otel ve site iskelelerinden av için yasal dayanak

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında turan tarafından paylaşıldı.

  1. turan

    turan Turan

    Mesajlar:
    130
    Şehir:
    izmir - didim
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    oğlum 3,700 kg - 52 cm
    merhaba,

    kıyıdan avcılıkda bır cok avcı gıbı bende uzağa atışta 1-0 one gecmek ıcın ıskeleri tercih ediyorum. ancak ıskelerin bir cogu ya otel yada sahil siteleri tarafından yapılmıs oluyor ve guvenlık buralara gırmekte genelde sorun yaratıyor.
    ben genelde gece avlandığım için pek sorun olmuyor. ama bazen gıcıklık yapan gorevlıler cıkabılıyor karsıma. bu ıskelerın kullanım hakkı konusundabır bılgısı olan var mı?
    benım sahsı kanaatim sahil şeridi kamu arazisidir. yanı herkese acıktır. ıskele dedıgımız yapılar ıse kıyı cıgısının dısında kalmakta yanı denızde denızde kamu malıdır. cevreye bır zarar vermedıkten sonra ( özellikle gece avlarından bahsedıyorum. gunduz zaten tenezzul etmem ) buralarda avlanma hakkımız yada buralarda bulunma hakkımız varmıdır.
    bunula ılgılı olarak k"kıyı kanununu" inceledim ancak pek işime yarayacak seyler bulamadım.
    ozellıkle hukukcu arkadaslardan yarım beklıoyurm .
    rastgelsın
     
  2. Kamuya bedelini ödeyerek "özel iskele" sahibi olabilirsiniz. Yani sahil şeridi illa kamu malı olacak diye bir şey yok...
    Bir çok sitenin hele hele tatil köylerinin iskele ve hatta plajları, yıllık işgaliyeleri alınarak "herkesin" olmaktan çıkabilir. Burada tek önemli şart, kullanım hakkı şahsa verilen ya da geçici olarak devredilen araziden tüm vatandaşların geçişine olanak tanınacak bir geçit yapılmasıdır ki bunu yapanını görmedim :)
     
  3. orhan1969

    orhan1969 Orhan

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    1.566
    Şehir:
    ADANA
    Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Sevgili Ulaş,Bodrumda Çalıştığım tatil köyünün sahili tel ile çevrili idi,Ordan geçmek isteyen bir kaç balıkçı arkadaşla ( ben idare amiriydim ) bu nedenden dolayı küçük bir gerginlik yaşamış güvenlik arkadaşlar,Konuyu genel müdüre ilettim,Karışmayın talimatı aldım,Balıkçı arkadaşlar sahili hiç bir şekilde kapatamazssınız,kanunen bunu yapmaya hakkınız yok demişlerdi ve haklı çıkmışlardı :) ama yasaların bu konuda ne öngördüğünü bilmiyorum, Küçük bir anı olarak paylaşmak istedim konuyla ilgili olarak

    Selamlar
     
  4. AKIN74

    AKIN74

    Mesajlar:
    707
    Şehir:
    Karşıyaka / İzmir
    Otel ve site iskelelerinden avlanmak artı bir avantaj sağlıyor, buna katılıyorum...:)

    Katılmadığım nokta ise burada avlanan oltacı arkadaşlarımızın avlanacağı bölgenin;

    1. Derinliğini
    2. Zemin yapısını
    3. Var ise iskeleye bağlı olan teknelere

    Dikkat etmek zorundadır...

    Neden diye sorabilirsiniz ???

    1 ve 2. maddeler benim için çok önemli, çünkü insan sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor...Oltayı attığınız yer hala sığsa ve zemin yapısı az veya çok yosunluksa attığınız takımların denizin tabanında kalma ihtimali yüksek ise arkadaşlar burada avlanmayınız, avlanan arkadaşlarımızı da lütfen uyaranız...;)
    Benim ayak tabanıma 3 numara 496 girdiğinde buna çok çok iyi anlamış oldum...:( Daha sonra bunun sırf bana değil sitemizdeki bir çok insana hatta çocuklara saplandığını duyunca çok üzüldüm...:(
    Şimdi sahil şeridinden 3-4 km yol yapıp insanlardan uzak olan bir yerde avlanıyorum...
    Dediğim gibi bu şartlara uyan bir yer için geçerli bu söylediklerim...

    3. Madde ise bizlerin ne zorluklarla almış olduğu tekneleri iskelelere giren yabancılar tarafından malzemelerinin çalınması içine pislik yapılması sağının solunun kırılması ve hatta teknelerin ya delinerek ya da üstünde oynamak şartıyla batırılmalarına hep şahit oluyoruz...:(

    Bu sebeplerden dolayı iskelelerde avlanmak isteyen bizlerin ne yazık ki kendini bilmez bir kaç kişinin yaptığı uygunsuz hareketler yüzünden bedelini ödemek zorunda bırakılıyoruz...;)

    Sevgiyle Kalın...
     
  5. yvvz

    yvvz

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    İstanbul/Kadıköy
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    denizdeki tüm püsür balıklar
    Çeşitli istisna ve sınırlamaların olduğunu unutmamak kaydıyla bir göz atılmasında fayda var
    Kıyı KANUNU:
    Madde 6 - Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup,
    buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık
    ve benzeri engeller oluşturulamaz.
    Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire
    alınamaz veya çekilemez.
    Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.
    Kıyıda, uygulama imar planı kararı ile;

    a) İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez,
    istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj
    istasyonları gibi, kıyının kamu yararına kullanımı ve kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler,

    b) Faaliyetlerinin özellikleri gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan tersane, gemi söküm yeri ve su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisleri gibi, özelliği olan yapı ve tesisler,
    Yapılabilir.
    Bu yapı ve tesisler yapım amaçları dışında kullanılamazlar.

