Misina kalınlığı bizim köprüde kullandıgımız 0.12 değil.Hiç bir balıgın bir bölgesi o misinayı kopartamaz bence.Tabi burda öğrendigim bir şeyde balıkçılıkta mantık aranmaz Sazan tecrubem olmadıgı içinde birşey diyemicem.
13temmuz 2008 geçtiğimiz pazar günü yaşadığım bir olay. c.tesi akşamdan gölcüğe gittik(izmir/ödemiş) çoluk çocuk.çadır falan herbişey tamam.sabaha kadar makinalı olta takımı+dip oltası(mantarsız yani) ile 5 kadar 20cm boyunda israil çektim. pazar günü öğleye doğru ortalık iyice kalabalıklaştı.piknikçiler içinden yan tarafımda bulunan aileden biri balık tutmaya çalışıyor. misinayı 1/2 litrelik pet şişeye sarmış,sallamış göle, bir kazığada sabitlemiş. bir ara bir şaldırtı koptu,zannedersiniz göle araba düştü adam başladı koşuşturmaya.oltada balık var.kazığı yerinden sökmüş atmış,kazıkla beraber pet şişe gölün ortasında jet gibi gidiyor. hemen strateji geliştirdim.kasnaklı bir dip oltasına 150gr kurşun 2 tanede 2 no büyük iğne bağlayıp,başladık göle atıp pet şişeyi yakalama eylemine. 40dk kadar sonra pet şişeyi yakaladık.başladık çekmeye. baya bi dolu geliyor.misinanın ucu geziyor.tam kıyıya 10mt kala tahminim 60cm uzunluğunda bir sarı taklayı attı,olta boşalıverdi. kaçan balık büyük olur. baktımki misina resmen bıçakla kesilmiş gibi.zaten takımda köstek falan yok.takım tek iğneli.0,80 misina eski ustalar derki; ''sazanın karnı yere değdimi,takla atar,yüzgeciyle misinayı keser atar. sakın balığı yormadan kıyıya çekmeye çalışmayın.biraz çekin biraza salın.'' ya bunlar hurafe, yada eskilerin bir bildiği var.
arkadaşlar sazan avında 070 misina 03veya 04 norveç iğne kulanıyorum kaçma olmadı oltayı suya attıktansonra lastiğe takıyorum kasnaktanda 10m misinayı boşa bırakıyorum ender kaçar karakaya barajına gidiyorum geçen yıl tuttuğum sazanlar 7kğ dan aşağı değildi
uğur doğrudur sazan yakalandımı kurtulmak için takla atar o anda misinayı elinde gevşetirsen koparamaz birde suda hayvanı gezdirirsen hayvanı rahatlıkla kenara getirirsin
Arkadasim sana katılıyorum ben genelde dikkat ederim hem ust yuzgecinde hemde alt yuzgecinde tirtirli yerleri vardir ... Genelde kepce ile aldigimizde takılıyor ve balıgın zarar gormesine neden oluyor... Dusuncene katılıyorum...
Kullandığımız misina mümkün olan en kalın yada en dayanıklı olan misina olabilir, ancak unutulmaması gereken husus avı yapılan balığın yakalandıktan sonraki davranışlarıdır. Burada sazandan bahsettiğimize göre aramızda bu balığın yakalandıktan sonra kaldıki kıyıya vurduktan sonraki davranışını bilmeyenimiz yoktur. Sazan balığının bu noktadaki kafa atışları esnasında misinamızı aşırı gergin vaziyette tuttuğumuzdan misinanın kırıma uğraması içten bile değildir. Unutmayalımki balığı çekerken uzunca bi süre yorma hareketleri yapıyoruz bu esnada fizik olarak kamış, misina ve kancamızda bi yorgunluk yaşıyor ve son kafa darbesinde misinanın yaşadığı şok ve buna bi yüzgeç yada solungaç gibi sert ve keskin bir maddenin çarpması kopmayı kaçınılmaz kılıyor bence.
