Örgü Misina Olmazsa Olmaz mı?

Konu, 'Takım Çantası' kısmında Drklvntylmz tarafından paylaşıldı.

  1. Drklvntylmz

    Drklvntylmz Doruk Levent YILMAZ

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    Okuma V System 240cm 10-40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40S, Daiwa Legalis 3000H

    Serdar Bey sizin yazılarınızı yakından takip ediyorum.En çok sevdiğim yönünüz ise kaliteden veya isimden ziyade kullanabilirlik anlamından daha faydalı ekipmanları göz önünde bulunduruyorsunuz.Kalıplaşmış,kulaktan duyma laflar yerine tecrübe ile sınadığınız konulara vakıf oluyorsunuz.Ekipman alırken size ulaşmayı çok istedim fakat yeni üylerin mesaj sınırlamasından dolayı da çaresiz kaldım.Şimdi sizi yakalamışken bu saydığınız,sıraladığınız yazılar dışında kafama takılan diğer konular hakkın da yardım isteyeceğim.
    Sizin de dediğiniz gibi ip misina kullanacaksak hele de uzun vadeli dayanabilecek makina fiyatın da bir ip misina kullanacaksak aynı kaliteye eş değer makina ve kamış kullanmamız gerekiyor.Bu konu da düşüncelerimiz hemfikir.Fakat aklıma takılan şey ise madem ip misina kullanacağız önüne ve arkasına mono sarmamız gerekiyor mu?İp misinanın önüne sarılan mono misinalar anladığım kadarıyla şok görevi görüyor.At çek avın da ise kurşun ve şamandıra kullanmayacağım için de mono misinaya gerek kalacak mı?Sonuç ta atılan düğümler ne kadar kaliteli ve sağlam olsa da sonuçta atış esnasında bir nebze sıkıntı yaratacak.Bunun diğer yanın da ise avlak alanlarımız da taktıracağımız rapala asılma sırasın da ip misinada zorluk çıkaracak.Bunun için de mono misina düşünüyorum.Fakat ilk sarım da mono misina arkasına ip misina sonrasına da tekrardan mono misina olur ise ilk söylediğim gibi ne kadar çok düğüm olur ise o kadar karagaşa doğacak.Sizden ricam at-çek için makinaya bu sarımı nasıl yapmalıyım.
    Biraz uzun oldu ama en baştan iyi düşünmek zorundayım.Aksi taktir de avlanma sırasında büyük sıkıntılar yaşamak zorunda kalabilirim.

    Saygılarımla;
     
  2. cyhnckr

    cyhnckr Ceyhun

    Mesajlar:
    3.058
    Şehir:
    ISTANBUL SARIYER
    Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Örgüyü 20lb almışsınız yani ince olmayan bir örgü. Sağlamlık açısından (şok) sonuna misina bağlamanıza gerek yok. Fakat su berraksa balık alamıyorsanız sonuna misina ile şok yapmanızda fayda var.

    Örgü ile avlanmak balıkçılığa sıfırdan başlamak gibidir. Dip yapısını bile söyler size parmaklarınızın arasında. İlk balığı çektikten sonra ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.

    Örgü'ye iyi bakın! Avdan sonra makina makarasına tatlısu dökün. Kamış klavuzlarını temiz tutun. Ve Atışta örgü üzerinde boşluk vermeden atmaya çalışın. Sorun yaşamazsınız.
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İp misinanın önüne veya arkasına mono eklemek, sarmak gibi bir olgu söz konusu değil.

    Öncelikle şu konu önemli. İp misina pahalı. Makinelerde büyük, baya bir misina alıyor. İp misina ince olunca, haliyle çok daha fazla alıyor. Tamamını ip ile doldurmak için baya masraf etmek gerekiyor. Velakin, pek çok av stilinde, merada vs. azıcık misina yetiyor. Diyelim tekneden mercan avlayacaksın, derinlik en fazla 50 metre. Akıntı vs. derken, 100m misina bol bol yetiyor.

    İp misinanın en büyük avantajı ince olması. Bunu kullanmak için ip misina aldın. Bu ince misina ile o makineyi doldurmak için, atıyorum 500m misina lazım. Şöyle bir husus var çünkü. Makara boş kalırsa, atış kötüleşir, çünkü misina makaranın kenarına daha çok sürter. Kalama olayı da kötüleşir, çünkü çıkrık kaidesi gereği, az misina daha düşük çap demektir ve kalama daha sertlerşir, kazıklaşır, ayarı filan zorlaşır. Ayrıca aynı şekilde sar sar bitmez, çünkü az misina olunca makara aslen küçülmüş olur, bir turda daha kısa misina sarar.

