Perch ve Turna avı için Makine Seçiminde Yardım Bekliyorum

Konu, 'Makineler' kısmında forzaemre tarafından paylaşıldı.

1. yk71

yk71 Yüksel

Evet, bilye lazım. Tabak kadar da büyük değil üstelik.
    Benim bozulan Exage'yi geçenlerde aldığım yere götürdüm. Bir şeyler uydurdu taktı başka bir makineden( atma telinin oraya- misinayı saran yere). Ama eskiden orada bir de bilye vardı. Bilyeli olunca o kısımdan misina geçerken, orası da dönüyordu. Bu bilye sanki misinanin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyordu. Geçenlerde bu makineyi avda kullandım. Baktım... Bana sanki misina eskimiş gibi geldi.
    Buraya bir bilye bulabilsem 50 kuruşluk çok iyi olacak...

2. yk71

yk71 Yüksel

Bana atarı fazla gibi geliyor ama kullananlara sormak lazım. 10-30, 10-40 sanki daha uygun gibi. Zaten bu kamışı aldıktan sonra bir kamış daha alırsın. :)

3. yawruaslan

yawruaslan kadirco

Favori Kamış:
    Okuma Trio Rex 3 Parçalı-Lineaeffe Spider Surfer 420 cm - Okuma Helios 240 cm
    Favori Makine:
    Ryobi ApPower 8000 - Okuma Ceymar 40
    Okuma ceymar 40 ben alsim mutluyum memnunum

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sorun bilyada değil ki. Sorun makinenin Shimano olmasında. Niye shimano'dan uzak dur dedik arkadaşa? En iyi shimano olmayan shimanodur, her zaman söylerim.

Oraya bilya takılmış olması hata. Oraya takılacak bilya öyle ucuz, dandik bir bilya değil. Böyle bir şey takmıyorsan, hiç takmayacaksın ki, öyle başa bela çıkarmasın. Siyah, teflon burçlar satılıyor, onlar daha iyi netice verir.

Bak kaç defa sweepfire dedik. Senin exage 5 bilya, sweepfire tek bilya. Ama sweepfire en azından bu başına gelen sorunla seni üzmez. Yani sarma telindeki bilya kilitlemez, misinayı ezmez, bozmaz. Olay basit, olmayan şey, bozulmaz da elbette.

Ha, oraya SKF'nin bir modeli oluyordu senin exage'de. Ama inan değmez uğraştığına, at gitsin, kurtul bir an evvel o döküntüden.

5. oz-ser

oz-ser özkan

Bu Sizin Görüşünüz tabi serdar bey, piyasa fiyatı bu yönde, Dediğiniz fiyatlara okuma atomic 60 veriliyor şuanda. Ama Catana Sınıfına Göre benim görüşüm Memur Kesiminin Broadway'ı gibi bir makina, tabi seçimler kişiseldir herkesin kendi şahsi görüşü. Ya da Shimano Hypeerlop 4000fb de alınabilir dediğiniz fiyatlara gayet kullanışlı bir makina.

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sorun şu. Türkiye'de broadway fiyatına, Almanya'da Mercedes alıyorsun zaten.

Olay ise, Catana ve Hyperloop'un 100 TL edecek makine olmayışı. Bakıyoruz, şu kadar işçilik, ki preste plastik baskı altı üstü, bu kadar malzeme... Bayi karı, garanti vs. vs. düşün, en fazla 50 TL eder bu makinalar. Bundan fazla verirsen, fazla para vermiş olursun.

Gayet kullanışlılık lafı da aslında biraz müphem oluyor. Bu noktadaki sorun şu. Ciddi ciddi kaç makine kullandık? Kaç makineyi bu işe yaramaz diye denize filan attık? Ele alıp bir gün kullanmaktan bahsetmiyorum. Mesela, benim bölgede favori makinam Emblem Pro'dur. Öyle kullanışlı, böyle kullanışlıdır ki, öyle böyle değil. Ama, biri alıp çapariye giderse boğaza, başına bela da olabilir. Ve dahası, hiç farkedemez bile makinenin ne dertler çıkardığını. Rahat, yormuyor, bozulmuyor diye de o da çok memnunum diyebilir ama, çaparinin boş gelişinin sebebinin makine olduğunu göremez.

Şimdi şöyle bir şey var, maaelesef. Kimse bankerin oğlu, kendisi filan değil. Hepimiz gelir seviyesi belli insanlarız hemen hemen. Bu noktada şu önemli oluyor. Bu iş öyle 50 TL'lik makine ile filan olacak iş değil. Ha, 50 TL ancak edecek olsa da, 100 TL'ye satılan makine ile de olacak iş değil. Siz köprüye balığa yada bayramda kaynanaya gitmek için araba almıyorsunuz. Siz, bilfiil ralliye, dağa taşa, çamura, kovalamacaya gitmek için araba alıyorsunuz sizin tabirinizle.

