Rapala ve sair kandırıcılar Hk.

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Görmem lazım sevgili Mustafa.Zira son zamanlarda deniz avı icinde geliştirilmiş Popperler vardır.
    Sevgiyle kal,resmini yollayıver.

2. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...

bendeki popper ler bunlar üstadım. buradaki tüm balıklar elimde mevcut. aceba iş yapar mı?

3. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    birde bunlar var.

4. cello1956

cello1956 Celalettin EREN

:) Vedat ağabey,yazılarınızı pür dikkat takip ediyorum.Elinize sağlık,bizlerle değerli bilgilerinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyorum.Benim sizden ricam turna (baracüda)balığı sırtısını çizimle veya anlatımla tarif etmeniz.benim bulunduğum yörede(seferihisar-gümüldür-özdere)senenin belli zamanlarında bol miktarda bulunmaktadır.Şimdiye kadar,lambuka ve torikten fırsat bulupta avlıyamadım.Bundan sonra bunun üzerine eğilmek istiyorum tabi sizden aldığım bilgiler ışığında.Şimdiden teşekkür ederim,rastgele.:)

5. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim
    Konu olarak acıp resimlerle yollayacağım.
    Sevgiyle kalınız

6. cello1956

cello1956 Celalettin EREN

:) Teşekkür ederim,sabırla bekliyorum.Rastgele.:)

7. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Sevgili Vedat abi,

Ben de dertliyim bu rapalalar konusunda. Elimde muhtelif rapalalar olmasına rağmen turna avlarımızda ne kadar uğraşsakta bizim balıklarımız rapalaya değil gidip 1 ytlye alınmış olan sasilere düşüyor deli gibi.(Üstelik sasi kullanmayıda hiç sevmiyorum artık) Oysa ben bu güzel oyuncaklarla onların benimle birlikte oynamasını ne kadar arzu ediyorum bir bilseler. Rapala kullanımın da az olması sebebiyle bende çevremde bu konuda tecrübeli insan bulamadığımdan eksiklerimi uygulamalı olarak tamamlayamıyorum. En son 2 adet rapala x-rap aldım ama henüz suya indirme fırsatım olmadı. Alabalık konusunda çok nadirde olsa baraj gölünde rapala kullanarak yakalamış olan insanlarda var.Muhtelif videoları izledim ancak burada asıl işin kullanılan rapala kadar onu hareketlendirmede olduğunu gördüm. Mesela bunlardan biri sizinde çeşitli rapalaları anlatırken kullandığınız WTD aksiyonu. Ancak genel olarak rapalalara verilen aksiyonlar için olta hareketleri ne videolarda yeterince gösteriliyor, öğretiliyor ne de ben internetten yaptığım araştımalarda bir başarı sağlayabildim. Sizden ricam turna ve alabalık için rapala aksiyon çeşitleri ve oltamızı nasıl kullanacağımıza dair bizleri bilgilendirmenizdir. Elimdeki mevcut rapalalarında en kısa zamanda resimlerini görüşlerinize sunmak için buraya ekleyeceğim. Saygılarımla..

8. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Sevgili Rıfat
    Piyasada bulunan vobler çeşitliliği, renklerinden şekillerinden kaynaklanan cezbecidiliği Turnadan önce bizlerin al benisine sunuluyor...Yaklaşık 7-8 yıldır 10 larca renk ve model vobleri Turna avında kullandım ve tecrübe ettim...Bu tecrübenün sonunda geldiğim noktada vobler kutumda turna avında kullandığım ve garanti av sağlayan modellerin resmini aşağıya ekliyorum..İlk olarakTurna avında en önemli 2 nokta renk ve harekettir...İlk önce renkmi yoksa hareketmi diye
    sorarsan önce hareket derim...Çünkü aynı merada aynı model aynı renk fakat uzunluk olarak aralarında 2 cm fark voblerlerden uzun olanının hareket kabiliyetinin daha iyi olması sebebiyle kısa olanla hiç Turna taktıramazken diğeriyle mükemmel avlar gerçekleştirdim...Hareket kabiliyetinden kastım voblerin kuyruk hareketidir...Kısa olanla turna avı yapabilme ise avcının kabiliyeti , meranın özellikleri ve meradaki balığın av dönemindeki beslenme alışkanlığı ile alakalıdır...Bu durum dönem dönem değişir...Renk konusuna gelince geldiğim noktada en başarılı renkler sırasıyla BEYAZ-KIRMIZI-TURUNCU-YEŞİL dir...Bu renklerin en az 2 sinin bir arada olduğu modeller her zaman favorim olmuştur...Marka olarak en başarılı marka rapala modeller ise Rapala Magnum Floting ve Shad rap ve Süper Shad rap modelleridir...Rapala X rap modellerinden bir kaç farklı renk edindim fakat henüz tecrübe etmedim.
    Aşağıya resmini eklediğim modelllerin öncelikli olarak rapala magnum floting beyaz gövde kırmızı kafa vede beyaz gövde turuncu desenli 11 cm olanlarını hem kıyıdan at çek hemde sırtıda kullanırsan başarılı avlar yapman mümkündür...Bunun haricinde at çek ve sırtı hızı çekerken kamışa vereceğin aksiyonlardaki tecrüben vede yemde ısrarcı davranışların başarını olumlu etkileyeceğinden emin olabilirsin....

9. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Hakan abi kıymetli tecrübelerini paylaştığın için çok teşekkür ederim. Özellikle resimlerinde bulunan beyaz üstü turuncu kombinasyonluyu temin edip denemeyi düşünüyorum. Kayseri'de bu işin meraklısı çok olmayınca fazla bir modelde yok. Nettende görmeden eline incelemeden her zaman herşeyi alamıyorsun ya da beğendiklerinin stokları tükenmiş ve yerine aylardır yenisi konmamış olabiliyor. İnşallah ağustos ayında Ankara'ya bir ziyaretim var ve orada bahsettiğin modellere ulaşma imkanım olur diye düşünüyorum. X-rapta kullanılan hologramlı renkler shad grubunda da kullanıldı. X-rap shadleri de görmeni tavsiye ederim. Ancak dediklerinden şunu farkettim. Sen 11 cmlik leri tavsiye ediyorsun ve benim elimde çoğunluk 7-9 cm civarı olanlar. Elimde birkaç tane 10 cm üstü olan vardı dediklerinden sonra onlarla biraz daha çalışayım. Umarım x-raplerden memnun kalırsın. Selamlar..

