merhabalar size dün secimlerden sonra arkadaşla gittiğimiz avdan daha doğrusu avlaktan bahsetmek isterim ve mekan adı vermenin de bi sakıncası olduğunu düşünmemekteyim gittiğimiz yer sakaryanın turna cennetlerinden olan(eskiden) mollaköy oltalarımızı attık 1 2 saat geçmesine rağmen tık yok ama suyun hemen kenarında kıpırdanmalar dikkatimi çekti hepiniz görmüşünüzdür yumurtada yeni çıkan daha nedeyse havyar olan balıkları izlerken birden peşlerinden başka bi sürü kovaladığını farkettim gayet iri balıklardı ve bu yavruları yiorlardı nerdeyse kıyıya çıkıcaklar 1 saate kalmadan yavru sürüsümü bitti gözümdenmi kçatı farkedemedim ama bunlar hala önümdeydi ve bu duruma çok moralim bozuldu hemen takımları değiştidim çünkü çok parlak renkli balıklardı güneş levreği olduklarını anladım ve size ne kadar aç saldırgan sularımaza zararlı balık olduklarınıd şurdan anlayabiliriz onları yakalamak içim yemim yoktu sadece oturduğum taşı kaldırdım ve 1 tane soucam buldum sadece bununla bu resimdekilerini yakaladım 2 3 saat içinde artık kancada solucanın s si kalmamasına rağmen hala gelmeye devam ediyorlardı fakat arkadaşım turna yakalamayınca gitmeye karar verdik bu arada sakaryalılar bilir bursaı sakarya nehrinin kenarında taş ocaklarından dolayı oluşmuş gölettir ve yağmur yağdığı zaman sakarya nehriyle birleşir bu sebeple balık alışverişi olur bu durumda beni korkutuyor bu balıkların sadece 2yılda ne kadar ürediğini ve gölü işgal ettiğini kendi gözlerimle gördükten sonra inanamadım arkadaşlar son olarak lütfen şu tebliği okuyalım geleceğimize sahip çıkalım sevgiler saygılar
Cok yazik cok uzuluyorum boyle durumlari gordykce.elin gevuru nasil baliklar yakalar nasil avlar yapar birde benim ulkeme bakin cok yazik...
Bu rengarenk balığın adı güneş balığıdır. Bulunduğu yerde çok hızlı ürer ve diğer balık türlerini yok eder. İsrail sazanı bile bunun yanında masum kalır. Bildiğim tek yok etme yöntemi göleti kurutmaktır. Turna ve yayın bunu yer ama son derece hızlı ürediğinden ve diğer balıkların havyarı ile beslendiğinden durumu kendi lehine çevirir. Benim bildiğim kadarı ile göleti kurutmaktan başka yok etme yöntemi yok. Asla suya iade edilmemesi gerektiği gibi , asla ama asla başka bir suya bırakılmamalıdır.
şükrü bey tam olarak anlayamadım ne demek istediğiniz balıklaramı acıdınız acaba bunları yakalamayıp bende turnayamı atsaydım 45 tane güneş levreği 2 tane israil yakaladım artık bunların yüzünden balık çıkmıyo yoksa bende şimdi burda on numara turna resimleri paylaşırdım ben faydalı bir şey yaptığımı düşünmekteyim
evet resimlerin üzerindeki yazıdanda çıkaracağımız üzere çok pislik balıklar bunlara o göle salanlara bir şey diyemiyorum ve bu balık hakkında çok fazla araaştırma yaptım ve gerçektende sizin dediğiniz gbi gölü kurutmadan gitmezler ama gölde kurutulucak bir gölet malesef çok büyük
gecen yaz bu baliklarla aydin da büyük bir barajimizda karşılaştım koca gölü tamamen istila etmislerdi.cok hizli ureyen bir tür oldugunu biliyorum bizim yerli türümuz değil.yerli turlerede düşman bir bbalik.eger ki o gölde yayin sazan turna kadife tatli su kefali gibi baliklarin populasyonu çok yogun degilse gözünüzu karartin ve gölü tamamen katledin.sonra yine sakaryadan tutulan birer cift yerli baliklarimizdan oraya salin tek çare bence bu.eger o gol sakaryayla birleşirse tüm nehri kilometrelerce10 yilda tamamen işgal ederler.tamamen karsi olmama ragmen dinamitle o gölü katletmek tek çözüm malesef.
yada bolgenizdeki balik avlamayi seven arkadaslarinizla sürekli oltayla veya gözü küçük ağlarla orayı o istilaci baliktan arindirmaya çalışın ama yinede bu çözüm değil iki tanesi sakaryaya kacarsa vay o nehrin haline
Şu bilgi Tebliğ'den, işe yarar mı bilemesem de. Ekolojik açıdan zararlı balıkların görüldüğü sular derhal Bakanlığın en yakın il veya ilçe müdürlüklerine bildirilmelidir.
Nuri abi, herşeyin doğrusunu biryelere yazıyoruz. Kağıt üstünde herşey dört dörtlük, ah birde yazılanlar uygulansa...
Uygulamak, evet kilit kelime bu. Yalnız uygulamanın olup olmadığını da insan görmek istiyor bazen. Anınçün birilerini dürtmek lazım, moda tabirle tetiklemek yani. En azından söylediklerini kendilerine hatırlamak lazım yeri gelince. Belki işe yarar.
Benim merak ettiğim şey,bu balıkları sularımıza kim ne için bırakıyor,nereden getiriyor,maksadı nedir.İnşallah korktuğum şey başımıza gelmiyordur.Yani İnşallah biyolojik bir savaşın parçası değildir...