merhaba. bu sabah av için açıldım. kıyıdan baya uzaklaştım. giderken motorda herhangi bir sıkıntı yoktu. bir kez de yer değiştirmek için çalıştırdım motoru. biraz duman çıktı fakat motor çalıştı. duman gözüme oldukça fazla göründü ama motor çalışıyordu. çok rüzgarsız bir hava olduğundan bana çok görünmüştür dedim. neyse bir saat kadar sonra geri dönmek için asıldım ipe, motor çalıştı. yaklaşık 1 dakika çalıştıktan sonra benzin biter gibi durdu. ne yaptıysam çalışmadı. yüzlerce kez denedim, olmadı. henüz 1 aylık bir motor ve yaklaşık 10 saat kadar kullandım. sorun ne olabilir acaba, fikri olan var mı?
Çok fazla deneme olduysa motor boğulmuş olabilir. Bende de aynı motordan var, servisteki arkadaş eğer çalışmazsa üst deposunu aç ve oradan kuvvetlice üfle sonra kapağını kapat tekrar dene demişti. Bir-iki kere denedim işe yaradı. Ama yine de bir servise götürmenizi öneririm, belki karbüratör ayarı gerekiyordur.
hızlı cevabınız ve ilginiz için teşekkürler ama motor çalışırken seyir esnasında durduğu için sanki boğulma gibi bir durum yok. servise götürme işi biraz zahmetli olacak. o bakımdan yapabilirsem kendim halletmek istiyorum ilk etapta.
hımm çalışırken durduysa durum farklı olabilir haklısınız. Peki su atıyor muydu motor? dikkat ettiniz mi ? yani soğutma sisteminde mi bir problem oluştu acaba?
Murat kendin uğraşma belkide çok basit bir müdahele ile düzelebilir. İstanbul ORKA denizcilikte çalışan arkadaşa Parsun motorlarda sorun çıkıyor vatandaş aldığı yere yada servislere sormayıp balıkçı forumlarında sorunlarını çözmeye çalışıyor demiştim, oda bana bizim mootorlarımızı bize niye sormuyorlar demişti ve benden rica etmişti öyle bir durum görürsen abi bana telefon aç diye. Şimdi benden sana tavsiye elini sürmeden motora ORKA denizciliğin (Karaköy) telini bul özelliklen Adem arkadaşlan bir görüş yardımı olacağını ümit ediyorum. Sonucuda burada yazarsan sevinirim. Kolay gelsin.
su atıp atmadığını göremedim. soğutma sisteminde olabilir haklısınız. bir de aklıma benzin deposunda bir pislenme ihtimali geliyor. sanki bir pislik benzin akışını tıkadı gibi geldi bana çünkü çalışırken benzin bitme olayı olmuştu daha önce. aynı onun gibi durdu motor. benzin deposunu temizleme işlemi kolay mıdır acaba
normal şartlarda motor stop etmez abim aldıgın yerin servisi var ise bir ara derim bu arada böyle motorları alındıgında boşta bir kaç saat çalıştırmak gerektigini duymuştum o işlemi yaptın degilmi ? ayrıca ; pervaneleri birde kontrol et motoru kitlemiş olabilir elinle gücün yettigince pervaneyi motoru çalıştırmadan çevir hem sag yöne hem sol yöne tur binsin yeni aldıgın için yagınıda kontrol etmende yarar var abim bilgin olsun en son kıbrısta sıfır bir araç aldıgımızda başımıza geldi araca yag eklememişler bir kaç gün kullandıktan sonra motor stop etmeye başlayınca serviste farkettik tüm masrafları satan firma karşıladı bilgin olsun
sizinle aynı motoru,aynı tarihte bende aldım,benimde Parsunla ile ilgili sorunlarım bitmedi,aynı sorunu bende yaşıyorum,serviside pek ilgilenmedi, ayrıca bu linktede http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=54011 sorunları olanlar yazmış
Merhaba, forum üyelerinin yazdıklarının hepsi olabilir bende katılıyorum. Ama duman çıktı demişsiniz, sakın jıgle açık olmasın ? Olmadığını farz edelim, karbüratörde sarı bir vida var. Onu açıyoruz, biraz benzin akıtıyoruz ( benzin deposundan da üfleyedebilirsin ama aynı anda ) ve start ipini çekiyoruz. Aynı motora sahibim ve bende bu sıkıntılarla karşılaştım, ama sonunda gördüm ki kabahat motorda değil bende. Pervaneye ip dolamışım, motor stop etti ve çalışmadı. Çek babam çek, habire söylen motora, bir de ne göreyim pervaneye misina dolamışım. Motoru boğdum, jıgleyi açık unuttum ( ozaman kara duman atıyor ) vs..