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Rifat

Hakan kardeşim güzelce anlatmış.Kullandığı kandırıcıları hepside kendilerini deniz avındada ispat etmiş Rapala markalar.
    Yüzlerce çeşit kandırıcılarım arasında Rapala markası taşıyanların aksiyonlarını diğerlerinin tutmayacağına inanırım.Resimdekiler artık senelerdir kullanılan klasikleşmiş modeller.Günümüzün albenilini modelleri arasında sönük gibi dursalarda,halende aksiyon cazibesi acısından öndedirler.
    Zaten hakanda bu noktaya işaret etrmiş.Aksiyonun öneminden bahsetmişki yolladığı resimdeki rapalalare aksiyonlarının cazibesiyle tanınmaktadırlar.
    Bunların aksiyonlarının WTD hareketi ile ilgisi yoktur.
    WTD hareketini damaksız su üstünden gelen ve özellikle levrek icin önem kazanan kandırıcılar kısmen kendi yapar ve kısmende avcı yardımcı olur.
    Layıkıyla WTD aksiyonunu tamamlamak icin avcının kamışı cok uzun olmamalı makarasının devri cok yüksek olmalıdır. 1'e 6,2 gibi.
    Örnek rapalalar Rapala Walk 13 River2Sea Rover 128 ve Rover 98.Bunlar piyasaya WTD aksiyonları icin sürülmüş ve ilk müspet neticeleri Roverlar almışlardır.REemixon ithalatcısı olupp maalesef talebi zamanında ve yeterince karşılayamamıiş ve yarı fiyatına Fason Cin malları devreye girmiştir.
    Kısa 10-30 veya 15-40 gibi aksiyonlu kamışınızın ucunu suya yakın bir konuma getirdiğinizde,zaten düz cekişte su üstünde zigzag hareketlerini yapma eğiliminde olan bu tür rapalalara kamış ucu ile hafif sol ve sağ kısa darbelelerle yardımcı olursanız WTD hareketi su üstünde tamamlanmiş olur.Bu durumfa yüksek turlu makaralar daha yardımcı olacaktır.
    Rapala Sub Walk serisinide üretmiştir.Bu tür rapalalar daha kısa boyda olmasına karşın su altındada WTD hareketi yapma kabiliyetindedirler.
    Tatlısu kefalini 9 cm'ye varan rapalalarla avlayanları biliyorum.Büyük iri alalarında aynı kabiliyette oldukları malumdur.Ancak ben bu tür balıkları kendimin böcek rapalaları diye adlandırdığım rapalalarla avlıyor ve netice alıyorum.
    Ankara ziyaretinizde Dışkapı semtindeki oltacılara sorarsanız edinirsiniz.
    Bir ara satıcılarının isim ve adreslerini yazmıstım,icabında tekrar yazarım.
    Sevgiyle kalınız.

11. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    İşte benim mevcutlaırm..

En soldaki grubun tamamını Almanya'da satışa sunan Aldi Mağazasından (Bizdeki BİM gibi) temin etmiştik. Ortadaki grup benim favorilerimi oluşturuyor. Sağ en altaki üç parçalılar ise uygun fiyatı ile bence çok güzel kıvrak hareketleri var. Vedat abi bilgilendirmeniz için teşekkür ederim, satıcıların isim ve adresleri konusunda hatırlatma yaparsanız sevinirim..

Son düzenleme: 31 Temmuz 2008
  12. samsa1979

samsa1979 Enis Yergök

Favori Kamış:
    olta
    Vedat abi yazılarınızı zevkle okuyorum paylaşımlarınız hakikatten altın dan değerli.İzninizle size bir kaç sorum olucak.Ben ve bir kaç arkadaşım sarayburnundaki deniz fenerinin önünde rapala denemelerimiz oldu şansımız sayesinde bazen lüfer veya palamut tuttuğuz oldu.Sizce bu bölgede palamut veya lüfer tutmamız için hangi rapala türünü almamız lazım.Birde o bölge de kullanılan rapala takımını nasıl usulune uygun yaparız.Saygılar...

13. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Enis.
    İstanbul Boğazı rapala avı yazımda,şayet balık uzaktaysa illaki kurşun kullaanma gereğindeb bahsetmiştim.Elbetteki bu durumda su derinliği önemli rol oynamaktadır.Şayet su derinliği 5 kulac civarındaysa pekala kurşun kullanılır.
    Kullanılacak kurşunun agırlığı suyun akıntısı ve derinliğe göre değişiklik gösterir.O yazımda takımın nasıl yapılması gerektiğini,rapalar üzerindeki yapılacak değişiklik ve ilaveleri anlatmıştım.
    Bahsetmediği nokta ise ilave rapala marka ve boylarıydı.
    Piyasada artık kendini kabul ettirmiş,fiyatı ilede avcıyı üzmeyecek Strike Pro rapalalar bulunmaktadır.Aşagıda bı rapalanın kod numaralarını bulacaksın.Bunlardan 5 ila 7 cm'leriuzak atışlarda avcıyı menzile eriştirebilecek uygunluktadır.Şayet balık olabildiğince yakınsa bazı hallerde 9 cm lik'te kullanılabilinir.Kıyıdan atcek lüfer avında yöreye göre değişiklikler vardır.Örneğin Canakkale boğazında avcılar daha büyük rapalaları başarıyla kullanmaktadırlar.Kücük boy rapalalar uzağa atmada uygundur.
    Marka;Strike Pro
    Model No;JL-132F
    JL-012F
    SP-119F(Limon)
    JL-132F

