Parçalı sörf kamış kullanımında nelere dikkat edilmeli?

Konu, 'Kamışlar' kısmında kayral tarafından paylaşıldı.

  1. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Teşekkür ederim, dediklerinizi uygulayacağım, sağolun :) Teleskobik kamışlar için dediğinize de aynen katılıyorum ama maalesef pratikte uygulayamıyorum. Düşüyor, şaşıyor veya bir anlık dalgınlık/heyecanla kuma yatırıyorum. Oluşan çizikler ve darbeler nedeniyle 2 farklı kamışı üçü atarken biride balık çekerken 4 kere kırdım. İlk resimde en soldaki siyah kamış bildiğiniz sactan yapılma, sadece en uç 30 cmlik parçası kompozit, geri kalan kısma bozuk parayla vurduğunuzda metal sesi çıkıyor. İnce kum kamışa zarar veremiyor :) 5 sene oldu sadece bu kamışta sıkıntı yaşamadım hala taş gibi ve atarıda çok iyi, teşekkürler :)
    Öncelikle mesaj yoluyla kullanıcı yorumunuzla yardımcı olmuştunuz, bunun için tekrardan teşekkür ederim :) Zamanla elimin alışacağını düşünüyorum daha parçaları takmayı denemedim, takarken bu yazılanların hepsine dikkat edeceğim, saygılarımla :)
     
  2. ercan1977

    ercan1977 Ercan

    Mesajlar:
    428
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    DAM ON-LINEAR tele spin 30
    Favori Makine:
    SHIMANO jhx 4000F
    En İyi Avı:
    Palamut 2 kg
    HAYIRLI OLSUN

    Önder Kardeş merhaba.Surf oltanız hayırlı olsun inşallah.Kaliteli bir seçim yapmışsınız.Mutlu , huzurlu , bereketli , başarılarla ve extra trofe balıklarla dolu , sağlıklı bir hayat dilerim.Herşey gönlünüzce olsun inşallah.Bursa'dan kucak dolusu selâmlar...ERCAN 1977 BURSA
     
  3. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Sağol Abi :) Kamışın pek tanınacak hali kalmayacak, kamışın ilk parçasını makine yatağı da dahil olmak üzere eriyen bant ile kaplayacağım. Ama İlerde bir şekilde mutlaka karşılaşırız, rastgele :)

    Çok teşekkür ederim :)

    Kamışın üzerinde de yazmıyor ama yabancı bir forumda 530 gram olarak okumuştum fakat elime aldığımda 530grmış gibi gelmedi, sanki biraz daha hafif.
    Yanlış bir şeyde söylemek istemem en doğru bilgiyi Ergin Beyden öğrenebilirsiniz. Teşekkür ederim, inşallah sizde aradığınız özellikteki kamışı bulursunuz, kolay gelsin :)
     
  4. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    78
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Herkeze Selâmlar ,

    Aktuel olarak piyasada 2 tip baglanti söz konusu . 1cisi, Spigot diyeri ise Spigot’un tersi !

    Spigot sistemde , kalin parca ince parcaya geciyor !

    Yani inceden kalin parcaya (Uctan itibaren sapa ) 1-2-3 diye numara verecek olursak, 3 (SAP) 2ye (Orta parcaya ) 2de 1e yani uc parcaya geciyor demektir ! Bu sisteme asagidan yukariya da demek yanlis olmuyor ! Diger ters olansa , (ALDIGINIZ KAMIS BAGLANTI SEKLI) Uc parca (1 ) orta parca (2 ye) , 2 de 3e yani sapa gecmekte ! (Yukardan asagiya)

    1 ci sekilde yani Spigot baglantida, BLANK denilen karbon yapinin imalinde cap olarak her yerde ayni malzeme ve özgül agirliga dikkat ,, yani kamis malzemesindeki homojenite , kamisin en iyi sekilde esnemesini ve beklenen düzgünlükte yarim daire cizmesini sagliyor ! Genelde müsabaka tipi kamislar bu sekilde ve 2 parca olarak üretiliyorlar . Yeni üretilen kamis tiplerinde sikca görülen TERS BAGLANTI sekli ise,, gecmelerde yüzük kullanmak suretiyle dahada kuvvetlendirilmis bir birlesmeyi ön görüyor..

