Paragat Amatöre yasak mıdır? Serbest midir?

Konu, 'Tebliğler' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Paragatta takım çok uzun sürelerle suda bırakıldığından yakalanan balıkların limitlere uygun olması ve limitaltı balıkların yakalandıktan sonra canlı olarak geri bırakılması imkansızdır.Sırf bu yüzden yasaklanmalıdır.Yasaklanmıyacaksa da paragata kıyı mesafesi ve derinlik sınırı konulmalıdır. Ticari av yasaklarından muaf olmamalıdır. Çünkü paragat bir olta türü değildir, aynı ağ gibi ticari bir av aracıdır.
     
  2. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Ticari bir av aracı olarak nitelersek, zaten direk olarak amatöre yasaklanmalıdır da diyebiliriz sanırım.
     
  3. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Sennur hanım , balikavi.net@gmail.com adresine bir mail gönderdim ,mümkünse sitemizde yayınlayabilirmisiniz acaba
     
  4. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    altı iğne sınırı olduğuna göre ve paragata ticari balık avı aracı olduğuna göre yasaktır:)


    ayrıca ben iki iğneli takımları bile zor kullanıyorum. tek iğne tercihimdir.
     
  5. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Fatih mailin boş geldi, tekrar gönderir misin. Boş geldiği için ne olduğunu anlayamadım bu arada tabi. ;)
     
  6. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Yasaktir efendim. Nokta...

    Ticari bir takimdir. Olta olmasi bile tartisilir. Ne firlatabilirsiniz, ne de kiyidan cekebilirsiniz, huner gerektirmez, onlarca ve bagzen binlerce igneye yem takip , bazen ilkel yontemlerle bazen oldukca teknolojik yontemlerle denize dosersiniz, amaciniz balikla temasa etmek, keyif almak degildir, bohcaliyabildiginiz kadar baligi takiminizda bohcalayip cikarmaktir.

    Dunyada su kuslarinin, deniz memelilerinin, deniz kaplunbagalarinin , oldukca degerli , soyu tukenmekte olan baliklarin(orfoz gibi) yok olmasinda yem kullandigi icin en buyuk etken, cevre kirliligine yol acar, amator balikcilikla ilgisi yoktur, amator olta balikciliginin sokagina bile ugramaz.

    6 igneli oltaya pareketa zaten hayatta denmez. Zaten altidan fazla igne bir oltada kullanilmasi yasaktir. Kisaca pareketada yasaktir. Sirkuler 6 dan fazla coklu igneli klasik oltalardan capariyle istisna getirmisken pareketeyi bu istisna icine sokmamis.Anliyacagimiz burdan da yasak. Sirkuler her seyin adini vererek yasak koyamaz. Limitini vererek yasak koyar. Der 6 dan fazla igneli olta kullanamazsin capari haric. Amator balikcida , ticari balikcida balikciysa gercekten bunun nedemek oldugunu anlar. Ha bohcaciysan sulandirirsin...Onlarin isi zaten balikcilik degil ayran calkalamak kurallari bulandirmaktir.

    Arada sirada arkadaslari goruyorum, pareketa katli baliklar sergiliyorlar. Bunlar bu baliklara verilen deger dogrultusunda, onlarin resimlerini paylasalim amacinda oldugu icin anlayisla karsiliyorum. Ama bazi sitelerde biliyormusunuz pareketa paylasim koseleri var. Neyse sozun kisasi parakete balikciligini ve urunlerini mumkun oldugunca sergilemiyelim ve bu amatorlukle hic bir alakasi olmayacak
    kitle kiyim aletinden uzak duralim.

    Guzel konu sevgili Namik Ustadim, tesekkurler .Saglicakla, sevgiyle kal.Ozlettin...
     