    Doldurma ve Kurutma Yoluyla Arazi Kazanma ve Bu Araziler Üzerinde Yapılabilecek Yapılar
    Madde 7 - Kamu yararının gerektirdiği hallerde, uygulama imar planı kararı
    ile deniz, göl ve akarsularda ekolojik özellikler dikkate alınarak doldurma ve
    kurutma suretiyle arazi elde edilebilir.

    Bu gibi yerlerde doldurma veya kurutmayı yapacak ilgili idarenin valiliğe
    iletilen teklifi, valilik görüşü ile birlikte Bayındırlık ve İskan Bakanlığına
    gönderilir. Bakanlık, konusuna göre ilgili kuruluşların görüşünü de almak suretiyle teklifi inceler. Uygun bulunması halinde ilgili idare tarafından uygulama imar planı hazırlanır. Bu yerler için yapılacak planlar hakkında İmar Kanunu hükümleri uygulanır. Ancak, bu planlar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında kalan alanlardaki planlar ise, anılan Kanunun 7 nci maddesine göre tasdik edilir. Doldurma ve kurutma işlemleri yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yapılır. Bu araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, özel mülkiyet konusu olamaz.
    Bu alanlar üzerinde 6 ncı maddede belirtilen yapılar ile yol, açık otopark, park, yeşil alan ve çocuk bahçeleri gibi teknik ve sosyal altyapı alanları düzenlenebilir.

    Sahil Şeridinde Yapılabilecek Yapılar
    Madde 8 - Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4 üncü maddede belirtilen mesafeler içinde hiç bir yapı ve tesis yapılamaz.
    Uygulama imar planı bulunan yerlerde duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek,
    kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıklar dökülemez, kazı yapılamaz.
    Ancak bu alanlarda; uygulama imar planı kararıyla altı ve yedinci maddede belirtilen yapı ve tesislerle birlikte toplum yararına açık olmak şartıyla konaklama hariç günü birlik turizm yapı ve tesisleri yapılabilir.
     
  6. Efe Erkan Türk

    Efe Erkan Türk

    Mesajlar:
    10
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    Merhaba ben bu konuda Marmariste yaşadığım bir olayı anlatıcam.

    Armutalandaki yazlığımızın önüde bulunan bir otel vardı...Küçük bir otel 30 oda civarı.Ancak sahili kaplamış vaziyette...Tabii bizim plajıda...

    Ee ne oldu biz denize evimizin önünden giremediğimiz gibi hergün güvenliklerle kavga ediyoruz.Otel yapılırken ama tüm halkla iyi geçinmiş oranın sahipleri sonradan tabii çağımızın bence en büyük sorunu mafya abiler işi zorla halletmeye gittiler....

    Adamlar plajı tel örgü ile çevirdiler...Eeee bunu yapamaz plajlar kamunun alanıdır ve kimse tel örgü çekemez.Gelde anlat polis jandarma gelse ne olucak.

    Adamlar otelde bir akşam yemeği yiyor iş bitiyor ..Diyeceğim sonradan ben 2-3 güvenlikle daha kavga ettim bizim çevreden arkadaşlarımda onların aileleride kavga etti.Sonunda adam oteli 2 yılda devretti kaçtı.:D

    Yeni gelenle konuştuk anlaştık bölümümüz bile var oraya otelden kimse giremez diğer bölümde bizim..Ama biz orayı tüm halk için dedik...

    Otel o bölümüde alamaz ama başka yapacak birşey yok ne yazıkki polis ve diğer devlet güçleri işlerini yapmıyor...Ne yapalım bu işler böyle...

    Diyeceğim öyle birşeyler yapan varsa artık kavga dövüş tartışma damları bezdirin başka yapacak birşey yok...
     
  7. Turan beyin sorusuna bir hukukçu olarak(erdal beyin eşiyim) görüşüm: kıyı kanununun mad.5,mad.6 ve devamını iyi tetkik ettiğimizde, kanunun lafzı ve ruhundan anlaşıldığı üzere; kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.Hiç kimsenin özel mülküyetine konu olamaz.İskeleyi yaptırmış ve masraf etmiş olması bile durumu değiştirmez. Zilyetine geçeceği anlamını da taşımayacağından, kanunda açıkça yer aldığı üzere, iskele ve benzeri yerlerin kamu yararı maksadıyla yapılabilir cümlesinden anlaşıldığı üzere böyle bir amir hüküm karşısında bahsettiğiniz o iskelede gönlünüzce avlanma yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
     
  8. turan

    turan Turan

    Mesajlar:
    130
    Şehir:
    izmir - didim
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    oğlum 3,700 kg - 52 cm
    ilginize tesekkur ederım. bende bu konuda haklı oldugumu bılıyordum.
    sımdı tek sorun bunları gecenın bır vaktı sakın bir şekilde sinirlenmeden ve en önemlisi karşıdaki arkadaşı sinirlendirmeden anlatmak :)
    anlayacağınız işimiz biraz zor.
    ama bu konuda tecrübelerimi soracak olursanız karşınızdaki muhattap amca eğer 40 yaş ve üzeriyse konuya direk memlketten girin. hemşeri cıkma gıbı bır sansınız varsa rastgele :)

    ilginize tekrar tesekkurler