    Bazi markalar , bu birlesim yerlerine numara , bazilari harf , bazilari tek cizgi bazilarida cift cizgi (vs.) gibi isaretler koymak suretiyle , hem baglanti istikametini hemde baglantida oturma yerinin tespitini kolaylastiriyorlar. Yapmaniz gereken ,, o sekilleri karsi karsiya getirip birbirlerine dogru kaydirarak baglantiyi saglamaktan ibaret !

    Bazen ilerleme zannedildigi kadar kolay olmayabiliyor ! Böyle durumlarda ,, INISIYATIF almadan önce ya aldiginiz yere gidin yada telefon edin. 1 Kac dakika icinde cok faydali seyler ögrenebilirsiniz ! Bu islerin en dogrusu, magazada , kendi alistirmalarinizi yetkili kisi önünde yapmanizdir ! Bu hem iyi kavramak, hemde özgüveni kuvvetlendirme acisindan önemlidir. Orada , tutma, ayak hareketleri , esnetme ve final pozisyon hakkindada yetkili arkadaslardan gereken bilgilerin alinacaginida zannediyorum ! Zira sunduklari malzemeler icabi cok iyi bir bilgi donanimina sahip olduklarini zannediyorum !!!

    Bunun disinda, kamisiniz bir kac sene öncesi Fransa’da yaptigi patlamayla tanindi . Gercekten hatiri sayilir bir malzemeye , kaliteye , sunuma ve hizmete sahip !

    Güle güle kullanin , sansi bol olsun..
     
  5. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Hiç aklıma gelmeyen şeyleri paylaşmışsınız bunun için teşekkür ederim mutlaka deneyeceğim. Saygılarımla, rastgele :)

    Haluk Abi selamlar :) yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum ve olabildiğince kendime pay çıkartmaya çalışıyorum. Sıkılmadan ve yorulmadan bildiklerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim :)
    1 senedir fırsat kolladığım bir kamıştı, şimdiye kısmet oldu. İnşallah iyi günlerde -kötü havalarda- keyif alarak kullanmak nasip olur, saygılarımla :)
     
  6. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Çok teşekkür ederim arkadaşım, saygılarımla :)
     
  7. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Boran Abi selamlar :)
    Önemli bir noktaya dikkat çekmişsiniz. Hemen gidip kamışın üzerine baktım, -Tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyorum- parçaların birbirine denk gelecek kısımlarında B.S.A.S (blank spine aligment system) yazıyor. Sanırım parçaları birbirine ekledikten sonra aynı hizaya geldiğinde kamış doğru birleştirilmiş olacak.
    Abi birde kafama takılan birşey var;
    Herhangi bir marka 30 liralık makine bile alsak içinden mutlaka bir prospektüs çıkıyor. Böyle bir uygulama neden kamışlarda yok? Birleştirilmesinden temizliğine kadar açıklayıcı 2 sayfa yazı olsa fena olmazdı :)
    Teşekkür ederim, saygılarımla :)
     
  8. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    BSAS yazan yerler kamışın omurgası tabir edilen, fabrikada karbon parçaların tabiri caizse "suyunun bulunması" olayıdır. Parçaların yük esnasında birlikte direnç gösterebilecekleri düzlemin eşleştirilmesidir. Misal birisi tam ufki diğeri tam şakuli istikamette lif yapısına sahip ise eklendiklerinde şakuli olan uç parça ise kırılmaya eğilimli olacaktır diye özetleyebilirim. Hem de tam uyumlu parçalar kadar aksiyon alamayacak ve erimi kısa kalacaktır. Bu noktadan hareketle; kamışların imal edildiği karbon fiber malzemenin birlikte esneyebilmesi için birbirlerine monte olmaları gereken istikamet belirlenip ona göre o noktalar işaretleniyor. Zaten halkalar da ona göre monte ediliyor, BSAS yazan yerleri eşleştirince halkaların da eşleştiğini görebilirsiniz.

