arkadaşlar bişey dikkatimi çekti bizim ayvalık tarafında çıkan papalina başka hiç bi yerde çıkmıyor mu yada satılmıyor mu anlayamadım ne zamandır yazacam bu konuyu unutuyorum çok yerde dikkat ettim balıkçılara sordum bazılarının papalinadan haberi dahi yok bazılarıda arada çıkar kasasını 1ytl den veririz hem burda ona gümüş denir dediler benim bildiğim gümüşle papalina hiç birbirine benzemiyor bu konu hakkında bilgisi olan paylaşsın
papalina Gemlik civarında da var. Izgarası harika olur. Gümüş ise tabii ki başka bir balık.Papalina sardalya gibi yandan basık, gümüş ise yuvarlak füze gibi gövdeli.
PAPALİNA (ÇAÇA) Morfolojik Özellikleri: Y.F.= D 16-17, A 19-20 Vücut yuvarlak füze şeklindedir. İri pulları gövdesine iyici intibak etmemiştir. Ağız küçük alt çene üst çeneye doğru kıvrıktır. Karın ve yan tarafları beyazımsı üst taraf yeşil ve mavimtıraktır. Dişleri yoktur. Yanal çizgi belirgindir. Sırt yüzgecinin karın yüzgecinin arka hizasından başlaması, kuyruk yüzgeci loplarında uzun modifieye pulların bulunması ve anüs yüzgeci ışınlarının farklı olmayışı ile sardalyadan ayrılır. Üreme dönemleri : Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos.... Avlanma Yöntemleri: Gırgır, Iğrıp, Manyat, Tarlakoz GÜMÜŞ (ATERİNA) Morfolojik Özellikleri:Y.F.= D1 VII-IX, D2 9-12, A II, 11-14, P II 13-14, V 15 Vücut füze şeklindedir, bant şeklinde yan çizgi bulunur. Pullar küçük olup bütün vücudu kaplar, sırt yeşilimsi kirli renktedir. Alt taraf beyazdır. Üreme dönemleri : Nisan, Mayıs Haziran, Temmuz. Avlanma Yöntemleri:Uzatma ağları, Manyat ve Voli ağları Bilgiler www.kkgm.gov.tr kaynağından alınmıştır. Arkadaşlar sanırım bu tartışmalarınıza ve merakınıza son noktayı koyacaktır... Ben de yeni öğrendim papalinayı... Resimlerini görmek ve özelliklerini bilmek daha faydalı olacak düşüncesindeyim. Saygılar,
Kaynak, papalınaya, yuvarlak, füze şeklinde vs diyebilir. Benim gördüğüm papalina yandan basık vücutludur. Zaten bilenlerin bile sardalyayla karıştırmaları da bunu doğrulamıyor mu ? Yoksa sardalya da mı yuvarlak , füze şeklinde? Fesubhanallah. Kaynaktaki resim,, yuvarlak olmadığını gösteriyor. Aslında papalina mahalli bir isim. Kaynakta da belirtildiği gibi onun yaygın adı ÇAÇA (Clupea Sprattus), Çaça(Papalina) , sardalyaya göre daha küçük ve daha çok pulludur.Solungaç kapakları da parlaktır. Çaça balığı ringadan bile daha yaygındır.Norveç'ten Portekiz'e,Akdeniz'den Karadeniz'e kadar her yerde rastlanır.Her yerde yerli çeişitleri vardır ve kısa mesafeli göç yaparlar.Her yerde farklı adlarla bilinir. Yumurtalarını kıyı yakınlarına bırakır.Yumurtalar bir yere yapışık değildir.Orta suda yüzer. çaça(Papalina), ilkbaharda Marmara'dan Karadeniz'e göç eder. Bu göç sırasında, manyatlarla ve kıyılarda çökeltmelerle yakalanır. Yumurtaya bulanmış tavası ve yazın bile ızgarası harika olur. Bu kadar yeter mi?
SARDALYA Morfolojik Özellikleri: Y.F.=D III, 14-15, A II, 17-19 Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görümündedir. Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur. Vücut üst tarafta yeşilimsi, Yanlarda gümüşi beyazdır. Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. ÜREME DÖNEMLERİ : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim Avlanma Yöntemleri: Gırgır, Manyat, Tarlakoz, Iğrıp, Uzatma ağları bilgiler www.kkgm.gov.tr kaynağından alınmıştır Kaynak adres Tarım ve Köyişleri Bakanlığına aittir.
Biraz da matrak, Kardeşim bizde.Az önce çaça hikayesini anlattım. Nefes almadan yapıştırdı: ''-Koş oğlum, çayırdan biraz saz kes.çaçaları saza dizelim.öyle koyalım ızgaraya.Yoksa tek tek kim uğraşacak onları çevirmeye.'' Ben unutmuştum. Tam bu mevsimde çaça kıyıdan sürüyor bulut gibi, biz de Kandilli akıntısının altında (İstanbul Boğazı'nda) kepçeyle,ağla nasıl rast getirirsek 80-100 kg tutuyoruz hergün. Rahmetli babam da kardeşime öyle dermiş.-Koş oğlum...Küçüksu çayırı var o zaman,meşhur mesire yeri.İstanbul'un her yerinden hafta sonu insanlar,dinlenmeye geliyor,çocuklar çayırda oynayıp denize giriyor filan.Çayırın bir kenarında da sazlar var.Bunlar ince ama, en ince yün şişinden daha ince, fakat sağlam.İşte çaçaları o sazlara dizip pişiriyorduk. Şimdi çaça der demez kardeşim babamın -Koş oğlum sözünü yapıştırıverdi. Gülüştük. Bizim gülmemize vesile olan bu konuyu açan ve katılan kardeşlerimizi de Allah güldürsün.