    Şimdi handikap şu. Makara dolu olmalı, bu dertleri bertaraf etmek için. Ama pahalı ip misinayla doldurursak, en fazla 100m olanı kullanacağız, altındaki misina hiç işe yaramayacak, orada süs gibi yatacak. Tabi bizim paramızda öyle. Bu yüzden, ya daha düşük kapasiteli bir makara alınır. Yada genelde bu denk gelmez, bulunmaz, makara bir şekilde küçültülür. Bu, mesela makaranın dibine kağıt doldurup filan da yapılabilir, ama zordur o işler. O yüzden de, makaraya önce ucuz, tercihan kalınca biraz mono misina sarılır. Makara atıyorum yarısına kadar doldurulup, üzerine ip sarılır. Ki, ucuza çıksın. Zira alttaki misina zaten kullanılmayacak aslen. Bu yöntemin bir diğer faydası, hasbel kader daha çok misina gerekirse, iyi kötü hazır bir misinanın makarada bekliyor olacak olmasıdır. ama genelde bu misina pek işe yaramaz, ihtiyaç olmaz.

    En azından, bunu düşünüp, sarılacak ip miktarını olası en fazla ihtiyaç kadar yapmak lazımdır. eğer 200m ancak yeter deniyorsa, 200m ip olmalı. Gidip 50m ip sarıp altına mono doldurmak abesle iştigal olur.

    İp misinanın ucuna da mono filan eklemekte genel olarak gerekmez. O da gayet aynen bir misinadır. Dahası, genel olarak monodan ince olacağı için, daha az görünür vs. vs. zaten.

    Fakat, şöyle bir şey vardır, daha doğrusu iki şey. Birisi, uzak atış, surf atış yaparken, misinaya çok fazla yük biner. Bu yükü kaldırmak için, daha kalın misina gerekir. Eğer makineye tamamen kalın misina sararsan, ince takım avantajın biter, atışın kısa düşer, çok akıntı alır vs. O yüzden, atışta kullanılacak kadar olan kısım, ayrı bir kalın misina ile yapılır; buna da şok çekici, şok misinası, şok leader filan denir. Bu şok misinası, cidden güçlü atışlarda, esnek, yumuşak vs. olmalıdır ve kaliteli mono misinalar bu özelliği karşılayan en iyi şeylerdir. Bu sebeple, ipin önüne, uzak atışta iş görmesi için, iki kamış boyu kadar filan mono misina takılabilir. Ama bu kaide değildir. Pek çokları esneklik gereği olmadığı için atışlarında, şok misinayı daha kalın bir ip ile yapar mesela.

    Bir diğer husus ise, temiz sularda bilhassa, mono olsun, ip olsun, balığı ürkütür. Zira bunlar görülür temiz suda kolayca. %100 florokarbon misinalar bu noktada devreye girer. Bu misinalar çok zor görülür suda. Bu nedenle, ip misinanın önüne, uygun miktarda %100 FC misina eklenebilir. Bilhassa uzun olta, tekneden sırtı, iskeleden, tekneden, köprüden vs. yapılan sarkıtma usulü avlarda bu şekil bir ön parça eklemek, dramatik şekilde avcılığı artırır.

    Bu hususlar, ip misinaya özgü değildir. Mono misina vs. içinde aynı hususlar geçerlidir.

    Sorunlar bunlar. Bu sorunlara kendi en uygun çözümünüzü arayabilirsiniz. Ama genel olarak bulunmuş çözümler böyle. Ve bunlar, ip misina değil, tekrar söylüyorum, genel olarak her tür misinanın sorunu.
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Dip yapısını bırak, yeme vuran, tuttuğun balığın ne olduğunu bile söyler hatta.
     
  5. adx

    adx Adil

    Mesajlar:
    414
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    0.20 mm mi aldınız, yoksa 20 libre mi? Bunlar farklı şeyler.
    Eğer 20 libre aldıysanız bu -her ne kadar markaya göre değişse de- 0.20 mm'den daha incedir ve bence örgü misinayı ilk kez kullanacak birisi için uygundur. Hatta bazı markalarda 20 libre fazlasıyla incedir.
    Ama 0.20 mm ise kalın sayılabilir.
     
  6. Drklvntylmz

    Drklvntylmz Doruk Levent YILMAZ

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    Okuma V System 240cm 10-40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40S, Daiwa Legalis 3000H
    Aldığım misina 40lb. 0,20mm 300mt daiwa torunament serisi bir misina.Şimdi aklımdan şu geçiyor.Elimde ki makina daiwa 3000h.Bu makinanın sarım özellikleri ise 0,28mm bir misinadan 220m sarabiliyor.Benim elimde ki ip misina da 0,20mm kalınlığında 300mt.Ben bunu direk sarsam alta mono misina kullanmadan kafada çok fazla mı boşluk kalır?
     
