uzun süre arastırdım az cok bende...fiyatı digerlerine göre biraz daha pahalı ama tekne güzel...sarmıcak sekılde digerleri kanalda bile durmam dedi akıntıda
Peki bu kanalda durunca, siz nasıl olta atacaksınız? Ayrı ayrı atıp hepten topluca çekeceksiniz. Burnunuzdan gelecek. O yüzden kanal aramayı unutun öncelikle derim. Akıntıyı pek fazla almayan, nispetene kuytu yerlere bakın. Akıntı hiç olmayan demiyorum, makul akıntı olan yer diyorum. Birde 400gr kurşun en küçük kurşun nevinden yanınızda olsun. El oltası keyfi başkadır diyerek düşünmeyin, makina ve kamıştan vazgeçmeyin. Kısa bir tekne kamışı sizi çok rahat ettirir, 8-10 TL'ye satılıyor piyasada öyleleri.
Tekneyi nereden, hangi limandan kiralıyorsunuz, motoryat tarzımı yoksa sade bir tekne mi bilmiyorum lakin fiyatı 500 TL den - 350 TL ye indirmenize rağmen bu fiyat hala çok fazla. Sarıyer de 5 kişinin rahatlıkla av yapabileceği büyüklükteki 8-10 mt lik kamaralı tekne fiyatları 175-200 TL civarındadır.
Ayrıca Serdar beyin de bahsettiği gibi, kanalda 5 kişinin bir tekne üzeride av yapması neredeyse imkansızdır. Bunu zorlarsanız, her iki üç indir bindir de muhakkak takımlar birbirine karışır. Daha kanal kenarı yerlerde avlanmanızı öneririm.
Serdar Abi ben hayatım boyunca kıyıdan 1 ya da 2 den fazlasını göremedim çaparide.. İstanbul Boğazında palamutun kıyıdan tutulduğu sular zaten derin ve akıntılı oluyor (balık yüzeyde olsa da aynı su olayı geçerli).. Palamut çapariye ilk yakalandığı anda sanki çok ağır bir poşete, çöpe ya da dibe takılmış izlenimi veriyor.. Makina zorlanıyor.. Sonrasında normal şekilde sarılmaya başlanıyor ve sonuç 1 ya da 2.. Sonucun bir ya da iki olmasını çaparinin özelliğine başlamışsınız.. Bu tez kıyı balıkçılığı için de geçerli midir? Malum akıntılı suda istavriti bile getirirken oltadaki ağırlık ve balığın yolda dökülmesi sıkça yaşanılan bir durum.. İstavritte balığın dökülmemesi için kullandığımız çapraz iğneye karşılık olarak palamutta da özellikle kullanılmasını ön gördüğünüz bir iğne çeşidi var mıdır? (Bazı hazır takımlarda alt tarafı köşeli iğnelerin kullanılması gibi).. İğne haricinde çapari tekniğinde kıyı için tavsiye edebileceğiniz bir teknik var mıdır?
Sevgili ahtapot2, benim palamuta kullandığım çapariler çok farklı. En fazla 0.40 - 0.50 ve FC misina kullanabiliyorum, zira daha kalını olmuyor. Böyle olunca da, 10 iğne bile zor, alır gider yoksa palamut, çaparide kalama filan olmaz. İğneleri delikli, tüy yerien fly bağlanmış, özellikle marabou veya tavşan tüyü. Ha, bu böylede, sanki bildiğimiz tüy vs. olunca olmaz mı? Olur, gayette güzel olur. Fakat bağlamak var, birde bağlamak var. Eğer düzgün bağlanmamış, dönen, düğümleri yumruk gibi vs. bir şeyse elbette ancak atışta bir iki balık alır en fazla, o da en iyi ihtimal. Bugün 1.00 ve daha kalın misinadan palamut çaparileri yapılıyor. Ve oynağa girince, dolu çıkıyor onlarda. Onların avantajı, çok kalabalık olmaları, 50, 100 iğne vs. Ama görüldüğü gibi gayet iş yapıyor. Bol havlı tüyden olacak. Tüyde cimrilik edilmeyecek. İğneler düz, düzgün, sağlam iyi iğne olacak. Bağlayan adam işi bilecek, köteğin bir bir yana öbürü başka yana bakmayacak. Bunun püf noktası sanıldığından çok. 8-10 iğneli palamut çaparisi zayıf olur, o nedenle çok daha iyi yapmak gerekir. Bir ara fırsat olursa bir tanesinin resmini koyayım. Ben onları kıyıdan da gayet makul şekilde kullanıp aynı neticeleri alıyordum. Ama çaparicilik benim zevkim değil, pek sarmıyor beni. Zokayı takıp akşama kadar bir tane palamut almak, çapariyle palamutu kovaya doldurmaktan daha zevkli bence. Eh, kova da olmayınca... O yüzden nadiren çapari yapıyor ve kullanıyorum...