Aklımda kalan rapala modelleri bunlardır.Limon yazılan ise Canakkalenin en beğenilen lüfer tipidir.
    Sevgiler

14. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Sevgili Vedat Bey abi, hırsızlı zoka takımında hırsızın zoka ya bağlanış şeklini değerli zaatialinize sormuştum aylar önce sanırım unuttunuz. Müsait olduğunuz bir zamanda değerli vaktinizi ayırarak benimle bilgilerinizi paylaşmanızı niyaz ederim;)

15. samsa1979

samsa1979 Enis Yergök

Favori Kamış:
    olta
    Vedat amca bilgiler için cok teşekkürederim.Saygılar.

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Moderatörüm.
    Sakın aklınıza birşey gelmesin.Hakikaten bir gaf ve unutkanlık yapıp atlamışımdır.
    Hırsızlı yada hırsızsız zoka takımı ile avlanmak aslında gecmişte kalmış bir av şekli olmasına karşın son senelerde değeri tekrar anlaşılmış ve tatbik edilir olmuştur.
    Sadece hırsızı zokaya bağlamak yerine,birazda kullanımı hakkında ilave detaylara girmek istiyorum.Belki böylece size kendimi affettirebilirim.Bilinizki forumumuz benim icin başkanıyla Adminiyle ve moderatörleriyle,elbette üyeleriyle bir bütün olup nezdimde cok değerlidir.Arada sürcü lisan etmiş olabiliriz.Bu konuda affınıza sığınmaktayım.
    Özellikle Ege Denizinde gecerli olabilecek zoka kullanımı şu şekilde yapılmalıdır.
    Son ziyaretimde yani 20 gün öncesinde Büyükadalı Ermeni eski dostlarımla gercekleştirdiğimiz avda yakalanan 1,5 kg civarındaki Eşkina ile 2 Kg Kiklayı bu şekilde aldık.Birgün öncesindeki avda ise aynı ekibin aldığı onların Karagöz sandıkları İstakorozun agırlığı ise 4,300 gr'dı.
    Ağırlığı 10 gr'mı gecmeyen fındık zokanın kücüğü diğer adıyla Pircolün iğnesi sağlam olmalıdır.Eski yöntemlerde mazgallayıp civayla parlatılan bu zokaların günümüzde kromaj Banyosundan gecirilmiş parlaklığını muhafaza edenleri mevcuttur.Bu pircollerde aslında hırsız kullanmaya hic gerek kalmamaktadır.
    Ağırlıkları sebebiyle ve zaten mevsiminde sığlara gelen Cupra Sargoz ve Mercan avlarında sığ sularda başarı ile kullanılmaktadır.Egedeki dezavantaj suların cok berrak olmasıdır.
    Pircole canlı teke başından kuyuruğuna doğru iğne formunda gecirilir.Baştan ve sondan akıntıya yan gelecek vaziyette demirlenecek teknenin iplerinin görünürlülüklerini asgariye indirimesi gerektiğindemümkün olduğunca ince ip kullanılmalıdır ve kalama verilen ipin bazı yerlerine kurşun ağırlıklar takılmalıdırki ip yatarak balığa görünürlülüğü azalsın.Bu şekilde yerleşildikten sonra pircol akıntı yönüne değilde ters taraftan akıntının onu tekne altına sokmasına mani olacak şekilde olabildiğince uzağa atılmalı dip bulununcada arada boşlukları alınıp yavaşca hareketlendirilerek tekneye doğru gayet yavaş bir şekilde kısa aralıklarla cekilmelidir.Tekne altına iyice gelen pircol toplanmalı ve işleme devam edilmelidir.
    Pircol ve sair zokalara hırsızın bağlanmasına lüzum yoktur.Yapılacak işlem hırsız iğneye arkasında uygun büyüklükte bir kasa oluşturacak şekilde misinanın bağlanması ve sonrasında bu palanın zoka iğnesinin palasına üstüste atılacak birkac ilmekle dip tarafına doğru yerleştirilmesi şeklinde olacaktır.
    Sevgilerimle
    Not ilave sorularınız olursa zevkle cevaplarım