  7. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı


    e güzel bir açıklama :)
     
  8. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Bu tip konuların sadece burada tartışma boyutunda kalması, bu tip konulardan soğumama sebep oluyor. Tırıvırıda da olduğu gibi, çabalayıp yasak getirilmesine rağmen, görüyoruz ki denetim mekanizmaları sıfir bilgiye sahip. Dönüp dolaşıp aynı noktaya gelmek daha çok moral bozuyor benim için :( Her bir illet için yıllarca çaba sarfediliyor ve sonuç alınamıyor ne yazık ki :( Asıl bu kısır döngüden nasıl kurtulabiliriz onu bulmamız gerekir diye düşünüyorum :confused:
     
  9. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Ablacım Sorun bizde ,insanlarmızın cahillihiğinden kendilerini düşünmelerinden kaynaklanıyor ,elin avrupalısının ,insanlara ,doğaya ,hayvanlara saygısı var adamlar bir balık yakalıyorlar ,sonra suya iade ediyorlar eee adamlar çocuklarınada bu hobiyi tatmaları için uğraşıyorlar ,bizde ise çuvalla tut ,yarın boşver ,buda nasıl olur okumakla falan değil aile terbiyesiyle ,vicadanla olur ,küçüklükten verilecek aile terbiyesi bunu öneleyeceğine inanıyorum ,yaptırımlarda çözüm getirmez buna ,zaten yaptırım uygulayanda yok o yüzden tek yol budur bence ,

    ve mesajımı bitiyorum ' Okumak cehaleti giderir ,eşşeklik bakidir '
     
  10. Wetblue

    Wetblue CUMHUR

    Mesajlar:
    311
    Şehir:
    Mersin-İstanbul
    Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Bence amatörler çok konuda haksızlık ediliyor. Amatör adı üstünde usta değil ve ticari değil. Ya zevkini tatmin yada evine götürmek için avlanıyor. Zaten teknik imkanları çok sınırlı. Bu ülkede tekne almak lüx aldın denize çıkmak bir o kadar zor. Bu nedenle amatöre konan sınır ve kaideler profesyone uygulansa denizle balıkla dolar taşar. sANKİ AMATÖRE SEN TUTAMAZSIN KARDEŞİM YASSAK diyen bir mantıkla bakılmakta. Sanmayınki profesyoneller sirküle falan dinliyor gidin balık pazarına sirküler ölçülerine bir bakın. O balık oraya gelene kadar yığınla denetimden nasıl geçmekte ben anlamıyorum. Zıpkıncıların çoğunluğu ticari av yapıyor yapmıyorum diyen bana anlatmasın. Gezin dolaşın tüm av yasağı zamanı restronlarda satılan kaya da yaşıyan balıklarda zıpkın izi vardır. Diyeceğim o ki amatöre çıkan sirküler ne mantıkla yapılmışsa bence ÇOK YANLIŞTIR.
     
    Son düzenleme: 3 Nisan 2008
  11. yilmaztaha

    yilmaztaha

    Mesajlar:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Bu konuda yerden göğe kadar haklısınız. Amatör denizcilere Motorlu taşıt vergisi otomobillere göre beygir gücü kıyaslandığında 4-5 kat fazla alınıyor. Denizden para kazanan ticari tekne ve gemilerden vergi alınmıyor.Profesiyonel balıkçılardan da vergi alınmıyor. Onlar para kazanıyorlar, kazandıkları para vergilendirilmiyor, bizim ise vergilendirilmiş kazançlarımızla aldığımız teknelere, üstelik amatör ve sportif amaçlı faaliyetlere diz boyu vergi.:mad: :mad:
    Yıllar önce temmuz ayında çanakkale ecabatta balık almak için meydandaki tezgaha gittiğimde ağızım açık kaldı. Çünki tezgahta sazan ve alabalık satılıyordu. İlkdefa deniz kıyısı olan bir yerde, üstelik hem egede hem marmarada boğazda sahili olan bir yerde böyle bir şeyle karşılaştım.
    Balıkçıya sorduğumda; abi deniz balıkları yunanistana satılıyor, orada bu mevsimde av yasağı var dedi. İlginç olan eylül ayına kadar bizdede büyük teknelerin av yasağı vardır. Ve yasağa ramen avlanan balıklar her halde birde gümrükten geçerek yunanistana ihraç ediliyor.Ne kadar acı bir durum her iki ülke karadan ve denizden komşu. Birisi balıkların üremesi için yasağa uyuyor ve balık ithal ediyor,öbür komşu yakalayıp satıyor, pardon ihraç ediyor.:mad:
     
    Son düzenleme: 3 Nisan 2008
  12. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Ben Namık'ın bu yazısına bayılıyorum. Pek çok şeyi çok güzel anlatıyor. Biz burada ticari balıkçıların ne yaptığını konuşmuyoruz, onların yaptıkları da bizim yasaları çiğnememize bahane değil, lütfen arkasına sığınmayalım. Şu anki konumuz, paragatın amatörler için yasak olup olmadığı konusu ve nereden bakılırsa bakılsın, paragatın amatörler için yasak olduğu gerçeğine varılıyor.