Benzine katılan yağı fazla kaçırdıysanız motor soğuyunca kolay kolay çalışmaz.. duman normalden fazla ise yağ oranı fazla olabilir bunuda göz önünde bulundurun.. temiz yağsız benzin ile deneyin ama önce karbüratördeki benzinin boşalması gerek..
Bu dediğiniz olamaz. 4 zmanlı motorlarda benzin ile yağ birbirine karıştırılmaz. Bu nedenle yağ yanması söz konusu olmaz.
bende de aynı motor var benzinli dört zamanlı motorlarda çok basit bir mantık var bujiye elektrik geliyorsa yani ateşliyorsa ve benzin geliyorsa motor çalışır, bir arkadaş karburatör altındaki sarı (prinç) vidayı söylemiş onu açın ve ipi her çektiğinizde ordan benzin atması gerekiyor, bu olmuyorsa karbüratörü sökün yakıt şamandrası takılı kalmıştır (benimki sürekli takılı kalıyor bir çözüm bulamadım) yada yakıt memelerini göreceksiniz çok ince mikron kalınlığında delikleri var tıkanmıştır, bujiyi tarif etmeye gerek yok zaten söküp ateşleyip ateşlemediğine bakarsın.bir keresindede bu sezon başı motor 3-5 ay çalışmadığındanmı yoksa fazlamı yatırdık, çalışıyor biraz duman atıyor yüke binince stop bujiyi açıyorum yağ içinde belki 15-20 defa bujiyi temizledim sanırım gömleğe yağ sızmış onu attı bir daha sorun çıkarmadı.şimdiden kolay gelsin
arkadaşlar her birinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum forumda yazdıktan sonra uFuK-28 arkadaşın tavsiyesini dinleyerek orka yı aradım. onlar da aynen bazı arkadaşların dediği gibi karbüratör altındaki sarı pirinç vidayı açmamı ve bir miktar benzin akıtmamı söylediler. vidayı açtım ve bir damla bile benzin gelmedi. bunun üzerine şamandıra takılı kalmıştır dediler. birkaç kere hafif vurmama rağmen düzelmedi. motoru bagaja atıp bulunduğum yere yakın sayılabilecek mesafede bulduğum ustanın yanına gittim. zaten 10 saate yakın kullanmış olduğum için bakım zamanı da gelmişti, o da çıkar aradan diye düşündüm. aynen sorun pompaymış. pimiyle ilgili sıkıntı var dedi. ayrıca rolanti ayarıyla ilgili sıkıntı var dedi. onu da ayarladı. motor yağını ve kuyruk yağını da değiştirdi. velhasıl herşey halloldu gibi görünüyor. inşallah bu akşam üzeri teknede deneyeceğim. inşallah sorun çıkartmaz. dün yaklaşık 1 saat 45 dakika kürek çektim 2 kere daha aynısı olursa vücut geliştirme yarışmalarına hazırlanmayı düşünüyorum
Hayırlısı olsun murat bey ; Umarımm dediğiniz gibi tekrar sorun çıkmaz.Aslında bir çoğumuzun yaptığı hata bu ; işi bilen kişilere sormak yerine acaba kendimiz halledebilir miyiz diye uğraşıyoruzbakın ne güzel olmuş rodaj bakımıda çıkmış aradan...Şimdi daha bir güvenle binersiniz işallah. BU arada noldu son durum denediniz mi? sorun yoktur umarım. Bende bir parsun kullanıcısı olduğum için merak ediyorum biryandan
Deniz Bey ; Sizin motorda son durum nedir?En son arızalanmıştı ve servise götüreceğim yazmıştınız? noldu halledebildiniz mi?
teşekkür ederim. motoru taktım, ipiçektim.o da ne çalışmadı. tekrar tekrar denerken 5. denemede falan çalıştı. durdurdum, tekrar denedim sorun yok. balığa çıktım, çok güzel mercanları aldım yani şimdilik bir sıkıntı yok. inşallah böyle devam eder
Benim motorda uzun süre yan yatırıp beklediğinizde benzin akma sorunu var. oda karbiratörde kalan benzinden. Motoru servise götürmedim. Motor yan yatırıp taşıdığınızda hemen çalışmıyor. 5-10 dakika dik tucunca kolaylıkla çalışıyor. botun üstünde yatık dururken 1-2 dakika suya indirip bekleyincede çalışıyor. tabi benzin anahtarını iç depo tarafına çeciriceksiniz önce. Ben kendim denemedim ama arkadaşım benim motrukullandı. Motor 50 -100 metre gittikten sonra boğulup istop ediyor dedi ama ben rüzgarsız bir hava görüp denize çıkamadım yani deneme şansı bulamadım. Çarşamba perşembe günü gibi bir deneme yapıcağım buraya yazarım.