SARPA, MEVSİM ÇİPURASI Familyası : Sparidae Bilinen adı : Salpa salpa Boy, uzunluk : 25-45 cm Yumurtlama Dönemi: nisan dahil, ağustosa kadar. Vücut oval, üst çene alt çeneden biraz daha uzundur. Yan çizgide 70-90 adet pul bulunur. Vücut gri mavimsi, karın beyaz gümüşi renkte olup, yanlarda 10-16 adet portakal veya sarımsı altın renginde bant bulunur. Bazı çizgiler başa kadar uzanır. Göğüs yüzgecinin dipleri siyah noktalıdır. kaynak ve resimler: sea crop university, kkgm.
Bütün arkadaşlar ve büyük ustalar kollarınızı sıvayın lütfen. Forum içinde dağılmış olan bilgilerinizi balık türleri konularının altına toplayalım lütfen. Bu tür hakkında kısa öz bilgiyi balıkçı ve melih reis vermişler zaten. Konunun devamını bizler doldurmalı ve güzelleştirmeliyiz. Herkesin el atması lazım. Çok güzel bir arşiv olacaktır. Neler yazılabilir: Bu balık türü hakkında herşey, ama herşey. Avlanabilecek yerleri, avlanma takımı, avlanma incelikleri, ustaların engin tecrübeleri (bu balık hakkında), vs.. vs.. gerekirse diğer konularda görüp çok beğendiğiniz bu tür hakkındaki yazıyı buraya alıntı yapabilirsiniz. Buna izin verileceğini sanıyorum. Önemli olan Balık türleri konu içeriğini (tür adedi değil) genişletmek. Forumda Mezgit hakkında aranılan her türlü bilgi MEZGİT konusunda olursa çok güzel bir forum olur. İlerledikçe sizler sayesinde çok güzel bir arşivimiz olacaktır. Özellikle Sadece Bu Konudaki Balık Türü İçin Yazı Yazmamız Çok Önemli. Yazacağımız Yazının Faydalı Olmasınada Özen Gösterelim. Gereksiz Özel Sohbetlerden Kaçınalım. Bunu yazmamdaki amaç sitemizin daha güzel olmasıdır. Şimdiden bütün duyarlı forum dostlarına teşekkür ediyorum.
Eskimo balikci Tam levreklik osarpalar iyi gununde 10larca girer sepete,hepen canli canli direk levrege ince misina,tek igne sig su sal gitsin
İrileri güzel olur. Bir püf noktası vereyim. Sarpayı bekletmeden hemen temizlerseniz kötü kokmasını engellersiniz.
kilitbahir bölgesinde ekim otası ile kasım başında başlayan , karagözle tıpatıp aynı yapıda olan ve ordaki yerel isminin "şuna" ya da "şüna" diye adlandırdığı (tek ayırt edici özelliğinin ise dişlerinin at dişine benzemesi ve ön dişlerinin ağzının dışına 2-ila 4 cm arası çıkmış olması )bir balık var . tahminimce akın balığı , çünkü sadece 1-1.5 ay sürüyor ve irleşmiş olarak yakalanıyor. o dönemde sarpalardan bu hayvanlar la beraber geziyorlar. ve gerçekten iri sarpalardan bahsediyorum . kızarkadaşımla beraber gittiğimiz bir avda yakaladığı sarpa tam 3.2 kg. dı ( onu uzun dönem kamçıladı ve ben de daha kolay balığa çıkabilmiştim o dönem ) takıma gelince benim kullandığım sabitkurşun üzerinde ( yaklaşık 40 cm ) gezerli tek iğneli ( 45 cm civarı ) bir takım. bilenler bilir bahsettiğim yerde akıntı inanılmaz kuvvetlidir ve yosun- çakıl oldukça karışık bir dip yapısı var onun için gezerli takım . kurşun 75 gr. dan aşğısyıla dibe inmeniz çok zor akıntıya kapılıp gider takımınız yem ise yine sadece o aylarda ortaya çıkan ( aslında ortaya çıkmıyor var ama o dönemde çok fazla büyüyor ) kırmızı , insan saçına benzeyen ve tabiki içinde bir sürü kurtçuk ve böcek olan yosunla yakalanıyor hem şuna hem de sarpalar. bu dönemin dışında sarpa ç.kalede özellikle eceabat ve kilitbahirde her dönem bolca bulunmakta.
Akdenizde daha dogrusu Hatayda Gelincik diyorlar bu balığa. Sürüler halinde dolaşırlar. Karın kısımları biraz pis olur genelde yosun yediklerini sanıyorum belkide ondandır. Büyükleri ızgarada fena olmuyor.
sarpanın marmaradaki adı eskiden "çitari"ydi. bu da şam dan eski zamanlarda gelen altın rengi şeritli kaliteli bir kumaştan aşırma. gereksiz bilgiler ansiklopedisi gibiyim teori desen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta. kaan desidero
güzel güzel. merak ettim kaan bunlar kutsal kitaptanmı hani şu osmanlıda ki elazığlı adamın kitabındanmı ???
yok değil, bu bilgi sıtkı üner in balık avcılığı ve yemekleri adlı kitabından gerçi bu kitap da karekin in kitabından devşirme yazmadan edit: yazarken baktım da, karekin in kitabında da var ))
neyse ,bilgilerin sağlam kaynaklardan. öğrenince şaşırtıcı ve sürükleyici oluyor . bilinmeyenler diye bir köşe yazısı serisimi açsan ne yapsan okuması çok zevklide ...
Uslu sarpa Yakalanması kıbrıs olta- mevki bodrum -fakat yakalandığında suyun üstünde çok çırpınmasından dolayı çoğu kez balığı alamıyordum bende suyun içinde yakalıyacağım asansörlü bir takım geliştirdim su üstü şamandıralı alt kısmına birkulaç mesafe bırakıp kurşunlu kıbrıs olta bağlayıp bu şekilde denediğimde çok daha iyi avlar yaptım.