     
  13. Şu ana kadar yazılanların tamamını okudum ve genel kanının "paragat"ın yasak olmamasına rağmen kullanımının uygun olmadığı yönünde görüşler bildirilmiş.Bu güzel fikirlerden sonra aslında haklı olmadığı halde haklıymış yada çaresizlik kaynaklı olarak Ticari balıkçılıkla uğraşanların yasal sınırlamaları göz ardı ederek yaptıkları avların yanında kurallara uymayan amatörlerin avlarının devede kulak olduğu yönünde görüşler bildirilmiş.
    Benim şahsi düşüncenm paragat'ın tebliğlerdeki bir boşluk sonucu yasak olması gerekirken serbestmiş gibi algılanmasıdır.Oysaki amatörlerin kaç olta ve kaç iğne kullanabilecekleri açıkça yazılmış.Ve çaparide bu limitin yani 6 iğnenin artırılabileceği yazılmış.Buradan çıkan sonuç şudur.Bir amatör bir oltada 6 iğneden fazla kullanamaz.Olta ve paragatın tanımları farklı olsada bu iğne sayısı sınırlaması ile aslında yasak olan yöntemler arasına alınmıştır..Çünkü paragatın tanımında iğne sayısı değil düzeneğin şekli açıklanmıştır..Bu nedenle av aracı olarak algılanması ve yasal sayılması kesinlikle uygun değildir..Av aracı tanımı ilede yakın bir anlam benzerliğide yoktur..Ancak çoğu kaynakta olta çeşitleri arasında paragat da sayılmaktadır..
    İkinci değinmek istediğim husus ise ticari avcıların yaptıkları kurallara uymayan avların çokluğu ve amatörlere oranla verdikleri zararların misliyle olduğunun beyan edilmesi..Arkadaşlar biz burada amatör olarak ve ayrı bir kulvarda yürümekteyiz.Eminim ticari balıkçılarda kendi aralarında bu durumdan şikayetçidirler..Fakat ticari avcılar yazılı kuralları bizim gibi tartışmaya başlamadılar..Eminim onlarda zaman içerisinde kendi kuyularını kazdıklarını anlayacaklar ve bu konuyu kendi aralarnda bizim gibi tartışmaya başlayacaklar..Aslında başladılar bile..Benim şahsen tanıdığım çok gırgır sahibi var ve anlattıklarından çıkan sonuç önlemlerin artırılması ve gırgır sahiplerinin dikkatli olmaları yönünde..Bir örnek vermek gerekirse..1992 yılında 22 metrelik ve donanımı tam olmayan bir gırgırın avladığı lüfer,palamut ile 2007 yılında 55 metre ve son teknoloji donanıma sahip bir teknenin avladığı rakamlara bakıldığında 92 ylında avlanan balığın sayıca fazla olduğu yönündedir..Oysaki 2007 yılındaki 55 metrelik teknedeki radar,sonar,uydu bilgi verileri ve birçok özellikle 1 günde marmaranın 5/2 lik bölümü taranabilmekte ..3 deniz mili mesafedeki sayısı 100 ü geçen her sürü tespit edilebilmekte..Hal böyle olunca teknolojinin olmayan balıkta işe yaramayacağını tecrübeyle gördüler ve şimdi tedbirleri konuşmaya başladılar..Kimbilir belki çok yakında güzel haberler duyarız..
    Sonuç olarak bizler amatör olarak balığı eti için değil keyfi için avlıyoruz..Avımızıda yiyerek bunun keyfini yaşıyoruz..Diyelimki 100 kg istavrit,50 levrek tuttuk ne yapacağız??..istediğimiz skor olmamalı..İşi tadına vararak ve bizden sonra çoculkarımızında bu keyfi yaşamalarına yaşatmalarına imkan tanımak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız..
     