Serdar Abi her zaman ki gibi yine açıklayıcı bilgiler vermişsiniz.. Teşekkür ederim.. Fakat fırsat bulursanız çapari fotolarını bekliyorum.. En azından çaparinin görünüşü,tüy şekli v.s. önemli fikirler verecektir..
Serdar Bey, 30-40 kişilik tekne olayı olmaz derken, olmaması gerektiğinden mi söylediniz? Yoksa ben mi inandırıcı gelmedim size? Çünkü bu 20-30 kişilik organizasyonu yapan arkadaşların bayağı cafcaflı internet sitesi var, burdan çatır çatır reklam yapıyorlar, önceki avlardan resimler, anlatımlar, videolar var.Koca koca puntolarla adreslerini vermişler, cep telefonları yazılı.İsterseniz özelden vereyim iletişim bilgilerini sizde görüşün. Ha diğer konulara gelince de daha önce böyle bir oragnizasyonda ben bulunmadım ama dedikleriniz olmayacak şeyler değil, çokluğun olduğu yerde mutlaka bu tip sıkıntılar olur. En güzeli forumdan yavuz abiler gibi 2-3 kişi fiber tekne ile biraz açılıp hem muhabbet edip hem balık almak.
Uzağa gitme, işte bu siteyi ararsan, 100 kusur kişinin katıldığı org.ları da yaptığımızı görürsünüz. Bu siteden çoklarıyla o org.larda tanıştık hatta. Ama olmuyor, o iş balık org.u değil, tekneyle gezi org.u oluyor nihayetinde. Balık tutulur mu? Evet, tutulur, şanslı bir kaç kişi bir kaç akılda kalacak şey tutar. Geri kalan bir kaç kişi de denk gelirse bir kaç kova istavrit tutar. Ama anılarda kalacak olan, ne balık tuttuk değil, ne eğlendik, yedik, gezdik vs. olur ve çabucak unutulur gider. Bunun dışında 10 kişilik, 5 kişilik vs. org.larda yapmadık mı? Yaptık. Hatta kimisi "org işi tatlıymış" diyerek ayrılıp muhabbet şahane sitesi bile kurdu. 30 kişi ve bir tekne. Tekne en az 30m boyunda olursa, ancak o zaman anlamlı olur o iş. Yoksa, sahilin suyu mu çıktı, hiç yoktan ayağımız yere basar.
Söz konusu av İstanbul boğazında yapılacaksa,30-40 kişi ile tekneden balık avı olur ama sıkıntılı olur. Teknenin büyüklüğü, kullanılan kurşunların eşit ağırlıkta olması, avlak yerindeki suyun akıntı durumu gibi dikkat edilmesi gereken hususlar var. Tüm bu detaylara azami özen gösterilse dahi yinede bol bol çapari karışma durumları söz konusu. En çok karşılaşılan sıkıntı ise, ne kadar uyarı yaparsanız yapın avlanan arkadaşların kimi 300 gr la çalışırken kiminin yorucu oluyor diye 125-150 gr la avlanmaya çalışmasıdır. Bu durumda kaçınılmaz son vukuu bulur
30-40 kişi olursa, çaparisiz gelen, 125 gr'dan büyük kurşunu olmayan vs. dahi olur. Bu sorun değil. Bu kişi ben dahi olmuşumdur bazen. Çünkü bu gibi bir org.a bir kaç giden, işin ne olduğunu görür. Balık ikinci plan, fon resmi olarak kalacak, olay muhabbet, gezinti, denizde olmak vs. olayı olacaktır.