    Ben atış stilim gereği o noktalara uymamayı, uç parçaları biraz yana kaydırarak monte etmeyi seviyorum gerçi, onda da yıllardır hiç sorun çıkartmadı bu kamış bana. Gerçekten çok kıymetli bir kamış edindiğinizi söyleyebilirim, özellikle yemli kumsal avlarında fast aksiyonlu olmaması sebebiyle yumuşak yemleri silkelemeden, dökmeden ciddi mesafelere eriştirebileceksiniz.

    Vercelli Piuma Surf diye bir kamış ithal ediyor Ergin Balıkçılık, eğer ona daha resminden aşık olmasaydım Skycasterı yedeklerdim ama ne yaparsınız, cüzdan her istediğimize müsahade etmiyor.:)
     
  9. furunotr

    furunotr Haluk

    Mesajlar:
    1.965
    Şehir:
    Istanbul

    Boran bey; ilk açıkladığınız örnek özelliğinde bir ürün bildiğim kadarı ile bugüne kadar resmen ithal edilmiş değil; tabii kişisel çabaları ile getirttirmiş olanlar mevcut; resmi ve adetli olarak önümüzdeki günlerde "MAVER" kamışlar ile (2 ve 3 parçalısında) bu tür birleşimi görebileceğiz...

    Referans işaretleri ise konuyu açan arkadaşın aldığı Awa Shima'da, Wega Supercore ve diğer ürünlerinde; elbet Verçelli'de, Maver ve tabii ki Shimano'nun üst düzey ürünlerinde standart görebileceğiniz bir özellik; sanırım Daiwa'da da mevcut ancak bu markanın sürekliliği şimdilik ülkemizde mevcut değil; bunun dışındaki ürünlerde böyle bir işaret görmedim; görsem de seri üretim olduklarından bana inandırıcı gelmez... Gerçi kamışı klavuzların yönüne takıp bir sorun yaşamıyoruz ama oldu da herhangibir klavuz değişmesi gerektiğinde bu referans işaretlerinin yararı hayli fazla; gerçi çok iyi bilen biri Selim Öner beyin daha evvel açmış olduğu "Kamışlarda omurga" konusunda işlenmiş olduğu gibi şok yönünü tespit edebilir sanırım...:)

    Her halükarda vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim; ben kendi payıma en azından bana göre ters bağlantıya (ki birkaç ay evvel Maver kataloğunda gördüm) spigot dendiğini öğrenmiş oldum...
     
  10. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Öncelikle hayırlı olsun malzemeniz,bu kamış kulanımında ne yapmanıza yada yapmamanıza gelince,mesela ben olsam,Ceyhunun önermiş olduğu şeyi kati suretle yapmazdım,halkalardan metal parça geçerken zarar verecektir,bu zararı gözle görmek zordur ama misinaya devamlı zarar verir ve misinanın kopmasını sağlar..Mesela kamışın birleşen yerlerine kum kaçırmamaya dikkat ederdim,bu birleşim yerlerine balmumu sürerdim,yüzeyini balistol yağ ile temizlerdim vs vs gibi...
     
  11. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Yorumlarıyla katkıda bulunan herkese tekrardan çok teşekkür ederim :) Kamışı daha birleştirmesemde sayenizde teorik olarak artık nasıl yapacağımı biliyorum.
    Birkaç ay kamışı kullanmayı düşünmüyorum. İşe havanın güzel olduğu bir zaman gündüz gözüyle alışma atışları yaparak başlamayı düşünüyorum. Yeterince deneyim kazandıktan sonra muhtemelen yaz ortaları gibi tam anlamıyla kullanıma geçerim :)

    Bende Ceyhun Bey gibi küçük klipsli fırdöndü kullanıyorum. Benimki remixonun YM serisi, bütün halkalardan rahatça geçiyor ama İstanbuldaki av şekli için galiba uygun değil. Selim Abi bu tip uygulama zarar verir dediğinden alternatifler arasına makina misinasına kasa gözü yapıp, klipsli fırdöndüyü aynı kurşun takar gibi takıp kullanmayı düşünüyorum. Tabi benimki sadece teori daha önce hiç denemedim. Olumsuz tarafı varmıdır bilmiyorum.

