Rapala ile levrek avında kullanılacak teknikler

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında Matchbox tarafından paylaşıldı.

  1. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Merhaba arkadaşlar, umarım aşağıda vereceğim bilgiler işinize yarar....:D

    İki, üç aydır rapala ile Levrek avı konusunda yaptığım araştırmalar konusunda topladığım bilgileri sizinle paylaşmak istedim arkadaşlar.
    Akşam Fransız Chesse Peche (Av ve Balıkçılık) kanalında adamların levrek avında kullandıkları rapalaları görünce doğru bilgilere ulaştığımı bir kez daha anladım.....

    Rapala Boyu:
    Tercihen, 7 veya 9 cm olmalıdır. Ben 7 cm olanlarını tercih edeceğim. Nedeni ise büyük boy rapalaların levrekleri ürkütecebileceği....

    Rapala derinliği:
    Rapalanın yüzeceği derinlik en fazla 2 karış olmalı (su yüzeyinden 20 cm.) olmalı. Yani levrek için yüzen (floating) rapalalar tercih edilmeli. Botla çok az gazla (hatta rolantiye yakın) kıyıdan en fazla 30-40 mt. açılarak insanlardan uzak (özelliklede dere yataklarına yakın) sahiller taranmalıdır. Rapala botu 25-30 mt geriden takip etmelidir, kullanılan takımda kurşun kullanmaya gerek yoktur....

    Rapala Rengi:
    Bence levrek avında en önemli konu rapalanın rengi.Rapalanın sırt rengi YEŞİL ve YEŞİLİN tonu olmalıdır. Karın kısmı fazla parlak olmamalıdır. (Rapala parlarsa levrek ürkebilir)..Şimdi neden Yeşil diyeceksiniz? Biliyorsunuz levrek genelde gümüş balığı (Aterina) sürülerinin peşinde dolaşır. Gümüş balığının sırtı güneşli sularda yeşile yakın bir görüntü almaktadır. (Ben bunu internetteki bazı gümüş balığı resimlerde bizzat gördüm). Akşam Chesse Peche kanalındaki balıkçılarda yeşil tonlu rapalalarla levrek yakalıyorlardı....

    Şimdilik edindiğim bilgiler bunlar......
    Hepinize rastgele.;)
     
  2. Torikcan

    Torikcan

    Mesajlar:
    3
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    kamış-kasnak
    En İyi Avı:
    en büyük balık kefaldi-4.5 kilo istavrit
    arkadaşım sana katılıyorum ve bende 3,5 cmlik bir rapala var ona vuran levrekler daha küçük oluyor fakat daa çok vurma olasılığım oluyor
     
  3. Yakamoz

    Yakamoz MUSTAFA

    Mesajlar:
    880
    Şehir:
    İSTANBUL==TRABZON
    Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Verdiğiniz bu değerli bilgiler ve emeğiniz için teşekkürler
     
  4. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Önemli olan paylaşmak sevgili Mustafa.....
     
  5. diyafram

    diyafram Selçuk ÖZŞENER

    Mesajlar:
    503
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen.
    Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Konu başlığındaki tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır.
    Neler yazılabilir: Knu başlığındaki balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyıda alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır.

    Özellikle Sadece Konu başlığındaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım.
    Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır.
    Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
     
  6. mali_80a

    mali_80a

    Mesajlar:
    1
    iyi günler...Yazılarınızı büyük bir ilgiyle takip ettiğim bu forumdandan bu güne kadar çok faydalandım. Bilgilerini paylaşan tüm dostlardan sonsuz teşekkürler...

    Soruma gelince : Sırtının boyu, rengi gibi özellikleri çok güzel açıklamışsınız ama sırtının yüzen mi(floating), havada asılı duran mı(suspending) yoksa batan mı(sinking) olanının daha kullanışlı olduğu ile ilgili bilgi edinmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
    Not : Bu arada rapala'yı tekneden kullanmayı düşünüyorum. Kıyıdan at-çek yapmıyorum.
     
    Son düzenleme: 12 Eylül 2006
  7. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Arkadaşlar ben rapalayı sanki su üstünde balık yürüyormuş gibi çekmeye çalışıyorum çok memnunum o bölgede levrek varsa kesinlikle alttan doğru yeme strike yapıyor.
    Rapalnın rengi levrek için en iyisi mavi veya yeşil renkli alt tarafı beyaz olanları tercih ediyorum.
    Benim kişisel tecrübelerime göre rapala tarzı sahte yemle yakaladığım levreklerin midesi hep boştu (Belki bana öyle tesadüf etti) benim bundan çıkardığım sonuç balık çok aç olursa sahte yeme ilgi gösteriyor.
     
