Orkinos ton balığı - Thunnus thynnus

Konu, 'Denizdeki Balık Türleri' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Orkinos, Ton balığı

    Familyası : Scombridae (Thunidae)
    Bilinen adı : Thunnus thynnus
    Boy, uzunluk : 70-300 cm
    Ağırlık, kilo : 300 kg
    Yumurtlama Dönemi: haziran, temmuz, ağustos

    [​IMG]

    Vücut yuvarlak olup, ön kısmı büyük, arkaya doğru incelen bir yapıya sahiptir. İki dorsal yüzgeç arasında az bir mesafe vardır. 8 veya 9 adet pinnul denen yalancı yüzgeç bulunur. Bu yüzgeçler hem sırtta, hem anal yüzgecin arkasında bulunur. Vücudun üst tarafı koyu mavi veya siyah, yanlar gümüşi beyaz, karın yüzgeci arasında sarkık iki et parçası bulunur. Kuyruk yüzgecinin kenarı beyaz renklidir.

    kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
     
  2. gözde

    gözde

    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    izmir
    Orkinos Thunnus thynnus

    Kullanılan İsimleri ;(Lat.), Northern Bluefin tuna (İng.), Atlantischer thunfisch (Alm.), Thon rouge du nord (Fra), Atun (İsp), Ton (İtal.), Tonnos (Yun.)

    Morfoloji ;Vücut fuziformdur. Burun gözlerin ön kısmında ve uzundur. İkinci dorsal yüzgecin arkasında 7-9, Anal yüzgecin arkasında 6-8 adet pinnül bulunur. Vücudun karın kısmı gümüşi beyazdır. Burun ve baş üstü koyu renklidir ve griden maviye kadar değişen tonlardadır. İlk dorsal yüzgeç sarı veya mavidir. İkinci dorsal yüzgeç ise kırmızımsı kahverengidir. Anal yüzgeç ve pinnüller kenarları siyah renkli olan koyu sarı renktedir. İkinci dorsal yüzgeç ilk dorsal yüzgeçten yüksektir. Pektoral yüzgeç kısadır ve ancak başın % 80 kadardır. Gözler arası mesafe burunun uzunluğundan kısadır. Ağız büyük ve dudaklar incedir.

    Maksimum Boyutları; 458 cm (Total Boy)
    684 kg (Ağırlık)

    Yaşam Alanı; Epi-mesopelajik bir türdür. Geç bireyler sıcak sularda bulunurken, ergin bireyler soğuk sulara da giriş yapar.Hızlı yüzerler. Okyanuslar arası göç yapabilirler. Özellikle genç bireyler sürüler halinde dolaşır.

    Üreme; Akdeniz de Haziran Ağustos ayları arasında yumurta bırakır.

    Beslenme Özellikleri ; Karnivordur. Eklem bacaklılar, kafadan bacaklılar ve kemikli balıklar ile beslenir.
     
  3. diyafram

    diyafram Selçuk ÖZŞENER

    Mesajlar:
    503
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen.
    Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır.
    Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır.

    Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım.
    Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır.
    Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
     
  4. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Acemi Bir Balıkçıdan

    Evet bu orkinos balığını babamlar benim çocukluğumda Maramara Denizinde Kumkapı açıklarında hatırladığım kadarı ile nasıl tutarlardı elimden geldiği kadar anlatayım.
    Kullandıkları pareketa takım tek çelik büyük orkinos için yapılan yaklaşık 15-20 santim boyunda orkinos iğnesi ve bu iğneye bağlı çelik tel telin bağlandığı iri çelik bir fırdöndü fırdöndünün diğer ucuna naylon kalın ip.
    en son ipin bağlı olduğu kolaylıkla batmayan şamandıra
    Yem olarak torik veya iri lüfer yemlerin karnı açılarak iğne yerleştirildikten sonra siyah iple dikilr.tabi bu yerleştirme terazili olarak yapılılır.
    Bu işlemler bittikten sonra hedef seçilen yere yem bırakılır en son şamandıra atılırdı.Gerisi balığın yakalanmasına kalırdı.
    Evet çocukluğumdan anımsadığım kadarı ile sizlere anlatmaya çalıştım sürçi lisan eyledimse af ola
     
    Son düzenleme: 20 Temmuz 2006
  5. bmutlu

    bmutlu

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    679
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    asso,yozuri.prencess,rapala
    En İyi Avı:
    ILDIR 4 kg baracuda
    Ildirda dalan bir arkdasimin arkdasi orkinos balık çiftliğinde dalmis ve resimlemiş oldukca gusel ve devasa balıklar

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 24 Temmuz 2006
  6. Tuna Hunter

    Tuna Hunter Deniz

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    Danimarka / Antalya
    En İyi Avı:
    Hannos
    Bunun adi ne Ton ne Orkinos nede Orkinos Ton baligi............. bunun türkce adi Büyük Mavi Orkinos'dur.....
    ......... ne zamandir beri yazmak istiyordum :D :D :D
     
  7. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından KKTC ile Türkiye arasındaki sularda, dünyada stokları azalan orkinosların Doğu Akdeniz'deki üreme alanlarıyla ilgili çalışma başlatıldı.

