Seninki Kaç Cm'e Misilleme "Çinekopuma Dokunma"

Konu, 'Tebliğler' kısmında kurbagaprens tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Haklısın Roy, maalesef bu bilinç hala oluşmuş değil. Mesela ben bir araba alıp taksicilik yapamam. Ormandan ağaç kesip odun veya kereste satamam. Bunların hepsi iyi kötü yasalara bağlanmış, kapasiteler tespit edilip sınırlandırılmıştır. Ama denize gelince öyle değil. Hatta milletin bile ağzına yerleşmiştir, "Devletin malı deniz, yemeyen keriz.", "Denizde bulunan mal bulanındır." gibi garip laflar. Denizin her türlü yağmaya müsait olduğu şeklinde bir algı halkın bilinçaltına yerleşmiş durumda. Ekmek paramı kazanıyorum diyen alır sermayesine göre bir tekne ağ atar, midye kazır, deniz salyangozu toplar veya büyük ölçekli avcılık yapar, denizden ne toplayabiliyorsa cinsine, boyuna, özelliğine bakmadan paraya çevirmeye çalışır. Tabii ki bu gidiş gidiş değil. Denizlerin de kapasitesi belli ve boy sınırları ile, av yasakları ile, kotalarla bu kapasitelerin korunması, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gerekir. Kokoş'un kuyruğuna basılmış kedi gibi ciyaklaması çok doğal. Çinekoptan anormal paralar kazanıyorlardı. Balık az olunca fiyatı da artıyor, çinekopun kasasını 200-250 liraya satıyorlardı. Kasım ayı gelip çinekop mevsimi başlayınca asıl kavgaları o zaman seyredeceğiz. Bu paralardan kolay vazgeçmek istemeyecekler ancak diğer yandan bu talan devam ederse birkaç sene sonra Boğaz'da lüferi göremeyeceğimiz de kesin. Bakalım yasalar uygulanacak mı yoksa Kokoş'un lobisi galip gelip uskumruya, kılıca, orkinosa veda ettiğimiz gibi Boğaz'ın sultanına da veda edecek miyiz...

2. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    Allah belalarını versin. denize açılıp geri dönemeyesiceler. bu nasıl bir açgözlülüktür anlamak mümkün değil. gözü doymazlık o kadar ilerlemişki, herif artık boğazda olta atanların tuttuğu balığa gözünü dikmiş. bre açgözlü yobaz, o boğazda olta atan o kadar kişinin bir ayda tuttuğu balığı, sizin bir tekneniz belkide bir gecede katlediyor. gözlerini rant bürümüş akbabalar. Allah sizi bildiği gibi yapsın.

1- samsunlu ve dolayısıyla karadenizliyim. evet, karadenizi insanı balıkçılık konusuna daha yatkın olabilir, çoğu da yasadışı av yapan balıkçı filolarında çalışıyor da olabilir. ama asıl rantın ağababasını yiyenlerin karadenizlilerle sınırlı olduğunu sanmıyorum. her nerelilerse Allah belalarını versin.
    (gerçekten ekmeğinin peşinde olan, dürüst avcıları tenzih ederim)

2- eğitim ve denetim de tabii ki çok önemli ama eğitimden ve denetimden çok vicdan meselesi olduğunu düşünüyorum. "insanın en iyi denetçisi vicdanıdır" bence aslolan madde.
    ilk ve ortaöğretimimde içine din iman sokulmamış felsefi anlamda eğitim veren dersler pek görmedim, dağ başında, derede ve denizde avlanırken başımda bir denetçi de olmaz. ama buna rağmen her zaman limit altı ve çoğu zaman da limit üsti balıkları salmışımdır, salarız da ekip olarak. işin çoğu vicdan ve düşüncede bitiyor bence...

3. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2:

4. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Çok sakat bir zihniyet maalesef. Bunlar para için her şeyi yapar sonra kendilerini devamlı ezilen ve mağdur olarak gösterirler. İşin garip yanı zaman içinde mağdur olduklarına kendileri de inanır. Sonrada çıkıp böyle çapsız çapsız konuşurlar işte. Allah bu tipleri dünyadan eksik etsin.

5. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Biz boşa konuşuyoruz.

Trafik kazalarında dünya birincisiyiz ve bunun yegane sebebi direksiyon başında oturan, düşünme, muhakeme yetisinden mahrum insanlar. Türkiye'nin her yerinde yaşayan, her türlü Etnik kimliğe sahip çeşit çeşit insan. Tek ortak noktaları: APTALLIK!

Cahillik demiyorum çünkü cahillik bilmemek demektir. İnsan bilmediği şeyden korkar. Ama muhakeme yapamamak, en basitinden "Ben altımdaki Hacı Murat'la 140 km hızla gidersem, acil bir durumda duramam, duramazsam kaza yaparım, kaza yaparsam ölürüm," şeklinde düşünememenin cahillikle en ufak ilgisi yok.

Bunun adı İngilizce'de ignorance, Türkçe'ye çoğu zaman cehalet olarak çevrilir ama gerçek anlamı görmemezlikten gelmek, sonuçlarını görmezden gelmek. Çünkü bizim kullandığımız şekilde Cehalet kelimesinin İngilizce'de tam anlamını verebilecek bir kelime yok.

Şimdi APTALLIK, ülkenin her alanında yayılmışken düzgün birşeylerin olmasını beklemek ütopik oluyor gerçekten.

Balık konusuna dönecek olursak, son iki haftadır sinir hastası olmaya çok yakınlaştım. Daha bir tane sirkülere uygun balık satışı yapan balıkçı, tezgah görebilmiş değilim.

Ülkeye para babalarını sallamayacak, vizyonu geniş, çevreci, bilinçli ve genel kültür düzeyi ülke standartlarının çok üstünden lider yöneticiler lazım. Çünkü kontrol onların elinde olduğu sürece geleceğimize akıl değil para karar vermeye devam edecek ve bizlere de sinir hastası olmaktan başka çare kalmayacak.

6. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

En iyisi yavru balığı almamak.
    Mesela bizim eve kesinlikle yavru balık girmez. Biz bunu yaptığımız zaman vatandaşlık görevimizi yerine getiriyoruz.
    Bu bir süreç meselesi
    Kendinizi harap etmenize gerek yok.