  8. nitro

    nitro

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    istanbul

    merhaba,

    tekneden av icin oncelikle suspending sonra floating tercih ederdim ben. tekne ile cekerek gidilcekse bu ikisi daha mantikli gelmekte bana. yanliz her 3 stili de elde tutmak ve denizi sirayla taramak adina kullanilsa daha iyi olur. yani ilk once floating denenir sonra suspending sonra sinking. boylece tum derinlikler taranmis olur..
     
  9. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Rapala ile Levrek Avı

    Ben de rapalayla levrek avı konusunda kişisel gözlemlerimi ve tecrübelerimi iletmek isterim.

    1- Rapalayla levrek avında denizin biraz çırpıntılı olması verimi oldukça artırmaktadır. Zira levrek çok ürkek bir hayvan olduğundan bizim onu görebildiğimiz her ortamda o da bizi görebilmekte, teknenin gürültüsünü duyabilmektedir. Nispeten çırpıntılı zamanlarda ve teknede olta düşürerek, yer değiştirerek takırtı, tukurtu çıkartmadan avlanmak gerekir.

    2- Sabah gün doğarken ve akşam gün batarken verim daha yüksek olur. Hatta bu saatlerde çarşaf gibi denizde de verim almak mümkündür.

    3- Olabildiğince kıyıda-sığ suda hareket etmek gerekir. Dalganın çatladığı bölge en iyisidir. Küçük körfezleri pas geçmeden kıyı çizgisine uygun rota ile hareket edilmelidir. Bu amaçla su kesimi sığ tekneler tekneden rapala ile avcılıkta ve diğer tip sırtıcılıkta daha iyi kullanım sağlar.

    4- Rapalanın boyu balığa göre değişmelidir. 500 grama kadar ispendekler için 7 cm, 1500 grama kadar 9 cm, daha büyük balıklar için 11 ve 13 cm lik rapalalar daha uygundur. Orantısız boyuttaki rapalalar zaten az sayıda alınan vuruşların israf edilmesine neden olabilir.

    5- Rapala tipi ve rengi hava ve deniz şartlarına göre ve bazen balığın tercihine göre seçilmelidir. Magnum tip rapalalar verimli olsa da, Hamsi tipliler ile, prencess tip yanlarında tirsi mühürü bulunanlar çoğu zaman daha fazla iş görür.
    Rapala Magnum
    [​IMG]
    Yozuri Minnow (hamsi tipli)
    [​IMG]

    Bulutlu havalarda ve nispeten bulanık sular ile sabah ve akşam alaca karanlıkta hamsi renkli parlak krome rapalalar ve kırmızı kafa-beyaz vücutlu magnum tipleri, güneşin parlak, suyun duru olduğu zamanlarda ise bakır sarısı renge kadar koyu sarımsı renkler ile uskumru çizgili modeller daha etkindir.

    6- Uygulamada; teknenin hızı (rölanti ayarı), büyüklüğü ve diğer şartlara göre kendimizi ayarlamalıyız. Zaman zaman (durgun ve sığ sularda, plajlarda) ölüm sessizliği modunda en düşük rolantide gitmek gerekirken, çırpıntılı ve bulanık sularda ve derinlerde bazen 3 knot hız az gelebilir.
    Salınacak beden miktarı 20 metreden 50 metreye kadar değişir. Kıyının girintililiği, balığın ürkekliği, ve bulanıklık ve dalgalılık gibi görülebilirlik ve gürültü açısından avantajlı zamanlarda daha kısa, diğer zamanlarda ise uzun beden salmak gerekir.

    7- Bazen diplemeyi önlemek için rapalanın gagası kesilmelidir. Yine otlu bölgelerde karın altındaki kanca ve halkasını çıkartmak yerinde olur. Balık hassas ise misina doğrudan rapalanın halkasına bağlanmalıdır, diğer zamanlarda arada ufak bir fırdöndü kullanma avı engellememektedir.

    8- Çeşitli aksiyonlarda sahteler vardır. Kuyruk sallayanlar, yukarı aşağı dalanlar, su püskürtenler, pervanesi olanlar vs. şartlara göre kullanılabilir. Bunların seçiminde levrek dışındaki türlerden av beklentisi de rol oynar.
    Neşeli ve bereketli avlar dilerim
     
    Son düzenleme: 13 Eylül 2006
  10. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    kıyıdan at çek yapılarak tutulabilirmi,bunun için önerileriniz nedir.
     
  11. Bende şunu sormak isterim,
    Rapala boyu büyük olduğunda (9cm ve üstü) kullanılan rapala bazen 2'li bazen 3'lü kırma oluyor.
    2 ve 3'lü Kırma rapalanın avdaki etkisi nasıldır. Nerelerde kullanılmalı veya Levrek avında bu tip rapala kullanabilirmiyiz.
     