  14. serdargoller

    serdargoller serdar

    Yaş:
    61
    Mesajlar:
    265
    Şehir:
    İstanbul-kadıköy
    Favori Kamış:
    olta sırtı
    En İyi Avı:
    baraküda 6.5kg
    Bodrumda ticari olmayan herhangi bir teknede parakede bulundurulması yasaktır. ticari derken turculardan bahsetmiyorum.
     
  15. tommasi

    tommasi evrim ertik

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    666
    Şehir:
    muğla-izmir-milas
    Favori Kamış:
    olta,Yengeç
    En İyi Avı:
    Çipura 3.2kg
    arkadaşlar biz havuzlar yokken 5-6 iğneli parekete yapıyoduk...(bi 10 yıl önce :) ) şimdi kıyıdan 5-6 tane olta atan kişiyle bizim bi farkımız yok gibi gözüküyo...Bence çok iğneli olmadıktan sonra yasak olmamalı...
     
  16. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    parakete

    Sevgili ve saygıdeğer balikavi.net üyeleri, üstatlar, kardeşler;

    Bunlar Amatör Balık avcılığını düzenleyen tebliğden;
    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Yöntem ve Sınırlamalar
    İçsularda amatör avcılık
    MADDE 10- (1) Parakete haricindeki her türlü olta takımı ve yemlik uzatma ağı ile içsularda amatör avcılık yapılabilir. Olta ucuna ağ (tırıvırı, paraşüt vb.) düzeneği takılarak avcılık yapılması doğaya verdiği tahribat nedeniyle yasaktır.
    Denizlerde amatör balıkçılık
    (2) Denizlerde amatör avcılık her türlü olta takımı, serpme ve yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir. Yemlik uzatma ağının uzunluğu 5 metre, yüksekliği 1.5 metre, göz açıklığı 28 mm.’den büyük olamaz.
    (3) Bir amatör en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Bir amatörün bir olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez.

    Bunlar da Ticari Balık avcılığını düzenleyen tebliğden;

    ğ) Parakete ile yapılan su ürünleri avcılığında, 14 numaradan küçük (ebat olarak) iğnelerin kullanılması yasaktır. Orkinos ve Kılıç avcılığında kullanılan paraketelerde yalnızca 1 ve 2 numaralı iğneler kullanılabilir.

    (2) Sazangillerin avcılığının yasak olduğu dönemlerde ise yalnızca parakete ile sudak ve tatlı su levreği avcılığı yapılabilir.

    (5) Bütün karasularımızda, 15 Haziran-31 Temmuz tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile orfoz ve lagos avcılığı yasaktır. Ancak, bu dönemde 9 numaradan küçük (ebat olarak büyük) olta iğnesi kullanmak şartıyla parakete ile lagos avcılığı yapılması serbesttir.
    p) Balıkesir ili, Ayvalık limanı’nda, Dalyan boğazı girişindeki geçit fenerlerinden ilk iki geçit fenerini birleştiren hattın doğusunda kalan sahada her türlü istihsal vasıtası ile su ürünleri avcılığı yasaktır. Ancak, bu alan içerisinde dalarak ve/veya elle toplama suretiyle midye avcılığı dönem boyunca, 1 Mayıs- 31 Ağustos tarihleri arasındaki dönem dışında ise 10 numaralı ve daha küçük numaralı paraketelerle avcılık yapılması serbesttir.

    ) Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

    Muğlak, anlaşılmayan bir durum varsa belki, ancak, ortada tebliğ varken “sence” “bence” gibi öznel yaklaşımlar olmamalı. “sence”, “bence” ile başlayan ve bir sürü duygusal ifadelerle konuya katkı sağlayan siz değerli forum sakinleri gibi bende “bence”:) diyerek parakete konusuna bir çimtik tuz atayım dedim. Her ne kadar saygı değer üstadım, sevgili Hüseyin Alp beyefendi parakete konusunda “nokta”yı yazısının başına koymuş olsa da, ben en sonda nokta koyma taraftarıyım.:)