Selamun Aleykum.Her türlü misinayı koparabilir bu balık yeterki siz balığı suda çıldırtmayın Sırtındaki ve kuyruğunun oradaki testere gibi yüzgeçleriylede koparır.Genelde kançayı alır götütü bu şekilde koparsa.Kurşun firdöndü yerinde kalır.Büyük saznaalr solungacına girer misina balık çırpınırken keskin soluncaç misinayı kesebilir.Bu iri cüsseli balık sağa sola suda kafasını çevirerekte misinanızı kopartabilir.Hepsi olabilecek durumlar kesin olmaz kesin olur diye birşey yok bunu su altında incelemek lazım Ama Kaçma nedenelri bunlar.Zaten Benim oltada kaçsada bieşy değişmiyor .Tutuğum balığın resmini çekip suya geri gönderiyorum.Sazanı yakalaması güzel oluyor.Yemesi iyi olmuyor bi kere denedim o günden beri sazan balığını sudan çıkarıp Eve getirmem O sazanalrda resimlerimde var.Tadı saman gibi.Selamlar ..Rastgele...
arkadaşlar sazan kuvvetli bir balıktır.ama sazanda genelde iyi bağlanmayan iğne ve köstek yerlerinden kopma oluryani ACEMİLİKTEN eğer oltayı atıp sabah toplayım dersen sazan iğneyi gölün tabanına vurup ağzını yırtar ve iğneden kurturur.bunun tek çözümü var oda 2\2 de belirtilen sayıda ve cinste olta atmak.insanlar göle 10-15 tane kasnaklı olta atıyor nede olsa tanesi 3-5 lira sonra oltaya bakamadığı için koparda balık kaçar da.SAZAN İÇİN İDEAL OLTA SAYISI 2 DİR.DİP OLTASI TEK İĞNELİ OLMALI VE İĞNE ANA MİSİNAYA BAĞLANMALI KURŞUN KÖSTEK İLE BAĞLANMALIeğer böyle olursa balık kaçırma ihtimaliniz azalır
ben böyle birşeyde düğümlerden şüphelenirim doğru yapılmamış düşümler iri cüsseli balığın çırpınması ile kendi kendini kesebilir veya çözülebilir bunu diğer balıklarda çok yaşadım özellikle düğümün kendi kendini kesmesi olayı sırf bunun için misinaya özel bağlama sistemini ezberledim şimdi pek kaçırmıyorum yinede iri bir balıkla uğraşırken dikkatli olmalı çok asılmamalı
Ben katılıyorum daha önce 0,40 misina kullanırdım hep başıma gelmiştir daha sonra 0.60,0.80 misina kullanınca değil sazan yayın gelse koparamıyor sazanın gerçekten sırt yüzgeçlerinin ilki çok sert ve keskin bikaç defa elimde çırpınırken elimi kestiği oldu
Arkadaşlar gözünüzde hayal ederek düşünmeyin nasıl olurda sazan 0,40 misinayı kopartır diye. Size şöyle anlatayım sazan balığı oltaya vurduğu an ona hiç zaman tanımadan misinanızı çekmeniz gerekir eğer misinanıza bir anlık boşluk verirseniz balık suda ters döndüğü an iğneden kurtulur. Çünkü sazan yemi hemen yutmaz, emerek sindirir. siz oltanızın başında olmadığınız vakit balığa zaman kazandırmış oluyorsunuz sazan balığı iğneden kurtulmak için genelde suyun içinde çeşitli dönme hareketleri sergiler. Bu hareketler sırasında eğer oltadaki sazan trofe tabir ettiğimiz iri büyük sazan cinsindense üst ön yüzgeci ile 0,40 misinayı 40 saniyede 40 kere kopartır. Bu balığın ön yüzgeci ile adam bile öldürebilirsiniz aradaşlar
Evet sonuna kadar katılıyorum Geçen Kızıl ırmak ta avlanıyordum 1,5 kg sazan yakaladı babam ben çadırda uyuyordum balık çırpınınca elinde düşmesin diye havada tutuyor balık havada yüzgeçlerin açıyor en büyük yüzgeçi babamın başparmağın altındaki o tombul yere komple giriyor Babam bağrıyor olm gel çabuk diye neolduğunu bile anlamadım uyku sersemi gördüğüm manzara karşısında şaşırdım babamın elinden onu 15 dakkia uğraşarak çıkara bildim balığın kafasına sert çubukla vurarak bayılttım yoksa çırpındıkça babam duramıyordu o testere gibi yüzgeç her çıktığında kopuk bir sinir ile geliyordu kan zaten bol bol akıyor Allahtan ki böyle şeylerde soğuk kanlıyımdır Eline fazla zarar vermeden çıkarttım yaklaşık 6 milim delik açıldı babamın elinde elinini arkasından çıkacakmış okadar büyük ve keskin testere gibidir yüzgeci çok şükür çıkarttım dezenkfekte ettik hastaneye götürüyüm dedim kabul etmedi bişey yok dedi 2 balıkdaha çekince eli iğleşti unuttu bile