4 ay içinde 3 kere ipek misina sardım,sonuncusunu 5 gün önce sardım,bu misinayı takınca aksilikler beni buluyor,bu gün 35mt sini denizde bıraktım,zaten 100mt topu topu,bunu tüketeyim,birde eski yapısı sert olan örgü misina var onuda bir heder hedeyim,artık ipek misina neyim almam normal misina da hiç böyle aksilikler olmuyor,nedense örgü misina da,hemde balığın tam kendi gösterdiği zamanlarda olur olmaz,bir karışıyor kafayı yedirtiyor,zaten atçekde zaman çok kısıtlı,birde bu tür aksilikler çıkınca bende soğudum artık,diğer bir handikapı,kendi gözlemlerim,örgü misina ile sürekli sert aksiyonlar verdiriyorsak sahteye,kamışın ön halkasına zarar veriyor,diğer bir kamışımda ortalardan 2 yüzük çatladı,bu yeni kamışımda da kamışın ucundaki bileziği yerinden çıkartırdı,kısacası örgü misina kendini yediği gibi,kamışıda yiyecek bu gidişle az kaldı
Örgü misinayı hakkıyla kullanabilmek için makinenin düzgün sıralı sıkı sarım özelliği olacak. Makine örgüye uygun olacak. Örgü kaliteli olacak. Kamış kaliteli olacak. Mümkünse fincanlar Fuji SIC olacak. Bu tür silicon carbide fincanlar örgüler için imal edilmiştir ve örgüler hiç zarar veremez. Diğer fincanlarda illaki çizilmeler olur. Ha olsa bile ben yinede örgü kullanırım. Fincan değiştirilir sorun değil. Örgünün verdiği zevk tartışılmaz bile.
benim işimede geliyor örgü kullanmak,zira sahteyi daha cezbedici yüzdürebiliyorum,at çek de yer yer sert aksiyonlar verdirmek gerekiyor,ben şu zamanlarda günü birlik 4 5 saat sık atçek yapıyorum,bu gün yağmur var mecburen evdeyim,bu kadar sıklıkda devamlı sert aksiyonlar verdirerek kullanmak,makina nın da,misinanın da,kamışında ömrüne zarar,hafta da bir kullansam belkide bu tür aksilikler ile karşılaşmıyacağım, surf kamışımda 30luk sıradan örgü misina sarılı,beklemeli avlarda hiç sorun yaşamıyorum,yemi takıp atıyorum,yarım saat de bir kontrol amaçlı çekiyorum, at çekde bu geçen 30 dakika da en az 25 kere atıp çekiyorum misal,buna sert aksiyonu da ekleyince ve hayli ile mecburen kamışı devamlı suya yakın tutunca,makina kafa aşağı sarım yapıyor,beklemeli avlarda makina misinayı daha derli toplu sarar,çünkü kamış sürekli dik durumda iken çekiliyor,bundan dolayı surf kamışlı takımımda hiç sorun yaşamamıştım
Örgü misinanın en önemli faydalarından biride sahte yem ile avlanırken sahte yeme verilen aksiyonun daha net ve keskin olmasıdır. Örgü misina kamışa yaptığınız darbeyi normal naylon misinalardaki gibi herhangi bir emilme olmadan doğrudan sahteye aktarır. Bunun gibi birçok özelliğinin yanında tabiki çeşitli zorlukları mevcuttur. Bunların da üstesinden gelebilmek için iyi bir kamış makina kombinasyonuna sahip olmanız gerekir. Ayrıca sahtenin doğrudan örgüye bağlandığı ve kurşun gibi bir ek aparatın kullanılmadığı avlarda şok misina kullanımına gerek yoktur. (jig vs gibi ağır sahteler hariç) Ancak sahtenin surf teknği ile çok daha açık sulara atılabilmesini sağlamak için ağır kuşrun kullanılıyor ise mutlaka örgünün öüne şok uygulama yapılması gerekir. Bunun bir kaç sebebi var. Hem örgünün sert esnemesiz aksiyonunu doğrudan kamışa iletmemek ve kamışı kırmamak hem de atış esnasında mümkün olduğunca ileriye ulaşabilmek adına çok asılarak atış yapmak ve bu esnada ince örgü misinanın parmağımızı kesmemesi adına şok kullanmak gerekli ve şarttır. Aksi takdirde kamışımız da kırılır parmağımız da kesilir başımıza başka şeyler de gelebilir. Faydalarının yanında bazı sorunlarla birlikte gelen örgü misinayı eleştirmeden veya kötülemeden önce ben acaba bir hata yaptım da ondan mı bu sorunla karışlaştım diye sormamız gerekiyor. Çünkü başımıza gelen olaylar zaten bilinen şeyler yeni karşılaşılan süpriz olaylar değil. Eğer gerekli olan şeyi yerine getirmezsek örgünün yarardan çok zarar vereceği bilinen birşey. Bu sebeple almadan önce iyi araştırmak ve kullanırkende doğru uygulamayı yapıp kullanmak gerekmektdir.