    Ancak, en başta bir uyarım olacak. Lütfen özellikle istirham ediyorum. Yazılan hususlardan, isim vermeden atıflar yapacağım. Bu, konuyu izah babında ve örneklemeler içindir. Her hangi bir şahsi yönü olmayacaktır. Kişi veya kurum aleyhtarlığı ya da lehtarlığı olarak görülmesin lütfen.:rolleyes:

    “Bence Tatlı su ve tuzlu su diye ayırmamak gerekli iç sularda yasak ise, denizlerde de amatör balıkçılığa yasak olması lazım” Konuya, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/1 Numaralı Tebliğ (No: 2007/43) ve Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğ (No: 2007/44) açısından bakmak gerekir. Yani; tatlı su, tuzlu su ayrımı ya da iç sular ve denizler gibi mekânsal bir ayrım olarak değil. Diğer bir ifade ile balık avcılığının Ticari olması ve de amatörce olması açısından tebliğlerin içeriği farklılaşmıştır. Tebliğler incelenirse, Parakete av aracı Amatör için her yerde yasak. Ticari için ise belli şartlarda ve de, sadece denizlerde serbesttir.

    “Sirküler veya tebliğde tatlı suda parakatın yasak olduğunu belirtmesinin yanında denizlerde bu ibareyi düşmemesi” Burada da mekan ayrımı yapılmış. Ancak, Tebliğ konusu amatör-ticari bağlamında ve de denizlerde serbest olduğu ibaresi düşülmüştür. Yani denizlerde bu ibarenin düşülmemesi, ticari avcılık açısından serbest olduğundan kaynaklanıyor.

    “Paragat tanımında, olta takımı yerine av aracı denmiş olması, amatör olup da paragatla av yapmak isteyenlerin işine gelecek şekilde bırakılmış bariz bir yasal boşluktur tamamen” “Av aracı” tanımı, ticari amaçlı olduğu için kullanılmıştır. Trol gibi, pelajik balık, orkinos ve Trata gibi. Bunlar Ticari su ürünleri avcılığı terimleridir. Amatör avcılık literatüründe “av aracı” teriminin karşılığı yok.

    Bu hususta aşağıdaki alıntı konuyu derleyip toparlamış sanırım. “Paragatta takım çok uzun sürelerle suda bırakıldığından yakalanan balıkların limitlere uygun olması ve limitaltı balıkların yakalandıktan sonra canlı olarak geri bırakılması imkansızdır.Sırf bu yüzden yasaklanmalıdır.Yasaklanmıyacaksa da paragata kıyı mesafesi ve derinlik sınırı konulmalıdır. Ticari av yasaklarından muaf olmamalıdır. Çünkü paragat bir olta türü değildir, aynı ağ gibi ticari bir av aracıdır.”

    “Ticari bir av aracı olarak nitelersek, zaten direk olarak amatöre yasaklanmalıdır da diyebiliriz sanırım.” Aynen öyle, zannımca parakete hususunda bu kadar “forum” yapılmasının nedeni de bu hatalı tanımdan kaynaklanıyor. Çünkü tebliğde parakete ticari bir av aracı olarak görüldüğü halde, bu tanımlama amatör balıkçılığı düzenleyen tebliğ kapsamına alınmak isteniyor. Oysa parakete bir olta türü değildir.

    “Sirkülerde olta ve iğne sınırlaması olduğuna göre paregat yasaktır düşüncesindeyim.” Yasak konusu Amatör tebliğde zaten adıyla sanıyla anılıyor ve de yasak. “Tuzak olarak kullanıldığı için bu av gerecinin amatör balıkçılıkta kesinlikle yeri yoktur. Bu neden den yola çıkarak yasaklanmalıdır.” Parakete yasak ancak, paraketenin “tuzak” oluşu ayrı bir husustur diye düşünüyorum. Hemen bütün yasal av aletlerinin kullanımı, kıyısından köşesinden ya da bizzat kendi özelliği dolayısıyla tuzaktır.( iğneyi yemin içinde saklamak, balığı cezbetme amacıyla yeme çeşitli şekil ve renkler vermek, mazmuz yapmak v.b.) Yapılacak avın insani ve amatör sınırlar içerisinde kalması önemlidir.

