Yeni motorda rodaj hayati önem taşır. Özellikle ilk 10 dakikalık dilimde yapacağınız ufak bir hata (full throttle gibi) motorunuzun performansını ömür boyu olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabilir.
tesekkur ederim hasan bey motor bugun gelir herhalde motoru internetten aldım eve gelicek geldiği zamn sadece benzin koymam yeterli demi çalıştırmak için?
muhtemelen ilk 10 dk.lık çalıştırmayı tamamlayıp gönderirler. Geldiği zaman kitapçıkta yazan rodaj prosedürünü en başından itibaren uygulamanızı tavsiye ederim.
benim yöntemi tavsiye ederim baya hesaplı oldu. Süpürge sapından bota tekerlek http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3489474883923.164395.1483002437&type=1 27 kg'lık motorla beraber taşımak çok kolay,bot 47 kg.
Tekne ile hiç av yapmadım desem yeri, kıyıdan çupra,karagöz,mırmır,mığrı,zargana ve meşhur isparoz geliyor. Yem sardalya,sülina, kabuklu bir midye var adını unuttum ona geliyor ama boru kurdu bulmak lazım dere kenarı akçaya doğru çok kazmak lazım. Olta gezer yada dip kurşunlu 2 iğneli köstek iş yapar, kurşun en az 50-75 gr ,iğne 4 veya 14 numara http://www.avdeposu.com.tr/?urun-4245-50660==-4-OWNER-IGNE.html Bot kamışı şart misafirlerin dikkatsizliği ile kasnakla çekerken iğne bota takılabilir. http://www.avdeposu.com.tr/?urun-10734-LINEAEFFE-SEABOAT-KAMIS.html rasgele
almış olduğum parsun 4 zamanlı 5hp dıştan takma motorum yarın gelicek.aldığım yerle konuştum ilk 10 saat calıştırdıktan sonra bakımı varmış.bu ilk 10 saat sure içinde herhalde rodaj dedikleri olayı yapıyoz.yalnız sorun suki edremit korfezinde bu motorun yetkili servisi yok.benim bilmek istediğim yetkili servisler bakım için para alırlarmı.yetkili servisi bulmassak ilk 10 saat sonundaki bakımını kime yaptırıcaz kendimiz yapabilirmiyiz.ilk 10 saat sonunda yağ takviyesi felan yapmak gerekiyormu bu motor veya kuyruk yağı dedikleri şeylerden ilk 10 saat sonunda takviye gerekirmi.baska neler yapılıyor?motordan anlayan arkadaslar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim.
5 beygir 4 zamanlı motor 3 metre ve üzeri botlar için çok küçük bir motor. tek kişi idare edecektir fakat 3-4 kişi bindiğinizde yanınızdan yüzerek geçecekler. 3.20 bota ideal motor 9.9, 3.60 bota ideal motor 15 hp... 4 zamanlı almışsınız iyi yaptınız. 2 zamanlıların dönemi kapandı. sürat konusuna gelince..5 beygir 27 km yapar diyenler var hakikaten şaşırıyorum..hatta iddialıyım değil 5 beygirle 15 beygirle 25 km yapın ben size kendi 25 hp motorumu hediye edeceğim.. 5 beygir 3 kişi düz havada 6 mil yapsın ben o bota plaket veririm..o derece iddialıyım..çünkü ilk botum 6 beygir 3.10 du..beni bu sitede 5 beygirle 25 km yaparsın diyenler yaktı. motoru aldım tek kişi 7 mil gördüm..4 kişiyle yanımızdan yüzerek geçiyorlardı. tecrübeyle sabittir. zamanında tam takım olarak motoru ve botu beraber 1000 liraya satmıştım. benim tavsiyelerim 1) sıfır motor alın..daha önce 3 tane motor eskittim hepsini toplasanız bir motor etmezdi. ayrıca onlara verdiğim ve ettiğim masrafla onlardan çok daha güçlü sıfır bir motor alabilirdim. 2) 15 beygirin altında motor almayın..çok yakar diyorlar gazı kesersiniz olur biter..15 beygir 4 zamanlı bir motor ortalama kullanımda saatte 2 litre tüketir..tam gazda 5 6 litre tüketecektir..25 hp motor da (4 zamanlı) ortalama kullanımda 5 litre tüketir..bunlar 4 zamanlı verileridir..2 zamanlılar çok daha fazla tüketirler. 3) 3.5 beygirden 200 beygire kadar motor kullanan biri olarak en ideal motor 25 hp. hem sürat yaparsınız hem de ekonomiktir. 4) çok yüksek sürat seviyorsanız sahil güvenlik botlarında 40 hp evinrude e-tec motor vardır. üzerinde techizat vs 4 metre fiber tabanlı botla dahi uçarak gider. 40 beygir nasıl gidiyor bir bakarsınız ona göre karar verirsiniz. son olarak 5 hp çok az. zaten tecrübe edince aklınıza geleceğim ''balık avındaki arkadaş demişti'' diyeceksiniz..
