Forumu işten güçten dolayı biraz aksattım. Hem okulların hazırlık aşaması, hem de özel bir takım sorunlardan dolayı biraz devamsızlık yaptım forumda. (Devamsızlıktan kalmamışımdır umarım) ;) İlk önce paludaryumdan bahsedeyim: Paludaryum nedir? Paludaryum, bir su kenarı simulasyonudur. Tamamen su altını konu edinen akvaryumlardan ziyade, su altı yaşamı ile birlikte suyun hemen dışını da içine alır. Bu durumda su kenarında yaşayan bataklık bitkileri, hem suda hem karada yaşayan bir takım canlılar da buna dahil edilebilir. Paludaryumlar, su ve kara hayatının kesişme noktası olan su kenarlarının yapay olarak hazırlanmış (doğallıktan ödün verilmeden tabi) halidir. Görsellik, büyük ölçüde su dışı (su kenarı) elemanları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bundan dolayı da suyun dışına taşmış kayalıklar, kütükler, ağaç kökleri, bataklık bitkileri, eğrelti otları, sarmaşıklar be bazı bataklık bitkileri bol miktarda kullanılmaktadır. Kendi paludaryumumla ilgili bir ön açıklama ve kısa bilgilere değinelim önce: Tank 100x60x40 cm. (60 cm. yükseklik) ebatlarında ve net olarak 240 lt. hacme sahip. Ama 240 lt. olan net su kapasitesi, paludaryum olduktan sonra 70-80 lt.ye düştü. İlk önce baya düşündüm "240 lt.lik hacmi olan bir tankın 70-80 lt.sini suyla doldurmak acaba enayilik midir?" diye. Ama hem su kenarı görselliği, hem ilginç oluşu, hem de eşimin bir takım gaza getirme çalışmaları nedeyinle paludaryum fikri ağır bastı ve kurmuş olduk. Eylül 2005'de bitkili tropikal akvaryum olarak kurulmuştu. İçimde melekler, tetralar, canlı doğuranlar, çöpçüler, salyangozlar ve bir sürü bitki (Ceratophyllum, Anubias, Cryptocoryne, Bacopa, Vallisneria, Lemna, Hygrophila, Ludwigia...) vardı. Temmuz 2006'da, yıllardır aradığım ama bulamadığım Aphanius türü (ülkemize özgü bir balık türü, ülkemizde akvaryumcularca pek bilinmese de yurt dışında bilinen bir tür) balıklar Bilecik-Eskişehir-Kütahya kesişimindeki bataklık bir bölgeden yakalanarak binbir zahmetle Samsun'a getirildi. Ağustos 2006'da paludaryuma dönüştürülmeye başlandı, Eylül 2006 itibariyle tam olarak paludaryuma dönüştürüldü. Bunun için de başlangıçta su seviyesi baya bir düşürüldü. Daha sonra tankı komple boşaltıp yeni bir kurulum yaptım. Kızılırmak'tan alınıp temizlenen kütükler yerleştirildi, arka kısma yine Kızılırmak'tan alınan dere kumu ile dolgu yapıldı. Çeşitli su kenarı bitkileri yerleştirdim sağa sola. Kütüklerin su dışına çıkan kısımlarına sarmaşıkları doladım ve özellikle bu aralar sarmaşıklarda gelişmeler gözlemledim. Çeşitli yosunlar, eski akvaryumumdan kalma bir takım bitkilerle dekorasyonu tamamladım. Şu anda bir başka tankta Japon şemsiyesi çimlendirme çalışmalarım var. 10-15 cm. boya geldiklerinde onlar da paludaryumun arka kısmına grup olarak dikilecek. Ayrıca elimde bulunan bir avuç çeltik tohumu için de ilginç planlarım var. Saatte 800 lt. su döndüren kanister filtreyi yerleştirip arka sağ tarafta biryerlerde şelale oluşturacak şekilde ayarladım. Ortaya böyle birşey çıktı: Genel görünüm: [IMG] [IMG] Devam edecek...