sargoz ve karagöz

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında experienced tarafından paylaşıldı.

1. experienced

experienced Mert

Merhaba,
    Sanıyorumki bu iki balık aynı familyadan çok az farklılıklar gösteriyor.Şekilleri neredeyse aynı gibi desenlerde ufak bir fark söz konusu.
    Acaba bölgelere göre isim ve renk değiştiren ama aslında aynı balıkmıdır.
    Yanlışım varsa kusura bakmayın ama bu konuyu merak ettim.

2. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba,

Denizlerimizde karagöz'ün 3 türü bulunuyor.

1- Latince ismi: Diplodus Vulgaris
    Yerel isimler: Karagöz

2- Latince ismi: Diplodus Sargus
    Yerel isimler: Baltabaş Karagöz, Sargoz

3- Latince ismi: Diplodus Puntazzo
    Yerel isimler: Sivriburun Karagöz, Şuna

Bu balıklardan 1 numaradaki İstanbul ve Karadeniz'de bulunmaz. İstanbul'da 2 ve 3'e Karagöz derler. Sargoz ismi kullanılmaz. Ege'de ise 1 numaraya Karagöz, diğerlerine Sargoz derler. Aslında dediğiniz gibi hepsi Karagöz'ün türleridir. Sivriburun'un lezzeti diğer ikisinin oldukça gerisindedir. Seçme şansınız olursa aklınızda bulunsun.

Bir de bunlara benzeyen aşağıdaki Kınalı Sargoz vardır. Bu balık Kızıldeniz göçmeni olup Akdeniz Bölgesindeki sularımızda görülür. Yukarıdakilere benzemesine rağmen Karagöz türü olarak değerlendirilmemelidir.

Sevgiler...

3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Aret, karagöz (diplodus vulgaris) istanbul'da bulunmaktadır ancak sayısı azdır. silivride defalarca tuttum, sayı olarak ise baltabaşa oranla 1/10 civarı veya belki daha az bulunmaktadır... zaten baltabaş daha kuvvetli, mücadeleci ve lezzetli olduğundan benim için bu durum daha iyi :)

sivriburun ise bence bu ailenin an tatsız balığıdır. özellikle yosunlu, çamurlu yerlerde tutulanları lezzet olarak iyi değildir. ama olta ucundayken güçlü, oynak bir balıktır...

4. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler Kaan,

Ben Boğaz veya Adalar civarında bu balığa hiç denk gelmedim bu güne kadar. Dediğin gibi eğer varsa da çok enderdir ve Silivri gibi biraz daha batı taraflardan başlıyor da olabilir.

Sivriburun evet aynı familyada olmasına rağmen bariz şekilde diğer ikisine göre çok tatsızdır.

5. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Egeli dalgıç arkadaşım Karadeniz'de 1 numaralı resimdeki karagözden vurdu;) (küçük bir bilgi)

6. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Aret;

Ege bölgesine tatile gittiğimizde bol miktarda iskele diplerinde görürüz hatta ekmekle besleriz bu başı ve kuyruğu siyah olanları.

Lakin hiç Marmara'da denk gelmemiştim.

.

7. experienced

experienced Mert

verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim,
    ben bugün küçükyalı civarında 3 adet sanırım balta baş olanından tuttum ve başlığı açmamın sebebi tuttuğum balığın karagöz olup olmadığını öğrenmekti.
    Değerli bilgiler için teşekkürler.

8. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mert, resim varsa güzel olur... bizim baltabaşlar ege baltabaşı gibi çok açık renk olmayabiliyor, daha sarımsı ve kahvemsi bir renk alıyor büyüdükçe... boylar nasıldı seninkilerin?

