papagan balıgı

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında capoiera tarafından paylaşıldı.

  1. turang

    turang Turan Gökmenoğlu

    Yaş:
    67
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    istanbul
    Lambuka balığı

    Lambuka balığı

    2007 yazında Babakale Akliman'da arkadaşlarla birlikte kayığımızla ava çıkıyoruz. Ağustos ortaları akşam 17.oo civarı. Balığa açılırken geçen süreyi değerlendirmek için yapma balık takarak misineyi saldım. Ağır ağır ilerliyoruz. Kayıkta Ayancık'lı dört arkadaşız. Salim bey Hollanda'da, Nurettin bey Almanya'da, Enver bey İzmir'de yaşıyor. Yaz tatillerini Babakale'de birlike geçiriyoruz. Orada yazlık evlerimiz var.
    Balık sohbetleri sürerken, ben saldığım misineyi sıkılıp kayığın bir yerine sabitlemiştim. Peşimize takılan martı sürüsü dikkatimizi çekti. Peşimiz sıra geldikleri gibi, denize de pike yapıyorlar. Denizde bir parlama farkettik. Saldığımız misineye bir balık takıldığını bizden önce martılar farketmiş. Hemen sabitlediğim yerden misineyi çıkarıp toplamaya başladım. 30 cm'den biraz büyük çok güzel ve değişik bir balık yakaladım. Palamut laciverti renginde, küt burunlu ve yassımsı..
    Diğer kayıkların yanına varıp çapari ve yemli ava başladık. Balıkçı Emin ve Kahraman beyler tuttuğumuz balığın Papağan balığı olduğunu söylediler.
    Papağan balığını Turunç'tan bildiğim için inanmadım tabi. Ama bu balığı da ilk defa görüyordum.
    O gün güzel bir av oldu. Çizgili Hani, Karagöz, Mercan, İstavrit, Uskumru ve Kolyoz çeşitlerden 3-4 kilo kadar tuttuk. Nurettin beyin o gün Çorlu'dan yeğenleri geleceğinden balıkların tümünü ona verdik.
    Akşam eve gelince tuttuğum balığı anlattım evdekilere. Merak ettiler tabi.
    ''Merak etmeyin yarın aynı balıktan bir tane daha tutarım onu görürsünüz'' dedim.
    Ertesi günü yine misineyi saldım kayığın ardından. Fakat birşey tutamadım. Arkadaşlarım çaparilerini açtılar. Ben çapari ile balık tutmaktan sıkılırım. O nedenle de yemli olta kullanırım. Burada sübye, göz ve ahtapot pek bulamadığım için yem olarak çizgili Hani kullanırım. 80-100 lük misine, 3 yemli olta, 100-200 gramlık kurşunla ve el misinesi ile tutarım. Yaklaşık 40-80 metre derine atarım oltamı. Balığın vuruşundan ve gelişinden tuttuğum balığın cinsini de anlarım çoğunlukla. Bununla ilgili çok ilginç anılarım var. Yeri geldiğinde anlatırım.
    Değişik bir balık vurdu. Ne olduğunu bilemedim. Büyükçe birşey olduğunu anladım. Yavaşça ve dikkatlice çektim. Dünkü balığın aynısı. Aynı büyüklükte. Dün akşam evdekilere söylediğim gibi. O akşam da güzel bir av oldu. Akşam evdekiler balığı görünce şaşırdılar. Tekrar tutacağım içime doğmuştu.
    O gün tuttuğumuz balıkları unladık tava yaptık. Komşularla birlikte afiyetle yedik.
    O balığın adını araştırdım. Lambuka balığı. Eti de çok lezzetli.
    Sevgiyle ve mutlulukla kalın...
    Babakale'ye bekliyoruz..İstanbul, 11.02.2008
    Turan Gökmenoğlu
    www.burctaslari.com/babakale
    [​IMG]
     
  2. ustabalıkcı07

    ustabalıkcı07 hüseyin ayan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    1
    papağan balığı avlamak için birkaç arkadaş badalon demiş onun aslı abalondur. badalon diye birşey yoktur saygılar