    "Yunus S" araştırma gemisinin koordinatörü Doç. Dr. Saadet Karakulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez KKTC sularında "Doğu Akdeniz'de Ton Balıklarının Larva Dağılımı" adlı proje çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Araştırmada, orkinos balıklarının Doğu Akdeniz'de yumurtlama zamanları, stok miktarları, türlerin dağılım alanları ve larva ile çevre şartları arasındaki ilişkiler belirleneceğini anlatan Karakulak, toplam 55 istasyonda araştırmanın yapılacağını belirtti.

    Proje kapsamında araştırmalara Anamur-Girne arasında başladıklarını belirten Karakulak, şunları kaydetti:

    "'Mersin ve İskenderun körfezinden, Kıbrıs Karpaz'a yönelerek Antalya körfezi hariç, Doğu Akdeniz'in tamamını taramış olacağız. Doğu Akdeniz'deki ton balıklarının üreme alanlarıyla ilgili çalışma yapıyoruz. Dünyada ekonomik tür olduğundan ve stokları azaldığından orkinos üreme alanları çok önemli. 2004 yılına kadar üreme alanı Batı Akdeniz olarak biliniyordu, ancak Doğu Akdeniz'deki bir çalışmamızda bu bölgede de üreme alanları olduğuna dair bulgular elde ettik. Bu araştırmayla üreme alanlarını belirleyerek hem türün devamına hem de sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlayacağız."

    Ton balıklarının biyoekolojik özellikleriyle ilgili çalışma da yürüteceklerini vurgulayan Karakulak, bu çalışma kapsamında küresel ısınmanın balık türlerine etkileri hakkında da fikir sahibi olunacağını anlattı.

    Uluslararası Atlantik Ton Balıkları Koruma Komisyonu tarafından orkinos avcılığının kontrol altında tutulduğunu anlatan Karakulak, "Stokları azalan bu türün üreme alanları, üreme alanlarındaki değişimlerin izlenmesi gerekir. Bu araştırma sonucunda, orkinosların üreme alanlarının korunması ve üreme döneminde avların yasaklanması gündeme gelecek" dedi.Kaynak: A.A
     
  8. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    TÜRKİYEDE ORKİNOS SEKTÖRÜ

    Türkiye'de Orkinos sektörü son yıllarda büyük gelişme göstermektedir. Yeniliklerin yaşandığı bütün sektörlerde olduğu gibi orkinos sektöründe de bazı gelişmelerle karşılaşılmaktadır. Türkiye'de 2002 yılında ilk kez kafeslere beslenen orkinosların yemlenmesi, hasadı, işlenmesi ve ihracatı da Japon firmaların uzmanlarının teknik bilgi desteği ile sağlanmıştır. Türk orkinos sektörü Japon firma temsilcilerinden Sashimi pazarının taleplerine uygun işleme tekniklerini almıştır. Üstün kabiliyetli Türk Orkinos sektörü temsilcileri 2002 yılında Japon firma temsilcilerinden gördüğü metotları başarı ile uygulayarak yeteneklerini göstermiştir.

    ORKİNOSLARIN YAKALANMASI VE ÇİFTLİKLERE TRANSFERİ

    Türkiye'de orkinos en fazla Mayıs ve Haziran aylarında avlanmaktadır. Çevre şartlarına göre geçmiş yıllarda Nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Türkiye'nin güney bölgesi açıklarında ve 20-120 mil mesafelerde (özellikle Antalya açıları 40-60 mil) avlanmaktadır. Avcılık gırgır teknelerinin çok büyük ağları ile Orkinosların etraflarının çevrilerek yakalanması şeklindedir. Yakalanan balıklar gırgır ağlarının açılabilen pencereleri ile avlama bölgesine getirilen kafes ağlarının açılabilen pencereleri birleştirilerek aktarılır. Orkinosların konulduğu kafesler trol teknesi gibi teknelerle çok dikkatli ve yavaş yavaş (saatte 1-1,5 mil hızla) çekilerek yemleme alanına (çiftliklere) taşınır. Çiftlikler orkinosların Pazar taleplerine uygun performansa getirilmesi için besleme yerleridir.

