Orfoz - Epinephelus guaza

Konu, 'Denizdeki Balık Türleri' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Geçen seneye kadar avlanması tamamen yasaklanmıştı bu balığın. Son sirküler ve yeni tebliğde ise 40 cm. ve 3 adetle limitlendirilmiş durumda. Zıpkınla avcılığı ise kesinlikle yasak. Ancak ben avlanmaması gereken bir tür olduğunu düşünüyorum. Çünkü hermafrodit (erdişi) olan orfoz ancak 18 yaşına geldiğinde erkek hormonlara sahip oluyor ve sadece bir kez dişi bir orfozu dölleyerek yumurta bırakmasını sağlıyor. Kısacası 18 yaşına gelmeden avlanmış olan bir orfozun, hiçbir zaman erkek orfoz olamayacağını ve döllenme meydana getiremeyeceğini unutmayın. Orfoz nesli, bu nedenle tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Dişileri dölleyecek erkek orfoz olmadığı sürece, dişilerin yumurta bırakması olanaksız. Bunun için de 18 yıla ihtiyaçları var.
     
  2. mykaraguney

    mykaraguney

    Mesajlar:
    57
    Kaya Lagos'u

    Biraz geç bir cevap oldu ( 1,5 yıl sonra ) ..
    Bizler daha erken gençlik dönemlerimizde İskenderun / ARSUZ' da yakalardık.. Yöreyi bilenler için - Arsuz Askeri kamp ının arka tarafında .. Açık deniz'e bakan irili ufaklı deniz bağlantılı göller oluşmuştur.. derin sayılabilir.. işte bu göllerin içine dip oltası atardık ve seyrederdik.. Bu balıklar saklandıkları kaya kovuklarından direkt şekilde yeme doğru hamle yapar ve yutarlar.. öyle yem'i yoklama ,vurma filan yok.. sonrasında şayet bir kaya altına saklanmaya fırsat vermezseniz denizden çıkarması da kolaydır çırpınma da yok sadece bir tarafa kıvrılır ve çıkana kadar bu şekilde gelir.. ama birde kaya kovuğuna girdimi tamam artık takımdan bile olursunuz.. Birde bunların açık kahve renklileri vardır ( sütlükahve rengi ) bizler onada Kum Lagos'u derdik..çok lezzetli ve pahalı bir balıktır.. balık kaliteliyse her pişirimi güzel olur ama bunun illa ki ızgarası .. rastlarsanız mutlaka deneyin .. tavsiye ederim.. Esenlik içinde.. Hoşçakalın.
     
  3. turang

    turang Turan Gökmenoğlu

    Yaş:
    67
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    istanbul
    Erzin ve Dörtyol civarında yakaladığımız ilginç balıkları sizlerle paylaşmak istedim adını bilemediğim bu balığın bir çeşit kaya balığı veya logos olduğunu düşünüyorum tam olarak adının ne olduğunu da merak ediyorum bütün arkadaşlara Osmaniyeden sevgiler

    EN SEVDİĞİM BALIK ORFOZ

    Resimde görülen balık Orfoz. Yaşadığı yere ve beslenme zenginliğine bağlı olarak ton ve desen farklılıkları gösteriyor. Ben Orfoz balığı ile 1984 yılında Marmaris Turunç'ta tanıştım. Bozburun'a kadar bu bölgede Orfoz gördüm. Turunç'ta da 3 adet tuttum. Eti çok lezzetli. Kafasından çorba yapılıyor. Tavası, ızgarası ve şişi çok güzel oluyor. Bırakma denilen yöntemle ve genelde sübye, kalamar, ahtapot ve parlak balıklarla tutuluyor. Temizlemesi biraz zahmetli. Derisini yüzmek gerekiyor. Tutması da zor ve zahmetli. Yemi yedikten sonra hemen kayaların kovuğuna girip saklanır. Solungaçlarını şişirince aynı kovuktan çekip çıkarmak mümkün olmaz. 240 kg. kadar büyür. Okyanus dibinde oluşan bir deprem sonucu yakalanan bu ağırlıkta bir Orfoz resmi görmüştüm. Hani balığı ailesinden bir kaya balığı...
    Sevgiler mutluluklar...
    Turan Gökmenoğlu
    www.burctaslari.com/babakale
     
  4. unalankara

    unalankara Ünal

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    102
    Şehir:
    ANKARA-İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA, ZIPKIN
    Favori Makine:
    mitchel makina ve kamış
    En İyi Avı:
    ORFOZ 9.750 Kg.
    Forumları yeni yeni izlediğimiz için geç bir eklenti olabilir;

    Orfoz 80'lik misina 0.1 iğne ile hazırlanan genellikle sarkıtma tabir edilen tespit edilmiş taşlık meralara büyük bir beyaz köpüğe bağlanarak ve 10 -30 metre civarında derinlerde taşlara atılarak avlanır. En sevdiği yem ahtapottur. Bu düzen atıldıktan sonra belli sürelerde takım kontrol edilerek avı yapılır eti son derece lezzetlidir. Piyasa değeride oldukça yüksetir. Mangal'da tadına doyulmaz.


    [​IMG]


    Diğer balık Akdenizin ilginç bir balığıdır. Fethiye ve civarında sokkan diyorlar, Forumda daha değişik yöresel isimlerden de bahsetmişler. Bahsedildiği gibi üst yüzgeçleri zehirlidir ve dikkatle tutulmalıdır. Bu balığın ilginç bir özelliğinden bahsetmek isterim. Bu balık Didim'den daha kuzeylerde hiç rastlanmaz. Yani Egeli balıkçılar bu balığı hemen hemen hiç bilmezler. Çıktığı yörelerdeki yerel halk çok keyifle mangalda yerler. Mavi yolculuk yapan tekneler hamur ve balık artıklarıyla yem yaparak attıkları sepetlerde hemen her gün bir öğünü bu balıktan çıkarırlar. Yani Akdenizde bir sepet ve biraz hamurla aç kalmazsınız.

    Rastgelsin.