17. safaklarda

safaklarda Şafak

Favori Kamış:
    çeşitli kamış ve makineler
    En İyi Avı:
    37 cm levrek
    Vedat abi yine altın değerinde çok değerli bilgiler vermişsin çok teşekkürler...

Kefal için kullanılabilecek en güzel sahte tüy ya da rapala her neyse nedir?

Yabancı bir av kanalında adam uçurma sistemle yeşil yosuna benzer bir tüyle yaklaşık 3 kg lık kefaller almıştı.... Senin önerilerin nelerdir...? Saygılar...

18. çınarkaptan

çınarkaptan ozan gürbüz

Merhaba Vedat abi

Ben Tekirdağdan Ozan!
    Ufak bir teknemiz var bu bölgede bize tavsiye de bulunabilirmisin: istvritten farklı birşeyler yakalamak istiyorum(LÜFERRRR). Tekne de batan modellerden mi kullanmalıyız? Bu oltalarda ağırlık kullanmalımıyım yoksa fırdöndüye hemen bağlıyormuyuz konu hakkındaki cehaletimizi bağışla!
    Bu arada yolunuz buralardan geçerse sizi misafir etmekten mutlu olurum.

19. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Selamlar!

Keske bu konulari daha onceden okuma firsatim olsaydi, ancak zararin neresinden donersek kardir misali 8 aylik bir konuyu, saygi deger buyugumuz Vedat agbimin musadesi ile hortlatmak istiyorum.

satiri dikkatimi cekti, bu konu hakkindada birseyler sormak isterim.

Bugune kadar alyanaklari, lidakileri, iri cupralari hep bilindik takimlarla (cift kostekli ve tekli zoka birakma) yakaladik, tabiki buna istinadende dogal yemler kullandik. Ozellikle cipura avinda kandirici kullanmak aklimin ucundan bile gecmedi, nedense hep 'olmaz' dusuncesiyle hareket ettim. Ancak yazinizda rapala ile cipura bile kandirilir demissiniz. Aslinda bugun acmis oldugunuz konudaki 'horoz tuyu ile levrek avciligi' konusu, cipura icin acilmis olsaydi belki bukadar merakta kalmazdim.

Oyle bir kilcik attiniz ki Vedat agbim, cikarabilene ask olsun :)

Bu konuda rapaladaki dusunceniz, cipura baliginin sardalya baligina olan ilgisinden dolayimidir? biliyoruz ki mevsiminde cipura, sardalya lokmalari ile verimli avlar gerceklestirilmekte, belki bunu sardalyanin kendine has kokusu ve yagli olusu sebebi ile lezzeti, belkide parlakligi cipuranin ilgisini cekiyor.

Saniyorum dikkat cekmek istediginiz konu, cipuranin parlak cisimlere karsi olan duyarliligi ve bu konuda kandiricilarin is gorebilecegi?

Bu konu hakkinda degerli yanitinizi bekliyor saygilar sunuyorum.

20. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Mehmet.
    Özellikle lidakiler ilgi gösterselerde hayli iri bir alyanağında tesadüfen atladığı olmuştur.Sargozlar ise buna daha isteklidir.Ancak rapalayla olan avcılığı esas itibariyle bir av tekniği olarak görülmemelidir.Yöremizdeki avlarda mırmırın,kiklanın dahi kandırıcılara arada atladığı görülmüştür.Bunların tesadüfi olduklarını varsayıyorum.
    Sevgiyle kal