reis amca kesinlikle doğru söylüyor. kesinlikle çaça hatta dün sarayburnunda çapariyle alıyorlar. ama sadece beyaz kırcıllı(suya giridğinde mavimsi bir renk alıyor) çapariye geliyor.
arkadaşlar bizim burda sardalanın ufagına papalina deniyor yöreseladı bu başka yerlerde ne adla anılıyor yada papalina neye deniyor bilmem, yöreyöre balıklara ad veriliyor bizim burda örnegin isparoz deriz başkayerde ispari denir
Bu balık kaynakta niye yanlış anlatılmış ki o zaman ? benim gibi hiç bilmeyenler doğrusunu nasıl öğrenecek peki ? sadece bu kaynaktan öğrenen insanlar yanlış tanıyacak balığı... O zaman arkadaşlar sizden ricam, bu balığı ilk yakalayan arkadaş, yakın bir fotoğrafını çekip koysun... Hiç değilse doğrusunu öğrenelim... Ben şimdi hala bilmiyorum bu balığı mesela... ve merak ediyorum... Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler....
Aslında o papalina dediğiniz çaça. Sardalyaya çok benzediği için herkes sardalya yavrusu sanıyor. Bir not daha bu balık sadece ilkbaharda kıyılarda görünüp iyi av veriyor,sonra kayıp.Nereye gidiyor dersiniz? Bu REİS de amma çok biliyor haa. Çok yaşamaz herhalde.
olurmu reis amca allah uzun ömürler versin inşallah. biz yazları arkadaşın teknesi ile(bazen - oda cağrırsa) kumburgazdan açılıyoruz. istavrit için çapari yaparken oltaya bayağı irileri takılıyor yaklaşık 20-25 cm olanları oltaya geldiğinde cok fazla takımı karıştırıyor. ama büyüdükçe kılçıklanıyor.
papalina büyümez maksimum boyu bi parmak kadardır şahsen ben belki 7-8 yıldır papalinayı hem yedim hemde yem olarak kullandım ama 10cm den büyüğünü görmedim papalinayı firitözde pişirip patates gibi çıtır çıtır yenir zaten piştikten sonra içinde kılçık kalmaz süper bi balıktır
Onlar çaça değil tirsi.Büyümeden de etinin içinde tatlısu balığı gibi kılçık vardır ama küçüklerinin kılçığı ince olduğu için farkedilmiyor. Bak yine REİS'e sormadın. çaçanın resmini görmeye gerek yok, sardalya veya tirsinin küçüğüne bakan, çaçaya baktığını zanneder. Bu yüzden birçok balıkçı bile ayıramıyor onları.
İşte hep merak ettiğimiz papalina (çaça) İstanbul balıkçısı eklemişti fotoğraflar bölümüne ancak buraya da eklemeyi uygun gördüm. Konuyu okuyan arkadaşlarımız, fotoğrafı aramak zorunda kalmasınlar en azından İstanbul balıkçısı'na teşekkür ederiz.
bu balık ismim olarak benim bildiğim papalinadır onuda surdan söyleyeceğim bu balık ayvalıkta bol bol cıkmaktadır ayvalığın yöresel balıklarından da denir yakın dostlarımın yanına gittiğimde ve organizsyonlarda ayvalıkta ki restoranlarda bu balığı meze olarak sunarlar ve kiminle konuştuysam her kes bu balığa papalina der... belki yöresel balık farklılıktan dolayı başka isimmi olabilir ben caca yı ilk defa duyuyorum.. belki sizin dediğiniz gibidir ama ayvalığa yolunuz düşerse kime sorarsanız sorun papalina der bu balığa tekne turlarında cunda adasında benim gördüğüm restorantlarda isimlerini bu şekilde telafuz ediyorlar yine yanılıyorsam bağışlayın ben onların yalancısıyım..
Ümit, Haklısın, o civarda papalina derler, Gemlik civarında da papalinadır. Konuyla ilgisi yok ama ayvalık deyince aklıma geldi. Ayvalık'ta bir de meşhur ADABEYİ var. O da aslında LİPSOZ'dur ,iskorpitin asalet sahibi olanı.Çorbası,haşlaması güzel olur. Karnım acıktı yahu, hadi bana eyvallah.
çaça balığı Sprattus Sprattus,Sprotte,Sprat Sardalya - Tirsi ailesindendir. Boyu 6 - 8 cm, Karadenizin batısında 13 - 15 cm. olanlarına rastlanır. Besinleri planktonlar ve balık yavrularıdır. Sürüler halinde yaşar. Mayıs - Haziran arasında üreme yapar. Eti fazla lezzetli değildir. Bu nedenle özel avcılığı yapılmaz. Buna karşı denizlerde ekonomik değeri çok yüksek olan uskumru, palamut, torik gibi balıklar için yem değeri vardır. Kuzey Avrupa ülkelerinde konservesi çeşitli isimlerle pazarlanır. Pişirme Biçimi Yumurtalı tava Dönem Ocak - Mayıs
mevlütcüğüm sen bizim sitemizi tam olarak dolaşmadın herhalde daha bilgin için teşekkürler ama zaten bunların tamamı deniz balıkları bölümümüzde mevcut arkadaşım sen ilk önce sitemizi şöyle bir dolaş bilgilen neler var neler yok bi bak bakalım.hadi rastgele
Bazen Ayvalık civarında avlanma imkanı bulabiliyorum ama bir kere olsun tesadüfen de olsa yakalayamadım. Ben de papalina diye çok duydum bu balığı. Papalinayı körfez bölgesinde avlamanın bir yöntemi var mıdır?? (Çapari, yemli vs...) Bu balığın yakalanabileceği bir avlak tavsiyesi söyleyebilir misiniz? Tşk.