9. experienced

experienced Mert

buyrun resim fakat donmuş vaziyetteler umarım aydınlatıcı olur ( ayıklanmış )

10. denizzzci

denizzzci burak

En İyi Avı:
    bugüne kadar 3 ton:):)
    karagözdür bu balık,bulunduğunuz yerde dahada irilerini bulabilirsiniz biraz sabırla bekler,canlı teke ve irice bir midyeyle 2 kiloluklarını falan yakalama şansınız vardır..yalnız balık yakalandıktan sonra yaklaşık 20-25 dk kadar oradan karagöz alma şansınız çok düşer bilginize,balık yok diye geri dönmeyin

11. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Sargoza da benziyor.

12. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Sargoz 1,6 kg,Çipura 1,5 kg,Levrek 3 kg
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=21372

Yakalanan balık sargozdur,o kadar arkalarından koşmama rağmen daha iki kilo olanları görmedim,inşallah onu yakalayan arkadaşımız güzel bir konu ile bizlerle paylaşırsa bende memnun olurum,oltalarınıza bereket,Selamlar.

13. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    evet balık sargoz. yani marmaranın baltabaş karagözü. diplodus sargus...

tabi baltabaş olması için biraz daha semirmesi lazım :D

Mehmet, sargozun egede çok büyük boyları az oluyor... marmarada 3-4 kiloluk, üzeri yosun tutmuş, kuyruğu yıpranmış, dişleri koyun dişi gibi olmuş, simsiyah kafalı olan babaları bulunmaktaydı eskiden, şimdi azaldılar. baltabaş ismi de zaten o büyükleri görünce anlam kazanıyor.

mustadın bronz dövme iğnesini açabilecek derecede kafa atıyorlar, bir kere tepsi gibi bir karagözü su sathında iğne kırdırarak kaçırmıştım, herhalde 3,5 kilo falan vardı (kaçan balık büyüktür ama bu öyle değil) :) nerede o günler be...

14. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Sevgili arkadaşım (isminizi bilmediğim için böyle hitap ediyorum :) )
    Evet dediğin üzere daha büyük boyda olanları tabi ki bizim buralarda da var.Fakat kandırması zor bir balık yem,hava,su sıcaklığı,mevsim,yumurta,ses gürültü işte bu gibi sebepler üzerinde sıkça durduğumuz konular,ama onunla uğraşması gerçekten zevkli :D

15. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    ismim fotoğrafımın altında yazıyor :)

16. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    iri boy sargoz genelde kurt ile yakalanmıyor, mamunu bir kere kullandım o konuda sen daha bilgilisindir egeli olarak, ama benim yakaladığım iri sargozlar iki yemi beğeniyor...

1- bütün midye veya sülünez içi
    2- çift takılmış canlı teke (sizin oralarda çimçim mi adı?)

ve en iri karagözler akıntılı yar başlarında dip sürütmesi denen, aynı klasik uzun olta gibi, kısa ve ayrı kurşun bedeni, üzerinde üçlü fırdöndü veya halkaya bağlanmış 3-4 kulaç tek ve mümkün olduğunca ince tek köstek ile yemlenmiş takıma atlıyor.

bizim marmaranın çoğu bölgesi fazla akıntılı olmadığı için; zamanında bu yöntemle, kösteği biraz daha kısa tutarak akıntısı çok kuvvetli olmayan yerlerde tekne serbest akıştayken (bir nevi yapay akıntı oluşturmak için) güzel avlar yapmıştım. genelde de bütün halde iri midyeyi yarım saat kadar dışarıda bekletip sertleştirdikten sonra kullandım. midye iğneye hafif sarkmış vaziyette ve iğneyi komple kapatacak irilikte takılmaktaydı. bu yöntemi eski bir kitapta okuyup öğrenmiştim, güzel de verim almıştım... tabi ki iğne kısa saplı çapraz çelik veya bronz olursa daha mukavim oluyor...

