İşte bu zor balıkcı dostum,nedeni bir kere ne avlamak istediğin ve buna uyarlı şamandıra bunları sadece kelimelerle çok zor anlatabilirim,ben genede şansımı deneyeceğim,şayet akıntı az ise sende şamandırayı yüzdürerek balık avlamak istiyorsan o zaman sana 3 gr lık bir şamandıra gerek,montaj kısmına gelince sıra ile,,stopper,şamandıra,bence bir boncuk ve fırdöndü,fırdöndüden sonra köstek yani kanca misinasına 2-2,5 gr ağırlığında bir sıkıştırma kuşun,böyle avlanmaları suyun yukarısına atarak şamandırayı suyun aşağısına doğru yüzdürüp avlanabilirsin,tabi bu anlattıklarım sadece az ama çok az akıntı olan sularda,sevgiler.
Bu konuyu (sazan için) 2 haftadır araştırıyorum. Özellikle bu akşam burada yazılanlarla birçok hususu iyi kavradığıma inanıyorum. Yazdıklarınızı gayet iyi anladım. 1)Bende 27 cm.- 5 gr. yazılı BALZER şamandıra var. Bunu 8 gr.lığa çıkartmak niyetindeydim gerek yok sanırım? Bu söylediklerinize göre 5 gr. fazla mıdır, yeterli midir? 2) Akıntısız suda şamandıra tarafında kurşun, akıntılı suda köstek tarafında kurşun mantığı mı yürütmeliyiz?
mert sendeki de harbiden azimmis yani. sabahin 3 kusuru olmus hala onlinesin. masallah.sazan dusmani misin nesin?
1)birinci sorunuza yanıt olarak 5gr lık şamandıraya 4+0,5 gr kurşun takarsanız hemen hemen şamandıra optimal ayarlanmış demektir. 2)ikinci soruya gelince,bir çok şamandıra şekli ve hazırlanışı var mesela bazı şamandıralara stopper gerekmez bu şamandıralar üzerlerinde bulunan plastik halkalar sayesinde sabitlenir tabiki ona görede kuşun takılır,tabiki bu avlandığınız suya göre değişir akıntı derinlik vs ama göllerde genellikle sazan için bu şekilde avlanırım,sevgiler.
Acımert kardeşim Burada yazılanlardan öğrenmek başka,bunları birde su kenarın da uygulamak bambaşkadır.Sen en iyisi işi bilen birileriyle balığa çıkarsan daha iyi ve çabuk öğrenirsin.
Alaattin Bey, Düşüncelerinizde haklı olabilirsiniz. Maalesef daha önce belirttiğim gibi bu konuda bilgi alabileceğim deneyimi olan tanıdığım kimse yok. Deneyimi fazla olan canım babam da Samsun'da... Onun dışında da bilgi alabileceğim tek yer burasi, yani sizlersiniz! Umarim ileride tanisma ve birlikte avlanma firsatimiz olur. Şunu da eklemek istiyorum, teorik çalışmalarımın satıcılardan ve atıp tutanlardan sakınmam açısından büyük faydasını gördüm... Makinalar konusunda da mekanikleri, fiyatlarina göre tertibat kiyaslamaları açısından vs. ve ilginç tecrübeler de dahil kendimce tecrübe kazandım. En azından karpuz gibi makinayı elime aldığımda işe yararlığı konusunda hissi ve deneysel kıyas yapabiliyorum ... Hülasa Sn. Alaattin Bey sizlerin katkılarınız, edindiğiniz tecrübelerinizi internet yoluyla aktarmanız ile belki aylarca uğraşsak da pek çoğuna ulaşamayacağımız bilgilere ulaşıyoruz ve kişisel notlarımı tutuyorum. Pratikte de söylediğiniz gibi suyla temas ederek, ümit ederim ki iyi sonuçlar alıp sizlerle paylaşırım. Katkınız için teşekkür ederim...
Bu hafta ömerliye gidiceksin herhalde İnşallah havada güzel olur da,güzel bir piknik yaparsın.Ömerliyi iyi bilirim.Sabah gidip akşam dönöneceksen,morelini bozmak istemem ama elin boş döneceksin.Yanında mangal falan götür,gününü değerlendirmiş olursun.Klasik sazan oltası ne atarsan at ama israil için en iyisi hamdinin de yazdığı gibi yaylı oltadır.Uygun olta yaparsan ancak kızılkanat yakalarsın.Haberlerini merakla beklicem. Madem pendikte oturuyorsun,belki bir gün beraber balığa çıkarız.
