Orkinoslar 345 Kg'a kadar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

1. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Ben demedim mi :D :D :D

Zipkincinin gördügü su geçenlerde avlanan devlerden olabilir mi acaba? Mavrusmuydu minakop muydu unuttum ismini

2. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Önce biraz torik tutalımda arkasından orkinosa bağlamayı bırak güzelce bir yiyelim bol yağlı tavada bir tanesiyle güzel bir lakerda yapalım sonrasınıda Orkinosa yem yaprmıyız yok yapamayız. Daha teknede siftah yok be aç bi ilac geziyoruz. Balıksızlıktan kırılıyor ortalık. Lüferler diyoruz

Bir orkinosculuğumuz kalmamıştı onada baktıkmı tamamdır... bir o eksik.

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Yok Roy değil Manda onlar mandaaaaaa

4. Everalone

Everalone İbrahim

Favori Kamış:
    Mermaid 4.20Cm Surf (AlbaStar)
    Favori Makine:
    AlbaStar Double 60
    En İyi Avı:
    Şimdilik Tatlısu Levreği
    sadece vayyyy beee demek istiyorum, ne günlermiş

yabantv de bir karı kocayı izlemiştim
    kanlıcadan tekne lüfer tutmaya giderlermiş, ilkbahar civarı balık adalar civarına gidermiş onlarda oralara kadar giderlermiş

dönerken büyük tekneler çeksin diye beklerlermiş boğaz suyuna motorlar ve güçleri yetmediği için

bunun dışında aklımda kalan, el yapımı rapalalarıyla bir gecede 135 parça civarı lüfer tuttuk diye not almışlar

şimdiki balıkçılar ise 20 parça istavrit aldık filan diye konuştuklarında garibine gidiyormuş amcanın 20 parça 3 parça biz sadece lüfere derdik diyor haklı olarak

son olarakta sanırım torik lüferi sıkıştırmış lüferler iyice kıyı yapmış neredeyse kaldırıma çıkıyorlarmış kendiliğinde, bunlar kanlıcadan karı koca 2/2,5 ton lüfer almışlar kovalarla filan (pişmanız ama yaptık diyordu)

5. mertparlak

mertparlak Mert PARLAK

En İyi Avı:
    300Gr İstavrit
    Alico Abi, ben nadirde olsa balıkçı tezgahlarında görüyorum bunlar ülkemizdemi tutuluyor yurt dışındanmı geliyor

6. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Mert tombik onlar bu balıkların kafası zaten tezgahın belli kısmını kapsar
    Yıllarca millete torik niyetine yedirmedilermi bol bol

7. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:

Aynen yıllar önce durum böyleydi. maalesef şimdi biz balık tuttupumuzu zannediyoruz ama ne fayda. zamanında herkes yanlışlar yaptı hemde çok çok yanlışlar neler yapılmadiki livarlarda 1100-1200 lüfer bşle görüldü o zamanlarda ah ah ki ne ah

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Türkiye'den tutuluyor. Hala var ve Türkiye bunun en büyük ihracatçılarından. Gerçi üretimin büyük kısmı yakalam değilde çiftlikten geliyor.

Çiftlik olayında bambaka bir sorun var. Zira orkinos çiftlikte üremiyor. Yavru orkinosları yakalayıp büyütüyorlar.

Japonlar geçenlerde çiftlikte orkinos üretmeyi, yani yumurtlatmayı başarmışlardı. Ama henüz bu ticari olgunluğa erişemedi. Orkinosun tek düşmanı insan, heyhat, aynı şekilde tek umudu da şu anda gene insan.

9. YEKTA

YEKTA YEKTA

En İyi Avı:
    2,5 kırlangıç

eminsin dimi ben niyazi önen'in (dardanelin sahibi) çeşme de çok kuytu bir köşede orkinos üretimi yaptığını ve mesul müdürününde japon birisi olduğunu iyi biliyorum yanlışlık olmasın.hatta havuzlardaki orkinoslara günde 20 ton civarında ithal tırsi yediriyorlar zira bizim kamyonlaran 2 si devamlı çanakkaleden buz haneden tırsi çekiyor

10. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Şimdi yazacaklarıma kızacaklar olacaktır ama yinede yazacağım...

