Ben kullanıyorum; daha önce Aceration SW8000 PG kullanıyordum; 565 gram ağırlığında, 4,7 veya 4,8 devir idi şimdi net olarak hatırlıyamıyorum; bir turda da 88-89 cm. sarar; 12 kg. su geçirmez drag barındırır... 4+1 bilya... Şu an Biomaster SW8000 PG kullanıyorum, 550 gram devir v.s. hemen hemen aynı; 13 kg. su geçirmez drag barındırır... (Kataloğunda Biomaster'ın büyük kardeşleri olarak Twinpover ve Stella 8000'lik lanse edilmiş...) 6+1 bilya... Her iki makina ile 4,20-4,40 arası surf kamışlar ve 150-180 gram ağırlıklar ile sahte ile at-çekte kullanılmış olup gayet tatminkar ürünlerdir... Hatta Aceration'un 1 altı diyebileceğimiz Spheros'da 1 kg.drag ve 1 adet bilya eksiğiyle Aceration'a çok yakın duruyor; tabii daha makul bir fiyat ile... Ayrıca bu makinalar ile birlikte 8000'lik Twinpover ve Stella kullananlar da ziyadesiyle mevcut ve sanıyorum herkez halinden memnun... Bu makinalarda devir sayısına dikkat edin, 4,7-4,8 civarı olanlar sizin istediğiniz gibi sanıyorum; yüksek devirli olanlar isteğinizi karşılamıyacaktır... (Aceration'un 5,8'ini 2 kere atış yaptıktan sonra kullanamayıp sattım.)
arkadaşlar abiler fu faydalı ve yardımcı bilgiler için sizlere çok teşekkür ederim yarın öğleden sonra gidip makineyi değiştireceğim ve anladığım kadarı ile düşük devirli, hafif uzun atışlar için elverişli bir makine ve bütçeye uygun işim zor ama bakalım inşallah aradığımızı buluruz sizlerin tavsiye ettiği makinelerede bakıcam tabi yanlız biomastır 8ooopg nin sanırım türkiye satışı yok nette ulaşamadım acaba muadili varmı artık bunuda firmadaki arkadaşlardan öğreneceğiz tekrar teşükkürler birde bazı formlarda devir oranını 4.5:1 en ideali imiş bundan düşüğü yada yükseği makinede ve kulanıcıda problemlere sebep oluyormuş okuduğum kadarı ile tabi kulanım amacına göre değişe bilir sanıyorum
Biomaster SW 8000 PG'nin Türkiye'de satışı var; ancak ilk partinin tamamı tükendi; yeni parti de bir 10-15 gün içinde gelir sanyorum... Kesin devir rakamlarına kafanızı yormayın; kim kesin rakam veriyor ise atıyor; makinanın diğer ölçü ve özellikleri de önemli bu hususta... 4,5 devirin ideal olduğ tek başına geçerli bir kriter değil... Makara çapı çok küçük olursa daha kuvvetli sarabilir; ancak sarım miktarı düşük olur; makina kalitesi yetersiz olur ise veya modeli düşükse daha kolay saracağına daha zor sarabilir; v.s. v.s... bu iş için pekçok kriter mevcut... Tekrarlıyorum yalnız devir sayısı değil; makinanın diğer spesifikasyonları da çok önemli... Hepsi bir bütünü oluşturuyor...
Shimano... bitirdin bizi Shimano... Ultegra 5500 (XSA veya XTB) yuksek devir orani nedeniyle kola fazla yuk bindiriyor, yorucu oluyor, dolayisiyla daha dusuk devirli olan Ultegra 10000 veya 14000 oneriliyor.. fakat onlarin da agirligi 5500 modelinden oldukca fazla oldugu icin yine uzun sure atip cekince yorucu olmasi kacinilmaz oluyor... Bu durumda ikinci bir oneri olarak Ultegra'nin yeni teknoloji urunu Ci4 alasimli modelleri gundeme geliyor, bunlar daha hafif oldugu icin tercih edilebilir, mesela Ultegra Ci4 14000 XSA hem hafif hem de makul devir oraniyla tam aranan ozelliklere sahip bir makina olacaktir ... derken bir de bakiyoruz ki makina fiyat araligi olarak cok ucuk seviyelere cikmis, butcemizi epeyce asmis... hele Aceration, Twin Power, Stella serileri, fiyat olarak yanina yaklasilacak gibi degiller... Oyle olunca da Ultegra ve ustu modellerden toptan vazgecip Shimano'nun makul devir oranli, cok agir sayilmayacak diger modellerine bakiyoruz... Navi ve Aerlex gibi makinalar nispeten uygun fiyatlariyla yuzumuzu gulduruyor , kuskusuz Ultegra kadar hafif degiller ama "neticede Shimano Shimano'dur" diyerek sevinirken bir de bakiyoruz ki bunlarda da sadece 1+1 bilyali rulman var, haliyle cevirirken, ozellikle de yuk binince Ultegra kadar akiskanligi olmayacagi kesin... Bu noktada iyice dellenip bunaliyoruz haliyle , "Biomaster mi yoksa Beastmaster mi, devir oranindan mi odun vereyim yoksa agirliktan mi?, batti balik yan gider deyip kesenin agzini daha da acayim da Ci4 mu alayim, yoksa tasarrufu elden birakmayayim, en iyisi hepten Shimano isinden vaz mi geceyim?" dedikce beynimiz isinmaya basliyor, kulaklardan dumanlar cikiyor, gozler karariyor... neticede az para degil, alinca bir kere aliniyor, yanlis karar verme luksumuz yok... bu da ise daha da bir stres katiyor hihi ... Benim onerim su; "hem Bogaz'da kullanayim, hem kiyidan, hem tekneden, hem yemlide, hem caparide, hem uzak atis yapayim, hem de tekneden jig yapayim, drag gucu fazla olsun ama agirligi fazla olmasin, tam-surf olmasin ki av seklimi sinirlandirmasin" diyorsaniz, "oha! be kardesim , oyle bir makina olsa once ben gider alirdim" demiyorum tabi ki ... diyorum ki uygun bir fiyata bulabilirseniz sayet, alin bir SHIMANO SPHEROS PG8000, olsun bitsin... hem hafif, hem guclu, hem makul devirli, hem jig hem genel maksatli harika bir makina... bana da dua edersiniz... http://fish.shimano-eu.com/publish/...011/reels/heavy_duty_spinning/spheros_pg.html
2011 ve 2012 Shimano kataloğu EU yu inceleyerek daha sağlıklı fikir sahibi olacağınızı umuyorum. http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/nl/nl/index/customer_service0/ebooks.html
arkadaşlar makineyi aldığım firmaya gittim değiştirmede sorun çıkarmadılar ama boğaza hitap edicek bir ürün bulamadım pg serisi hiç birşey yoktu ve ayrıca kaliteli bir marka eyvallah ama sipariş verilen bir parçası için uzun süre beklenildiğini ve parçalarınında pahalı olduğunu baz alarak okumanın raw 11 2012 model jig makine çok ağır değil 4.8:1 devir 7+1 bilya 640 gr yanlış hatırlamıyorsam ve ayrıca 25 drag kuvvetinde bunun yanına lıneaffe spaydır 4.20 220g aksiyonlu 340 ağırlığında bir kamışla takımı tamamladım ve üsküdar sahilde bir kaç at çek yaptım fena bir iki olmadılar ve maddi olarak çok zorlamadılar emeği geçen arkadaşlara çok teşekkürlar