Oba'da takılmaya başladık. Hafta sonları tabi. İri istavrit ve zaman zaman da çinekop çıkıyor. Bu arada sazan avı ile ilgili, yöntemlerini paylaşmak isteyen sayın balıkçıların fikirlerini de merak ediyorum. Teşekkürler.
stopper kullanımı? yazılan her şeyi okudum anlatımlar güzel ancak tatlısu da avlanmaya yeni başlayan biri olarak bu stopper'ın misinaya takılımı konusunda sorunlarım var. 1.stopper yaptığımız takımıma mı yoksa kamışın üstündeki misinayamı takılacak. 2.takılması ve kullanılması hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz talıması konusunda resimli anlatım için her hareketi gösteren resimleri verebilirseniz anlayabileceğimi zannediyorum. allta kendi stopperımı veriyorum ama sizin verdiğiniz örnekle bağdaştıramadım.bu konuda bi yardım ederseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Şimdi stopperi takmak istediğiniz misinayı stoperin bağlı olduğu teldeki deliğe geçirip kıvırınız,sonra da stoperi ittirerek misinaya oturana kadar kaydırınız.Zaten yaparken hemen anlarsınız. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=24907&highlight=stopper
Sevgili Ahmet, aramıza hoşgeldin, kendini biraz tanıtırsan forum üyesi arkadaşlarımız seni daha yakından tanıma fırsatı bulabilirler. keyifli paylaşımlar dilerim,
karadenizli olupda balık tutmayı bilmeyen yoktur.amatör avlanıyoruz bide gölde balık avlayalım dedik bulunduğum mekan çok bereketli bir göle yakın bir mesafede bende dedimki gideyim gölde balık tutmayı da öğreneyim ama şunu söyliyim sabrım yetmeyebilir çünkü çok zor gölde balık avlamak.denizde kolay at çapariyi çek babam çek mutlaka bi tane gelir.bu hafta sonu uğraştım didindim bi dene sazan tutamadım.burda sazan ben oldum galiba.etrafımda devamlı sazanlar cirit atıyor biz fink atıyoruz.yemleme yaptım,evde yem hazırladım ama sorun şu oltayı atıyorum yem kayboluyor 4 numara kanca var dininde ama yem ortada yok oltada zorlanmada yok hani takılsında kaçsın ama o da yok.ümidimi yitirmek üzereyim.. bu arada ben gene bu stopper olayını çözemedim abilerim birisi resimlese bu olayı detaylı gene anlatsa benim stopper ın altında kalan uzun teller ne olacak çözemedim hadi taktık diyelim bu stopper la şamandırayı nasıl ayarlayacam bi yardım ederseniz bu gariban balıkçıyı sevindirirsiniz.
Sen stoper takımını parçalamışsın, plastik halkada tele dizili vaziyette kalacaklardı. Forumda fotografla tarif ettiler ama sen sanırım ille de teli kullanmak istiyorsun. Fakar tel sadece stoperlerin paketidir. Stoper sarı lastiklerdir. Misinanı al, telin yuvarlak tarafından iğneye iplik geçirir gibi geçir. Sonra da sarı lastiği iterek misinaya geçir.Yani tespih gibi misinana diz (bir adet). Misinanı ısla, bu lastiği istediğin mesafeye (avlağın derinliği kadar) kaydır. Sonra eline altında incecik delik olan bir şamandıra al, misinayı bu şamandıranın deliğinden geçir. En son kancanı bağla, bir karış üstüne de yarık boncuk kurşunlardan yeterince sıkıştır. Oldu bitti.
abicim resim çekme imkanın yokmu senin rica etsem biraz anlamaya başladım ama görsellik çok önemli o şamandıranın hiç açılmamış siyah plastik halkada olanından elimde var bi tane kullanılacak denilince bende hepsini söktüm içinden bi tane alayım diye.
Stoperi, Misinayı, Kancayı, Şamandıra ve kurşunu hazırla, yukarıda tanımladığım gibi sırayla yap. Sırayla gidersen olduğunu göreceksin. STOPERLİ ŞAMANDIRA MONTAJI
elinize sağlık, çok güzel ve faydalı görsel anlatım olmuş. daha sonrada arkadaşlarımızın faydalanması için,bu anlatımınızla ilgili link foruma sabitlendi.