sazan avında ne kadar yem ile yemleme yapılır hemen hemen bütün sazan avcılarının merak ettikleri bir konudur kimi arkadaşlarımız çuvallar dolusu yemi dökerler kimi arkadaşlarımızda az yem serperek balığı doyurmamaya çalışır ama sık aralıklarla serpme yaparak balığın oltalardan uzaklaşmamasınıda sağlamaya çalışırlar acaba hangisi doğrudur ??? yaptığım araştırmalar ve yıllardan beri uygulamış olduğum yemlemeler sonucunda aşşağıda anlatacağım yemleme sonucuna ulaştım Tarım ve Köyişleri Bakanlığı diyorki Büyük balıklara Verilecek yem miktarı su sıcaklığının onda biri olarak hesaplanır. Şöyle ki su sıcaklığı 25 derece ise verilecek yem miktarı canlı ağırlığın % 2.5'i, 20 derce ise % 2'sidir. yani avlandığınız merada toplam iri balık 200 kg ise ve su sıcaklığı 25 derece ise bir günlük avlanma için kullanacağınız yem 5 kg dır gittiğiniz avlakta diğer avcılarında suyu yemlediğini düşünürsek yem miktarını dahada azaltarak sık aralıklarla yemleme yapmak bence en doğru yemleme türüdür pekii avlanacağımız avlaktaki balıkların kilosunu nasıl tespit edeceğiz bir çok tatlısu avcısı zaten artık radar kullanarak sazanların yattığı yerleri bile tesbit edip oltalarını tabiri caiz ise balıkların ağzına indiriyor onlar için bunu hesaplamak hiçte zor değil benim gibi radarı olmayanlar ise gittikleri avlakta çıkan balık boyları ve adetleriyle bir hesap yaparak aşşağı yukarı bir hesap çıkartabiliriz herkese rastgelsin iri gelsin
abi geçende elmalı barajına uğramıştım. şimdi gözümün önüne getirip bir hesap yapmaya kalkıyorum, ve matematiksel işlemlerin sonucu olarak 2,5 ton luk bir yemleme çıkıyor karşıma, bir yem fabrikası ile anlaşmayı düşünüyorum şaka bir yana abicim güzel bir bilgi vermişsin eline sağlık. tanışamadık ama uzun zamandır senin yazılarını takip ediyorum ağzından bal damlayanlardansın
öncelikle verdiğiniz bilgi için teşekkürler, ben genellikle sık ama az yemleme yaparım, örneğin saat başı 2 avuç kadar oltaların bulunduğu bölgeye serperim.
yapma elmalıda balık okadar çoğldı diyorsun yani inşallah bir gün kısmet olurda tanışırız bencede en doğrusu budur avlanacağın yere ilk yerleştiğinde iyi bir yemleme yaparsın daha sonra belirli aralıklarla az az yemlemeni yaparsın
Aytekin abi ben lisede sözel mezunuydum.Üniversitedede öle o yuzden bu hesaplar zor.Sen hesapla ben yemliyim beraber avlanıyoruz zaten
radarın fiyatı benim bu sene aldığım tulumun yarısı kadar amaç radar alıp yemi balığın ağzına sokmaya kalsa o iş basit bizim amacımız işi kuralına göre yapmak şartları eşit tutabilmek anlıyacağın kandırabilirsek tutarız. radar işinide tutamayacağımız günler geldiğinde düşünürüz
Sazan avcılığında yemlemeye ilişkin ana sorun bence doğru yer seçimi, hepinizin başına gelmiştir yanyana attığınız bir kaç oltanın genelde sadece biri ya da birkaçı iyi balık alır hatta bazen birkaç arkadaş balığa gidersiniz bir kişi sürekli balık çekerken diğerleri ya sabır çeker, bunun nedeni zeminin müsait olması ya da olmamasıdır. Oltayı attığınız bölgenin zemini kaya ise ya da dipte yosun vb. bitkiler varsa ne kadar yemlerseniz yemleyin oltadan beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Zeminin müsait olup olduğundan emin oluncaya kadar çok fazla yemleme yapmamak ve suyun kenarı müsaitse iyi bir yer buluncaya kadar yer değiştirmek gerektiğini düşünüyorum.
dip yapısı yosun veya bıtkıler kaplı ise pop ups tarzı (boili,mısır,pelet)yemler kullanarak verimi soylediklerinizin aksine artırabılırsınız By carphunters By carphunters avlandığım bırçok avlağın dip yapısı ya kayalık yada yosun veya ot ile kaplıdır ve şu ana kadar bu durumdan bır sıkıntım olmadı
sabri bu konu sazan yemlemede ne kadar mısır kullanılacağı ile ilgili boiliden bahsedildiğini sanmıyorum ama genede paylaşım için sağol
Haklısınız birinci resimdekine benzer bir olta düzeneğim var ve gerektiğinde kullanıyorum ama çoğunlukla bu tip denemeler yapmak yerine üç-beş metre yer değiştirmek daha pratik ve verimli oluyor.
Aytekin Kardeşim verdiğin bu bilgiler için ve doğru tespitlerin için teşekkürler.Yazmak istememin en büyük nedeni ise şu RADAR konusunda bir iki şey söylemek.Bence tatlı sularda RADAR kullanımının yasaklanması gerekir.Denizlerde hadi neyse,ticari avlanma yapanlar kullanacak tabiiki.Ama şu iç suları, baraj göllerini,doğalleri bari rahat bırakın kardeşim ya!!!RADAR la avlanıp da birde çok zor bir iş başarmışlar gibi geniş geniş av raporlarını ve de resimlerini paylaşan arkadaşları da bence uyarmak lazım.Ben eski bir TSK mensubuyum ve keskin nişancıyım.Keskin nişancı tüfeğiyle dürbün kullanmadan çıplak gözle vurduğum hedefleri arkadaşlarım dürbün kullanarak vurmaya çalışırlardı (ama çalışırlardı )Bilmiyorum benzetme doğrumu.Selamlar saygılar RASTGELE...
boili,mısır,pelet boili yerine her turlu yem(mısır,tiger nuts,solucan,buğday,nohut,) kullanılabılır amaç dip yapısı yosun ve ot olan avlaklarda yemi yukarıya kaldırıp sazanın daha rahat bulmasını sağlamak not ;yukarıda saydığım yem çeşitlerinin yanına montaj yapılırken küçük köpük ilave edilmesi gerekir By carphunters
Ortalama 2 gecelik bir av için 20 kg dan aşşağısı ( kaynamış buğday - mısır , ister un ile top yap ister doğal haliyle serp suya ) çerez olur sazana..kıyıdansa küçük kürekle ( yada benzer birşey) , açıktaysa botla serp belli saatlere bölüp..yakalanmayalarda arkandan dua etsin