İlk 10 saat sonunda sadece kuyruk yağı değişir, bunu siz de yapabilirsiniz fakat 2 yıllık garantiniz yanabilir. Daha sonra problem yaşarsanız yetkili servis ilk bakımını yaptırmadığınızı öne sürerek garantiyi işletmeyebilir. Motorun servis kitapçığında ilk 10 saat sonunda servisçe doldurulması gereken bir form vardır.
ONUR tebrikler en sonunda doğru yazan bir arkadaşımız çıktı bende aynen yazdıklarının hepsine katılıyorum. Kayma pozisyonuna çıkamayan bot kaç hp olursa olsun km bazında max 11 km yapıyor olduğunu bizzat yabancı sitelerden okuyarak öğrendim. Tekrar aramıza hoşgeldin ...
gaz koluna dikkat, 1/2 de 25km/h http://www.youtube.com/watch?v=q-An5GNjMig bir başkası 4 metre honda bot yamaha f6 4 zaman çift silindir makine ve 4 kişiyle http://www.youtube.com/watch?v=qKVSPfjzls8&feature=related
slm lar sonunda motorum geldi ama ne geldi turkce kullanma klavuzu yok ce belgesi yok baktım faturada yok aldığım yerle gorustum bu motoru ilk defa sattıklarını solediler.ce belgesini maille yollacıklarmış.fatura sonradan kargoya verilmiş.turkçe kullanma klavuzu içinde motoru ithalat eden firma ile goruşeceklerini solediler.şimdi aldım elime ingilizce kullanma klavuzunu bi yandanda google translati actım cozmeye calışıyom.edremit korfezinde servis yok bakarmısınız işe yani taa balıkesire gidicem ilk 10 saat bakımı için.acaba diyom bi ustaya mı gostersem ilk 10 saat sonunda bu seferde garanti kapsamı dışında kalıcak.motora gelince sağlam duruyo kasası acıkcası gozume sağlam geldi.ben 70 kiloyum tek başıma rahat tasıyabiliyom.henuz calıştırmadım aldığım yerle konuştum aldığım yer ithal eden firmanın taşeronu galiba yada ole bişey alamatra dan aldım irsaliye orca balıkcılık adına kesilmiş.neyse motor sağlam geldi en azından tabi bakalım ben bi tarafını tam gaz yarım gaz derken bozmassam cunku bu klavuzdan hiçbirşey anlamadım.gaz kolundanda bişey anlamadım ustunde bi suru çizgi var.
inşallah dediğiniz gibi olur gokhan bey motorun kitapcığını biraz inceledim.motorun eğer dik tutma imkanı yoksa gaz kolunun ustune yatırılması biraz bana garip geldi.artı bu durumda pervanede yere dayanıyor.bu durum pervane için bir tehlike oluşturmazmı?motor kapama duğmesi var gaz kolunda ona bişey bağlıyoz bi tarafınıda kolumuza bağlıyoz.ama ben buna bi anlam veremedim yani denize düştüğümüzde basılarak kapatılan bu duğmeyi bu nasıl kapatıyor.ayrıca gaz kolunda rolantinin altında azalan sekilde ustunde artan vaziyette cizgiler var bunların anlamı nedir?yani bu ilk 10 saate yanlış bişey yaparsak farkında aolmadan motora cok zarar verirmiyiz?vites dedikleriolayı cozemedim ?parsun motorun takılıp calıştırılması kullanılması hakkında elinizde bir video varsa cok iyi olur valla
Murat bey sırasıyla motoru araçta taşımak için koltuğa yatırıyorlar-pervane kısmı paspasta motor kısmı koltuğun üzerinde yatırırken de denildiği gibi gaz kolunun aşağıda olması gerekiyor. Stop düğmesinin altına bağlanıyor kablo çıktığında veya takılmadığı zaman motor çalışmaz yedek bir tane bulundurulması tavsiye ediliyor. Gaz kolunun üzerindeki sembol çeyrek gazı ve ilk çalıştırırken jigle konumunu gösteriyor sonra sırasıyla yarım 3 çeyrek ve tam gaz var. Vites boştayken çalıştırılır ileri ve geri vites var daima durduktan veya durmaya çok yakın vitese atılır. çeyrek gaz bu http://www.youtube.com/watch?v=BiokBdUMaMU 10 saatlik rodaj yamaha için şöyle ilk saat relantiden sakınarak yarım gazı geçmeden yüklenmeden değişik devirlerde kullanın diyor. Aşırı yük, dalgalı denizde değil durgun deniz tavsiye edileni. 2. saat 3 çeyrek gaza kadar yine aynı şekilde, Son 8 saatte tam gaz 5 dakikayı geçmeden kullanabilirsiniz diyor. 10 saat sonu yağ değişimi sonrası normal kullanabilirsiniz. Rodajda ilk çalıştırmada motoru ısıtmak için dış ısıya bağlı 5 dakikaya kadar relantinin(gaz kolu tam kapalı ) üstündeki devirde vites boşta çalıştırması belirtiliyor. Rodajdayken kol üzerindeki işaretin üzerinde çalıştırıp motor ısıtılsa daha iyi düşürmeye uğraşmayın.
