Sazana sardalya ================================================================================ Değerli dostlar.Tatlı sudan pek anlamam...Daha doğrusu deniz hastası olduğum için eğer zamanım varsa mutlaka deniz kenarına giderim.Küçüklüğümüzde çay kenarına inerek 1 mt misinaya sinek oltasına karasinek takarak ağaç köklerinde sazanlar yakalardık.O zaman su çok temizdi ve balıklar sürüler halinde gezerlerdi.Daha sonra denizle tanışıncada tatlı suyu bıraktık.Şimdi anlatacağım olay tatlı su avcılarının ilgisini çeker diye düşündüm. İşyerim tarihteki ismiyle GRANİKOS çayı Büyük İSKENDER in meşhur savaşının geçtiği şimdiki ismiylede Kocabaş çayının hemen yanı.Çayla aramda sadece 10 mt var.Bazen denize gidemeyen oltacıların solucan takarak sazan ,çılgın gibi balıkların yakalandığını görmekteyim.Bu kış kuvvetli yağmurlar sonrası Yenice ilçesindeki baraj sularının artması sonucu kapaklar açıldı ve Kocabaş çayındaki suların yükselmesiyle bir çok büyük sazan bu tarafa geldi.İşyerimin hemen önü oltacı doldu.Daha önce hiç olmayan bir şekilde oltacılar gece gündüz büyük sazanlar tutmak için çay kenarını doldurdu.Macır lakaplı birisinin büyük bir sazan çektiğini görünce yanına gittiğimde yem olarak sardalya taktığını gördüm.Torbasına baktığımda 3 kg civarları 2 sazan yakalamıştı.Limitler konusunda kendisini uyardığımda boşver dedi ve sardalyayı ikiye bölerek 505 2 no sarı iğneye takarak attı ve 5 dk sonra 1 tane daha yakaladı.Bizim buralarda sazana sardalya ilk defa gördüm.Aramızda bu yemi hiç denememiş olan arkadaşlar olabilir düşüncesiyle paylaşmak istedim.Deneyen olabilir.Rastgele..
Kücük gümüş balıklarıyla tutuluyor fakat saldalyayı ilk defa duyuyorum olabilir neden olmasın denemek tecrübe etmek lazım. Rastgele...
sardalya veya gümüş balığı ile belki nehirlerde yakalanabilir denemedim hiçde görmedim fakat uzun yıllardır göllerde zasan avlamaktayım bu tür tekniklerin durgun sularda sazan için pek iyibir tercih olmayacanı düşünüyorum mısır hamur veya solucan daha etkili olacaktır
Necmi abi paylaşım için teşekkür ederim. Buralarda sardalya bulmak bizler için zor olsa da imkanı olanların kullanıp sonuçlarını da bizlerle paylaşması çok güzel olur. Sazan balığı için sardalyayı yem olarak kullanmak fikri denenebilir ve eminim iş de yapar. Not: Macır abimizi limitler konusunda uyarınızın sebebini anlayamadım. Daha doğrusu, şöyle ifade edeyim; sazan için -sezonunda- kişi başı günlük limit 10 adet ve boy limiti de 40 cm olduğunu biliyorum. .
Çok ilginç gerçekten dere ağızlarından giren gümüş balıklarına atladını biliyorum sazanın arkadaşımızın dediği gibi.Sanırım suda yem sıkıntısı var balığın tabii öyle şeylerle karşılaşıyoruzki olamaz diyemeyiz olabilir denemek lazım yinede.Bilgi için teşekkürler Necmi abi.