merhaba.. aslında sadece konu bir yanlış anlaşılmadan ibaret. yani durum şudur.. spin aslında makaralı oltaların genel sistemidir. yani çıkrık olta. baitcast olta ve spin oltalar .. yani ecusimada bir spin oltadır. shimano catanada 2500 de bir spin oltadır.. bizim atçek dediğim ağır makinelerle yapılmaz dediğimiz olay ise spin avcılığı değildir. biz onu öyle kısaltmışızdır . atçek avcılığı spinning olarak geçer. ecusima spin bir makinedir.. spinning ise hafif takımlarla yapılan bir avcılık türüdür. vs..vs
Spin baska sey, spinning baska sey diyorsun yani!? Ayni sey dostum. Baitcasting, multiplier (cikrik) haricindeki tum makaralar, yani bizim normal makara dediklerimizin hepsi spindir. Yani spinning disiplini icindir. Bu yanlis anlamalari ortadan kaldirmak icin diyorum zaten "spin" demeyelim, "at-cek" diyelim diye... Ha buyuk kalibreli (6000, 8000 gibi) spin makaralar vardir, agir olusu nedeniyle at-cek avina uygun degildir fakat onlar da spinning makarasidir. Bu illa ki at-cek demek degildir. Mesela Ecusima 6000Vi ve 8000Vi.
İyi de konu Istanbul Boğazı olunca 65'lik, 6000 ya da 8000'lik; veya 10000-12000'lik (özellikle surf tipli) makinalar at-çek; spin yada spinning; veyahut hern e isim ile anılıyor ise bu işte kullanılıyorlar; buna İngilizce bir isim yakıştıracak olsak "Heavy duty spin"; Türkçe'de ise ağır at-çek diyebiliriz... Sonuçta bu tip büyük sabit makaralı makinalar da at-çek avlarında kullanılabiliyor şartlara göre...
Haklısınız Haluk ağabey. Benim kastım; hafif at-çek disiplininde kullanılan makaralar (1000, 2500, 3000, en fazla 4000 kalibre) haricindekilerin spin olmadığını iddia edenlere yönelikti. Mesela bu konu özelindeki Ryobi Ecusima 8000Vi spin değildir, surf makaradır (sadece büyük kalibre diye) şeklinde düşünenler ve iddia edenler yani. Bazı balık marketlerin sitelerinde dahi böyle bir anlayış var. Basitçe, küçük makaraya spin, büyük makaraya surf deyip çıkıveriyorlar.
zaten ecusimaya surf makara diyen olduğunu sanmıyorum .. spin makinanın cinsidir surf ise spin tertibatlı mekanizmanın kafa yapısındaki değişikliktir. bu nedenle sitelerde surf spin yada surf spinning adı altında ürünler görenler hem surf hem spinmi diye şaşırırlar. zira yukarımdaki yazıdada ben spin makinanın çalışma prensibidir. dediğim noktada zaten budur.ecusima spin mekanizmasıdır. verdiğiniz yanıt ise sanki hiç yazdığımı okumadan verilmiş bir yanıt gibi . ben spin makine nedir yazmışın arkadan bide siz açıklamışsınız aynı şeyi . ben farklı bir şey demişim gibi ???
Bana istinaden mi yazdınız bilemiyorum... Ancak yazımda sizin yazınızın küçük bölümünüze istinaden yapılmış bir ek var; ya da genişletme diyelim... Daha doğrusu şurayı tam olarak anlıyamadım; onun için de büyük makinalar ile farklı bir tarzda da olsa bu tip makinaların at-çek avcılığında kullanıldığını yazma ihtiyacı duydum... bizim atçek dediğim ağır makinelerle yapılmaz dediğimiz olay ise spin avcılığı değildir. biz onu öyle kısaltmışızdır .