  7. adx

    adx Adil

    Mesajlar:
    414
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Önceden hesaplayarak pek tutmaz.
    1.İp misinayı makinaya sarın
    2.Makine kafasında fazla boşluk kaldıysa üzerine mono sarın, makine kafası dolunca monoyu kesin (ama ikisini birbirine hafifçe düğümleyip öyle sarın, sonra o düğümü keseceksiniz)
    Böylece ne kadar monoya ihtiyacınız olduğunu görmüş oldunuz.

    3.Kestiğiniz mono'yu bir makaraya alın
    4.Örgüyü geri orijinal makarasına sarın
    5.Monoyu makineye sarın ve bu sefer iyi düğüm atın
    6.İyi düğüm attığınız örgüyle sarmaya devam edin. Şimdi tam olarak dolmuş oldu.

    Pratiklik için;
    *Makineyi kamışa takıp öyle sarın, tek bir yüzükten geçirmeniz yeterli, bütün kamışı açmayın.

    *Akülü bir vidalama aleti ya da matkap kullanın, makarayı buna geçirin,
    Matkap ucu çok küçük gelecektir, matkap ucuna uygun bir mantarı oturtup yapabilirsiniz.

    *Siz sararken makara yerde zıplayacak, dans edecek, biraz sonra da koltuğun altına kaçacaktır. Onu sabitlemeniz iyi olur. Bunun için üstüne makarayı oturtabileceğiniz bir CD kutusu kullanabilirsiniz. CD'lerin şişe geçirir gibi oturtulduğu plastik kutular vardır.

    *Sararken ip/misina çok gevşek geliyorsa misinayı kalın bir kitabın içinden geçirebilirsiniz.

    *Düğüm attınız, ipi makine telinin altından geçirmediğiniz için kolu çevirdiğinizde sarmıyor diyelim. Makine kafasını söküp teli öbür tarafa alıp yeniden kafayı vidalamak daha pratiktir. Yani yeniden düğümle uğraşmayın.

    *İpi yüzükten geçirmeyi mi unuttunuz. O zaman yine yarım metre mesafede hem ipi hem de kamışı bir bezle birlikte kavrayarak, uygun miktarda gevşeklikle tutabilirsiniz. Daha da iyi olabilir.

    Bu unutuşlar benim tarafımdan çok yapılmıştır :)
     
  8. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İp misinayı makarası ile birlikte su dolu bir kovaya koymak, sararken bir hayli faydalı olabilir.
     
  9. adx

    adx Adil

    Mesajlar:
    414
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Evet; hiç denemedim, ama pratik olursa bunun bir faydası daha olur. Islakken kaplayacağı hacmi de görmüş olursunuz. Bazı iplerde fark ediyor, böylesi iplerde marj bırakmamışsanız sorun olabilir.
     
  10. Drklvntylmz

    Drklvntylmz Doruk Levent YILMAZ

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    Okuma V System 240cm 10-40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40S, Daiwa Legalis 3000H
    Adil Bey ve Serdar Bey tekrar tekrar teşekkür ederim. Mono misina kullanmadan direk sardım ip misinayı. Hatta bir hayli de arttı. Sarım yaparken Serdar Bey'in de dediği gibi misinayı önce ıslattım sonra sardım. En azından hem tam oturur hem de deformasyon minimum olur diye. Bugün ise sabah 6 da av için meraya gittim. Kendo 145lik 3 rapalımı ilk kez kullanmama rağmen çöpe atmak zorunda kaldım. Gaga kısımlerı nasıl olduysa kırılmış bir şekil de gördüm. Halbu ki atış esnasında ne bir kayaya takıldı ne de bir yere çarptı. Anlam veremedim fakat bana iyi ders oldu. Bir daha alacak olur isem kendo haryu alırım. En azından gaga kısmı daha güven verici. Avlanırken de yanıma biri geldi ima skimmer varmış baktım inceledim çok sağlam duruyordu. Su üstü bir rapala olduğu için de sığ alan da bile takılmayacağı aşikardı. Belki yeri değildir burası ama sizin önerebileceğiniz tecrübe ile sınanmış bir marka model var mı Levrek için?
     
