Akdenizdeki orkinosların son durumu http://www.greenpeace.org/turkey/campaigns/defending-our-mediterranean/orkinoslar
yazık ki ne yazık zamanında Beykoz dalyanda ve marmarada tutarlardı. o zaman orkinoslar çok boldu. ve bilinçli avcılık vardı. insanlar teknelerıyle bıle orkınosa çıkarlar ve rahatlıkla av yapabılırlerdı Taki gırgırlar olayın kökünü kazıyana kadar. linkin altında Greenpeace sitesinde Orada bir oylama var altında destek verelim..... sevgiler.
Eskilerden bir ustamız vardı. kendısının 7,30 met bir teknesi var samatya lımnda duran. herkes balıkla ilgili olayları anlatır Liman lokalinde birisi çapari patlatır birisi buyuk lüfer tuttum der bilirsiniz işte bu tür muhabbetleri. bu ustamız bir gun avlanırken hayırsız ada açıklarında -Kasap çengeli gibi iğne, içi yarılmış ve tekrar üzeri dikilmiş bir torık takımı atar ve başlar beklemeye şamandıralı takım (Şamandıra dediğim Varıl) balık gelir. takıma ve yaklaşık 3 saatlik bir uğraştan sonra 480 kg. lık bir orkinos çeker ve onu Yenikapıdakı hale getirmeyi başarır. Ogünden sonra maalesef gırgır katliamı. sonucu o balıklara bir daha ulaşılmaz SONUÇ: Orkinoslar istanbul boğazının ve adalar civarlarında sürekli olarak dolaşan ve balıklara çobanlık yapan hayvanlardı. maalesef tukenme cihetine girdiğinden artık gelen lüfer-palamut-torık gibi balıklar başıboş dolaştıklarından meralara yanaşmıyorlar ve kanal yolundan ilerleyerek çanakkaleye doğru hızla hareket ediyorlar.... sevgiler
İşte bu şekilde bahsetmemek adına (kırmızıyla belirttiğim di' li geçmiş zaman eki) birşeyler yapmayı isteyip yapamayan arkadaşlar imza kampanyasına katılabilirler.
evet maalesef ama çok geç kalındı galiba çokkk bu bahsettiğim dönem 1986 lardaydı (Hala di'li geçmiş zaman) o günden beri hiçbir önlem alamadık koruyamadık uygulayamadık. Şöyleki 37/1 sirkülerde belirtildiği üzere Yeniköy feneri ile Paşabahçe feneri arasında kalan bölgeden başlayarak- ahırkapı ve kadıköy fenerini bağlayan çizgide ağ atmak yasaktır cümleleri bana hala ne kadar anlamsız ve mantıksız gelıyor. çünkü bu aralık dahilinde çalışan o kadar çok tekne varki? hatta artık 4-6 kulaçlar dahi ağlanabiliyor. Olması gereken ÖNERİ: Rumeli fenerinden başlayarak anadolu feneri kesen çizgiden adaların yani adalar bölgesinin dışına kadar olan bölgede ağ ile balık avcılığı yapılması yasaktır......... (Kesin ve kati çözüm) o zaman karadenizde gelen balığın önü kesilmeden rahatça meralama olacak ve yurdumuzun denizlerinde bolca balık avı yapılabilecektir.
O zaman bununla ilgili adımı bir an önce atmakta fayda var. Bu arada konu ilk açıldığında imzamı atmıştım. Sizler de talepleri okuduktan sonra, destekliyorsanız imzanızı atın derim.
şu vahşi av olaylarına gıcık oluyorum, balığın göç yoluna ağ,yemlendiği yere ağ,yumurta bıraktığı yere ağ, eh ekmeden ancak bu kadar biçilir, bu kafadaki balıkçıların balıksız kalıp iflas etmelerini sabırsızlıkla bekliyorum, o zaman geldiğinde otoriteleri radikal önlemler almaya zorlamak iiçin orada bekliyor olacağım...........