

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    bolu
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    64 cm abant alası (4,250 kg)
    mengene kesın çatlatır cunku bu cok kamışları cok nazıktır dedıgınız düşündüm bugun bıraz yağ damlatayım bakalalım sonuç ne olacak