    “Bence amatör balıkçıysak bunu kullanmamalıyız aynı tırıvırı gibi buda kalpazan işi” o) Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır. Bu ibare ticari avcılığı düzenleyen tebliğden. Aynı ticari tebliğ, parekete=tırıvırı gibi bir özdeşlik kurmuyor. Yani parakete için belli şartlarda izin varken, tırıvırı için, ister amatör ister ticari olsun her halükarda yasak söz konusu.

    “siz bu nedenlerden ötürü yasak olmalı diyorsunuz ama aslında şu nedenden ötürü de serbest olmalı" şeklinde fikri olan kimse yok mu? Ya da tam tersi, şunu yazmayı unutmuşsunuz, bu nedenden ötürü de yasak olmalı diyecek arkadaşlarımız, fikirlerinizi yazın, en azından yetkili merciler buna nokta koyamıyorsa bile, kendi aramızda açıklığa kavuşturalım.” Yasak olmasının nedenleri bütün amatör balıkçı dostlarımızın ifadelerinde dile getirilmiş. Serbest olması için de bir neden olamaz. “çünkü en geç Salı günü rapor göndermem gerekiyor” Gönderilecek raporun içeriği hakkında bilgim olmamasına rağmen, eğer kastedilen “yasal boşluk” ise, kanaatimce büyük ihtimalle amatör ve ticari tebliğ ayrımı konacak önümüze. Bu durumda belki de bu konuyu bu haliyle rapora hiç almamak gerekir. Yeter sayıda gerekçe olmasına rağmen, paraketenin Ticari amatör balıkçılığı düzenleyen tebliğde yasaklanmaması ilgili kurumun olaya lakayt kaldığının göstergesidir. Asıl tartışmamız gereken husus, bu konuyu ilgililerin gündemine aldırmanın etkili yolları nasıl bulunur olmalıdır. Bu katliam makinesinin bir daha geri dönüşü olmaksızın yasaklanmasına ilişkin olmalıdır.

    Selamlar saygılar… Nokta.
     
    Son düzenleme: 4 Nisan 2008
  17. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Nuri bey, açıklayıcı yazınız için teşekkürler. Ancak burada benim anlayamadığım bir husus var.

    “Sirküler veya tebliğde tatlı suda parakatın yasak olduğunu belirtmesinin yanında denizlerde bu ibareyi düşmemesi” Burada da mekan ayrımı yapılmış. Ancak, Tebliğ konusu amatör-ticari bağlamında ve de denizlerde serbest olduğu ibaresi düşülmüştür. Yani denizlerde bu ibarenin düşülmemesi, ticari avcılık açısından serbest olduğundan kaynaklanıyor."

    demişsiniz. Şimdi, paragatın ticarilere serbest olması nedeni ile olta takımı olarak tanımlanmamış ve av aracı denmiş. Tebliğe de bu nedenle yasak olarak eklenmemiş. Olta takımı olarak tanımlanmasın, bu tamam ama neticede ticari tebliğ ile amatör balıkçılık tebliği ayrı şekilde yayınlanıyor, ikisi bir değil. o zaman amatör balıkçılık tebliğinde denizlerde amatör balık avcılığı bölümüne madde düşülerek, paragatın yasak olduğu belirtilebilir diye düşünüyorum. Bu yazdığınıza istinaden ben bir kavram karmaşası içine düştüm. Fikrinizi belirtirseniz sevinirim.

    Bu arada raporun içeriğinden söz etmişsiniz. Bugüne dek hem kendi belirlediğim hem de sitede bahsedilen sorunların toplandığı, tebliğin tümünü kapsayan bir rapor bu. Ayrıca, değerlendirilmek üzere, fotoğraf ve videoların olduğu bir de CD göndereceğim. Tebliğ toplantısından önce, KKGM ye sunulacak raporlar arasında yer alacak. Umarım bu raporlar dikkate alınır.
     
  18. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    “Sirkülerde olta ve iğne sınırlaması olduğuna göre paregat yasaktır düşüncesindeyim.” Yasak konusu Amatör tebliğde zaten adıyla sanıyla anılıyor ve de yasak. “Tuzak olarak kullanıldığı için bu av gerecinin amatör balıkçılıkta kesinlikle yeri yoktur. Bu neden den yola çıkarak yasaklanmalıdır.” Parakete yasak ancak, paraketenin “tuzak” oluşu ayrı bir husustur diye düşünüyorum. Hemen bütün yasal av aletlerinin kullanımı, kıyısından köşesinden ya da bizzat kendi özelliği dolayısıyla tuzaktır.( iğneyi yemin içinde saklamak, balığı cezbetme amacıyla yeme çeşitli şekil ve renkler vermek, mazmuz yapmak v.b.) Yapılacak avın insani ve amatör sınırlar içerisinde kalması önemlidir.