Ah o eski zamanlar diyoruz hep. Suçlusu babalarımız. Çocuklarımız da aynı şeyi söylediklerinde suçlusu biz olacağız.

Orkinos niye bitti? Bildiklerimi anlatayım. Bu bilgileri şu an 68 yaşında olup, hala geçimini balıkçılıkla sağlayan özbeöz dayım anlattı.

Bugün geçerli ekolojik bozulmalar (kirlilik) o günlerde kritik değildi. Şahsen 1994 yılında Yeşilyurttan keyifle denize ben giren şahidim.

Kirlenme Yenikapı'dan başladı ve yavaş yavaş Bakırköy, Ataköy, Yeşilköy, Florya, Ambarlar, Avcılar, Çekmece, Kumburgaz, Silivri, Selimpaşa diye devam etti.

İstanbullu olanlar semtleri bu sırayla yazınca ortaya ne çıktı anlamışlardır. Bu semtler sırasıyla tatil bölgeleriydi. Deniz kirlendikçe uzaklaştılar.

Neyse, konumuz o değil.

Orkinosları bizim balıkçıklar bitirdi. O kadar balığı tutup ne yaptılar? Japonlar'a sattılar. Japonlar bizim çok akıllı balıkçılara daha kısa zamanda daha çok balık tutabilmeleri için çelik ağlar hediye ettiler.

Bizim çok akıllı insanımızda bir soykırım gerçekleştirerek Orkinos'u denizimizden sildi. En son 95 veya 96 da yakalanmıştı da haber olmuştu gazetelere.

Sonra o balıkçılar o çelik ağları ne yaptılar orası meçhul tabi. Uygun bir yerlerine rulo yapıp sokmuşlardır.

İşte o dönemde dayım ve birkaç arkadaşı olaya karşı çıkmışlar. Bunun sonucunda dayım vuruldu. İstanbul'a küstü ve Çınarcık'a yerleşti.

Marmara kıyılarının mera değeri Orkinoslar varken inanılmazdı. Çünkü Orkinos, balıkları tüm Marmara kıyılarına basardı. Orkinos gitti, meralar da öyle.

Kirlilik, Marmara'da azalan balık çeşitliliğinin en önemli sebebi. Diğeri ise olmayan Orkinoslar.

11. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Sonuna kadar katılıyorum Kerem Hemde sonuna kadar biz yaptık bizler bulacağız yanlıştan dönmek erdemdir bizde döneceğiz ama balıklar tğkenmeden dönmek gerekiyor. Dİyorum ya Bizim çocuklarda ilerde Ne lüferler ne palamutlar yakaladık neydi o günler diye anlatmasınlar

Orkinoslar tükendi diğer balıklar bitti bekçileri gitti. şimdi balık geldiği gibi durmadan geçip akıp gidiyor maalesef.

12. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    345 KG. ne ki? Beykoz Dalyan'ına giren orkinoslar 500-600 kiloluk olurmuş. Babam denizin kandan kıpkırmızı kesildiğini, balıkların kuyruk darbeleriyle gökyüzüne kırmızı suların fışkırdığını anlatırdı. Dalyancılar bu avları yaptıklarında babamlar da kayıkla yanaşıp Dalyan'ın içinden istedikleri kadar lüfer alırlarmış.

Beykoz Dalyanına son orkinos 1978 senesinde girmiş. Renkli fotoğraf makinesine yetişmiş...

Sadece Orkinos değil, Dalyan'ın asıl büyük avı Kılıçbalığıymış.

Beykoz Dalyan'ı öylesine eski ki, 17. yüzyılda yaşamış Evliya Çelebi'nin yazılarında bile bu avlardan bahsediliyor. Şöyle yazmış:

"iskele önünde deryada bes alti kadar gemi direklerini birbirine baglayib deryaya dikmisler. ta zirvei alavesinde bir adam nigehbanlik edib diregin tepesinde yerinde oturur. kara deniz in telatumundan reha bulan kilic baligi bu limana girib şinaverlik ederken direk tepesindeki adam elindeki tasi kilic baliklarinin deniz tarafina atar. tas deryaya "güm" diye düsünce zavalli baliklar limana dogru selamettir deyü firara baslarlar. derhal denizin etrafini ceviren aglarin agzindan iceri girerler. gözcü ise diregin basindan