    Herkese mutlu yıllar dilerim, saygılarımla :)
     
  12. erence10

    erence10 ismail

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    Edremit/Balıkesir
    Vaayyyy komşum hayırlı uğurlu olsun yeni kamışın, yandı desene körfez. :)
    Ben mesajını göresiye sen Allah bilir denemesini bile yapmışsındır bu nadide eserin. İnşaallah uğuruyla gelmiştir de bol bol alyanaklar çekersin. Güle güle kullanman dileği ile.
     
  13. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Sağol Komşum :) Bu hafta sonu sahile inemeyebilirim ama inecek gibi olursam haberdar ederim, en kötü ihtimalle önümüzdeki hafta sonu kurşun denize düşer. İşlerini ayarlada beraber olta atalım, görüşmek üzere :)
     
  14. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Palomar bağıyla bağlayıp kullanın klipsli fırdöndüyü Önder Bey. Uzun sürede nasıl olsa hangi bağ olursa olsun vurdura vurdura atışlarda zarar görecek ve en nihayetinde bir atışınızda takımınıza elveda diyeceksiniz. 100 cm uzun sarın şok misinasını, mesafede bir şey değişmez, en az 10 av idare eder böylece şokunuz. Zaten daha uzun süre kullanmak pek sağlıklı değil, tuz var, atışta hababam yükün düğüme binmesi var, taşlar, kumlar vs... :)

    Kasa bağı 2-4 misina huzmesi içeriyor, hava tutar. Minik fırdöndü de pek sağlıklı bir şey değil, gece gözüyle av yapacaksınızdır mevkiniz itibariyle, her çekişinizde ilk seramiğe sürtünüp duracaktır, zarar verirsiniz. Klipsli fırdöndünün fırdöndü kısmı kamış seramiğine girmiyorsa pek zarar vermez yuvarlak olduğundan ama minik fırdöndü girerse balık çekiş anında, rulman kısmı keskin olduğundan seramiğe hasar verebilirsiniz berisindeki klipsli fırdöndüye gelene kadar. Tavsiye etmiyorum. Her avdan önce klips bağlamak en sağlıklısı. Kamışı eve gelip 5 dk yıkıyoruz, avdan önce de 30 sn. ayırıp klips bağlarsak pek bir şey kaybetmeyiz herhalde. :) Saygılar.
     
  15. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Normalde bende teleskobik kamışlarda fırdöndü ve palomar bağı kullanıyorum. Dediğiniz gibi bazen farketmeyip küçük fırdöndü ilk porselenden geçebiliyor. Porselenler ucuz yollu olduğundan ve kendim değiştirebildiğimden o kadar umursamıyorum.
    Ama bu kamışın porselenleri özel, mecburen farklı şeyler denemek gerekeceğini düşündüm. Hatta 8 tane porseleni olması da gözümü korkutuyor. Alışkın olmadığımdan İnşallah atarken bir sıkıntı çıkarmaz :)
    Bu gün teleskobik kamışın makine misinasına (normalde kasagözü kullanmayı sevmesemde) kasa gözü attım, boncukçudan da büyük delikli, kamışın ilk halkasından geçmeyecek boyda boncuk aldım birazda ince çiviyi ateşle korlayıp boncuğun halkasına sokup genişlettim.fırdöndünen önce boncuk peşine fırdöndüyü taktım teoride oldu :) Ama pratikte nasıl olur bilmiyorum muhtemlen dediğiniz gibi olumsuz yönleri olacak. Bir dahaki avda bu sistemi deneyip neler olacağını gözümle görmek istiyorum. Kafama yatmazsa bende sizin gibi düşünüyorum, aynısını yapacağım, Saygılarımla :)
     
  16. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Fazla porselen göz çıkarmaz :) Bu kamışlar pendulum atışların enerjisine dayanmak için imal ediliyor (tabi ki daha hafifçe kurşunlarla), büyük balıklarla mücadele için imal ediliyor. Halkaların yerleşim yerleri kamışın yapısına göre, misinayı çok dik açı almadan gerebilmek üzerine tasarlanıyor ki kalama alma aşamasında balık misinayı dik açıyla gerdirip patlatamasın veya kamışın kaldıramayacağı açıyla gerdirip karbonu çatlatamasın. O bakımdan halkalar çok kritik bir öneme sahip. Teleskopik kamışlarda iç içe geçme dolayısıyla bu özellkten biraz ödün veriliyor, parçalıların avantajlarından birisi de yukarıda saydığım şeyler işte. Kamışın halkaları yan rüzgarda falan dahi dolaşma yapmıyor, low rider tipinde olduğundan. Dolayısıyla atışta korkmanıza gerek yok.:)

