Sazan'mı? İsrail'mi? yoksa Melezmi??

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında ugur35 tarafından paylaşıldı.

1. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    tugay güzel çocum bence sen bu konuşma tarzını düzelt burada fikir beyan edenler neredeyse senin 3 katın yaşında ;)
    bu sitede temel prensibimiz saygıdır o yüzden bir arkadaşımızla muhabbete gireceğimiz zaman öncelikle o kişinin yaşına bakarız ve ona göre hitap eder ve söyliyeceğimiz kelimeleri iki tartar bir söyleriz anlatabildimmi:) :) ;)

2. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    İsrail Sazanı ve Sazan Arasındaki Farklar
    İsrail sazanı Karas adıyla da anılan bir balık olup Sazangiller ailesinin bir üyesidir
    Karas kelimesi bize Balkanlardan (Bulgaristan) gelmiştir
    Kökeni balığın bilimsel adı olan Carassius dan gelir

Burada bir parantez açıp sazangiller ailesinden söz etmekte yarar var
    Çok farklı şekile sahip balık bu ailedendir Bazı türlerini deniz kefaliyle bazı türlerini hamsi ve tirsiyle, bazılarını alabalıkla, bazıları yayınla vs karıştırmak bile mümkündür

3. yolgezer

yolgezer Volkan DENİZ

Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
    tilapya dediğiniz balık, bundan 5 6 sene önce uluabat deresinde çok çıkardı. hatta tatlısu karagözü derlerdi. gerçi şimdiler çıkmıyor sanıyorum... israilden geldikten sonra pek birşey kalmadı....

4. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Fotolarda var benim de karıştırdıım balık sazan ile adi sazan nasıl oluyor hala anlamış değilim

5. darkdream1977

darkdream1977

Favori Kamış:
    mantarlı - makinalı takım
    En İyi Avı:
    yayın 8 kg ( elle :) )
    İsrail sazanını hemde aga babası.
    Akşam akşam yine sinirlerim hopladı.
    Gıcık oluyorum bu merede
    sazan bu işte

Güzelliği endamı yeter,bıyıklarına ,sarı ağızına gurban olam:D
    bu da lanet havuz balığı israil şeysi işte
    benim yorumum bu

Son düzenleme: 3 Ağustos 2008
  6. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    aynen katılıyorum:cool:

7. BATILI_22

BATILI_22 CiHaNgiR BaYrAkTaR

En İyi Avı:
    7,5 kg yayın 4 kg aynalı sazan . . .
    balık bence israil saygılar....

8. m.c.okyanus

m.c.okyanus ufuk

Favori Kamış:
    albastar lucky 2770
    benim tuttuğum israil sazanlarından rengi biraz farklı

9. sumo14

sumo14

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    64 cm abant alası (4,250 kg)
    taktir edilecek insansın burdakıler sazan mı israil mi diye yorum yapsın ama senın son yazdıgın cümleleri es geçmesinler:D

10. kemalleo

kemalleo KEMAL

Favori Makine:
    banax
    En İyi Avı:
    kayda değer yok
    1-bir arkadaşımız buna israil sazanı demiş

2-diğer arkadaş ta buna sazan demiş ki bende öyle düşünüyorum

3-buna israil demiş doğrudur

şimdi benim burada söylemek istediğim 1. ve 2. resimdeki sazanlar birbirine benziyo aynı balıkta olabilir tam kestiremedim (biri büyük biri kücük açılar da farklı) israil sazanının kaç çeşidi var anlıyamadım.
    1. resimdekine biz pullu sazan deriz ve tutarız tadıda gayet iyi aynı balık olduğunu sanıyorum resimden de canlı gibi anlaşılmıyo ama benim tuttuklarım aynen 1. resimdeki gibi beyaza yakın ve bıyıklı genel sazandan tek farkı açık rengi acaba ben mi yanlış biliyorum??

11. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    bizim burda israil sazanı, bulgar tekkesi, tumbiş diye geçiyor :)

12. CalkuT

CalkuT İsmail

Favori Kamış:
    Alba Star
    En İyi Avı:
    yayın 8 kg
    Her yöreye gore israil sazanı farkllık gosteriyor.Bizim burada israil sazanı ortalama 700 gramdan sonra boy olarak uzuyor sarı sazansa her zaman enlemesine buyuyor.Ama gercek sarı sazan her yerde kendini belli eder..

13. jq3800

jq3800 mithat

Favori Kamış:
    fındık çubuğu :)
    En İyi Avı:
    ???
    arkadaşlar abilerim konu baya derinlere dalmış baksanıza neyse bana göre eyer dikkat ederseniz bizim kendi sazanlarımızın solungaçlardan başlayıp alt yüzgeçlerden dogru kuyruğa kadar olan kısımlarıbiraz daha düz israilde ise tam bir yarım ay şekli var bu resimdeki balıkta aynı israile benziyo birde balıklarda üreme mevsiminde dişi balık yumurtalarını döktüğünde ilk erkek ne kadar yumurta döllerse o yumurtalardan tam bir safkan çıkar ondan sonraki erkeklerin döllediği yumurtalar safkanlığını kaybeder belki bu durumda belki israil dişisi yumurta döktükten sonra erkek sarı sazan o yumurtakara döllediyse ortaya bu çıka bilir

14. mesulid

mesulid MESUT BALDIK

Favori Kamış:
    ALBA STAR
    En İyi Avı:
    TURNA 9 KİLO KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK
    bence israil sazanı

15. LapinCash

LapinCash

Bence melez olabilir..

16. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Biraz daha akılları karıştıralım :)

Bilen zaten biliyor, biz aklı karışıkların aklını biraz daha karıştıralım.
    ============-
    İsrail sazanı nedir?

a) Sazan balığının bir çeşididir.

b) Sazan ailesinin üyesi bir balıktır.

c) Laboratuvarda üretilmiş bir ucubedir.

d) Bir çiklit türüdür.

e) Bir Tilapya türdür.

f) Japon balığının bir çeşdidir.

g) Havuz balığının bir çeşididir.

h) Ülkemiz sularını sabote etmek için dışarıdan getirilip salınmış bir türdür.

i) Devlet tarafından sularımızı islah amacıyla getirilmiş özel bir türdür.

j) Amatör balıkçıların sularımıza yaydığı bir türdür.

k) Akvaryum meraklılarının sularımıza bıraktığı bir türdür.

l) Ülkemiz sularında doğal olarak bulunan yerli bir türdür.

m) Zararlı bir türdür

n) Zararsız bir türdür

o) Yararlı bir türdür

CEVAP:

İsrail sazanı : Kuyuya atılan taştır, çıkartılması da artık mümkün değildir.

Aslında bu isimle anılan bir balık yoktur. Başka bir balığa (kültür ırkı tilapyalara) verilen isim ile (israil çuprası) karıştırılarak ortaya çıkmış, pek çok yerde konu izah edildiği halde maalesef internette virüs gibi yayılarak balıkçılığa yeni başlayanlar arasında kabul görmüştür.

BU ŞARTLARDA, BU GÜN İSRAİL SAZANI ADIYLA ANILAN BALIK;

a) Sazan balığının bir çeşididir. Doğru ama "çeşit" dediğimizde ne anladığımıza bağlıdır. Tür kastediliyorsa evet, ama adi sazanın varyetesi kastediliyorsa hayır.

b) Sazan ailesinin üyesi bir balıktır. Kesinlikle... Bu ailenin yüzlerce türünden üçü bu gün yanlışlıkla da olsa bu adla adlandırılır.

c) Laboratuvarda üretilmiş bir ucubedir. Evet, ama biz bunlara genelde Japon Balığı deriz. Akvaryumda ucube gibi görünmez, ama aklı evvel bir akvaryum meraklısı bunu bir gölete atarsa, artık o bir mutant (ucube) dir.

d) Bir çiklit türüdür. Hayır, hayır, hayır...

e) Bir Tilapya türdür. Hayır, hayır, hayır...

f) Japon balığının bir çeşidir. Eh, Japon balığı bu üç türden biri olan Carassius auratus'un insan kontrolünde geliştirilmiş; renkli, tül kuyruklu, pörtlek gözlü, ibikli vs. hoş şekilli kültür tipidir.

g) Havuz balığının bir çeşididir. Eh, havuz balığı insan kontrolünde geliştirilen ilk japon balığı tipidir, şekilsel olarak aslına benzer, ama renkleri çeşitlidir. Carassius carassius türünün renklileri daha çok havuz balığı adıyla anılır.

h) Ülkemiz sularını sabote etmek için dışarıdan getirilip salınmış bir türdür. Dışarıdan geleni de vardır ama, kimse bilerek ve isteyerek sabotaj amacıyla salmamıştır. Sadece aklı evvellik söz konusudur.

i) Devlet tarafından sularımızı islah amacıyla getirilmiş özel bir türdür. Eh, geleceği düşünemeyen bir kaç DSİ ve Tarım Bakanlığı personelinin katkısı yok değil, ama amatör balıkçı ve akvaryumcular da onlardan geri kalmamıştır.

j) Amatör balıkçıların sularımıza yaydığı bir türdür. Bazı göletlerde evet.

k) Akvaryum meraklılarının sularımıza bıraktığı bir türdür. Pek çok yerde evet.

l) Ülkemiz sularında doğal olarak bulunan yerli bir türdür. Marmara bölgesi ve Karadeniz kıyısındaki pek çok gölün doğal türüdür. 150 yıl evvel insanlar tarafından atılmış mıdır bilmiyorum, ama doğal populasyonun bulunduğu yerlerdeki balıklar ekonomik değere sahip, iri, az kılçıklı ve lezzetli etli, renksiz, tül kuyruk vs olmayan, pullu sazanın kamburu bir balıktır.

m) Zararlı bir türdür: Doğal göllerde kirlilik ve aşırı avclık baskısı varsa, kültür tipi havuz balıkları boşluğu hızla dolduruyor. Sonra da o gölün yerli balıklarının yaşam alanını işgal ettiği için diğerlerine çok fazla yaşam hakkı tanımıyor. Eti kıt, kılçıklı ve ufak olduklarından, düşmanları bunların üzerlerinde fazla baskı kuramıyor.

n) Zararsız bir türdür: Doğal olarak bulunduğu yerlerde zararsız, balık üretimi hedeflenen suni göletlerde verimi düşürücü, şehir içlerindeki suni göletçiklerde görsel katkı sağlayan bir türdür.

o) Yararlı bir türdür: Örneğin Büyükçekmece gölünde en önemli türler arasındadır. 3 kg ya kadar büyür, eti bol, kılçığı azdır. Orada ustalar kambur sazan olarak isimlendirir. Yani doğal yaşam alanlarında ve yabani şekle sahip olanlar yararlıdır. insan kontrolünde şekli ve rengiyle oynanmış olanlar oraya dışarıdan getirilmişse zararlı olur.

17. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

değerli katkınız için teşekkürler

18. LapinCash

LapinCash

Bilgiler için teşekkürler..

19. nidya78

nidya78 Aydın

Aslında istavrittir ama mutasyona uğramıştır :D

20. LapinCash

LapinCash

Harika bir espriydi :D