oncelikle bu hakkinda ayrintili bilgi sahibi degilim. sazan takiminda boncuk kullanilmasi hakkinda ne dusunuyorsunuz? ikincisi bu asagidaki resimdeki secenekler haricinde boncugun daha etkili olmasinin bir formulu var mi? ilginiz icin tesekkur ederim, rastgele. (baska bir siteden alintidir .)
bu sazan avı ıcın 0.30 luk mısına olur mu yoksa mısına kopar mı bır de bu boncuk ne ıse yarar yem yerıne mı gecıyo??
Ya misinadan misinaya değişir.0.30 var 5 kg. çeker 0.30 var 15 kg. çeker. Bunu iyi ayarlamak lazım bide benim genel tercihim , 0.33 den 0.40 a kadar.Takım içinde 0.30 takıyorum..Birde bende bu yöntemi hiç tavsiye etmem..
Öncelikle bu takım iş yapmaz demek yanlış bence.Bende resimdeki 2. takımı arada kullanıyorum.Misinayıda 0.40 12kg test li misina kullanıyorum.Bizim bu bölgede belli yerlerde bu takım iş yapıyor. Ama öncesinde bölgeyi kuru mısır ile yemlemek şart oluyor.Bende tavsiye üzerine bu takımı kullanmaya başladım.Şunu söyleyebilirimki yanımda avlanan bir abimizin bu takımla yaklaşık 15 kg lık kambur sazanı (tam adı bu mu bilmiyorum,böyle diyorlar) aldığını gördüm. Bana bu büyüklükte olanı denk gelmedi ama. Denemekte ve bölgede avlananlardan bilgi almakta fayda var.Rastgele
hocam mısırla düzgün bir yemleme yapmazsan hiçbir işe yaramaz. sazan sürüsü yemlediğin yemi süpürürken arada ayırt edemeyip senin boncuklarıda yutuvericek. yoksa tek başına bi iş yapmaz...
bu takımın nasıl yapıldığı hakkında bir görsel varmı araştırdım ama bulamadım daha doğrusu bu takımın adını bilemediğim için bulamadım
o kösteklerin hepsi,sağlam bir balıkta kopar,kösteklerin misinaları,iğnenin içinden çıkması gerekir,saçlar ise iğnenin arkasından.burda hepsi arkadan çıkıyor doğal olarak,arkaya doğru yatık olan iğnenin sonu,misinayı kesecektir. 2.resimdeki sistem en iyi sitem bence,3. resimdeki sistem, mısırda iyi bir sistem olabilir,ama burda,balık ağzına aldığında boncuk ezilmeyeceği için,iğne ağıza tam oturmayacaktır.balığı kaçırabilirsin. bazı arkadaşların dediği gibi,mısırla yemleme yapmazsan boncukla balık tutman çok zor.hatta daha noktasal yemleme yapman bile gerekir. 0.30 misinaların geneli,ortalama 4.5kg ile 6.5 kg arasında DÜĞÜM ÇEKERİ kuvvettedir,buda sazan tutmak için kabiliyetliyseniz yeterli bir çeker. ama köklük taşlık bir avlaksa,zedelenen misinanın ,çekeri de düşeceği için,daha kalın misina kullanabilirsin ,ama temiz yerde 0.30 yeterli.
üstten ikinci ve üçüncü yöntem iş yapıyor. iki yöntemi de kullanıyoruz ve sonuç veriyor. ama yemleme şart. küspeyle, hamurla yemleme yapabilirsin. misina konusunda bilent bey çok doğru söylemiş. genel geçer bir misina kalınlığı olmaz sazan avında. avlağın dip yapısına göre değişir. eğer kayalık köklük otluk bir dibi varsa avlağın ,40 dan aşağı düşmeyin derim. ama temizse avlak 30-35 yeterli olur kanaatindeyim.
Ben ve inatcı partnerim Alper bu boncuk konusunu hep tartışırız. Benim düşüncem şu avlağı yemlediğimiz mısırdan dana iri mısırı yem olarak kullanmak ve iki köstekli takımın birine mısır birine boncuk takmak. Resimdeki üçüncü takımla güzel balıklar aldık Alperle birlikde.Alper genelde ikinci takımı tercih ediyor yani boncuk bir parça misinayla iğnenin altında duracak şekilde bağlanmış takım o takımlada balık alanı gördüm.3. resimdeki sistemdeki boncuğun deliği çok geniş dolayısıyla iğnenin üzerinde çok rahat hareket ediyor ve balık boncuğu yutmaya çalışırken iğne ağzına rahatlıkla oturur diye düşünüyorum ben.
Sevgili Göksel Boncuk layıkıyla kullanıldığında harika bir avcılık yöntemidir. Takım şu şekilde yapılmalıdır; En fazla 0,35 mm kalınlığında kaliteli misinaya,yerine göre 40-50 mm ağırlığında delikli yumurta gezer kurşun.Onun önünde misinanın yıpranmamasını teminen yarım cm uzunluğunda şeffaf bir ince boru veya makaron.Sonrasında sağlam,stoper vazifesinide görecek bir fırdöndü.Fırdöndüye bağlı20 cm kadar uzunlukta aynı misina ve ucuna güzelce bağlanmış 1,veya 2 no tercihan Mustad All Raound çapraz iğne. Gelelim boncuğa;Mısırın tabii rengine en uygun ve boyutta boncuk seçildikten sonra,deliğinden güzelce geçirilecek misina iğnenin sırtına,kavisine yakın bir yerine,dıştan sıkıca iliştirilmelidir. Mera mısırla,arada arpa veya buğdayda kullanılacak şekilde güzelce yemlenmelidir. Kamışlar 45 derece gibi, yatay biçimde,kalamaları illaki doğru ayarlanmış,misinaları hafifce bel vermiş şekilde ,yan yana dizilip takım yemlenen bölgeye atılmalıdır. Elbetteki balıkların yemlenen yerleri bulması ve mısırla beklenmesi uzunca bir zaman alabilir.Bu bakımdan esas av ertesi gün daha yoğunlaşacaktır. Denizlerimizin bu kıt günlerinde bu alternatif ava soyunmak üzereyim. Alacağım sonuçlarıda sunacağım. Sevgiler
Ilginc yontemler.Fakat ise yaramayacak diyede birsey yok bence. Ve merak ettim su sekilde birseyde yapilabilirmi : o boncugu igneye gecirdikten sonra boncugun deliginde kalan bosluklara hamur doldurulsa acaba nasil olur?Sadece merak.Eger bu boncuk ise yariyorsa bu sekilde etkisini biraz daha arttirabiliriz belki diye dusunuyorum. Rastgele...
bu yötem kesinlikle iş yapacaktır benim favorim ,boncuğun iğneye takılmış olan 3 üncü resim.sazan boncukla mısırı ayıramaz sazan gördüğü yemi vakumlayarak ağzına alır eğer beğenirse yutar beğenmezse yemi kusar işte bu sırada iğnede ağzının bir yerine takılacaktır.sazanda yem ne kullanırsanız kullanın yemleme verimi artılır Boncuk ile avcılıkta da yemlerseniz balık tutma şansınız artar.
Dostum evvela yemlemeyi iyi yapman lazım,yemleme iyi yapılmaz ise ne takarsan tak boş.Boncuğa gelecek olursak ben verim aldığımı söyleye bilirim,hatta bayramın 3. günü ömerlide 6 adet balık aldım 2 si hariç diğerlerini boncukla aldım,ama tekrar söylüyorum işin püf noktası yemleme ve yapabilirsen 2. yöntemi kullan.