    Boncuk falan takmak işin doğasına aykırı bence. Çok hava tutar. Onun yerine eğer iri klipsli fırdöndü takmayacaksanız hava tutmayacak kadar ufak ama mukavim ve bilyalı! bir fırdöndüyü kamış halkasından geçmeyecek boy bir halkaya takıp misinaya onu bağlayın. Daha az komplike ve atıcı bir takım olur.

    Tavsiyelerim şimdilik bu kadar, gerisi sizin keyfinize kalmış. bol balıklı, sağlıklı ve mutlu günler dilerim kamışdaşım. :)
     
  17. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    İlgin ve alakan için çok teşekkür ederim arkadaşım, kamışla ilgili kafama takılan bir şey olduğunda fikrini almak için mutlaka rahatsız ederim :)

    Bu gün kamışı kaplama işini bitirdim. İlk parçasına yaklaşık 20-25 gr kadar ağırlık yüklemiş oldum ama artık çizilme ve darbelere karşı çok daha dayanıklı oldu.
    Diğer kamışlarımda bu şekilde eriyen bantla kaplı, bu kamışıda kaplayınca sanki uzun zamandır kullanıyormuşum gibi geldi, çokta karizmatik oldu :) Sırada kamış ayağı var. Yakın zamanda buna birde el emeği bir kamış ayağı yapacağım.

    [​IMG]


    [​IMG]
     
  18. erence10

    erence10 ismail

    Mesajlar:
    29
    Şehir:
    Edremit/Balıkesir
    Çaktırma komşum ben hazırım :) reeling
     
  19. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Cumartesi işim çıktı kardeşim ancak pazar olta atabiliriz, gerçi yarın seni arayıp haber ederim, görüşmek üzere :)
     
  20. kayral

    kayral Önder

    Mesajlar:
    565
    Şehir:
    Edremit
    Favori Kamış:
    awa-shima
    Favori Makine:
    ryobi
    En İyi Avı:
    çupra 2,10kg/Levrek 4 Küsür
    Havalar çok güzel, nerdeyse bahar havası gibi gidiyor. Hanımla güzel havanın tadını çıkarmak hemde güneşi batırmak için sahile indik. Dayanamadım kamışı da yanıma aldım. Sadece parçaları birleştirmeyi denemek ve fazla yüklenmeden savurmak niyetindeydim. Parçaları aynen yorumlarda yazılanları uygulayıp çok şükür bir sıkıntı yaşamadan birleştirdim, yorumlarıyla katkıda bulunan herkese tekrardan teşekkür ederim :)
    Ama kamışın ilk parçasına kauçuk bandı çok sarmışım, eklem yeri çevresindeki 15 cm.lik kısmı tamamen söktüm.

    Birleştirme kısmı bitmişti sıra atışa geldi. İlk atışım kamışı sadece havada savurmak oldu. Güneş tam karşımda olduğundan havaya değilde denize, kurşunun tahminimce 40-50 mt ileri düşeceğini düşündüğüm yere bakıyordum. Ama kurşun çook hemde çoook daha ileri düştü!! Sonra dayanamadım ufak ufak yüklenmeye başladım. 125 ve 150 gr atışları gerçekten çok iyi. Her atış sonrasında gittiği yerleri görünce ağzım kulaklarıma varıyordu :)

    Fotoğraflar aşağıda; hem kamışa ilk günden fazla yüklenmemek hem de kamışın ne kadar esnediğini görmek maksadıyla kamışı dik tutup, açı yanılgısını ortadan kaldırmak için vücudumu biraz eğerek atış yaptım. Yani kamış ilk 2 resim haricindeki resimlerde yere hep dik ve denize doğru doğrusal rota izliyor. Atışta 150gr kurşun ve 120-180 grlık ucunu kullandım.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]