  11. İnan01

    İnan01 İnan Köse

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    2.415
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Doruk, muhtemelen, sahteleri kullandığın yerde parça kayalıklar var ya da gaga dibe sürterek gelmiş ki böyle bir sonuçla karşılaşmışsın. Ben de bazen dalarlı sahte kullandığımda sahtenin yere süründüğünü hissedebiliyorum. Böyle durumlarda sahteyi daha yavaş sarmanı tavsiye ederim. Bu kendo değil de başka bir marka da olsa gagayı zedeleyip kırabilirsin anlamına geliyor ki özelden yazdığın yazıya da cevap olmuştur umarım :)

    Bunun dışında; telefonda da söylediğim gibi, direkt sarmana rağmen elinde fazladan ip kalmış. Dolayısıyla, altına dolgu yapmana gerek kalmamış :) Nice güzel avların olsun. Görüşmek üzere
     
  12. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Örgü misina,altına mono misina sarılmadan direk sarılmaz,sararsanız komple Sarılı olan ip,makaradan kayarak döner...
     
  13. adx

    adx Adil

    Mesajlar:
    414
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Hiç böyle bir soruna rastlamadım; ama makaralar neden ilk sarımda ipin sabitlenerek bağlanacağı şekilde dizayn edilmiyorlar, hep merak ettim.

    Kafanın ipin sarıldığı iç kısmının köşesinden -en dipten- kafanın dışına açılan bir iğne deliği bile bu işi hallederdi. Herhalde bu hiç hayati bir sorun olmamış.

     
  14. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Hayatınızın balığı oltanıza takılınca,ne demek istediğimi anlarsınız ve O zaman sizin için bu sorun ortaya çıkar,sanki kalamanın vidası gevşek gibi döner durur makaranın içinde ip misina..

    Bazı makinalarda,sizin bu Bahsetmiş olduğunuz düzenek var,bir iğne deliği gibi bir yere sabitlenerek ip misina makaraya sarılıyor...
     
  15. mersinli

    mersinli Nuri

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    646
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    speedmaster surf ve spin
    Favori Makine:
    shimano exsence ve ultegra
    En İyi Avı:
    2,8KG BARAKÜDA
    Olmazsa olur tabii,ama olursa daha iyi olur diye düşünüyorum.
     
  16. Drklvntylmz

    Drklvntylmz Doruk Levent YILMAZ

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    Okuma V System 240cm 10-40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40S, Daiwa Legalis 3000H
    Selim Bey'in bahsettiği olayı bu pazar bizzat yaşadım.Tabi hayatımın balığı ile değil de taşa takılan rapala ile.İlk başta şaşırdım açıkcası kalama kapalı olmasına rağmen nasıl misina kalama alıyor diye.Kontrol ettim fakat kalama kapalıydı.Sonra elimi makinanın kafasına koyduğum da anladım ki makina değil de ip misina tur atıyor.Bu bana nasıl bir zorluk çıkaracak bilmiyorum ama şimdilik böyle devam edecek gibi düşünüyorum.
     
  17. adx

    adx Adil

    Mesajlar:
    414
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Selim Bey'in hakkını hemen teslim edelim o zaman, ben öngöremedim.
    Bu durumda belki en alta güçlü bir yapışkan bant da düşünebilirsiniz.
    Bazıları dolgu amaçlı bant sarıyor, siz bu arada ipi de sağlamca tutturursunuz.
     
  18. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kaliteli makinaların makaralarında, bağlanan misinanın düğümünün gireceği bir yuva bulunur. O şekilde bir alta normal misina bağlama atraksiyonu gerekmez.

    Sıradan makinelerde ise, ipi son derece sıkı sarmanız lazım. Bilhassa ıslatmak sıkı sarmayı kolaylaştırır.

    Her makinemde ip sarılı. Bu bahsedilen meseleye ilk başlarda denk gelmiştim onların bazılarında. Çözümü bu oluyor. Ha, alta biraz mono sarmakta gayet uygun bir çözüm elbette tabi.
     
  19. Drklvntylmz

    Drklvntylmz Doruk Levent YILMAZ

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    Mersin
    Favori Kamış:
    Okuma V System 240cm 10-40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40S, Daiwa Legalis 3000H
    Peki Serdar abi ben o zaman tekrardan ipi boşaltıp altına bant veya mono misina sarmalı mıyım? Ya da bu şekil de devam etmeli miyim?
     
  20. onat

    onat turhan onat

    Mesajlar:
    142
    Şehir:
    izmir
    Konuyla ilgili bir soruda benden. Surf için 0,06mm ip ucuna leader olarak kaç mm lik % 100 FC misina bağlanmalı.( Kamış 4,20 , kurşun 150 gr.) bu bağlantı nasıl yapılmalı ki atış esnasında yüzüklerde sürtünme kaynaklı bir problem çıkarmasın.