Melzeme: 1- Yeteri kadar kalamar. 2- Yeteri kadar ahtopot. 3- Yeteri kadar balik. (ya da karides) 4- Domates, aci yesil biber, maydonoz, sarmisak, taze cekilmis karabiber, kekik, cesni tuz, sivi yag, beyaz sarap + sabir. Hazirlanisi: Temizlenmis kalamarlari 1-2 corba kasigi karbonat ile 5 dakika ovalayip, 10 dakika bekletip, bol su ile yikiyoru. Ahtopotlari duduklude 2 lit. suya 1 cay bardagi sirke ilave ederek 40 dakika hasliyoruz. Daha sonra derisini ve vantuzlarini temizleyip dogruyoruz. Kalamarlari ve ahtopotu teflon bir tecerede 1 cay bardagi sivi yagda pembelesinceye kadar pisiriyoruz. Uzerine cesni tuz, taze cekilmis karabiber, bir tutam kekik, aci yesil biber ve 2 su bardagi beyaz sarabi ilave ediyoruz. Kapagini kapatip ferli ateste kaynamaya birakiyoruz. Biraz dagitmisim sanirim. Sarabin %25' i eksildiginde, kabugu soyulmus domatesleri ve ince kiyilmis maydonozlari ilave edip kisik ateste 10 dakika daha pisiriyoruz. Yaninda duble raki ile sicak sicak servis yapiyoruz. Oglen vakti pek de guzel gorunuyor degil mi? Afiyet olsun... Hmmmmm, gercekten super olmus yani. Saygilar, sevgiler...
İşte yemek tarifi böyle verilir.. Takdim, tarif harika..Yalçın ,değme aşçılara taş çıkartmışsın. Çok lezzetli olduğu buradan belli.. Kutlarım seni.. Ancak yemesi biraz tehlikeli sanırım..
yalçın abi teşekkürler tarifin için .ağzımın kıyısından sular akıyo ya . ama ben şarapla yapamam onun yerine ne kullanabiliriz acaba. dün akşam balığa çıkmadan önce karides aldım yarım kilo yem yaparım diye. hava kötüydü ve olta atmadan eve döndüm. karidesleri soydum tereyağında pişirdim .aman allahım bu ne lezzet .
Bu karides olayı beni aşıyor.. Bizimkilerin yemlik diye aldıkları karideslere biz Ankara da jumbo diye ekstra paralar ödüyoruz.. Balık olmak varmış
Tesekkur ediyorum. Imkani olanlarin kesin denemesini oneririm. Bir kac deneyimden sonra formulasyonu kendinize gore ufak tefek degistirebilirsiniz. Her seferinde daha lezzetli oldugunu farkedeceksiniz. Tamam tamam Cihangir agabey, yesil aci biberi ve karabiberi koymuyoruz. Mahir agabey, bence sirke herseyi alt ust eder gibi.
O zaman şarabı da sirkeyi de koymayız bizimki SEK olur. (defne yaprağı ve kekik koymuş muyduk?) Sirke, balığın kokusunu alıyor, özellikle köpekbalığı(tercihen pamuk cinsi) biraz sirkeli suda bekletilirse harika oluyor,tatlımsı tadı da gidiyor, ben bile bilmesem kılıç vs niyetine yiyebilirim. ... Size bir hava atayım mı? Ben pişen balığın kokusundan ne balığı olduğunu büyük isabetle anlarım.
Yalçıncım, ben parmakları kasdetmiştim ama acı biber konusunda da haklısın. Malum mideler eskiyor zamanla...
Teşekkürler Yalcin abicim Çok güzel bir açıklama.Çok güzel bir tarif. Kesinlikle denenmesi gerekir. Artan kalmıştı sanırım Biz izmirliler olarak yemeğe geliyoruz ben öğlen yemeğide yemedim
ne diyim dostum büyüksün .. bu hafta sonundakileri beraber yeriz herhalde artık benim dolaptada olacak ahtapot..))
Karides, şarap, rakı Karides sadece yem olarak severim, çok yüksek oranda kötü kolesterol içerir. Rakı, şarap malum hem vücüda hem çevreye zarar. Böyle bir şeyi üstüne para verseniz koklamam bile. Ama yine de zevk meselesi, afiyet olsun
Valla hasan koklaman icin ne para veririm ne de tabaktakini. Bunu unut zaten. Malum dedigin gibi zevk meselesi...
saygı duyarım hasan kardeşim ama biraz ön yargılı davranıyorsun gibi..denedin mi hiç gel buyur izmire yiyelim beraber.. sevmezsen sana kokoreç söyleriz kolayla..)) sevgiler senle olsun..
Öncelikle elinize sağlık... Güzel bir tarif bu. Benim önerim (şarap sevmeyenlere) üzüm suyu + üzüm sirkesidir.. Bu karışım alternatiftir. Doğu kültürüne şarabı bu şekilde adapte etmeyi deneyen şefler olmuştur. Tatlının deniz ürününe verdiği lezzet de ayrıca denenmelidir. Ölçü basit.. Ne kadar şarap kullanmak isterseniz 1 ölçü üzüm suyu + 1/2 ölçü sirke toplamına eşitleyin. Aynı tadı vermese de farklı ve lezzetli yeni bir alternatifiniz olacak.