Amacımın örgü misinayı kötülemek olmadığını belirtmiştim. Ayrıca 1 yıldır kullandığım misina hakkında yorum yapma hakkına sahip olduğumu düşünüyorum. "Örgü misina kamışa yaptığınız darbeyi normal naylon misinalardaki gibi herhangi bir emilme olmadan doğrudan aktarır." Bu ifadeniz çok doğru ve aynı zamanda sorunun da kaynağı. İp misinanın bu özelliği at çek avlarında avantaj sağlarken yemli avlarda soruna dönüşüyor, çünkü misinayı gergin tutmak zorundasınız, ama misinanız milimetrik sarımınızı dahi kurşuna iletip sabit kalmasına izin vermiyor. İnce ayar yaparak gerginliği sağladınız diyelim, 2-3 saniye içinde hele rüzgar da varsa tekrar boşluk oluşuyor. Hem de balık vuruşunu anlayamayacağınız kadar büyük bir boşluk. Makinam Shimano Titanos, kamış da Lineaeffe extreme. Malzemede bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Belki de Berkley whiplash crystal'e özgü bir problemdir yaşadığım. Aslında sorunu daha basit anlatayım. Diyelim ki misinaya kamışla100 gr.lık bir kuvvet uyguladınız, örgü misina bu kuvveti kurşuna 100gr.lık bir kuvvet olarak hemen hemen kayıpsız iletir. Mono misinada ise iletilen kuvvet misinanın esnekliğine göre değişmekle beraber tahmini 80gr.lık bir kuvvet olacaktır. Aradaki 20 gr.lık fark misinada absorbe edilecektir. Mono misinada arada absorbe edilen bu 20 gr.lık kuvvet, kurşunu hareket ettirmeksizin misinayı gerginleştirmenizi sağlayan kuvvettir. Biraz karmaşık oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
hasan abi biliyorsun beraber yaptığımız avlarda örgü misinayı bende kullandığımı belirtmiştim. ve yemli avlarda zorlandığımı monoya geçtiğimi görmüşsündür. sana tavsiyem balık kaçmadan bi an önce monoya geçmen hatta benim ve diğer beraber avlandığımız arkadaşlarında kullanmaya başladığı TRABUCCO T-FORCE SUPER ISO 0.30 MM misinayı kullanmanı öneririm. tuzlu su için üretilmiş çektiğimizde çok zor kopan misina.
Nihayet Trabucco 0,30 Camo Cast misinama kavuştum, makinaya sıkıca sardım denemek için sabırsızlanıyorum. Çok tatlı bir rengi var mavili menevişli. Sağlam bir misinaya benziyor. Bir satıcı, delirdin mi sen, hiç berkley whiplash çıkarılıp yerine mono misina takılır mı dedi fakat aldırmadım. İnşaallah pişman olmam.
Trabucco 0,30 Camo Cast misinamı kullandım, hemen mukayesesini yapayım, ip misina mı mono misinamı ikileminde olanlara fikir verebilir. Mono misina ip misinanın hassasiyetinin yakınından bile geçemiyor. Bunca zaman berkley ip misina kullandıktan sonra resmen makinaya lastik sarmışım gibi geldi. Çapari çalışırken balıkların titreşimlerini değil sadece ağırlıklarını hissediyorsunuz. İp misinada her bir vuruşu, dokunuşu hissedebiliyordum. Beklemeli avda ise misinayı gergin tutma konusunda ip misinadaki sorunu hiç yaşamadım. ÖZETLE: At Çek avlarında İp Misina, Beklemeli avlarda mono misina kullanmak kesinlikle ve kesinlikle en doğru seçim olacaktır.