    Siz bana avlanma şekli açısından tuzak ile yöntem arasındaki farkı izzah edin, ben şu an itibarı ile balık avcılığını terk ediyorum.

    Mazmuz, fly, sahte yemler vs. bunların tamamı cezbedici ve canlı tarafından tercih nedeni olabilecek malzemelerdir ve av yöntemi olarak kullanılabilir. Balığın bunlara yönelmesi ve kurtulma şansı olması esastır. Tuzak ise tırıvırıdır, bent ağlarıdır, legal ticari yöntemlerdir. Balık aç, yemlenmek için geliyor, izlediği yol biliniyor ve önüne yem koyulup avlanıyor. Tesadüfe burada yer kalmıyor ki..:)

    Bu husustaki yaklaşımızıa katılmıyorum.
     
    Son düzenleme: 4 Nisan 2008
  19. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Selam Suat bende senin mesajındaki kırmızıyla işaretlediğim noktaya takıldım. Bu şekilde yaklaşırsak ticari avcılıkta bazı geçiş bölgelerine paragat serilmesinin yasak olduğu belirtilmiş ticari sirkülerde. Peki ben geçmiş zamanda 6 iğneli yaklaşık kıyıdan 1-1,5 metre bel hizzası derinliğindeki suda bir amatör balıkçı abimin paragatı suya yerleştirmesine yardım ettim yemleyip , yaklaşık 40 lı dk larda ki 1 saat olmadığını çok iyi hatırlıyorum gidip baktığımızda 1,5 kg nun çok az üstünde bir levrek yakalandığını farkedip topladık. Peki bu türlü bir paragat avcılığı etik mi onu merak ettim sonuçta biz balığın yolunu kesmedik .İğne sayısı minimum düzeyde sayılır ve iğne aralıkları bile 70cm civarında olmalı çünkü uzunluğu bayağı vardı.
    Şu an için yaptığım bu avın doğruluğunu savunmuyorum sadece senin yazdığına istinaden yanlış anlaşılma olmaması için belirtmekte fayda gördüm.;)
     
  20. balli

    balli m.nuri akkaya

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    9.049
    Şehir:
    erzurum
    Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

    sayın ve sevgili sennur hanım, aynen sizin gibi düşündüğümü ifade etmek isterim.
    belki düzgün ifade edemedim ancak,bu kavram karmaşası aslında her iki tebliğin
    paraketeye bakışından kaynaklanıyor.yani amatöre yasak koymak fakat, ticari avcılık
    için belli şartlarda serbest bırakmak. kabul edilebilir bir durum değil ancak,
    bu maalesef şu an böyle. yani bir çifte standart söz konusu. benim amatör balıkçılık
    tebliğinden anladığım şu ki; ister tatlı su,ister denizler olsun her durumda
    amatör için parakete yasağı söz konusu. ancak benim vurgulamaya çalıştığım kısaca
    şu: her kes için ve her yerde parakete yasak olmalıdır.

    "Rapor" için de söyleyeceğim şudur; inşallah "amatör bir ruh taşıyan" bedelsiz,
    hesapsız ve en insani bir bakış açısıyla hazırlanmış olan bu rapor dikkate alınır.
    güzel ülkemizin güzel insanlarına, yarınımızın varisleri çocuklarımıza yaşanacak
    bir çevre oluşturulması hususunda katkı sağlar. nihayetinde "tebliğ" yayınlamanın
    bir maksadı da budur."Rapor"umuz sayesinde KGM'de işin bilincinde olacak, olayın
    farkına varacak ve kalıcı-etkili düzenlemeler yapılacaktır. Bu rapor ışık olacaktır
    inşallah.

    göz nuru döktünüz, ve emeğinizi esirgemediğiniz için şahsınıza hasseten teşekkür eder, saygılar sunarım.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.