Elimde 5-6 tane rapalam var. Yaklaşık 10 yıldır kıyıdan atçek yöntemi ile avlanırım. Ama hayatımda hiç rapala ile balık tutmadım desem inanırmısınız bilemiyorum. Düz kaşıkla tek tük balık çektim. Genelde denizin derelerin denize döküldügü yerlerini tercih ediyorum avlanırken.V e balık varsa alttaki silikondan %99 verim alıyorum. Balıgı alamasam bile kovalıyor. Levrek-çinekop-tüğsüz vs. balıkları bununla aldım. 10,5 cm ama ben de artık şu rapalalarla siftah yapmak istiyorum. Acaba bağlarken falan mı problem oluşuyor ki bende. Kimisi topsuz atmalısın diyor kimisi toplu. Denemedigim yöntem kalmadı. Mavi bir rapalam vardı herkesin çok övdüğü, kolyosa benzeyen rapala. onu da bi yerlere takarak denize hediye ettim. Şimdi sizlerden yardım istiyorum. Rapalalarım aşagıda(alttan ve üstten görünüm). Bunladan hangisi iş yapar? Yapmayanları ne renk boyamalıyım? dediğim gibi genelde akarsu agızlarını tercih ediyorum. Bunların hangidi nerelerde kullanılaiblir? Cetvelin tamamı 8cm. bunlar da kaşıklarım. Bunların hangisi nerelerde kullanılabilir. Hangi balıklar gelir.Nasıl atılabilir? yardımlarınızı bekliyorum.
Bu konuyu ortak açmış olalım bende de bir sürü rapala ve bir kaç kaşık var ama kıyıdan yada tekneden henüz bunları kullanıpta bişeyler yakalayamadım. Daha doğrusu tekneden hiç kullanmadım kıyıdansa farklı zamanlarda 10-15 dakika kladar at çek yapmışımdır ama sonuç alamadım. Sanırım anamur yani akdeniz bu işler için daha uygundur. marmaraya nazaran
Sevgili Emre,bende hiç rapala kullanmadım ama düz kaşıklardan 1.sırada olanı 4 yıldır Şilede kayalıklarda kullanmaktayım.Deniz çalkantılı olduğu zamanlarda Lüfer ve kofanada çok güzel iş yapıyor.Birkaç kerede levrek aldıklarına şahit oldum.Kaşığı doğrudan fırdöndüye takıp o şekilde denize atıp çekiyoruz tabii ağırlık az olduğu için 30-35 metreden fazla uzağa atılmıyor bu yüzdende aynı kaşığın Nuc veya Alba marka 4 numarasını tercih ediyoruz.3 numaraya göre biraz daha ağır oluyor.
Rapalayla avlanmanın zevki anlatılmaz yaşanır. Bu sene ilk defa kullandığım sahte balıkla atçek yöntemiyle çok sayıda lüfer palamut aldım. Balık çok bol olduğunda hemen hemen her tür rapala iş yapar, ama balık seyrekse başarısı test edilmiş bir kaç modeli kullanmakta fayda var. Aslında rapalalar direkt beden misinasına bağlanıp atılır. Araya kurşun fırdöndü gibi yabancı maddelerin konulması, rapalanın dengesini bozacaktır. Ama sarayburnu gibi akıntılı yerlerde kurşun kullanmak zorundayız. Neyse özet olarak şunu söyleyebilirim. Eğer rapalayla atçek yönteminde henüz siftah yapmadıysanız (İstanbul için söylüyorum) haftaiçi sabah saat 06:30 - 08:00 arası sadece 1,5 saat sarayburnunu deneyin, size garanti veriyorum. Asla balıksız dönmezsiniz. Tabii şu takımla: uygun kamış makina 0.30 flourocarbon beden misina MP.... rapala (model belirtmedim reklam olur. Ama o bir efsane diyebilirim) 100 gr kurşun. Bu takımla son 7 gidişimde hiç boş dönmedim.
Rapalayla avlanmak çok sabır ister kıyılardan at-çek yaptığınız için harami balıkların denk gelmesi şansa bağlıdır. Kıyılarda gezinen en büyük balık (MARMARA için) levrek dir. Levrek için ağır çekip su üstünde zıplatmanız lazım.
Ben rapala yada kaşık attığım zaman 5-6 çekişte bişi alamadığım zaman direk balık yok moduna giriyorum. dolayısıyla 10 dakikadan öteye gidemiyor maceram. Bu yanlış bir yorum herhalde, daha sabırlı olmak ve saatler harcamak lazım herhalde.
Saolasın namık abi. Tabi merada rapalalık bir balık olup olmadığını bilmek gerekir. En azından o civarda avlananlara bir danışmak önceden rapala yada kaşıkla avlanmış bir balık olup olmadığını sorman gibi yöntemlerede başvurulabilir. Yoksa ne güzel rapalamız varmış diye elimize alıp boyasına gagasına falan hayran hayran bakarız.
galiba bana 2 nolu şart uygun gibi . rapalalara bakıp "ben balık olsam buna atlarım" diyerek alınca böyle sonuçlar çıkabiliyor. abi o dediğin 2 numaralı kaşıgı da denedim ona da gelen giden yok. Ama sabretmedigimi itiraf edeyim. Bundan sonra bol bol onu atarım artık. Bir de madem o rapala uyar dedin, 6 ve 7 nolu rapalaları ona benzetsem renk olarak iyi bişey yaparmıyım?