  12. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Yakup Bey, teşekkürler...
    Açıklamalarınızın bizlere yararı olacağı kesin....:)
     
  13. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Rapala ile Kıyıdan at çek

    Kıyıdan at çek ile de gayet verimli avlar yapılabilir.
    Bu amaçla kullanmak için mutlaka iyi bir spin kamış ve iyi bir makine (50 lik) ihtiyacınız var. Aksi taktirde uzak ve isabetli atış için kurşun ekleme vs. performansı düşüren yöntemlere başvurmak yada gereksiz atış ve aksiyonlarla yorulmak durumunda kalırsınız.
    Kıyıdan atmak için magnum modelleri daha uygundur. Tam yüzeyden yüzen yada mevkiye göre 1-1.5 metre derinden gelen modeller kullanılabilir.
    Yine önünden su fışkırtan modeller de olmadık yerde balığın ilgisini çekebilmektedir.
    Sarım seri olmalıdır. Bu amaçla 4:1 ve üstü devirde makine kullanılmalıdır. Eğer uzak atma sorunu yaşarsanız kıyıda atışta kurşun kafa ragbar ragloular ve jackjig denilen ağır kaşıklar da verimli olur.
    Jackjig
    [​IMG]
    Kurşun kafalı raglou
    [​IMG]
     
  14. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Kırma sahteler...

    Bunlar son zamanlarda çıkan zarganaya kadar değişik modellerde olanı var. Kırma modelleri tatlısuda kullandıklarım haricinde denizde denemedim.
    Aksiyonuna bakmak lazım, nasıl salınım yapıyor. Derinlik tutturmada sıkıntı çıkartıyormu, kendi üzerine dolanıyor, kancaları birbirine geçiyormu? vs.
    Bence bunlar tekneden düzenli çekişlere uygun modellerdir. Kıyıdan atışta yukarda saydığım sakıncalar olabilir. Tekneden düzenli çekişte akya, kuzu, kılıç, marlin, labmuka, torik ve bilhassa kofana avında verimli olacağı ama levrekte aynı hazzı vermeyeceğini tahmin ediyorum.


     
  15. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    hocam çok teşekkür ediyorum , değerli bilgileriniz için.
     
  16. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    yakup abi teşekkürler bilgi için,
     
  17. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Yakup Bey,
    Silikon zarganayla levrek avlamayı hiç denedinizmi?
     
  18. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Bu tip te vitrinlere yeni çıktı. Zarganaları özellikle Karadeniz'de lüfer kofanada denemek gerektiğine inanıyorum. Ragot un kurşunsuz modelleriyle avlandım fakat zargana balığına tıpatıp benzeyenlerle avlanmadım. Raglou Ragot lar da zargana diye anılıyor. Karışıklık olmasın.


     
  19. Matchbox

    Matchbox

    Mesajlar:
    500
    Benim bahsettiklerimde Raglou Ragot tu Yakup Bey.
     
  20. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Mükemmel denecek şekilde, balık gibi davranan kırmalı rapalalar mevcut.

    [​IMG]

    http://www.ngcsports.com/ adresinden izleyebilirsiniz.

    Ama başka videolarda var. Bir TV kanalı, bu yemi almış test etmiş. Levrek geliyor. Bakıyor şöyle, bir daha bakıyor, "kimi kandırıyonuz, siz beni sazan mı sandınız" der gibi öylesine dönüp gidiyor. Nedendir, bilinmez. Ama programı yapanlar, kötü not vermişler..

    Sanırım bizim rapalalar, balığa benzemiyor. Levrek (kofana vs.)'nin ilkel merak dürtüsü balığı ona çekince, balık bu dürtünün "bir bak, anla öğren, neymiş, ne ilginç şey yavv." gibi olan aksiyonunu "kap, yakala onu" gibi anlıyor ve atlıyor yeme. Gerçekten, balığın rapalaya atlayışı ile canlı balığa atlayışı bile farklı.

    Suni yemin aslında bu avantajı var. Gerçek yem, ancak gerçeği gibi oluyor. Fakat suni yem, ekstra bir cazibe sağlayabilecek şeylere sahip olabiliyor. Şu kaşıklara bakalım. Canlı yemden vs. defaten etkilidir. Ama, balığa filan benzemez..

    Asıl gerçek şu. Rapalaların çoğu, balığın değil, balıkçının zevklerine göre yapılıyor. İşte eskilerden bir usta ve onun rapalası:

    [​IMG]

    Şimdi zakkumları yolalım, rapalaları ucuz fiyattan satalım mı? Hayır elbette. Bu ustamızın söylediği, öyle her zakkum yaprağının bu işe olmadığı. Boyu, eni, sertliği vs. uygun olursa iş yaparmış..

    Kısaca, doğal yemler ayrı bir husus. Yapay yem kullanırken, illaki doğal görünsün diye uğraşmaktansa, balığı cezbedecek bir hale sokmaya çalışmak daha önemli. Bence, sahte bir yeme, doğal görünsün diye uğraşmak, hiç makul sonuçlar vermiyor.