Bi ara forumda yöneticilerden bir kaçı bu kalabalık organizasyon konusuna değinmişti.Hatta yanılmıyorsam sahil güvenlik sorun çıkartıyor denmişti ama şimdi kimseyi yanıltmak istemem.Tabi bahsettiğim konu tekne ile avlanmak konusu yoksa gezi olayında bir yasak olduğunu sanmıyorum ki her gün onlarca irili ufaklı tekne gezi amaçlı turlar yapıyor zaten. Ancak balık olayı çok farklı biz bazen 10 kişi tekne ile çıkıyoruz,şu ana kadar bir sıkıntımız olmadı sahil güvenlikle. Teknemizin su kesimi yüksek, zannediyorum boyuda 8-10 mt civarı vardır.Bu zamana kadar çok fazla çapari karıştığını görmedim.Bir iki sefer olmuştur.Ama herkes uyumlu olta atıyor.Kurşun ağırlıkları suyun durumuna göre ayarlanıyor. 200-250 gr dan aşağı kurşun kullanmıyoruz.Bir de kamış kullanma konusu söylenildiği gibi çok önemli,el oltası ızdıraptan başka bir şey değil.
Burada sorun şu, kıyıdan lüfer tutabilecekken, nedne tekneye binmişken istavrit tutalım? İstavrit tutmak için tekneye binmek bana çok anlamlı gelmiyor. Bir noktada, pek çoklarına da aynı şekilde. Tamam, sebepler farklı, ama sonuç aynı. Bu da bir süre sonra org.un balıktan başka şeylere dönmesine yol açıyor. Bu noktada bir "core" yani çekirdek ekip olur. Bu diyelim 5 kişidir, 10 kişidir. Bunlar balık tutmaya abanır. Başka şeyi gözleri görmez. Birde sayı dolduran ekip olur, evin gürültüsünden veya sessizliğinden kaçar. Arada kalanlar ise, ikisi arasında gezinir durur. Gün sonu fotoğraflara çekirdek ekibin balıkları ve diğer ekibin masadaki neşesi yansır. Doğrusu şu ki, hemen herkes mutlu ve mesut, halinden memnundur. Ama olay bir balıkçılık olayı değil, başka bir olaydır, asıl mesele bu. Eğer aklınızdaki balıkçılık ise, bu gibi tekne org.larından pek bir şey beklemeyin. Bu beklentiyle gelenler mutsuz olmuşlardır hep zira. Fakat, gidelim, eğlenelim, olta sallayalım, belki tutalım, tutamazsak iki tek atalım, bir deniz havası alalım diyorsanız, hah işte bu olay tam size göredir.
Olay budur. İşte bu yüzden illa tekneden balık avı yapacaz diyorsanız. 4-5 kişilik çekirdek kadro ile sandal veya tek kamaralı 8-10 mt lik bir tekne ile av yapmak en güzelidir. Yeri gelir çinekopa çapari salarsınız yeri gelir bir tane 40-50 iğneli palamut çaparisini dolaştırırsınız. Hatta hava ve suyun durumu uygun ise zokalı takımlarla sarıkanat, lüfer kovalarsınız. değişik av tekniklerini merak ettiğinizde bir adet olmak kaydı ile dip çaparisi dahi yapabilirsiniz.
Eminönü kadiköy vapurunda balik tutmak gibi birsey 40 kisi ile açilmak. Kaptanla 5 kisi ideal. Bogazda lüfer harici tekneyle 5 kisi açilmak da zor gerçi. Palamut desen uymaz istavrit desen deymez. Aksam 9 sabah 8 5kisi zokayla avlanmak zevkli olur. Demir atarak lüks ile. Motor sesi olmayacak pata küte kafa sisirir
bir biz göremedik su ucuz tekneleri...sarıyer tarafınada gidiyorum ara ara bir kac kez sordugumda adam 400 demişti eger sayet varsa tanıdıgınız bildiginiz irtibatta olalım