- ala!

diye feryada baslar. avcilar balik sebesinin agzini kapayib icerde kalan kilic baliklarini harbe ve tokmaklan vurup avlarlar..bu baliklar tasidiklari kilic silagina degmez tembel nevi baliklardir..bir kulac kadar uzun burun kilici agin deligine girince kimildamaya bile tenezzül etmezler. lakin eti sarmisakli ve sirkeli tarator ile terbiye edilince gayet nefis bir nimettir bu dalyan baligi balik emini tarafindan yetmis yük akcaya iltizam edilir"

Bu gün de 400 yıl önce olduğu gibi dalyan direklerinin zirvei alavesinde ademler nigehbanlik ediyorlar. Ama avladıkları balıklar istavrit, çaça, kefal. Yüzlerce yıldır bu sularda yüzen bu muhteşem balıklar, yapılan bu avlar, 30 senede nasıl yok oldu? Şimdi ben bunun hesabını kimden sorayım?

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Aretim Dalyan değil el ile olta ile yakalanan balık 345 Kg tasma atmış yani abimiz.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Neden emin olduğumu anlyabilsem?

Bugün ege'de bir sürü orkinos çiftliği var. Yavruları yakalyıp oralarda büyütüyor ve satıyorlar. Bildiğim kadarıyla henüz yumurtlatıp üretme imkanı yok. Bunu yaptılar aslında, fakat henüz ticari safhaya geçemediler diye biliyorum. Belki o ölçekte yapmayı becermişlerdir, bilemiyorum.

Yani, yavru orkinoslar yakalanıyor, besleniyor, kesilip satılıyor dünyaya, bilhassa japonya ya. Faydası şu, en azından 100 yavrudan 800 orkinos elde ediliyor. Ama doğada 1000 yavrudan 10 tanesi ancak hayatta kalabiliyor. Bu hesapla, yavru iken belli bir kısmını yakalayıp büyütmek, orkinoslar ve ekonomi için daha mantıklı oluyor.

Ama elbette hiç yakalanmasalarda, tamamen çiftlikte üretilebilseler, çok daha iyi.

15. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Yoksa Beykoz dalyanında ben 4 tane aynı anda gördüm girdiğini zamanında Dalyan işini tutmasamda canlı olarak başka göremezdim herhalde

16. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Aret türkçe meali varmi bunun? Ordan bir kulaç kiliciyla balik nigahbanin oturdugu direge yanasir adam feryadi figan eyler ala falan dermis... Yoksa :D tahmin ettigim olay degildir canim yok artik..

17. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Direk, direkte oturma yeri var orada otururlar balık girince ağın içinde sesleniyorlar kıyıdan büyük mavnalar geliyor bi suru adamla çek çek çek çek diye diye çekiyorlar etraf kan gölü.

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Roy sen şu Paris'teki nehirde yakalanan trofeyi göster ya, onu yakalayan adam da bayaa feryat figana başlamıştır:)

19. marmarasinariti

marmarasinariti Tuncay Kuşcu

Merhaba Alico

Bende bu konuyla alakalı bir konu açmıştım bir süre önce, Gene kumkapı balıkçısı ve oltayla tutulmuş balıklar, zaten büyük ihtimalle birbirlerini tanıyorlardır, onunda adı Ali, lakabıda Kürt Ali.o eski faturalardan bende fotoğraflayıp göndermiştim. Fakat benim gönderdiklerim bu serüvenin 60'lı yıllara ait olanları dolayısıyla balıklar biraz daha büyük, bendekilerde 455 kilolouğu var fakat ali amca bu faturaların balıkcılığının son dönemlere ait olduğunu ve hatıra olsun diye eşinin sakladığı faturalar olduğunu, ve daha önceki yıllarda 1 tonluk olanlarınıda çok tuttuğunu söyledi. bende o konunun ve faturaların olduğu linki gönderiyorum :)

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=47106

20. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Hahaha abi o nesneyi burda yayinlarsam forumdan ban alirim kesin :) moderatör izin verirse yayinlarim.
    Al senin nasibin bu bugün der gibi neydi o öyle :D