    KAFESLER VE BESLEME

    Orkinoslar çiftliklerde garanti altına alındıktan sonra Japon Sashimi pazarının talebine uygun titiz ve itina ile beslenir. Burada amaç, Pazar için geçerli en yüksek kondisyona ulaşmaktır. Kafeslerdeki besleme süresi 4-7 ay kadar sürer. Yem olarak genellikle ilk 3-5 ay sardalye ve en son 1-2 ay uskumru verilir. Bu yemler daha çok Norveç gibi ülkelerden ithal edilir. Yaş yemlerle 4-7 ay beslene orkinoslar Pazar taleplerine cevap verecek performansa (ağırlığa) ulaşmış olurlar Kafes iskeleti ve yüzer aksam : Fiberplas (plastik) boru Kafes Çapları : 50 m. Kafes (ağ) derinliği : 20-25 m. (15 m. Yeterli olabilir) Ağ gözü açıklığı : 70x70 mm. (100x100 mm olanlar var) Kuruluş alanı : 50 m. Civarı derinlikler

    HASAT

    Mayıs-Haziran aylarında kafeslerde stoklanan orkinoslar 4-7 ay beslendikten donra Ekim-Aralık ayları arasında hasat edilir. Bu mevsimde hem balıklar iyi kondisyon kazanmıştır hem de iyi Pazar fiyatına ulaşmıştır. Avustralya gibi güney yarım küre ülkeleri Haziran-Eylül aylarında Japon pazarı için orkinos temin ettikleri halde Akdeniz ülkelerinin orkinos pazarına balık temini kışın başlangıç periyodudur. Orkinoslar ilk defa 2002 yılında çiftliklerde beslenmiş ve hasat edilmiştir. Dolayısıyla beslenme ve özellikle hasatta Japon firmalarının temsilcileri hazır bulunmuşlardır. Zeki ve çok kabiliyetli Türk orkinos sektörü çalışanları Japon Sashimi pazarının talepleri doğrultusunda Japon firmalarının uzmanlarından çok önemli teknik bilgiler öğrenmişler ve bu bilgileri başarıyla uygulamışlardır. Orkinosların felç edilmesi, kanının akıtılması, donmuş sevkıyat ve bunun için filete yapma ile taze sevkıyat için gerekli teknik bilgiler bunların belli başlarıdır. Geçmiş yıllarda avcılık yolu ile yakalanan ve arzulanan kalitede işlenemeyen Türk orkinosları bundan sonra pazarın istediği standartlarda işlenebilecektir.

    SONUÇ

    Pazarda talep edilen kalitede orkinos üretmeye başlayan Türkiye sektör temsilcileri ile Japon firmaların temsilcileri de uzun yıllar sürecek iş birlikleri ve dostluklar geliştirmeye başlamışlardır. Bu iş birliği çerçevesinde Japon Sashimi pazarına hem dondurulmuş , hem de taze olarak Türk Orkinosları sektör temsilcileri tarafından sunulmaya devam edilecektir.

    ORKİNOS

    Orkinos çiftlikleri 2001 yılında kuruldu 2002 yılında ilk besilerini yaptılar ve 2600 ton civarı ürettiler. ICCAT kotası; - DARDANEL, - KEMAL BALIKÇILIK, - NEDİM ANBAR, - MAVİ TUNA ADLI 4 şirkete herbiri yaklaşık 1000 ton olmak üzere dağıtıldı. 2003 yılında kota dağılımı yönetmeliği değişti ve ICCAT kotası avcılara verildi ve çiftlik talepleri serbest bırakıldı yaklaşık 3000 ton üretildi. Tamamı Japonyaya satıldı. Ortalama fiyat 24 USD/kg Kaynak:/sualemi.com
     
  9. goksu_86

    goksu_86 goksuu

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    2
    Proje ödevimde ton balıgı konservesını ıslemem lazım bılgısı olan bana yardımcı olabılırmı ton balıgının konserve yapım asamaları gıbı bırsey.
     
  10. Tuna Hunter

    Tuna Hunter Deniz

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    Danimarka / Antalya
    En İyi Avı:
    Hannos
    Ilk ders.... Ton baligindan, veya Büyük Mavi Orkinos'tan konserve yapilmiyor ;) :D

    Konserve "tonlar" palamut, yazili, uzunkanatli vs vs'den yapiliyor........

    Esas Orki olsaydi, altin degerinde bir seyler bulurduk marketlede :D

    Saygilarimla.