Evet balık avı dünyası sadece Istanbul'dan ibaret değil; ancak % 50'sini kapsayabilir... Pekçok çeşit, marka ve model ürün görürsünüz Boğaz'da... Zaten ithalatçıların ve malzemecilerin pekçoğu da bu yüzden Istanbul'dadırlar ve zorlu bir test platformudur Boğaz... Ben zaten bu markadan hazzetmediğimden bahsetmiştim; elimde orjinal bir USA modeli de mevcut; yani kullanmışlığım da var... Eh şimdilerde üretimi Çin'e kaydırdığını da düşünecek olur isek pek içim elvermiyor bu ürünlere... Daiwa, Shimano kullanmış-kullanan biri olarak Penn'i bunların yanına alıp kıyaslama bile yapmam... Tabii kendi kullanım şartlarına göre üretiyorlar makinaları bunun da etkisi olsa gerek bu konuda... Çıkrıklarını müstesna tutuyorum tabii ki... Çok iyi ürünleri var bu dalda...
Evet belki de beğenmememin; yahut benim için kullanışlı olmadığını düşündüğüm Penn'in bu tür ürünleri sanıyorum; ve zaten bahsetmiştim ya da Penn markasının tamamını da diyebiliriz; kendi kullanım alanları için tasarlanıp üretildiklerini düşünüyorum şahsen... Yani ya iç sularda iri ve mücadeleci balıklar; yahut okyanus kıyısı veya açıklarında avlanacak yine iri ve mücadeleci balıklar için... Şartlar böyle olunca makinaların biraz ağır ve hantal olup belli bir hedefi olması ve dolayısıyla belli bir amaç için üretilen makina kullanımının gayet dar bir alana hitap etmesi; bu nedenle de pekçoğumuzun veya en azından benim kullanım alanına uymaması bu beğenisizliğin sebebi olabilir...(Adamlar da kallavi zaten; pekçoğumuz ufak-tefek kalırız yanlarında...) Sanıyorum iç piyasayı hedefliyorlar ve diğer ülkelere satabilirmiyiz diye bir kaygıları da yok ayrıca... Aslına durumu böyle değerlendirdiğinizde gayet güzel ve verimkar ürünleri mevcut... Çıkrık zaten özellikle kullanım şartlarına haiz olduğundan çok ayrı değerlendirilmesi gerekiyor ve çok iddialı ürünleri var; bu konuda belki de 1 numara... Durum böyle olunca dış piyasayı hedefleyen çok çeşitli ve esnek ürünlere imza atan Daiwa ve Shimano'nun daha fazla beğeni kazanması da normal oluyor sanırım...