son bir yöntem de pirçol (karagöz zokası, küçük zoka) ile yapılan avcılık... pirçole takılmış teke serbest olarak akıntıya bırakılıp istenen yere ulaşması sağlanıyor, dibi bulduğunda fazla oyalanmadan, biraz yavaşça süzerek tekrar yukarı alınıp işlem tekrarlanıyor. bu yöntemle iri karagöz hedeflesem de çoğunlukla iri kikla tuttum, bazen de sivriburun karagöz... ama biliyorum ki 3-4 kiloluk dev karagözler de bu yöntemle avlanabiliyor. bu konuda epey tecrübesi olan Vedat Ustamızın da fikrini almak isteriz... :)

Son düzenleme: 2 Ekim 2009
  17. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Merhaba Kağan,

İstanbul Adaları'nda en prestijli balıklar Mercan ve Baltabaş Karagöz'dür. Usta avcılar da bunların 2 kilo ve üzerinde olanlarını Büyükada, Sivriada civarlarında tutarlar. Bu çeşit avlara fazlaca katılma imkanı bulmuştum. En önemli noktası taşların yerini bilmek. Denizde taş adı verilen tepelikler var ki, mesela etrafında derinlik 20 kulaçken burada birden 6-8 kulaça düşüyor. Taş balıkları diye adlandırılan Mercan-Karagöz tipi balıklar da yemlenmek için buralara geliyorlar. Tabii açık denizde, kerterizle bu noktaları bulabilmek çok büyük ustalık işi. Çift demir atıyorlar, akıntıyı hesaplıyorlar ve oltayı tam taşın üzerine düşürüyorlar.

Pirçol diye tabir ettiğin oltayı kullanıyolar, 0,25 misine, fırdönünün 3 metre kadar altında parlak zoka... Ama yem olarak kesinlikle canlı teke kullanılıyor, midye ile denemiyorlar. 0,25 misine ile o iri balıkları çekmek büyük bir olay, çocukken katıldığım bir avda usta amcanın 8 kulaç suda 2,5 kiloluk mercanı yaklaşık yarım saatte çekmesini izlemiştim, gerçekten inanılmazdı...

18. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pirçolde teke olur evet. yarım saatte 2,5 kiloluk mercanı o misineyle çekmek büyük ustalık, o yarım saat içinde mağaraya, taş kovuklarına balığı salmadan, misinayı bir yerlere dolaştırmadan, iğneyi açtırmadan, misinayı patlattırmadan o kadar boğuşabilmek büyük ustalıktır. dediğin yerleri az çok biliyorum ama avlanma şansım olmadı... eskiden çok iri balık yaparmış adalar civarı. artık o derece verimli değil malesef. sinarit bile tutulurmuş oralarda :rolleyes:

19. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Sevgili Kaan güzel anlatımın için teşekkürler,tabi ki Ege çok farklı bir yer balık konusundan,tabi ki avcılığı da haliyle farklı,sargoz avları için kendime ait bir konuyu yakında bu balığın avlarını düşünen sevgili arkadaşlar için sunacağım,avlarınızda bol şanslar :)

20. Tarzan

Tarzan Erman

Bu konun açılması çok iyi olmuş hep merak ederdim ikisinede sargoz diyoruz farklılar diye bende şunu ekliyim gözlemlediğim kadarıyla baltabaş sargoz sivri burun sargoza göre çok daha mücadeleci oluyor.bide şöle bişey dikkatimi çekti kıyıdan iri karagöz tutma şansı egede iri sargoz tutmaya göre daha düşük karagözler daha ufaklar genelde sivri burun sargoz genelde yosun ve balçıkta daha çok bulunurken balta baş sargoz ise daha çok taşlık yerlerde oluyor yem olarak bnm tercihim boru kurdu sardalya mamun.Aynı zamanda 4 5 balıklı sürü halinde geziyolar eğer 1 yerde sargoz tutluyosa orda daha çok sargoz tutulma olasılığıda yüksek yani sabit bölgeleri tercih ediyo balık.Dün 1 tane iri sivri burun sargoz aldım küçük isparoz çekiyorum sandım karaya çıkarana kadar bu ebatlarda olduğunu hiç hissetmedim.kuzu gibi geldi balık karaya :)