gokhan bey ilginiz için tesekkur ederim turkçe kullanım klavuzu olmaması çok kotu motorun bazı kısımlarının ne işe yaradığını nasıl kullanıldığını anlamış deilim.bunları altta yazıcam parsun 4 zamnlı kullanan arkadaslar mutlaka vardır 1-steering friction screw-motorun arka yuzu kapağın hemen altında 2-throttle friction adjuster-bu parca throttle grip in ustunde 3-tilt support bar 4-choke knob -bu onemli bişey e benziyo cunku motoru calıştırırken bunu cekiyolar her calıştırmada bunu cekcezmi sonra ne zamn kapatılıyor 5-gear shift lever herhalde vites ama kullanımı nasıl ayrıca gaz kolu nda bi baslangıc kısmı var bunun altına doğru cizkiler azalıyo ustune doğru artıyor ama yarım gaz neresi 3 ceyrek neresi belli deil
1. steering friction screw: Dümen sıkılık ayarı, dümenin yumuşaklığını sertliğini bu vidadan ayarlarsınız kendinize göre. Bu vidayı sıktıkça dümen direnç gösterir. 2. throttle friction adjuster:Gaz kolu sıkılık ayarı, aynı şekilde gaz kolunun yumuşaklığını sertliğini bu vidadan ayarlarsınız kendinize göre. 3.tilt support bar: Motoru yukarı kaldırdıktan sonra aşağı düşmesini engelleyen destek. 4. choke knob: Bildiğiniz jigle kelebeği, ilk çalıştırmada motor soğukken mutlaka kullanın. 5. gear shift lever : Vites
tesekkur ederim hasan bey bugun botu denize indirdim yalnız motor için yağ satan yer bulamadım buyuk ihtimal onuda internetten alıcaz.ben bu botu denizde bırakmayı dusunuyorum biliyorum guneş ve tuzlu su botun en buyuk dusmanı ama yapıcak bişey yok.3 gunde bir temiz su ile altını yıkamayı dusunuorum. ilk gun biraz kurek cektim motoru takmadım.yağ yoktu cunku.botu denize indirmek buyuk mesele oldu zaten.indirmek buyuk mesele kaldırmak busbutun buyuk mesele oldu bot poşetten çıktığı gibi duzgun katlanmıyo.katlayamadım yada bunun bi yontemi varsa bilmiyorum.ama gercekten motorsuz bile bot acayip tatmin ediyor adamı herhalde ben bu botu bole şişir indir katla denizin verdiği zarardan daha fazla zarar vericem gibi geliyor allahım insanlarda ole bakıyo ya bi kişi kardeşim sen ne yapıyosun dur yardım edim demiyo.bilgisayar ve tv ler bizi iyicene birbirinden kopuk bireyler haline getirmiş ne yazıkki.bot devamlı ıslak maalesef bu yuzden yanınızada yerleri ve ayağınızı silmek için bi havlu sart.320 botun dengesi çok guzel.sansıma denizde 15 dakka bile kalamadım 30 metre acıldım fırtına cıktı.kurekle cıkarsanız mutlaka yanınızda çapa bulundurun bot cık hızlı surukleniyor.
bir de biz görsek şu denize açılmayı murat bey bence kilitleyin motor tahtasından ve öndeki 3 kancadan üzerine güvenli bir kıyı bulup etraftakilere de tembih edin üzerine brandayı çekin dursun. Teknenin botun fazla demirlediği bir yere çimentoyla doldurulmuş 4-5 tenekeye bağlayın zincirleri. Yüzenlere yakın olmasın fazla da ilerde olmasın.:thumb:
bugun botu denize bıraktım botun kıcına çapa bağladım capanın ucunada 5 kg zincir bağladım.botun on tarafınıda denizin içinde bi direğe bağladım.artık yapıcak bişey yok mecbur kaldım ya fıtık olucaktım yada boyle bu manada 1500 tl yi denize bıraktım.şimdi biraz sonra yatıcam.bide berbat bişey yasadım botu denizde cekim derken ayağımı bosa bastım deniz kestanesi ayağıma girdi.hastaneye gittim aayağına zeytinyağı bağla dedi.deniz kestanesi bildiğimiz gibi toksik ağrı yapar.allahtan 5-6 tane var şimdi onların biraz dışarı kendini atmasını bekliyom cımbızla cekicem.ya deniiz işi hem ağır iş hem paralı iş motoru calıştırmak işçin 30 tl ye yağ aldım 10 liralık benzin aldım 5.5 kilo zincir 47 lira tuttu bir gun içinde 100 kağıt gitti paranın nasıl gittiğini artık ipin ucunu kacırmış durumdayım herhalde bu işe benim butce dayanmıyacak vaziyet onu gosteriyor.nerden bu işe giridim bilmiyom.butun paramı yedim bitirdim.fıtık tehlikesi gecirdim.ayağıma kestane battı ve daha doğru durust denize bile acılamadım.offfffffffffffff ne diyeyim ya