2. Maddeye kısmen katılıyorum. Ancak avcılığını isbat etmiş, maliyetini her zaman çıkarmış modelleri de unutmamak gerekiyor. Rapalalarda hassas bir denge mekanizması vardır. Ekleyeceğiniz her ağırlık dengesini bozacaktır. Çok küçük bir fırdöndü kullanılabilir.
Emreciğim bu resimdeki rapala marka sahtenin üzeri diş izleriyle dolu..Üç kişi aynı yere at-çek yapıyoruz ben peş peşe yakalıyorum bu rapalayla diğerlerinde vuruş yok..Rapalanın içerisinde şıkır şıkır ses çıkaran bişiler var.. En son dün gün ağarmadan Taşucu iskelesinden attım turnaya..Kullandığım klipsli fırdöndü mustadın çok özel bir modeli 24 kg çekerli..Misinam 0.20 berkley örgü..nasıl oldu anlamadım koptu gitti rapalam..
Sizin gösterdiğinize benzer, ama yeşil, simsiz bir silikon vardı. Eleman kıyıda buldu, alacak parası da yoktu.. Bununla, akşama kadar 2 kg.luk istavrit de dahil olmak üzere, levrek, istavrit vs. bir sürü şey çekti.. Yanı başımda.. Hımm, diyerek alimdeki acayip tip tür bir sürü rapalayı dene dene.. Yok, hiç bi şey çıkmadı.. Tam olarak sıfır yani.. Aynı yerde, basit, ucuz silikon kurtlar kullanırız. Bunlarla levrek vs. alanlar olmuştur.. Bu deneyimden de yola çıkarak, gösterdiğiniz silikonun içlerinde en iyisi olduğunu söylemek zor olmaz.. Rapalalar aslında çok çok bir fark yaratmıyor, hatta aksine negatif etki yapıyor.. Hiç amaç değilken, attığımız fluoresan açık yeşil silikon kurtların 2-3 haftadır hafta sonları millete 6-7 palamut getirdiğini duydum, dün eskihisarda.. Evvelki haftalarda, benim rapalalar bana hammallıktan başka bir şey vermezken, öyle uyuz silikonlarla filan çoook iyi balık aldılar.. Hoş, benim amanda aman, tutacağım, illa da tutacağım derdim yok. Akşamın bir vakti bir iskorpit ben burdayım dediğinde gene bana yetiyor. Rapala vs. bence sadece merak meselesi.. Başka ülkelerde (belki bizim ülkemizin bizim bilmediğimiz bir yerlerinde) rapala olmadan olmayan balıklar vardır. Ama bizim balıklar onlardan değil.. C.tesi günü... Biz 4 kişi, 6 olta köprüde sinek avladık. 5. Kişi, yeşil istavrit çaparisi ile bir sürü çinekop topladı.. Buyrun burdan yakın.. Rapalanın çok bir şeyi yok.. Ama düşünün. Cebinizde para var. Ve balık avlamayı seviyorsunuz. Bu demekki, siz balık malzemesine para harcayacak yer arıyorsunuz... İşte rapalanın varlık sebebi..
rapala rapalalarına baktım.2 ve 5 nodaki yeşil renkler hariç hiç biri iş yapmaz.onlarında dalma derindikleri yeterli değil.daha derinde çalışan yeşil kolyoz desenli ile dene yada masraf yapma 50 cm önüne bir fırdöndü tak.fırdöndüden de önce 20 gr kurşun hem daha derin hem uzaktan çalışırsın yok yeni alayım diyorsan batan 7- 9 cm boyunda yeşil mavi tonlu renklerde ürünler al.silikondan ve kaşıktan iyi çalışır.ben yukarıdaki resimdeki rapalayı sonradan gördüm rapala magnum iyi bir seçim. rapalanın en iyi çalışacagı zaman gün dogumu ile gün dogumu ndan 1 saat önce 1 saat sonrasıdır. gündüz pek itibar görmez gündüz yemliye dönmekte fayda var. kuzu avcı turna/baracuda lampuka(yakalarsan bırak avı yasaktır.) pek sık denk gelmese de levrek gibi predator tipi balıklar yakalayabilirsin.
Tabi bu durumda maliyeti arttırır...Eğer daha düşük bir maliyet isterseniz uzak atış şamandralarını kullanın.Bunlar hen suda fazla ses çıkarmaz hemde takımın karışmasını da engeller. Rapala==========fırdöndü-şamandra......... Rapala-fırdöndü arasını önceleri 1 kulaç bırakın.Takımı fırlatmaya alıştıkça çıkabileceğiniz maximun seviyeye çıkın.. Namik Hocam, Bu hafta bir heves uzak atış şamandralarından aldim. Firdonduden sonra ana bedene taktigimizda bunun da arkasina firdondu takiyormuyuz. Yani; Rapala==========fırdöndü-şamandra.........firdondu yoksa?... ikinci firdondu gereksiz midir.