Bu noktada, bu makinelerin istekleri karşılaması olası değil. Bak ne yazmış adam: Perch ve Turna avı. Bu ne demek, akşama kadar atacağım, çekeceğim demek. 50 kere atıp çekecek, yormayacak ki, 51. cide denk gelecek koca turnayı kandırabilsin. Ve 51. de ısıran turnayı da, sorun çekmeden kıyıya alabilsin.

Bu hyperloop, catana, sweepfire filan, bu işler için değil. Şehrin göbeğinden nehir geçer mesela. Yakındır, gidersin, atarsın yemli, yayın gelir, sazan gelir, bir şey gelir. Derdin öyle ayaküstü, bara, kahveye vs. gitmektense ava gitmektir öylesine. Orada sosyalleşirsin, vakit geçirir, eğlenirsin. O zaman bu makineler bir anlam ifade eder, ucuz, küçük, bozulana kadar kullan, bozulursa git bir daha al. Bunlar hiç bir işte çok iyi değildir, ama her işe az buçuk yarar, seçmek için debelenmezsin, yok devri, yok kalaması filan kasman gerekmez. Hah, işte bu işler için olan makineler bunlar.

Ama maalesef, sanki bu işler 100 TL'ye takım alınıp yapılabilecekmiş gibi gösteriliyor. Bu yaklaşım olmasa, belki o arkadaş, bir iki ay sıkacak, bakacak, ihtiyaç kredisi alacak vs. vs. ama gidip kendisine yarayacak daha doğru dürüst bir şey alacak.

7. forzaemre

forzaemre Emre

En İyi Avı:
    Aynalı Sazan , 5,5 Kilo
    Yorumlarınız için çok teşekkürler.Okuma Ceymar 40 lığı almakta karar kıldım.Umarım benim dışımda karar vermekte zorlanan arkadaşlara da yardımcı olmuştur bu konu.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Senin dışındaki arkadaşlar için tekrar hatırlatalım o zaman. Daiwa sweepfire veya crossfire, 150 TL civarı ve altına alınabilecek en iyi aletlerden biridir. Gidip, bilya sayısı, drag gücü filan gibi anlamsız ve lüzumsuz katalog değerlerine bakarak yanılmayın derim.

Drag gücü lazımsa, kalama pulunun altına kağıt koyarsınız, bilya lazımsa nalbura gidersiniz. Ama makine istiyorsanız, tercihiniz böyle olsun.

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Monoflament harici kullanilacaksa sweepfire tavsiye etmem. Sarim klavuzu plastik yatak uzerinde donmeye debelenen aluminyumsu bir silindirden ibaret. Aynisi crossfire icinde gecerli. Ip kullaniminda yatak yapiyor. Dogal olarak da ipi tiftikliyor. Kaloma veya mekanik bir sorun yaratmadi lakin kolda ciddi tolerans var.

Ben sarim klavuzunu degistirdikten sonra mono sardim, simdi feeder avlarinda kullanmaktayim.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    100 TL'lik makine alıp, 200 TL'lik misina sarılacağını pek düşünmüyorum ama...

Biz çılgın Türklerin bu potansiyele sahip olduğumuz gerçeğini göze almak gerekiyor.

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Ben sardim :D gerci orta kalite olan sufix sarmistim :) hatirlamiyorum tam fiyatini ama makinaya yakin olsagerek. yedi bitirdi klavuzu sonra da tiftiklendi. Gerci su an sarili olan mono da eften puften degil. Daiwa samurai 0.25 sarili.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Şansımıza Türkiye bu konularda avantajlı. Şöyle ki, bu dertleri çözebilecek bilya bulmak ve almak gayet mümkün. Yani, sweepfire veya crossfire alıp, bir kaç bilya takviyesi yapmak gayet kolay ve uygun fiyatlı oluyor.

13. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Gene, dahiyane MÜHENDİSLİK ! bilgini döktürüp konuşturmuşsun Serdar. :thumb: :thumb: :confused: Adamlar, niye sana danışmadan iş yapıyorlar ki ? hihi

14. forzaemre

forzaemre Emre

En İyi Avı:
    Aynalı Sazan , 5,5 Kilo
    Sonunda elime ulaştı.Makineyi sahada daha denemedim fakat çok hafif ve sessiz bir makine.Kamışıda uygun seçebilirsek bu sezon güzel avlar yapabileceğimi düşünüyorum.

15. onat

onat turhan onat